Venne:CMS – volné CMS pro Nette

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
pepakriz
Člen | 246
+
0
-

Venne:CMS

Ahoj. Nabízím k nahlédnutí svůj CMS systém, který ve svém volném čase vylepšuji. Budu vděčný za jakékoliv rady, náměty, případně pomoc. Máte-li zájem dozvědět se více, neváhejte mě kontaktovat, rád pomohu/poradím. Přísun novinek můžete čerpat z FB stránky.

Vlastnosti

  • automatický instalační proces
  • modulárnost: možné psát další moduly, makra, helpery, rozšíření do stávajících modulů
  • multijazyčnost
  • ACL: řízení oprávnění na frontendu i backendu
  • nová makra: js, css, head, …
  • widgety: controly bez továren
  • nové prvky do formulářů: addDate, addTtextWithSelect, addManyToMany,…

pro tvůrce webů

  • přetěžování šablon: šablon, presenterů, komponent i jejich částí
  • automatická minifikace css a js (založena na webloaderu)
  • automatická změna rozměrů obrázků
  • elementy: speciální widgety, které lze editovat živě na frontendu
  • editace šablon v administraci
  • multimediální obsah: tagování, uživatelské profily, plánování publikace/expirace,…
  • mnoho dalšího :)

Odkazy

Demo

V ukázkovém demu z bezpečnostních důvodu není možné provádět některé akce (instalace/odinstalace modulů,…). Chcete-li CMS testovat bez omezení, zvolte cestu instalace na vašem PC.

Frontend: http://demo.venne.cz
Backend: http://demo.venne.cz/admin

předdefinované účty

Editor

login: editor@demo.cz
pass: editor
účet pro správce obsahu

Manager

login: manager@demo.cz
pass: manager
účet pro správce webu

Instalace

Přes Composer
	composer create-project venne/sandbox:2.0.x-dev myApp && cd myApp
	composer require venne/cms-module:2.1.x [--prefer-dist]
	php www/index.php venne:module:update
	php www/index.php venne:module:install cms [--noconfirm]
Ruční instalace

Stáhnout a rozbalit archiv z https://github.com/…ule/releases

Následně spusťte instalačního průvodce přes prohlížeč.

Základní rozšiřující moduly

Instalace modulů přes composer

	composer require venne/<name>-module:2.0.x [--prefer-dist]

Ruční instalace modulů

Stáhněte archiv: https://github.com/Venne/files a rozbalte do /vendor/venne/

Aktivace modulů přes příkazovou řádku

	php www/index.php venne:module:update                        # prohledá nové moduly na filesystému
	php www/index.php venne:module:list                          # výpis dostupných modulů
	php www/index.php venne:module:install <name> [--noconfirm]  # nainstaluje modul

Aktivace modulů přes administraci

  • System → Module manager

Požadavky

  • PHP >=5.3.6
  • Databáze: MySql, PostgreSQL, SQLite, …

Doporučené nastavení hostingu

  • opcode cache pro vyšší výkon

Poděkování autorům doplňků

  • Kdyby/*
  • Nella/*
  • o5/grido
  • nextras/*

Editoval pepakriz (22. 8. 2013 12:13)

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

Máš to fakt promakané :-) Pročetl jsem si dokumentaci – i ta se mi líbí, skvěle napsaná, nejsou tam zbytečnosti (čte se rychle). Určitě Venne vyzkouším, až bude čas.

Mám otázku ke struktuře šablon. Defaultní layout není v /templates/@layout.latte, případně pro moduly /templates/GalleryModule/@layout.latte?

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

Díky. Trochu jsem upravil wiki. CMS může obsahovat více vzhledů (tím myslím grafický styl) a pro nainstalovaný web je možné jeden z nich zvolit. Tyto styly se nacházejí v /www/templates/{$templateName}/. Každý vzhled může obsahovat několik layoutů (pro hlavní stranu, jeden sloupec, dva sloupce,…), nacházejí se v /www/templates/{$templateName}/layouts/. Takže pokud dobře chápu otázku, defaultní layout je v /www/templates/{$templateName}/layouts/Default.latte.

