Netbeans Nette Framework Plugin

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
rokerkony
Člen | 122
+
0
-

Quinix napsal(a):

Po úpravě a zkompilování pluginu s novými příponami Latte šablon přestane v .latte fungovat napovídání HTML a JS. Půjde to nějak pořešit?

přišel jsi na to nějak nebo Ti to stále nefunguje? mám stejný problém :-(

Nox
Člen | 378
+
0
-

Jj, taky mám ten problém

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Je to bug, který teď nemám čas úplně řešit. Stalo se to při přidání syntaxe polí [] a zkraceného ternáru. Takže to asi prozatím vyhodím úplně..

Snad opraveno (upravil jsem to na GitHubu, netestováno)

Editoval redhead (5. 1. 2011 21:35)

rokerkony
Člen | 122
+
0
-

jj uz to funguje :-) díky ;-)

JakubJarabica
Gold Partner | 184
+
0
-

Kto má prosím Vás nejaký najnovší build a na akú verziu NB je? Na ubuntu som sa to snažil skompilovať, no vždy som skončil pri nejakej Exception. Preferujem sedmičkovú verziu :) Vďaka

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Jsi si jistý, že builduješ branch NB7 a postupuješ podle návodu v README na githubu? master branch na NetBeans 7.0 zbuildovat nejde…

JakubJarabica
Gold Partner | 184
+
0
-

Áno. Nahodím na nový NB ubuntu, skúsim to tam a keby to robí hlúposti, dám vedieť :)

JakubJarabica
Gold Partner | 184
+
0
-

Tak myslím, že ten istý problém ako na NB predtým:

/home/jam3son/Dropbox/nette-netbeans-plugin-9d36fa6/build.xml:7: The following error occurred while executing this line:
/home/jam3son/Dropbox/nette-netbeans-plugin-9d36fa6/nbproject/build-impl.xml:41: Cannot find /home/jam3son/Dropbox/nette-netbeans-plugin-9d36fa6/nbproject/${nbplatform.default.harness.dir}/build.xml imported from /home/jam3son/Dropbox/nette-netbeans-plugin-9d36fa6/nbproject/build-impl.xml
redhead
Člen | 1313
+
0
-

NB musí být Full Bundle nebo jeden z Java bundlů, instalací Javy jako pluginu v PHP Bundlu, myslím, nepůjde, chybí tam NB platform.

JakubJarabica
Gold Partner | 184
+
0
-

Islo by to aj ako plugin v PHP bundli. Stiahol som fullku, nainstaloval, polovicu veci(c++, ruby, …) som odinstaloval. Dodatocne vdaka tvojej rade som pridal vsetky moduly z kategorie NB platform a uz to ide krasne. Dakujem.

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Já radši stahuju Java SE, což je asi nejmenší bundle a instaluju akorát PHP plugin. Nevěděl jsem, že NB platform se vyskytuje jako plugin.

mishak
Člen | 94
+
0
-

Pokud měl někdo jako já problém s konfliktem aktualizací php v netbeans a nette pluginu zabalil sem ho se zavislosti na posledni verzi editoru. Na bugy sem zatim nenarazil krome zvyraznovani vyskytu aktualniho uzlu ale to delal i predtim :)

http://mishak.net/…hp-nette.nbm

Aktualizace 3.2.

Výchozí typ pro .phtml je php v nastavení musíte změnit na text/x-latte-template (Options > Misc > Files: File Ext. .phtml Assoc…: text/x-latte-template) jinak nebude phtml zvyraznovat

Editoval mishak (3. 2. 2011 2:26)

LuKo
Člen | 116
+
0
-

Zdravím, sice jsem se probojoval kompilací tohoto vynikajícího pluginu na NB7, nyní už mám sice šablony obarvené a s nápovědou, ale pro změnu neustále vyskakuje hláška:

