Nettecast – screencast o Nette
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Tak si hoď do toho původního příspěvku hned nahoru velkým písmem aktuální verze zde… Ať to nemate lidi…
- jasir
- Člen | 746
Moc se mi líbí tyhle 1 minutes demos v konkurenčním Recess… Možná lepší než 20 minutový díly. Nebo alespoň jako takové doplňky nebo rychlé tipy…
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
jasir napsal(a):
Moc se mi líbí tyhle 1 minutes demos v konkurenčním Recess… Možná lepší než 20 minutový díly. Nebo alespoň jako takové doplňky nebo rychlé tipy…
To je dobry napad. Rad bych nejprve natocil nekolik cca 10 minutovych dilu a pak bych mohl zpracovat do podoby screencastu nejcastejsi FAQ. A tam by se ten format 1 minuty urcite hodil. Takze diky za napad! :)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Pokusil jsem se ještě trošku učesat ten scénář https://nette.org/cs/nettecast/1
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
David Grudl napsal(a):
Pokusil jsem se ještě trošku učesat ten scénář https://nette.org/cs/nettecast/1
Super! Zítra se pustím do natáčení (vzhledem k tomu, že tam bude na chvilku video musím uklidit pokoj a to nebude dřív než zítra :D). Počítám, že buď ještě zítra večer, nebo během začátku příštího týdne bych mohl uploadovat beta-verzi… :)
- Honza Marek
- Člen | 1664
Já jsem zvědav, co budeš dělat v tom videu, když přijde řada na ty dlouhý odstavce, kde neni moc co ukázat (verze nette, minimalizovaná verze, příklady).
- baki
- Člen | 21
jen taková hloupost … docela mi chybí tlačítko, nebo něco, pomocí čeho bych se mohl z https://nette.org/cs/nettecast/1 dostat do https://nette.org/cs/nettecast … jasně, člověk to udělá buď přepsáním URL, nebo tlačítkem Zpět v prohlížeči. ALe i tak … :)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Trvalo to dlouho. Opravdu dlouho. Na to, že výsledkem je několik minut videa, si myslím, že to trvalo až moc dlouho (ani se neptejte :D), ale co. Tak tedy, představuju první oficiální pre-beta verzi 1. dílu Nettecastu.
Je to natočené více méně podle toho scénáře. Má to asi 9 minut. Je to MPEG-4, takže by to mělo být koukatelné. Má to asi 21MB. Což by ale při streamování mělo být naprosto ideální.
Snažil jsem se zužitkovat všechny rady, co tady padly. Je to zatím jen pracovní verze (asi by se ani neměla nasazovat pro návštěvníky webu Nette). Proto prosím reportujte chyby a nedostatky, když tak to opravím. Je dost možné, že tam bude nějaký hrozný bug, ale to prosím omluvte, vzhledem k pozdější hodině, kdy jsem to dodělával – tedy stříhal.
Známe problémy:
- ten zvuk je po té úvodní „scénce“ hrozný, doporučuji si poté, co se na obrazovce objeví prohlížeč stáhnout zvuk na cca 25%, pak je to bezproblémů poslouchatelné – v další verzi (až to budu znovu renderovat – to trvá asi 20 minut, proto to nechci dělat „jen“ kvůli tomu zvuku znova) ten zvuk stáhnu na takovou úroveň, aby to bylo poslouchatelný
- zatím se mi nepodařilo zprovoznit streamování MPEG-4, ale to se určitě nějak poddá, než se to oficiálně pustí na nette.org doméně
Chybí tam úvodní „znělka“. Ta, kterou tady představil David, jak jsem pochopil, byla zavrhnuta, takže čekám, zda přijde někdo s nějakým návrhem. :)
Co se týče postřehů, kdyby se nějaký chudák pokoušel o něco podobného:
- chce to velkou trpělivost
- snímal jsem to programem Camtasia Studio (díky Davidovi za tip)
- určitě to chce scénář
- alespoň 2× nanečisto
- každou „scénku“ natočit alespoň 2× až 3×, třeba i různý verze, ať si pak při stříhání může člověk vybrat
- zkontrolovat, zda se dá poslouchat zvuk
- natočit
- dát si tak den, dva pauzu, ať stříháte trochu s nadhledem
- sestříhat
- publikovat
A nepoužívejte pro stříhání Pinnacle Studio. :) To jsem použil já a docela utrpení, člověk udělá, co potřebuje, ale asi 20× mi to Studio spadlo. Takže každopádně pořád ukládat. Po každý kravině, co jste změnili. ;)
P.S.: Nemohl jsem na Vistách rozchodit webku, takže to „úvodní představení“ je snímané před HD kameru, tedy v jiném poměru stran, ale doplnil jsem to těmi modrými pruhy a řekl bych, že to nedopadlo tak dramaticky…
Editoval Tomik (25. 5. 2009 1:48)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Gratuluji, je to obrovský posun kupředu! Vyházel jsi vše nepodstatné a zvládl toho ukázat v podstatě víc než v prvním díle, přitom za čtvrtinu času. Ke scénáři tak už nemám co dodat, tahle stránka je perfektní.