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

Jo takhle, a klasické šablony jsou pak v /www/templates/{$templateName}/templates/. Už chápu, díky ;-)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Konečně nová inspirace… :-) mrknu na to až bude trocha času… :-)

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

Patrik Votoček napsal(a):

Konečně nová inspirace… :-) mrknu na to až bude trocha času… :-)

Nebudu zakrývat, že hlavně já se inspiroval u tebe :D. Dost jsem přemýšlel, jestli nestavět na Nelle, ale nechtěl jsem být závislý na tolika projektech. Možná časem změním názor.

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

Nazdárek,

podle dokumentace to vypadá opravdu dobře.. bohužel jsem se nemohl podívat na CMS samotné – házelo mi to chybu při vstupu na hlavní stránku.

Taky bych rád upozornil, že čím dál víc se objevují nové CMS systémy postavené na Nette, ale zatím ani jeden snad není plně funkční.. nebylo by lepší se místo vytváření svých vlastních CMS systémů zaměřit na jeden pořádný?

Bernard

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

O jakou chybu jde? Měl jsem možnost otestovat instalaci jen na pár konfiguracích.

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

nebylo by lepší se místo vytváření svých vlastních CMS systémů zaměřit na jeden pořádný?

To podle mě není reálně možné. Každý má o ideálním CMS trochu jinou představu, i co se týče modulárnosti, komplexnosti apod. A i když věřím tomu, že jsou např Nella a Venne skvěle napsané, je i na nich pár detailů, které mi vadí (a ostatní by zase jiné detaily chtěli jinak).

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

pepakriz: 404. Chyby je vyvolána app\PagesModule\presenters\DefaultPresenter.php, řádek 22. Zkrátka v DB nejsou žádné data (články). Do instalace by to asi chtělo nějaké demo data.

xxxObiWan: Je mi jasné, že každý z autorů má jinou představu a stejně tak mají jinou představu i uživatelé, ale přeci jen je větší pravděpodobnost využití jejich CMS, když bude víc propracovaný.. Takhle jsou sice třeba 3 CMS systémy, ale to neznamená, že řeší potřebu uživatelů – teď každý řeší jen potřebu svého autora. Já si myslím, že kdyby se tito autoři spojili a společně vytvořili svůj CMS, tak by to bylo ku prospěchu všem – i jim samotným. Ne nadarmo se říká: „Víc hlav, víc ví“. Navíc by se museli shodnout „jen“ na jádru daného CMS, ostatní moduly by si mohl napsat už každý sám.

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

Bernard Williams napsal(a):

pepakriz: 404. Chyby je vyvolána app\PagesModule\presenters\DefaultPresenter.php, řádek 22. Zkrátka v DB nejsou žádné data (články). Do instalace by to asi chtělo nějaké demo data.

Ano, po instalaci nejsou vytvořeny žádné stránky. Je nutné přejít do administrace na URL {$basePath}/admin/. Tam je po levé straně odkaz na PageModule.

Lopo
Člen | 277
+
0
-

Bernard Williams napsal(a):

ale ved prave v tej rozmanitosti je krasa … ak bysa kazdy drzal toho jako to ty chces tak by sme dnes napr. nemali desiatky az 100ky linuxov … ak by vobec bol linux pretoze je to zase z velkej casti podobne UNIXom, ale neni to unix … pritom z velkej casti su vsetky linux distra podobne az rovnake …

ide o to ze kazdemu vyhovuje nieco ine, preto ak ma moznosti a znalosti tak si vezme ako zaklad to, co mu najviac vyhovuje a upravi si to aby mu to vyhovovalo uplne …

preco potom mame vlastne vobec Nette ? ved PHP frameworkov je dost … naco teda david robil novy ? :)

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

Myslim, ze @Bernard ma dobru myslienku. Kazdy tu zacina s novym CMS co sa mi nezda dobre… chce vyriesit vsetko co maju napr. ine CMSka no tam je toho taka kopa, ze to neni easy a hlavne sa neda konkurovat. Hned na zaciatku, skor by som sa tlacil vyuzit silu komunity, ktora by mala dalsiu hracku okrem NETTE :-D

Skor by som siel cestou, ti ktori su dobri, lepsi, najlepsi :-) by sa dohodli na nejakom jadre, systeme modulov, customizacie a podobne. V podstate by to nemuselo nic dokazat len zobrazit stranky, ACL … A my smrtelnici by sme proste sli cestou doplnkov (tak ako to funguje v NETTE). Kazdy vzdy potrebuje taky a hentaky modul… (Tak to napr. riesi Drupal, musim s nim pracovat :-( )