java.lang.IllegalStateException: Stack's top root:ROOT(0-5244){} is not the same as <*head>(33-39/246){}
	at org.netbeans.modules.html.parser.AstNodeTreeBuilder.elementPopped(AstNodeTreeBuilder.java:119)
	at org.netbeans.modules.html.parser.AstNodeTreeBuilder.elementPopped(AstNodeTreeBuilder.java:68)
	at nu.validator.htmlparser.impl.TreeBuilder.pop(TreeBuilder.java:4675)
	at nu.validator.htmlparser.impl.TreeBuilder.startTag(TreeBuilder.java:2817)
	at org.netbeans.modules.html.parser.AstNodeTreeBuilder.startTag(AstNodeTreeBuilder.java:329)
	at nu.validator.htmlparser.impl.Tokenizer.emitCurrentTagToken(Tokenizer.java:1136)
	at nu.validator.htmlparser.impl.Tokenizer.stateLoop(Tokenizer.java:2111)
	at nu.validator.htmlparser.impl.Tokenizer.tokenizeBuffer(Tokenizer.java:1331)
	at nu.validator.htmlparser.io.Driver.runStates(Driver.java:300)
	at nu.validator.htmlparser.io.Driver.tokenize(Driver.java:216)
	at org.netbeans.modules.html.parser.Html5Parser.parse(Html5Parser.java:93)
	at org.netbeans.editor.ext.html.parser.api.SyntaxAnalyzerResult.doParseHtml(SyntaxAnalyzerResult.java:213)
	at org.netbeans.editor.ext.html.parser.api.SyntaxAnalyzerResult.parseHtml(SyntaxAnalyzerResult.java:160)
	at org.netbeans.modules.html.editor.api.gsf.HtmlParserResult.root(HtmlParserResult.java:128)
	at org.netbeans.modules.html.editor.api.gsf.HtmlParserResult.findLeafTag(HtmlParserResult.java:212)
	at org.netbeans.modules.html.editor.HtmlBracesMatching$1.run(HtmlBracesMatching.java:206)
	at org.netbeans.modules.parsing.api.ParserManager$UserTaskAction.run(ParserManager.java:154)
	at org.netbeans.modules.parsing.api.ParserManager$UserTaskAction.run(ParserManager.java:138)
	at org.netbeans.modules.parsing.impl.TaskProcessor$1.call(TaskProcessor.java:199)
	at org.netbeans.modules.parsing.impl.TaskProcessor$1.call(TaskProcessor.java:196)
	at org.netbeans.modules.masterfs.filebasedfs.utils.FileChangedManager.priorityIO(FileChangedManager.java:167)
	at org.netbeans.modules.masterfs.providers.ProvidedExtensions.priorityIO(ProvidedExtensions.java:323)
	at org.netbeans.modules.parsing.impl.Utilities.runPriorityIO(Utilities.java:66)
	at org.netbeans.modules.parsing.impl.TaskProcessor.runUserTask(TaskProcessor.java:196)
Caused: org.netbeans.modules.parsing.spi.ParseException
	at org.netbeans.modules.parsing.impl.TaskProcessor.runUserTask(TaskProcessor.java:204)
	at org.netbeans.modules.parsing.api.ParserManager.parse(ParserManager.java:106)
[catch] at org.netbeans.modules.html.editor.HtmlBracesMatching.findMatches(HtmlBracesMatching.java:182)
	at org.netbeans.modules.editor.bracesmatching.MasterMatcher$Result._run(MasterMatcher.java:592)
	at org.netbeans.modules.editor.bracesmatching.MasterMatcher$Result.run(MasterMatcher.java:533)
	at org.openide.util.RequestProcessor$Task.run(RequestProcessor.java:1418)
	at org.openide.util.RequestProcessor$Processor.run(RequestProcessor.java:1960)

Stává se to na některých řádcích při stisku libovolné klávesy → latte doplněk je nepoužitelný. Nesetkal se s tím taky někdo?

bojovyletoun
Člen | 667
+
0
-

Ahoj, chci se zeptat, jestli jde v NB nějak vypnout Mark Occurences. Občas mi to vadí php kódu, ale taky se mi někdy stane při editaci šablony, že se mi označí nesmyslné bloky jako od začátku řádku k prvnímu znaku nebo až ke konci řádku, nebo někde uprostřed od dolaru k závorce.

Mimochodem mám 0.2.5(je to správně pojemnované?, datum úpravy v jaru 10.10.2010), už je starší,ale jinak to žádné vyjímky neháže.

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

Vypnut to samozrejme ide. Tiez mi to obcas vadi v kode, aj sablone (tam to naozaj oznacuje nezmysly. Ale pretoze v kode je to az prilis uzitocne, nechavam to zapnute a chyby trpim.

redhead
Člen | 1313
+
0
-

@LuKo: zkus updatovat samotný NB, tohle je jejich chyba.