Připomínky bych měl čistě k technickým věcem.
Na kvalitě videa se asi podepsala nějaká chyba při rekompresi v Pinnacle Studiu, písmenka jsou příliš rozmazaná a barvy takové vybledlé. Pro jistotu ale přikládám screenshot, třeba u tebe je to vidět jinak:
Pro srovnání výstup přímo z Camtasie:
Rozdílnou úroveň zvuku při úvodu a dalším výkladu jsi už zmínil. Zvuk klikání myší mi vyloženě vadil – byl hodně hlasitý a myslím že nepotřebný. Protože se každý klik projeví vizuálně, asi by se to chtělo vyvarovat občasným kliků „z nervozity.“
Co prosím vynech, tak datum a číslo nettecastu. Lidé chtějí aktuální informace a např. dva měsíce starý screencast by mohli vnímat jako zastaralý – bez datumu bude aktuální pořád. Stejně tak asi nebude žádné pevné pořadí screencastů, takže bych číslo nezmiňoval.
Co dávám na zvážení: asi bych zopakoval tu připomínku týkající se
zobrazování přípon souborů (je lepší vidět loader.php než loader), to
zelené zoomovací okénko v Camtasii spíš ruší, taky váhám, zda by
nebylo kvůli začátečníkům lepší psát require
bez
dirname(__FILE__)
(co myslíte?), úplně na konci mi chyběl zoom
na hotový formulář. A úplně super by bylo při popisování těch examples
je ukázat (třeba přepnout se do okna, kde bude spuštěný fifteen).
Každopádně všechno jsou to spíš techické detaily jinak výborného celku.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
David Grudl napsal(a):
Připomínky bych měl čistě k technickým věcem.
Ok. )
Na kvalitě videa se asi podepsala nějaká chyba při rekompresi v Pinnacle Studiu, písmenka jsou příliš rozmazaná a barvy takové vybledlé. Pro jistotu ale přikládám screenshot, třeba u tebe je to vidět jinak:
Zřejmě. Musím se kouknout na nastavení kodeků při renderování. Abych se přiznal, raději bych to dělal jenom v té Camtasii, ale přesto, že je Pinncle na takovéto domácí stříhání, umí toho, co se editace videa týče víc, než ta Camtasia. Ale každopádně se pokusím, aby to ten výstup nemrvilo.
Rozdílnou úroveň zvuku při úvodu a dalším výkladu jsi už zmínil. Zvuk klikání myší mi vyloženě vadil – byl hodně hlasitý a myslím že nepotřebný. Protože se každý klik projeví vizuálně, asi by se to chtělo vyvarovat občasným kliků „z nervozity.“
Dobře. Buď bych to natočil znovu (což už bude trvat s těmi zkušenostmi výrazně kratší dobu, nebo bych přemluvil zvuk, ještě uvidím). Každopádně je potřeba s tím něco udělat. S tím souhlasím.
Co prosím vynech, tak datum a číslo nettecastu. Lidé chtějí aktuální informace a např. dva měsíce starý screencast by mohli vnímat jako zastaralý – bez datumu bude aktuální pořád. Stejně tak asi nebude žádné pevné pořadí screencastů, takže bych číslo nezmiňoval.
Dobrá.
Co dávám na zvážení: asi bych zopakoval tu připomínku týkající se zobrazování přípon souborů (je lepší vidět loader.php než loader), to zelené zoomovací okénko v Camtasii spíš ruší, taky váhám, zda by nebylo kvůli začátečníkům lepší psát
require
bezdirname(__FILE__)
(co myslíte?), úplně na konci mi chyběl zoom na hotový formulář. A úplně super by bylo při popisování těch examples je ukázat (třeba přepnout se do okna, kde bude spuštěný fifteen).
Přípony – na to jsem dočista zapomněl. Ok. Zelené okýnko – snad půjde vypnout, ale myslím, že určitě. Zoom na form. Ok. Ukázat examples. Ok. :)
Každopádně všechno jsou to spíš techické detaily jinak výborného celku.