Myslienka „vies Nette? ano. Okej tak s tymto CMS problem nebude“ a je vymalovane ;-)

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

Bernard Williams napsal(a):

xxxObiWan: Je mi jasné, že každý z autorů má jinou představu a stejně tak mají jinou představu i uživatelé, ale přeci jen je větší pravděpodobnost využití jejich CMS, když bude víc propracovaný.. Takhle jsou sice třeba 3 CMS systémy, ale to neznamená, že řeší potřebu uživatelů – teď každý řeší jen potřebu svého autora. Já si myslím, že kdyby se tito autoři spojili a společně vytvořili svůj CMS, tak by to bylo ku prospěchu všem – i jim samotným. Ne nadarmo se říká: „Víc hlav, víc ví“. Navíc by se museli shodnout „jen“ na jádru daného CMS, ostatní moduly by si mohl napsat už každý sám.

Není to tak jednoduché. Doposavad nikdo nenabídl CMS, které by umělo něco více, než jen editaci textu. Rád bych spojil síly dohromady už dřív, ale v tu dobu bylo Venne hodně přizpůsobené pro naše firemní účely, nebylo tak obecné. Nyní již tomu tak není. Ikdyž obsahuje pouze zlomek dřívější funkčnosti, pustil jsem ho do světa právě v naději širšího vývoje. Oproti jiným Nette CMS Venne řeší například sitemap.xml, připojování modulů k jiným modulům (zatím jen omezeně) a oprávnění, rozpracovaná je i multijazyčnost, widgety nebo layouty. Také jsem pro dát hlavy dohromady, s Vrtákem jsem se už bavil o nějakém osobním srazu, kde bychom se mohli na něčem domluvit.

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

To @newPOPE: V podstatě jsem chtěl jít stejnou cestou jak říkáš. Je tu Venne, které zobrazí jen holé stránky + ACL. Postupně bych ho rád stabilizoval a napsal dokumentaci pro psaní dalších modulů.

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

pepakriz: No vidíš, ten admin mě nenapadl :-) Už jsem to vyřešil přímým zásahem do DB. Jak na to teď koukám. Je tam nějaký správce souborů? Třeba i přes ten editor?

Lopo: To máš pravdu, o tom se nikdo nepře. Mě jde jen o to, že by bylo super mít jeden dokončený CMS postavený na Nette, než 3 rozpracované.

Pro mě není tak důležité, jak se to bude dělat na pozadí (routování, modulárnost), jak spíš jaké to bude mít moduly a ty už si, pokud se mi ty výchozí nebudou líbit, upravím podle sebe a právě tady se dostáváme k té tvé myšlence. Zkrátka si myslím, že by bylo super mít jeden pořádný základ, nad kterým by se dali dělat moduly.. Pak by si každý udělal svůj modul a třeba ho uveřejnil a uživatel by si sám už zvolil, co se mu líbí a nelíbí.

newPOPE: Přesně! Moje řeč.

pepakriz: Snad by nebyl problém ani vytvořit nějakou stránku/diskuzi (třeba i na fóru), kde by se to vše řešilo a psali se názory.. Testeři by testovali, psali se vlastní moduly..

Editoval Bernard Williams (26. 7. 2011 14:00)

ic
Člen | 430
+
0
-

Určitě to dneska vyzkouším, co se tak dívám na zdrojáky, tak se mi moc líbí.

Líbí se mi že si autor kromě programování dal záležet i na dokumentaci.
Ostatní CMS co jsem se díval na zdrojáky tak mě vždy zarazilo jak jsou hodně odlišné od ostatních nette věcí (třeba příklady z distribuce, dokumentace, …) a tady to poznávám. XD

Jinak readme soubor co se zobrazí na indexu projektu githubu se dá taky vyšperkovat… mají na to vlastní značkovací jazyk podobný texy (jen úplně základní věci) ukázka třeba tu: https://github.com/…ulltorefresh

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

ic: Díky, pěkné, podívám se na to.

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

@pepakriz tak to som nadseny :-) dlhsie cakam na nieco taketo, (uz len kvoli osob strankam… :-D). Mam pocit ze tento model by mal uspech ako tam tlacit vsetko naraz. Radsej BEST zaklad a rozsirenia budu vznikat lazy load ;-).

