Nette Documentation Weekend – #0 – Pokus

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Zdravím. Chtěl bych tu trochu rozvés a zrealizovat myšlenku na kterou mě navedl Majkl578 .

Myšlenka nese „pracovní název“ Nette Documentation Weekend (NDW). Jde o to že se o víkendu budeme věnovat psaní dokumentace. Rozdíl v tom že se někdo rozhodne něco napsat bude v tom že nás bude v jednu chvíli více než jeden. A tak můžeme diskutovat jak co napsat a případně navzájem doplňovat své znalosti. A tím by mělo být docíleno i lepšího výsledku. Než když se nějaké problematice věnuje jednotlivec.

Jak spolu v průběhu této akce budeme komunikovat? No nejjednodušší způsob je Nette Jabber Room – nette@conf.netlab.cz (pokud někdo nevíte jak se připojit ptejte se klidně vám to popíšu). Další možností je Google Wave (hlavně kvůli kolaboraci více lidí naráz). A nebo můžeme uspořádat konferenci přes Skype.

Jak to bude probíhat? Moje představa je asi taková to: Někde sepíšeme co je potřeba udělat (chtěl bych poprosit Whitka jestli by nám mohl zřídit projekt na basecampu ) a lidi si rozeberou témata kterým se budou věnovat. Klidně jich může být na jedno téma více.

Vás se ptám co na tento nápad říkáte? Zapojily by jste se do této akce ať už ve zde popsané podobě nebo s úpravami které navrhněte.

Nemusíme zůstat u jednorázové akce můžeme něco podobného pořádat klidně každý víkend. První zkušební Nette Documentation Weekend by jsme mohli udělat už tento víkend. (ano vím že je to celkem narychlo ale nemusí nás být hned 500 :-D )

Chtěl bych poprosit lidi kteří mají nějaké přesnější informace o tvorbě dokumentace aby odpověděly na otázky v tomto vláknu https://forum.nette.org/…iewtopic.php?…

EDIT:
Btw asi zřídím na Srazy.info „akci“ kam se lidi budou moc přihlašovat.

Upřesnění toho jak to bude tento víkend probíhat po vašich námětech zde (nebo na srazy.info) zveřejním do Pátku (9.6.2010) řekněme 18:00.

EDIT2: Pokud chcete o tomto nápadu pohovořit rychlejší formou než je zdejší fórum můžete na již zmiňovaném Nette Jabber Roomu jsem tam takřka nonstop.

Editoval vrtak-cz (9. 6. 2010 23:50)

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Já do toho jdu určitě. ;)

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

Je to dobry napad, hlavne s tym BaseCamp-om, ale slovaci tento vikend odpadavaju, su u nas volby :)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Tento víkend nemůžu a pravděpodobně nebudu most ani víkendy následující (jinak bych už na tom pracoval). Ačkoliv se účastnit nebudu, tak preferuji konference na Skype.

Sepsal jsem vám odpovědi na otázky a doplnil to dalšími užitečnými informacemi a instrukcemi

Pokud budete chtít s něčím poradit nebo přidělit nový úkol či zkontrolovat dosavadní postup vaší práce, tak mi napište (kamkoliv).

iguana007
Člen | 970
+
0
-

Mohu doporucit jako nej nastroj, kdyz ma vice lidi psat jedno urcite Google Wave. Pouzivame to v praci na psani dokumentaci a specifikaci k projektum.

rokerkony
Člen | 122
+
0
-

Ještě je jedna možnost. Mám kamaráda, co se dosti šťourá v Drupalu a ti pořádají jednou za čas setkání a např. překládají moduly a víc hlav víc ví… místo by rozhodně nebyl problém, spíš zda by se někomu kvůli tomu chtělo trávit opravdu celý den. Co se týče komunikace by to asi bylo nejlepší.

phx
Člen | 651
+
0
-

Osobni setkani by asi bylo lepsi. Klidne by se mohlo udelat vic teamu. Treba HK, PCE a okoli se sejit nekde, PHA nekde atd. Bylo by to asi optimalnejsi nez zabit cely den cestovanim.

Co mam zkusenosti se Skype a spol tak pokud to nevede pevna ruka tak se tam bordel.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Dobrý nápad, ale tenhle víkend to moc nevidim.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Jelikož to bylo celkem na rychlo. Tak nás moc není takže by se toho nedalo moc zrealizovat. Takže tento víkend nebudeme věnovat samotnému psaní dokumentace. Ale budeme vymýšlet přesnější plán pro víkend příští aneb jak to celé přesně bude fungovat.

