Stránka Základní operace s formuláři

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Diskuse ke stránce Základní operace s formuláři

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Stránka příliš mnoho mluví o továrničkách a rozdílech mezi 5.2 a 5.3. Osobně i v PHP 5.3 používám pro událost onSubmit callback a ne anonymní funkci. Jsem sám, kdo to tak dělá? Doporučoval bych tedy opačný postup – používat callbacky a zmínit anonymní funkce.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

Jsem sám, kdo to tak dělá?

I já to dělám, zejména kvůli non-public metodám a vlastnostem presenteru.

Doporučoval bych tedy opačný postup – používat callbacky a zmínit anonymní funkce.

Já bych to postavil na stejnou úroveň. Prostě buď to nebo to.

Editoval Majkl578 (17. 6. 2010 15:44)

na1k
Člen | 288
+
0
-

Taky jsem spíš pro callbacky (teď mě napadá – jak je to s Nette\Callback?), a to kvůli přehlednosti kódu, která by měla být v dokumentaci co nejlepší.
A anonymní funkce zmínit v tipu.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

na1k napsal(a):

Taky jsem spíš pro callbacky (teď mě napadá – jak je to s Nette\Callback?), a to kvůli přehlednosti kódu, která by měla být v dokumentaci co nejlepší.
A anonymní funkce zmínit v tipu.

Dokumentace je psána primárně pro PHP 5.3 a Nette 1.0-alpha, takže bych volil přímo ukázku, ne jen tip.
Nette\Callback nabízí globální funkci callback. Zatím asi nezdokumentováno.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Ať přemejšlim, jak přemejšlim, nechápu, k čemu je Nette\Callback dobrý. Myslím, že má sloužit vlastně jen k tomu, aby PHP < 5.2.2 umělo jako callback použít řetězec Třída::statickáMetoda. Což mi přijde jako sakra chabý důvod pro existenci. Opravte mě, jestli se mýlím.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Ad spousta diskuze o továrničkách je to imho zbytečné továrničky budou mít v dokumentaci vlastní „stránku“. (Je toho totiž docela hodně co o nich říct)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Tak musíš tam mít napsaný, jak formulář vytvořit. A továrničky jsou best practise.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Správně by se měly továrničky vysvětlovat v kapitole „komponenty“ a zde na to jen odkazovat. Vzhledem k tomu, že ale není pořádně na co odkazovat jsem tam ty kecy o továrničkách zatím nechal a vyhodí se až časem.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Udělal jsem nějaké úpravy, standardizoval podle Nette coding standardu a pokusil se postavit closure a callbacky na skoro stejnou míru.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

pokusil jsem se tuto stránku zpřehlednit a zjednodušit tak na to mrkněte

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Majkl578: Proč jsi zrušil final u presenterů? Dokumentace by měla navádět k Best practise (via https://phpfashion.com/…enters-views).

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Tak jsem se vám na to kouknul a krom nějakých oprav chybných kódů, jednoho chybného i/y a tak jsem udělal pár řekněme „kontroverzních“ změn:

  • Méně jsem nedoporučil anonymní funkce (protože je s oblibou používám a nepřehledné mi to rozhodně nepřijde).
  • $that = $this jsem změnil zpět na $presenter = $this. Přijde mi tak zřejmější význam proměnné, než nějaké do $tamto přiřaď $toto.
  • Názvy callbacků jsem udělal ve Visual Studio like stylu a dal tam poznámku, že ať si každý vymyslí jaký systém chce, pokud bude systémový.

Nette\Callback jsem vám tam nechal, přestože ho nechápu. Jistě bych se nezlobil, kdyby ho někdo zdokumentoval a v té dokumentaci by vysvětlil, k čemu to je.

hrach
Člen | 1834
+
0
-

nechci vám to kritizovat, ale pokud stránka obsahuje více tips a notes než samotného textu, pak je něco špatně ;-)

edit: a abych hned něco navrhl: zrovna první note je špatně. To je naprosto běžné odkázání do dokumentace. Note bych si představoval jako opravdu něco významěji poznamenávacího, než to, že informace jsou tam a tam.

Hej, fakt vám to nechci kritizovat, děláte skvělou práci, ale tohoto se je třeba zbavit.

Editoval hrach (18. 6. 2010 11:29)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Tak nenavrhuj, ale realizuj. Určitě je fakt, že spousta tipů se dá přeformulovat do normálního textu.

hrach
Člen | 1834
+
0
-

done, tak snad nebudete nadávat…

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Takhle nějak bych si to tvoření dokumentace představoval. Řekne se, co se napíše, někdo to sesmolí a pak se nad tím pár schopných lidiček zamyslí a pošteluje to, aby to vypadalo lépe. :)

Jan Tvrdík napsal(a):

Majkl578: Proč jsi zrušil final u presenterů? Dokumentace by měla navádět k Best practise (via https://phpfashion.com/…enters-views).

Ten článek jsem nikdy nečetl a osobně ani presentery nedával final. A v dokumentaci mi to přislo zbytečné, protože tam mluvíme o neurčitých kusech kódu (stejně tak jsem změnil BasePresenter na Nette\Application\Presenter).

Honza Marek napsal(a):

Vrták chtěl Closury vyhodit úplně, ale to jsem mu nedovolil. :D Jinak s těmi úpravami nemám problém.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Odkaz na navšivení dokumentace o událostech určitě nemůže být tip. Bohužel grafika na vizte též chybí. Tímto urguju ředitele dokumentace, aby urgoval webmastera webu nette.org :)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

webmaster se podle všeho vrátil z GeeksOnTheRoad a rovnou odjel na dovolenou do chorvatska… :-(

Editoval vrtak-cz (19. 6. 2010 2:42)

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Tak si to s webmasterem vyřídíme na PS, co vy na to? ]:->