Good Luck

pYro
Člen | 29
+
0
-

pridal bych se nejspis taky k vyvoji, jelikoz taky pisu vlastni cms ;)

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

To snad ne, zrovna když jsem začal dělat svůj vlastní CMF, začne tady vznikat skupinka programátorů, kvůli které nebude ten můj CMF mít smysl :-D Pokud se toho někdo chytne a udělá organizaci (fórum, s návrhy a tak), tak se nejspíš taky přidám.

Editoval xxxObiWan (26. 7. 2011 16:10)

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

xxxObiWan: A co to tak navrhnout DG a tu sekci vytvořit přímo tady na fóru? Přeci jen to bude celé postavené na Nette, takže nebude lepšího místa..

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

No nevim, být jím, tak bych to asi nepovolil. To by tady pak musel vytvářet sekci každému, kdo si dělá vlastní CMS / CMF, na kterém spolupracuje více lidí…

EDIT: Ale sekce obecně pro CMS (jakékoli) postavené na Nette je podle mě dobrý nápad.

Editoval xxxObiWan (26. 7. 2011 17:08)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Můžete začít tím, že si založíte vlákno :)

ic
Člen | 430
+
0
-

Tohle bude dělat asi jen mě, ale vždy v ‚instalaci‘ ve fázi nastavení připojení k databázi mi spadne Apache XD . Instalační proces má pak jakési spoždění, a vždy pracuje ze starými informacemi z neonu bez ohledu na to co jsem mu napsal při konfiguraci… Například se snaží připojit k serveru host přesto že mu zadám localhost. Fakt divné.

Nevím jestli je to taky důsledek onoho pádu Apache ale v databázi je pak místo slova čeština (default v instalačním procesu) slovo ?e�tina přestože databáze je utf-8.

na1k
Člen | 288
+
0
-

Venne se mi líbí, a to hodně, určitě se na něj mrknu :-)
Opravdu velké plus dávám za dokumentaci! Je to asi jediné CMSko, které má sepsanou slušnou dokumentaci. Například často omílaná Nella v tomhle docela failuje :-P


Myslím že kategorie pro CMS by fóru přinejmenším neuškodila. Pokud by někdo hledal Nette-based CMS, na první pohled pozná, které je nejdiskutovanější a má šanci mít největší komunitu :-)

Co se týče zapojení DG, tak o tom silně pochybuju (David už se k tomu pokud vím několikrát vyjadřoval).

Stejně tak nevěřím v něco jako „vývoj komunitou“. Ona komunita se totiž velmi často skládá z protichůdných cílů a cest jak k nim dospět a dokud není ve vedení jeden člověk, který má jasnou vizi a například jen přiděluje části ke zpracování, nemůže to fungovat.

Říkejte mi skeptik, ale varianta kdy si každý dělá to svoje CMS, přičemž se některé někomu zalíbí (vybere si např. na fóru) a vypomůže, mi přijde reálnější.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Díky, že to řekl někdo za mě. Nechtěl jsem jim kazit radost :) Komunitní projekty už tu byly a jediný kdo to ukázal udržet ve slušných kolejích, kam až moje paměť sahá, byl Roman Sklenář s datagridem, kdy naverboval několik lidí a jali se to přepisovat. Nepamatuji si detaily, ale tak nějak to bylo, viďte :)

Komunitní vývoj se může zformovat pouze nad existující knihovnou, která někoho zaujala a chce do ní protlačit něco, co sám potřebuje. Takže někdo musí napsat základ (Nella, Venne, Kdyby, …) a pak se postupně přibývají uživatelé a někteří se stávají i vývojáři.

Co se týče vedení. Líbí se mi, jak David vede pevnou rukou Nette, ale občas se nevyjádří ke všemu, což je trochu na škodu. Třeba taková Identity pálí hodně lidí. Podobné vedení je nezbytnost. Nelze vyhovět všem.

Každopádně čemukoliv co vznikne fandím, ale za sebe si budu dál mazlit to svoje a třeba to brzo taky hodím na github, až to bude funkční :)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Bernard Williams napsal(a):
Taky bych rád upozornil, že čím dál víc se objevují nové CMS systémy postavené na Nette, ale zatím ani jeden snad není plně funkční.. nebylo by lepší se místo vytváření svých vlastních CMS systémů zaměřit na jeden pořádný?