Pokud se chcete do této diskuse zapojit tak můžete zítra na Nette Jabber roomu kolem 14hod. Výsledek pak hodíme někam na wiki.

Ad řešit to v hospodě. Plán je takový že tuhle „akci“ budeme dělat jednou za 14dní. Tj 2× měsíčně. Chtěl bych to udělat tak aby jeden z těchto 2 víkendů vycházel na Poslední Sobotu. Takže budeme mít jednou měsíčně off-line NDW a jednou měsíčně on-line NDW.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

2.75hod spozdeni a zaciname… :-)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Souhrn Prvního dne

  • Shodli jsme se, že dokumentaci budeme psát „kompletní“ (jako jQuery) a případné tutoriály budou lidé psát na Wiki
  • Našli jsme pár nesrozumitelných věcí na https://wiki.nette.org/cs/syntax
  • Potřebovali bychom vědět, jak je to s TAGováním „článků/kapitol“ – prý to zatím není dodělané
  • Shodli jsme se, že stávající a navrhovaná struktura dokumentace je moc závislá na namespace
  • Dohodli jsme se, že budeme psát dokumentaci pro 1.0-alpha (potažmo dev) předpokládáme vydání 1.0 jako stable před/zároveň s dokončením dokumentace
  • shodli jsme se, že ideální způsob psaní je
    1. Napsat
    2. Nechat někým druhým zkontrolovat
    3. Finální oprava/kontrola (autorem)
  • ač je doporučováno psát dokumentaci anglicky, panuje názor že by se nejdříve měla dokončit česká dokumentace a pak teprve začít překládat (aby byla alespoň jedna verze „kompletní“)
    • dalo by se to řešit i takto (v návaznosti na předchozí postup)
      1. Článek/Kapitola je finální a tak se přeloží (nemusí to nutně dělat autor české verze)
      2. Korekce někým dalším (myšleno někým jiným než je překladatel)
      3. Finální oprava/kontrola (překladatelem) ne nutně i autorem
    • kroky 3 a 6 nejsou nezbytné
  • hodil by se nám styl dev-feature nebo něco podobného (něco jako je dosavadní tip/caution/warning pro absolutní novinky)
  • shodli jsme se, že samostatné použití šablon, formulářů a ostatních přesuneme někam mimo a budeme na to pouze odkazovat (chce to promyslet, jestli neudělat výjimku, aby se to mohlo hodit na wiki)
  • po několikáte jsem vysvětlil, jak to je s dělením dokumentace podle verzí nette
    • Dokumentace se píše pro verzi 1.0, až bude pro verzi 1.0 a přijde nová verze Nette, bude se tohle řešit. Teď to nemá smysl.

Celkem se nás sešlo 10. Většina těchto informací se dohodla na Google Wave, ostatní na Nette Jabberu

OT: chvílemi bylo doopravdy zajímavé, jak všichni najednou řešíme v jednom „postu“ strukturu dokumentace, zároveň se ptáme, proč tohle tak a tak a ne jinak. Za sebe musím říct, že se Google Wave osvědčil(a).

Co nás čeká dnes?

  • Dát dohromady kompletní návod, jak psát dokumentaci
  • Projít stávající dokumentaci a doplnit issues o komentáře, zda je daná věc hotová / zda potřebuje aktualizaci / zda schází
  • Můžeme začít psát

Druhý bod můžete začít řešit v podstatě ihned, další začneme řešit kolem 15–16hod. Dnešní wave: http://jdem.cz/fhy98

Editoval vrtak-cz (13. 6. 2010 9:06)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

vrtak-cz napsal(a):

Čekal jsem, že je opravíte a ono nic :)

Jakožto autor alternativní struktury dokumentace vám na ni napíšu kritiku, ale zatím na to nemám čas. Tak jsem napsal akorát issue na kapitolu šablony, kterou máte z mého pohledu špatně.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

Čekal jsem, že je opravíte a ono nic :)

Chtěl jsem ale už jsem to nestihl a neměl jsem na to sílu… (Po probdělé noci jsem šel spát v 9ráno)

Jakožto autor alternativní struktury dokumentace vám na ni napíšu kritiku, ale zatím na to nemám čas.

Určitě napiš a prosím co nejdříve! Aby nás to nějak extra nebrzdilo.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Určitě napiš a prosím co nejdříve! Aby nás to nějak extra nebrzdilo.