Snad se mi podaří tyhle chybky ještě viladit. ;)
- PetrP
- Člen | 587
- obsah by se možná mohl rychle přečíst.
- nezáživné části (např psaní kódy, které není doprovázeno hlasem; otvírání programů, přesouvání oken) zrychlit.
- pořídit si tichou klávesnici a myš ;] (nebo hlas dohrát dodatečně)
Jinak perfektní práce, těším se na další.
Mimochodem dirname(__FILE__)
bych nechal, aby se to případně
začátečník naučil používat.
Editoval PetrP (25. 5. 2009 8:41)
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Moc pěkné, jen škoda, že je to rozmazané, ale tak to dáš do kupy ;)
A nevim jestli jsem se nepřeslech, ale ten příklad se jmenuje akrAbat, ne akrObat, ne? :) Ale možná mi jen hučelo v uších ;)
- sodae
- Nette Evangelist | 250
promiň ale testovací verze se mi zdála lepší, jak zvukově tak obsahem (nemyslím tím obraz). Je to dost takové formální a neuvolněné. Moc se mi nelíbily ty mezery. I když bylo v bete „hmm“, přeblepty tak bylo to o hodně lepší.
DavidGrudl (Off dotaz): u toho obrázku s MP-C , máš tam vedle minimalizace ještě ikonku , tipuji na přepnutí do 2. obrazovky, jestli je to tak: jak jsi to udělal, dík za odpověď
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
sodae napsal(a):
promiň ale testovací verze se mi zdála lepší, jak zvukově tak obsahem (nemyslím tím obraz). Je to dost takové formální a neuvolněné. Moc se mi nelíbily ty mezery. I když bylo v bete „hmm“, přeblepty tak bylo to o hodně lepší.
V pohodě. Co se týče formálnosti, tohle je asi spíš otázka na Davida – pokud to má být oficiální pramen, musí to být formální, s tím se nedá nic dělat. Co se týče obsahu, ten byl taky konzultován s Davidem a opravdu si myslím, že tento Nettecast dá ZAČÍNAJÍCÍMU podstatně více, než tamten. Ten možná něco řekne někomu, kdo už dělal např. se Zendem, či podobně. Ale rozhodně ne někomu, kdo s MVC a podobnými věcmi začíná.
Plán je zhruba následující: rád bych, pokud se mi to podaří, udělal několik takto krátkých castů, kterou budou hodně zaměřené pro začátečníky a protože se bude jednat o oficiální pramen, bude to formální.
Ale protože rozhodně mi je milejší vést to formou neformální, jsem připraven až udělám několik těchto video-tutoriálů pro begginers, udělat několik delších, neformálnější a zaměřených na pokročilejší. Tož asi tak.
Souhlasím s tím, že i mě je formou bližší ta neformálnost, ale jednak to není reprezentativní (resp. záleží to na Davidovi, a když on řekl, že by bylo lepší udělat tyto pro začátečníky formálněji, dělám to tak :D).
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Jinak vývoj vypadá asi takto:
- ještě dneska, nebo max. zítra, některé scény (možná celé video) přetočím
- pokusím se v Pinnaclu najít, jak to nastavit, aby to při renderování MPEG-4 neprasilo (resp. neznáte někdo nějaký dobrý stříhací program, který by uměl dobře pracovat s MPEG-4, to Camtasio Studio, kde se snímám, toto pro rozsáhlejší editaci tolik nenabízí…)
- rád bych měl nějakou požitelnou verzi do Poslední soboty
- pak (až dodělám seminárku, takže buď někdy v prostředku června, nebo až ke konci července) bych se pustil do dalšího dílu (opět bych nejprve určitou dobu předtím nechal diskutovat témata, pak napsal nějaký nástřel scénáře a ten pak taky nechal diskutovat, podobně jako to proběhlo u tohoto dílu – to si myslím funguje docela dobře, neboť po obsahové stránce si myslím, že ta poslední verze opravdu splňuje očekávání – tedy krátký úvod do Nette pro naprosté začátečníky
- a to je výhledově asi tak všechno… :)
- sodae
- Nette Evangelist | 250
Tomik: fajn jestli uděláš i neformální budu rád (nebo
ve stylu 0. dílu), je mi to u tebe příjemnější. Jen mohl bys ten zvuk
doladit tak jak u 0. dílu ? Jen dám jestli by to i Dejvovi nevadilo tak
bylo by dobré prokecat i mezery, třeba poznámkama.