Konkurence je zdravá a hlavně CMS nevyvyneš za týden (resp. ano ale bude podle toho vypadat).

xxxObiWan napsal(a):

A i když věřím tomu, že jsou např Nella a Venne skvěle napsané, je i na nich pár detailů, které mi vadí (a ostatní by zase jiné detaily chtěli jinak).

Tohle hlavně nikdo nikdě neventiluje… :-(

Bernard Williams napsal(a):

xxxObiWan: … ale přeci jen je větší pravděpodobnost využití jejich CMS, když bude víc propracovaný …

Obávám se že propracovanost stoupá s úbytkem „kybyců“.

Navíc by se museli shodnout „jen“ na jádru daného CMS…

Ty úvozovky máš správně protože na tom to stojí a padá.

HosipLan napsal(a):

Můžete začít tím, že si založíte vlákno :)

Víc jak jedno vlákno zatím potřebovat nebudou… :-) Takže kluci do toho… Rád se inspiruju…

na1k napsal(a):

Například často omílaná Nella v tomhle docela failuje :-P

CMS venku není tak nemůže být ani dokumentace… :-) Pokud myslíš Framework už jsem psal že to chci během léta změnit.

na1k napsal(a):

Stejně tak nevěřím v něco jako „vývoj komunitou“. Ona komunita se totiž velmi často skládá z protichůdných cílů a cest jak k nim dospět a dokud není ve vedení jeden člověk, který má jasnou vizi a například jen přiděluje části ke zpracování, nemůže to fungovat.

Vývoj komunitou může fungovat a věřím že i funguje… Ale musí existovat něco co má jasně danné hranice, vizi člověka kterej rozhodne v případě kdy se nejde dohodnout. A hlavně pořád ten hlavní člověk odvede 80–90% práce.

PS: a teď jdu kouknout na to Venne:CMS … :-)

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

A i když věřím tomu, že jsou např Nella a Venne skvěle napsané, je i na nich pár detailů, které mi vadí (a ostatní by zase jiné detaily chtěli jinak).

Tohle hlavně nikdo nikdě neventiluje… :-(

Ok, tak tedy konkrétně :-) Mám rád, když někdo rozšiřuje funkčnost Nette (u Venne:CMS je to například automatické načítání modulů podle toho, jaký interface implementují, u Nelly jsem si všiml třeba rozšíření formulářů). Co ale nemám rád je to, když někdo zaběhlé konvence v Nette mění a upravuje (u Venne:CMS je to změna adresářové struktury pro šablony, u Nelly struktura namespace pro presentery).

Prostě, když už začnu používat a třeba i rozšiřovat cizí CMS postavené na Nette, chci si být jistý, že se můžu na to, co znám z Nette, spolehnout.

Editoval xxxObiWan (26. 7. 2011 23:58)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

xxxObiWan napsal(a):

Ok, tak tedy konkrétně :-)

Kdo další?

u Nelly struktura namespace pro presentery

Má to svůj vadí to více lidem (dokud nepoznají důvod proč tomu tak je – v dokumentaci se to později dovíš také – nemám sílu to tady teď sepisovat).

Prostě, když už začnu používat a třeba i rozšiřovat cizí CMS postavené na Nette, chci si být jistý, že se můžu na to, co znám z Nette, spolehnout.

To nebude nikdy protože Nette je hodně volné a dává ti možnosti změnit si co potřebuješ tak jak to potřebuješ. Nicméně já se snažím o to aby každá změna oproti Nette měla doopravdy dobrý důvod.

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

Co píšete je vesměs všechno pravda. Pravdou taky ale je, že poslední dobou se s CMS(F) roztrhl pytel a komentáře typu: „… budu dál mazlit to svoje a třeba to brzo taky hodím na github“ to jen potvrzují. Nevím, v jakém stavu jsou tyto „podpultové“ projekty, ale ty, co jsou zatím uveřejněné za moc nestojí. Teď to prosím neberte špatně – našlápnuto je správně, ale je na tom ještě kus práce.

Myšlenka společného vývoje mě napadla právě kvůli hodně vznikajícím CMS(F), kdy si všichni dělají nějaké CMS (a taky ruku na srdce – všichni jej potřebujeme..), ale zatím není žádné, která by bylo opravdu schopné a dokončené.