Hlavně na mě nečekejte :)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Shrnutí 2hého dne

Celkové shrnutí (z mého pohledu)

Celkově se nám (snad) podařilo:

  • Určit jakým stylem, způsobem a postupy dokumentaci psát.
  • Doplnit informace potřebné k psaní dokumentace.
  • Nastolit jednodušší přehled v tom co je a není potřeba kde udělat. (A jak to dělat)
  • Ověřit že víc hlav doopravdy víc ví a kolaborace více lidí naráz je super.
  • Ověřit že podobná akce dává smysl
  • Posunout se zase o krok blíže k cíli (i když skoro nepatrný)
  • Zjistit že Google Wave dává smysl a není úplně na nic (i když dnes došlo miniaturní ztrátě dat – desynchonizaci)

Těším se co nám k tomuto řekne sám Ó veliký až na tohle vlákno narazí.

A závěrem bych chtěl poděkovat hlavně Majkl578 za to že mě na myšlenku něco takového uspořádat navedl. dRaGen , HosipLan , pekelnik , Cifro , Jan Tvrdík bych chtěl poděkovat za velice aktivní přístup a všechm ostatním, kteří se zapojili, za to, že to s námi vydrželi.

EDIT:
Zdá se mě to nebo nefunguje (na webu) obarvování odkazů červeně pokud stránka neexistuje.

EDIT2:
Stále nemáme CSSko pro .[warning] (měkčí verzi .[caution] – jeho „žlutá“ varianta)

Editoval vrtak-cz (18. 6. 2010 6:07)

nAS
Člen | 277
+
0
-

Předně obrovské díky vám všem, kdo jste se do toho pustili!

A chtěl bych navrhnout lehce upravit Latte Filter a Pokročilá makra, protože když je ta tabulka s přehledem rozdělená na dvou stránkách tak je to fakt na pytel. Všechno si z hlavy nepamatuju a když se chci podívat, tak musím hledat na dvou stránkách.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Nechápu, proč byste všichni chtěli předělat kapitolu šablony, která je jednou z nejlépe zpracovaných částí, místo toho, abyste řešili skutečné problémy v dokumentaci.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

vrtak-cz napsal(a):

Zdá se mě to nebo nefunguje (na webu) obarvování odkazů červeně pokud stránka neexistuje.

To je imho kvůli anglické části webu.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Ještě poznámka: Pokud je to alespoň trochu možné, nepřesouvejte stránky ručně. Ztrácí se tak jejich historie. Radši mi napište a já jim změním url bez ztráty historie.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Ono to jde přesouvat bez ztráty historie? WOW jak? Nikdě to nevidím… To chci umět taky…

Editoval vrtak-cz (14. 6. 2010 18:06)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Vytvořil jsem 1,5 stránky v dokumentaci formulářů.

  • Formulářové prvky – Tady je ta půlka. Je to poněkud nezáživné téma, tak bych prosil nějakou dobrou duši o dopsání.
  • Základní operace s formuláři – Tuhle stránku jsem vyrobil celou, abych nebyl nařčen z lenosti a opouštění práce v půlce.

Prosím tedy o revizi a připomínky.

assassik
Člen | 43
+
0
-

„Zpracování odeslání na tlačítku“

Možná by si to zasloužilo jeden příklad s callbackem, když jde o základy, nebo se o tom někde zmínit.

Ještě mi tam chybí POST x GET a způsob nastavení action

Jinak je to pěkně napsaný.

Editoval assassik (17. 6. 2010 9:27)

repli2dev
Člen | 57
+
0
-

Základní operace s formuláři:

  • Nechybí v druhém příkladu na továrničku to přidání do stromu komponent?
  • Chybí tam klasická definice odeslání formuláře přes callbacky
  • Mělo by tam být upozornění, že funkce „na místě“ jsou možné až od PHP 5.3
assassik
Člen | 43
+
0
-
  • Nechybí v druhém příkladu na továrničku to přidání do stromu komponent?