@bojovyletoun: vím, taky mě to štve, ale vypnout to pouze pro šablony se mi nedaří, resp. to možná ani nejde, protože to dělá PHP highlighter. Takže buď to vypnout úplně nebo to trpět (ignorovat) jako já nebo srigi.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Tak jsem si po dlouhé době udělal chvilku a implementoval nějaké featury. Takže:

1. Možnost definovat si vlastní strukuturu vytvářených projektů a to tou nejjednodušší cestou. V Tools -> Options -> PHP -> Nette si nastavíte cestu ke svému sandbox adresáři (klidně zadejte cestu k sandbox adresáři, který je obsažen v Nette balíku) a při vytváření projektu se struktura v něm definovaná do projektu zkopíruje. Pokud svůj sandbox definovaný nemáte, vytvoří se klasická defaultní struktura.
  2. Plugin defaultně pracuje s .latte příponami.

Oficiální novou verzi zatím vydávat nechci. Za měsíc a kousek mají vyjít NetBeans 7.0, takže další verzi pluginu nejspíš vypustíme s nimi. Samozřejmě si ale můžete sestavovat svoje buildy, jako vždy.

Vše k nalezení na GitHubu.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Výňatek z NetBeans PHP mailing listu ohledně chyby NullPointerException v NB 7.0 [viz příspěvek zde na fóru ] – odpovídá Tomáš Myšík:

Hi,

Dne úterý 01 února 2011 23:33:24 jestep napsal(a):
> Switched to 7.0b in hopes of moving forward. 7.0b worked great by after a
> few days of serious editing, it is also unusable getting an error
> "NullPointerException at
> org.netbeans.modules.php.editor.elements.VariableElementImpl.fromFramework
> s" every time I try to edit a single character of code.

AFAIK, already fixed in trunk. Use daily builds.

Tomas

Takže tak :-)

Tomik
Nette Evangelist | 485
+
0
-

Přátelé, byl jsem chvilku mimo :), ale konečně jsem našel čas a dělám teď na Nette jeden projekt. Musím říci, že NetBeans plugin mi hodně usnadňuje práci. Díky za něj! Odvedli jste skvělou práci. Až projekt dodělám, moc rád přispěju!

redhead
Člen | 1313
+
0
-

@Tomik: My děkujeme za podporu ;)

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

@Tomik: Tak :-)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

A jakou souvislost to má s NB pluginem?

fak
Člen | 48
+
0
-

Omlouvám se za kraviny, při problémech instalace NB.

Raději k věci, mám takovejhle kód v presenteru:

<?php
	private $kategorieModel;

public function getKategorie(){
		if ($this->kategorieModel === NULL)
			$this->kategorieModel = new KategoriegModel();
		return $this->kategorieModel;
	}

public function renderDefault(){
		$this->template->kategorie = $this->kategorie;
	}

?>

šlo by napovídání i pro takovýhle věci jako je ten $this->kategorie, jelikož je to vlastně pseudoproperty a php takhle přes tu funkci načte líně model. Je to z tutoriálu. Díky za zvážení

Editoval fak (5. 2. 2011 0:50)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Tak si urvi trochu vlastního volnýho času a nastuduj eclipse API, pak něco říkej. A přestaň tady spamovat, nikdo na to není zvědavej, takovýhle výlevy si dávej na twitter nebo facebook. Tvůj přínos k diskuzi o pluginu se rovná nule.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Člověče…já ti vůbec nerozumím. Pokud máš nějaký jasný požadavek, případně feature request, tak na github s ním…

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Jde mu nejspíš o napovídání property (navíc ke getteru). Pokud vím, mělo by to standardně fungovat přes anotaci @property.

http://www.edmondscommerce.co.uk/…sing-phpdoc/

Editoval redhead (5. 2. 2011 11:38)

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Jj, to funguje…případně „neexistující“ metody přes @method.

fak
Člen | 48
+
0
-

Ondřej Brejla napsal(a):

Člověče…já ti vůbec nerozumím. Pokud máš nějaký jasný požadavek, případně feature request, tak na github s ním…

Dal jsem to na Github snad jasněji vysvětlené, jen nevím jak tomu přiřadit štítek ‚feature‘.

fak
Člen | 48
+
0
-

redhead napsal(a):

Jde mu nejspíš o napovídání property (navíc ke getteru). Pokud vím, mělo by to standardně fungovat přes anotaci @property.