Venne vypadá opravdu super, ale je tam spousta práce.
Nella.. jak dlouho že už to vyvíjíš? Je mi jasné, že komerční projekty mají přednost, ale…

Zkrátka jsem si říkal, že kdyby se třeba Patrik Votoček a pepakriz dali dohromady a udělali pořádný základ, tak by to bylo kuprospěchu všem. Máte pravdu, že komunitní vývoj není žádná sranda a je potřeba mít pevnou ruku.. a tu pevnou ruku by měli právě vývojáři kolem jádra daného CMS.. zbytek by psal jen své návrhy, připomínky atd. a dělali své moduly. Základ by byl ve vedení jen těch pár vyvolených a bylo by na nich, jak by to udělali a neudělali.

Sám bych si rád udělal vlastní CMS postavené na Nette, ale při pohledu na fórum mi přijde směšné začít vymýšlet kolo, které momentálně vymýšlí dalších 10 lidí? Navíc bych se s kvalitou mého CMS s Venne a Nella nemohl rovnat.. tak proč to nějak neskloubit? Zvlášť, když jsou lidi své CMS projekty uvolnit komunitě..

na1k
Člen | 288
+
0
-

Co takhle začít o komunitním CMS diskutovat v novém vlákně? Jistě by k tomu bylo dost co říct; není nutné aby tu bylo X stran OT, co? :-))

Jinak co si pamatuju, tak tu už snaha o komunitní CMS byla. Lidi psali hromady poznámek, co by to mělo všechno umět a celé to padlo přesně ve chvíli, kdy se měli přihlásit lidi, kteří by to napsali. Takže asi tak :-P

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Budťe té lásky a založte někdo nové vlánko :)

ic
Člen | 430
+
0
-

Tady už se vymyslelo… celkem abstraktně… spousta věcí. No a @pepakriz zatím dál vylepšuje na githubu… tak by mě zajímalo co na to říká. :-)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Já bych ni nečistil, ale už to tu neznečišťujme s OT :)

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

ic napsal(a):

Tady už se vymyslelo… celkem abstraktně… spousta věcí. No a @pepakriz zatím dál vylepšuje na githubu… tak by mě zajímalo co na to říká. :-)

Mým cílem je nyní CMS co nejvíce zpřehlednit, sepsat alespoň trochu rozumnou dokumentaci a celý projekt vám nabídnout na vyzkoušení. Aktualizoval jsem první příspěvek, kde najdete odkaz na demo instalaci.

pYro napsal(a):

pridal bych se nejspis taky k vyvoji, jelikoz taky pisu vlastni cms ;)

Ozvi se mi prosím na jabber, případně mail. Dík

Co se týče fóra, moc se mě nechce vytvářet nové. Myslím si, že vlákno zde bude zatím dostačující, ale pokud má někdo chuť něco založit, nejsem proti.

ic napsal(a):

Tohle bude dělat asi jen mě, ale vždy v ‚instalaci‘ ve fázi nastavení připojení k databázi mi spadne Apache XD . Instalační proces má pak jakési spoždění, a vždy pracuje ze starými informacemi z neonu bez ohledu na to co jsem mu napsal při konfiguraci… Například se snaží připojit k serveru host přesto že mu zadám localhost. Fakt divné.

Nevím jestli je to taky důsledek onoho pádu Apache ale v databázi je pak místo slova čeština (default v instalačním procesu) slovo ?e�tina přestože databáze je utf-8.

S touto chybou jsem se setkat nyní při instalaci demo webu. Vyřeším v příštích revizích.

xxxObiWan napsal(a):

(u Venne:CMS je to změna adresářové struktury pro šablony, u Nelly struktura namespace pro presentery).

Bohužel nevím jak to řešit jinak. Jak mít v CMS možnost výběru mezi více šablonami webů (tím myslím celý grafický styl) a zároveň zanechat Nette strukturu?

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

Bohužel nevím jak to řešit jinak. Jak mít v CMS možnost výběru mezi více šablonami webů (tím myslím celý grafický styl) a zároveň zanechat Nette strukturu?