Ne nechybí, přečti si co je u toho napsáno. Jde o to že componenta se registruje přímo pomocí „AppForm($this, $name)“

  • Chybí tam klasická definice odeslání formuláře přes callbacky
  • Mělo by tam být upozornění, že funkce „na místě“ jsou možné až od PHP 5.3

Jsem pro přidání upozornění s příklad jak použít callback.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Dobrá, dal jsem tam jeden příklad na PHP 5.2.

repli2dev
Člen | 57
+
0
-

assassik napsal(a):
Ne nechybí, přečti si co je u toho napsáno. Jde o to že componenta se registruje přímo pomocí „AppForm($this, $name)“

No já to v tom:

Továrnička musí formulář buď vracet a nebo se někdy může hodit jeho okamžité připojení do stromu komponent.

class ExamplePresenter extends BasePresenter
{
    /**
     * Továrnička vyrábějící formulář s názvem orderForm
     *
     * @param string component name
     */
    protected function createComponentOrderForm($name)
    {
        // formulář je připojen
        $form = new Nette\Application\AppForm($this, $name);

        ...

        // a není vracen
    }
}

Při tom se hodí předávaný parametr s názvem komponenty.

prostě nevidím. Takže to zůstává čistě na domýšlivosti čtenáře, pokud je to jak říkáš, tak by to podle mě mělo být napsáno něco takového:

// formulář je připojen přímo v AppForm při vytvoření

To Honza Marek: díky

Editoval repli2dev (17. 6. 2010 11:15)

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Formuláře jsem měl původně mít na starosti celé já, takže díky za pomoc. :) Kdyžtak tě pak při dopisování kontaktuju.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

V diskusi o konkrétních stránkách prosím pokračujte v příslušných diskusích:
https://forum.nette.org/…-s-formulari

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Nevíte někdo jak je to s /--code pro Latte ???

Editoval vrtak-cz (18. 6. 2010 7:34)

Panda
Člen | 569
+
0
-

Zvýrazňováno v rámci /---html, ale jen částečně, nefunguje například zvýrazňování {widget ...} a {control ...}.

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

„Ó veliký“ na vlákno narazil a je nadšen! Dnes v noci na PS nebo zítra až se dostanu po dvou týdnech opět ke komplu budeme řešit akutní úpravy webu, které budete potřebovat.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Šiklo by se nějaké TODO přímo na stránce.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Před chvílí jsme se komunitně v pěti lidech shodli, že psaní dokumentace necháme našemu „Ó nejchytřejšímu“ Janu Tvrdíkovi. Nemá totiž smysl psát něco, co je špatně a on nám to přepíše (plýtvání naším časem, když Ó nejchytřejší to zvládne sám a nejlépe). :)

22
Člen | 1478
+
0
-

To je teda podle mě celkem škoda, už to vypadalo, že se dokumentace někam pohne, takhle to zase zůstane na bodu nula…hoši pokračovat, pořád to bude lepsší, než je to teď!

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Majkl578 napsal(a):

Před chvílí jsme se komunitně v pěti lidech shodli, že psaní dokumentace necháme našemu „Ó nejchytřejšímu“ Janu Tvrdíkovi. Nemá totiž smysl psát něco, co je špatně a on nám to přepíše (plýtvání naším časem, když Ó nejchytřejší to zvládne sám a nejlépe). :)

A Honza má zásadní připomínky k něčemu jinýmu než ke stránce o komponentách, která je fakt špatná?

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Honza Marek napsal(a):

Šiklo by se nějaké TODO přímo na stránce.

Ono obecně by bylo super mít možnost ve stránce označovat jisté části textu tak aby je viděli jenom přihlášení uživatelé. (nebo jenom ti co mají oprávnění editovat dokumentaci)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Tak ono by to nemuselo bejt nijak složitý.

.todo {background: #AEEC91; padding: 10px;}
body.normalni-clovek .todo {display: none}
Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

nemuselo no… btw nevím proč ale body.normalni-clovek mě rozesmálo…

wdolek
Člen | 331
+
0
-

tak by me tuze zajimalo, jestli se na PS nakonec neco dohodlo. chvilku sem tu debatu pozoroval, a prislo mi, ze se to toci neustale v kruhu (vymyslet strukturu, debatovat o ni, vymyslet ji jinak, debatovat o novem navrhu, …). jak na PS padlo – bez nekoho, kdo rekne „uz prestante (-me) vymyslet a dejte (-me) se do prace“ to nepujde.

a jsou nekde nejake pismenka k tomu, jak vypada aktualni navrh dokumentace, kam to smeruje, atd?… tu a tam bych taky neco doplnil, kdyz pri prgani na neco narazim. jenze by to chtelo take nejak vyjasnit si pojmy – aby pak nebyl tutorial, dokumentace, prirucka a FAQ skoro to same a precejen neco jineho.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

a jsou nekde nejake pismenka k tomu, jak vypada aktualni navrh dokumentace, kam to smeruje, atd?.

https://forum.nette.org/…od-ideologie