http://www.edmondscommerce.co.uk/…sing-phpdoc/

Aha, to je bomba, o tom jsem vůbec nevěděl, že jde. Tak to na githubu smažu! Pročtu si možnosti anotací PHPDoc pořádně. Díky

Petr Daňa
Člen | 109
+
0
-

Ahoj, chtěl jsem naklonovat repository, s GITem jsem nikdy nedělal. Na Win7 jsem nainstalovat git, TortoiseGit, dal clonovat URL, ale vyhodilo to na mě chybu:

error: The requested URL returned error: 500 while accessing https://github.com/…in/info/refs

fatal: HTTP request failed

Můžete mi prosím někdo poradit, o co jde a co s tím? Díky.

voda
Člen | 561
+
0
-

Petr Daňa napsal(a):
error: The requested URL returned error: 500 while accessing https://github.com/…in/info/refs

Zadáváš správnou adresu? git clone https://github.com/nette/netbeans-plugin.git

Petr Daňa
Člen | 109
+
0
-

Díky, v tom byla chyba, jak ten GIT neznám, tak jsem zadal co bylo v readme.txt:

2. clone git repository – https://github.com/…beans-plugin

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Dobrá připomínka, upravím to.

Edit: upraveno

Editoval Ondřej Brejla (9. 2. 2011 14:41)

Petr Daňa
Člen | 109
+
0
-

Tak jsem to zkusil zkompilovat na beta verzi 7.0 Build 201011152355, ale končí to warningem a chybou:

warning: had to upgrade dependencies for module org.netbeans.modules.php.nette: added = [module org.netbeans.modules.editor.deprecated.pre65formatting/0 > 1.0] removed = []; details: [The old editor formatting API have been deprecated, see http://wiki.netbeans.org/…ngAPIUpgrade and update your module.]
C:\Program Files\NetBeans 7.0 Beta\harness\build.xml:171: Cannot compile against a module: C:\Program Files\NetBeans 7.0 Beta\ide\modules\org-netbeans-modules-editor-lib.jar because of dependency: org.netbeans.modules.editor.lib/2 > 2.10.1.10.2

Že by proběhla nějaká změna ve vnitřním API NetBeansů a kvůli tomu to nejde?

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Pokud chceš buildovat verzi pro NB7.0beta, musíš se přepnout na větev NB7 (v TortoiseGitu na to bude určitě nějaké klikátko)…ano, jsou tam změny v API.

Petr Daňa
Člen | 109
+
0
-

Tak plugin pro NB7 Beta úspěšně zkompilován a nainstalován, ale v něčem je problém. Před instalací pluginu i po jeho deaktivaci je vše ok, ale pokud je aktivní, tak jsou celé NB totálně zpomalené, razantně nabíhá spotřeba paměti a vytížení procesoru je v podstatě naplno. Začíná to už otevřením projektu, kdy ho otvírá snad dvě minuty, pak ještě scanování a když to všechno doběhne, procesor je stále vytížený z větší části NB. Po cca hodině se s tím už nedá pracovat a musí proběhnout restart. Teď po deaktivaci je NB na nulové zátěži CPU (když s ním nic nedělám).

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

To bohužel nedokáži reprodukovat. Pokud máš nějaký nightly build NB7, tak je možné, že je to zabugované…sám mám teď v ruce poslední dev build a nedá se s ním pomalu pracovat.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Tak jsme zase trošku pokročili, bylo fixnuto pár bugů souvisejících s latte a máme i nějaké nové featury.

1. V Presenterech a jejich metodách render* a action* funguje přímý přechod do související šablony: pravý kliktěle render nebo action metody → Navigate → Go to View
  2. Stejně tak funguje přechod z šablony do přidružené render*, případně action* metody (případně do Presenteru): v šabloně pravý klikNavigate → Go to Action
  3. V ToolsOptionsPHPNette už se nenastavuje celý Nette adresář (pro kopírování souborů při vytváření Nette projektu), ale pouze cesta k loader.php souboru. Všechny adresáře a soubory ze subdirů jsou nadále automaticky kopírovány.

Mno, tak to je snad vše.

Vše je dostupné pouze v branchi pro NB7…máme druhou betu, stable release se nezadržitelně blíží, tak nemá smysl řešit zpětnou kompatibilitu (zvlášť když je to problémové – viz dependency problémy).