Nevím, jestli jsem pochopil přesně o co ti jde, ale já mám zatím ve svojem CMS tohle:

  • pokud je v config.neon nastaven template: muj_skin, šablony i layouty se načítají z podsložky muj_skin/ v adresáři určeném pro šablony
  • pokud v config.neon vyplněn `template: ` není, načítají se standardně tak, jak jsem zvyklý z Nette
Lopo
Člen | 277
+
0
-

pepakriz napsal(a):
Bohužel nevím jak to řešit jinak. Jak mít v CMS možnost výběru mezi více šablonami webů (tím myslím celý grafický styl) a zároveň zanechat Nette strukturu?

skus sa pozret na Lohini – hodne davno som si tam spravil podporu skinovania

konkretne pozri v BasePresenter formatLayoutTemplateFiles() a formatTemplateFiles()

teraz akuratne rozmyslam ci to neham tam alebo to presunem do ui/presenter

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

xxxObiWan napsal(a):

Nevím, jestli jsem pochopil přesně o co ti jde, ale já mám zatím ve svojem CMS tohle:

  • pokud je v config.neon nastaven template: muj_skin, šablony i layouty se načítají z podsložky muj_skin/ v adresáři určeném pro šablony
  • pokud v config.neon vyplněn `template: ` není, načítají se standardně tak, jak jsem zvyklý z Nette

Lopo napsal(a):

skus sa pozret na Lohini – hodne davno som si tam spravil podporu skinovania

konkretne pozri v BasePresenter formatLayoutTemplateFiles() a formatTemplateFiles()

teraz akuratne rozmyslam ci to neham tam alebo to presunem do ui/presenter

Ano, takhle by to šlo. Zkusím tedy poupravit na tuto verzi:
Skiny se budou nacházet v /app/skins/{$skinName}/. Js, css, fonty a obrázky budou v /www/skins/{$skinName}/. Ještě přemýšlím, jak řešit layouty. V budoucnu bude možné pro každou část webu (vázáno na modul, presenter, action a parametry) zvolit jiný layout (rozvržení). Nenapadá mě lepší řešení, než mít adresář /app/skins/{$skinName}/layouts/, kde se budou nacházet jednotlivé rozvržení skinu (soubory: @default, @two-columns, @main-page,…).

Editoval pepakriz (28. 7. 2011 9:44)

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

Na githubu se nacházejí změny za poslední 3 dny. Je jich vcelku dost. Více podrobností v prvním příspěvku.

ic napsal(a):

Tohle bude dělat asi jen mě, ale vždy v ‚instalaci‘ ve fázi nastavení připojení k databázi mi spadne Apache XD . Instalační proces má pak jakési spoždění, a vždy pracuje ze starými informacemi z neonu bez ohledu na to co jsem mu napsal při konfiguraci… Například se snaží připojit k serveru host přesto že mu zadám localhost. Fakt divné.

Nevím jestli je to taky důsledek onoho pádu Apache ale v databázi je pak místo slova čeština (default v instalačním procesu) slovo ?e�tina přestože databáze je utf-8.

V aktuální verzi by měla být chyba opravena. Bohužel jsem limitován jen omezeným množstvím konfigurací, nemůžu odladit veškeré problémy. Budu rád, když mě budete informovat o výsledku vašich pokusů ;)

//Edit: demo aktualizuju zítra

Editoval pepakriz (31. 7. 2011 22:31)

ic
Člen | 430
+
0
-

Myslím, že instalace nepřežila změnu adresářové struktury šablon. Aktuální verze říká

Page not found. Missing template '…\htdocs\venne\installation\InstallationModule\Default\default.latte'.

poslední verze co šla nainstalovat byla 2011-07-27

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

ic napsal(a):

Myslím, že instalace nepřežila změnu adresářové struktury šablon. Aktuální verze říká

Page not found. Missing template '…\htdocs\venne\installation\InstallationModule\Default\default.latte'.

poslední verze co šla nainstalovat byla 2011-07-27

Díky za report, ovšem chyba se u mě neprojevuje. Zkoušel jsi čistou instalaci? Jestli ano, pak budu potřebovat více podrobností. Nevím jak chybu reprodukovat.

ic
Člen | 430
+
0
-

pepakriz napsal(a):

Díky za report, ovšem chyba se u mě neprojevuje. Zkoušel jsi čistou instalaci? Jestli ano, pak budu potřebovat více podrobností. Nevím jak chybu reprodukovat.