JakubJarabica
Gold Partner | 184
+
0
-

Nie som si istý, či to je pluginom, tak miesto otvorenia feature requestu na Githube sa spýtam tu:
Keď v project window chcem F2 premenovať súbor so šablónou, prípona sa stratí(chcem .phtml premenovať na .latte). Mám pocit, že bez pluginu(pred jeho buildnutím) mi ide premenovať celé. Je nejaký dôvod, aby plugin „rušil“ tu príponu?

Proki
Člen | 66
+
0
-

Plugin na to vliv nemá, co vím tak přípona souboru nejde změnit ani bez něj.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Je to „feature“ NetBeansů…reportována jako bug.

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

Caute, nemozte niekto hodit na stiahnutie zbuildovany plugin pre NB 7.0 beta2 (posledne co sa da sosnut).

Ani za bo*a mi to nechce ist, uz ma to pol dni nebavi :-)

Dik moc

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Na betě jsem to netestoval, testoval jsem to na posledním dev buildu…stahovat betu pro buildování se mi moc nechce :-D

voda
Člen | 561
+
0
-

newPOPE napsal(a):

Caute, nemozte niekto hodit na stiahnutie zbuildovany plugin pre NB 7.0 beta2 (posledne co sa da sosnut).

http://www.uloz.to/…hp-nette-nbm

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

@voda diky moc (vsetko fici) :-)

Martin
Člen | 171
+
0
-

Ahoj. Stáhl jsem z ulož.to, zkusil do NB 7 a výsledek zní: The plugin PHP APIs is requested in implementation version nbms-and-javadoc-6474-on-110115. Předpokládám, že jde o nějakou moji základní neznalost, už 14 dní na Nette koukám jako tele na nová vrata. Googlím co to jde, ale plno věcí mi stále uniká, tak prosím zkušenější borce o shovívavost. Starší plugin jsem do starých NB dostal, ale chybí tam podpora nového Sandboxu atd. Dále: tušíte někdo, proč u některých Nette projektů dochází v NB s XDebugem po zastavení na breakpointu při pokusu o prohlédnutí proměnné k chybě Socket Exception occured? Asi se ptám ve špatném fóru, ale hledal jsem všude marně a tady asi lidi s NB pod debuggerem dělají. Dík za pozornost a pokusím se do příště polepšit ve formátování i v pochopení základů. Martin

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Patrně máš verzi NB, která má ještě staré PHP API. Nevím, pro co to voda buildoval, ale předpokládám, že pro betu2, nebo poslední dev build. Zkus stáhnout poslední NB (beta2 nebo dev) a vyzkoušet to na nich.

Debuger nepoužívám, takže ti neporadím.

Martin
Člen | 171
+
0
-

Tak pardon. Po několikátém navlas stejném pokusu plugin do NB dostat se to náhle povedlo. Nechápu, chyba ale asi bude někde mezi klávesnicí a židlí. Dotaz na chybu socketu trvá. Je to docela nepříjemné, debugovat buď bez prohlížení proměnných, nebo dávat breakpointy jen do určitých funkcí mimo knihovny Nette, kde pak debugger nepadá. Na jiném počítači pomohlo vypnout Eset Smart Security, asi by to tam stačilo dát do výjimek. U mně ale kombinace Nette-Netbeans-XDebug i s vypnutým Nod32 či po vložení do jeho výjimek stále padá. MP P. S. Díky za rychlou odpověď, mám Beta2. Bohužel v Nette tak zoufale tápu, že příklady v posledních dnech nakonec projíždím v debuggeru, abych v podstatě studiem zdrojáků Nette zjistil, co a proč se jak v Nette používá. Už jsem si tak alespoň některé ze starých tutoriálů zprovoznil, protože s novou verzí prostě nefungovaly. Třeba jen zapsat konfiguraci databáze správně do config.neon a pak ji správně předat do dibi::connect mi u starého příkladu trvalo půl dne studování zdrojáků. Asi to není nejlepší přístup, ale alespoň se začínám hýbat z místa. Bez funkčního debuggeru to jde ale hodně těžko.

Editoval Martin (19. 2. 2011 22:18)

voda
Člen | 561
+
0
-

voda napsal(a):
http://www.uloz.to/…hp-nette-nbm

Ještě tedy doplnění: je to build pro NetBeans IDE 7.0 Beta 2 (Build 201102140001) a verze pluginu je 5174d6975358403e0efe

loov
Člen | 49
+
0
-

moc díky voda, ušetřil jsi mi čas…