Naprosto triviálně stáhnu z githubu zkopíruji do htdocs, spustím na localhostu, program pracuje… a zmíněná chyba je na světě. Stejným postupem ale starší verze jedou, takže 2011–07–28 muselo dojít k nějaké invazivní změně. Můžu zkusit ještě aktualizovat php na localhostu… mám tu nějakou první verzi php 5.3, třeba to pomůže.

nAS
Člen | 277
+
0
-

Chyba je v metodě formatTemplateFiles, kde se nahrazuje realpath(APP_DIR) . "/", ale na Windows je na konci \, takže se nic nenahradí, v $dirP zůstane absolutní cesta a pak to logicky nefunguje.

ic
Člen | 430
+
0
-

nAS napsal(a):

Chyba je v metodě formatTemplateFiles, kde se nahrazuje realpath(APP_DIR) . "/", ale na Windows je na konci \, takže se nic nenahradí, v $dirP zůstane absolutní cesta a pak to logicky nefunguje.

Máš naprostou pravdu… díky
Tak teď už mi to jede XD

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

ic napsal(a):

nAS napsal(a):

Chyba je v metodě formatTemplateFiles, kde se nahrazuje realpath(APP_DIR) . "/", ale na Windows je na konci \, takže se nic nenahradí, v $dirP zůstane absolutní cesta a pak to logicky nefunguje.

Máš naprostou pravdu… díky
Tak teď už mi to jede XD

Dejte prosím vědět, jestli je chyba opravena ve stávající verzi. Na windowsech nemám možnost otestovat. Díky

ic
Člen | 430
+
0
-

pepakriz napsal(a):

ic napsal(a):

nAS napsal(a):

Chyba je v metodě formatTemplateFiles, kde se nahrazuje realpath(APP_DIR) . "/", ale na Windows je na konci \, takže se nic nenahradí, v $dirP zůstane absolutní cesta a pak to logicky nefunguje.

Máš naprostou pravdu… díky
Tak teď už mi to jede XD

Dejte prosím vědět, jestli je chyba opravena ve stávající verzi. Na windowsech nemám možnost otestovat. Díky

Já myslím že perfektní, na poslední githubové verzi jede všechno jak má.

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

V poslední verzi se můžete kouknout na základní podporu repozitářů. každý si bude moci vytvořit vlastní repozitář s vlastními balíky. Stačí povolit modul „Repository“ a CMS se stane zdrojem balíků pro ostatní. Samozřejmě aby byl Váš repozitář užitečný, budete potřebovat nějaké balíčky. Přímo v CMS se nachází nástroj na jejich tvorbu. Do budoucna chystám i authentizaci k repozitářům. Bude tak možné přidělovat různá oprávnění pro stahování nových doplňků a navíc bude možné balíčky zpět do repozitáře uploadovat.

Momentálně přemýšlím nad migrací databáze a jednotlivých modulů. Tuto část jsem schválně do balíčkovacího systému neimplementoval. Balíčkovací systém bude sloužit pouze pro snadné nahrání potřebných souborů do struktury CMS. Nebude se starat o jakékoliv migrace při updatech. Toto vše musí být v rukou modulů, jelikož ne každý bude nahrávat aktualizace skrze balíčkovací systém.

Moje vize postupu při upgradu modulů:

  • nahraju nové verze modulů (přes FTP, GIT, integrovaný balíčkovací systém,…)
  • dám systému vědět, že proběhlo nahrání nových souborů. Vytvořím tedy soubor /flags/updated (balíčkovací systém provede automaticky)
  • CMS detekuje existenci souboru updated a porovná verze modulů, spustí jejich migrační scripty

Již nyní je v základní instalaci povolen první repozitář s prvním balíkem (Guestbook – je opravdu hodně jednoduchý :D).

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

Čau, rád bych Venne vyzkoušel, ale nemůžu se dostat přes instalaci. Jak má fungovat to přesměrování na admin/installation v index.php? Pořád mi to cpe do adresy názvy adresářů na serveru, místo basePath.

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

mkoubik napsal(a):

Čau, rád bych Venne vyzkoušel, ale nemůžu se dostat přes instalaci. Jak má fungovat to přesměrování na admin/installation v index.php? Pořád mi to cpe do adresy názvy adresářů na serveru, místo basePath.

Při prvním vstupu do {$basePath} by mělo dojít k přesměrování na {$basePath}/admin/installation/ a tím se zahájit instalace. Pokud se tak nestane, budu potřebovat nějaké podrobnější info, abych mohl chybu opravit.