Osobně přednášky mam rád (když můžu mluvit), ale nemám dobrý hlas do
mikrofonu.
- Honza Marek
- Člen | 1664
Dobré, já mám jen pár naprosto nedůležitých připomínek.
- U minimalizované verze bych najel na tu ikonku, ať je vidět, kolik to má kB.
- Umim na vistách vytvořit nový adresář na dvě kliknutí a ne na tři :) V té modrozelené liště uspořádat → nová položka.
- V tom php souboru se mi moc nelíbí na konci to ?> (a za tím ještě odentrování). Zrušil bych ?>.
No a asi by bylo lepší nakecat to zvlášť, to bys na to moh mít větší klid a výsledek by byl lepší.
- PetrP
- Člen | 587
sodae napsal(a):
Někteří nováčci by se divily, lépe ho tam nechat
Ať se diví, aspoň se budou zajímat proč není dobré ho tam psát. Dělat něco špatně a argumentovat že by se lidi mohli divit je dle mého názoru hloupost.
kravco napsal(a):
Samozrejme je dôležité to vysvetliť.
Nebo tak ;]
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Warden napsal(a):
A nevim jestli jsem se nepřeslech, ale ten příklad se jmenuje akrAbat, ne akrObat, ne? :) Ale možná mi jen hučelo v uších ;)
Není už čas to z Akrabat přejmenovat třeba na „CD-Albums“ nebo neco takoveho?
sodae napsal(a):
DavidGrudl (Off dotaz): u toho obrázku s MP-C , máš tam vedle minimalizace ještě ikonku , tipuji na přepnutí do 2. obrazovky, jestli je to tak: jak jsi to udělal, dík za odpověď
Mám tu spuštěný UltraMon a XNeat Windows Manager, tak to dělá jeden z nich.
Tomik napsal(a):
Souhlasím s tím, že i mě je formou bližší ta neformálnost, ale jednak to není reprezentativní (resp. záleží to na Davidovi, a když on řekl, že by bylo lepší udělat tyto pro začátečníky formálněji, dělám to tak :D).
Ufff, to jsem někdy řekl? ;) Neformálnější bývá lepší ;)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Ad ?>
: Ok. Prostě to tam smažu, asi úplně bez
komentáře, protože vysvětlit to tak, aby to neudělalo víc škody, než
užitku by asi trvalo dýl, než je přípustné. Nebo někoho napadá jak to
rychle a srozumitelně vysvětlit, tak aby to pochopil i úplný hňup? :)
Jinak budu to znovu natáčet (nejprve obraz, pak i zvuk – tento krát zvlášť, asi zítra odpoledne, takže prosím všechny připomínky směřujte sem a to tak, aby tady byly nejpozději zítra odpoledne – tak 15hodina). Asi se shodneme, že obsah je už plus mínus odladěn, jen možná bude problém s těmi pauzami. Otázka tedy do diskuze: kde si myslíte, že pauzy vadí nejvíce? (Ideálně popis + čas v tom videu.)
Díky.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
David Grudl napsal(a):
Není už čas to z Akrabat přejmenovat třeba na „CD-Albums“ nebo neco takoveho?
Toť otázka, ale ideální by bylo ji vyřešit do dalšího natáčení,
tedy do zítra odpoledne. Případně to přejmenovat i v distribuci a pokud
mohu pronést kacířský návrh, tak vyřadit složku akrabat.old
,
ať to nemate. :)
Ufff, to jsem někdy řekl? ;) Neformálnější bývá lepší ;)
V tom případě se omlouvám, pochopil jsem to tak. V tom případě, otázka zní: mám přepisovat scénář, nebo se jen snažit mluvit trochu uvolněněji, tedy neformálněji (sem tam nějaké ne zcela spisovné slovo a tak – ne že by to dělal jen proto, aby to tam bylo, ale prostě se budu snažit to namluvit více méně tak, jak mi zobák narostl)?
Osobně se mi taky více zamlouvá ten lehce neformální způsob, ale zase se to nesmí přehánět, tak jako v tom 0. díle – pak se ozývalo docela dost lidí, kterým to už vadilo…
Jo ještě Davide, sodae udělal nějaké návrhy na loga nettecastu, tak se chci zeptat, co Ty na to? http://images.sodae.cz:60003/?…
- kravčo
- Člen | 721
Tomik napsal(a):
Ad
?>
: Ok. Prostě to tam smažu, asi úplně bez komentáře, protože vysvětlit to tak, aby to neudělalo víc škody, než užitku by asi trvalo dýl, než je přípustné. Nebo někoho napadá jak to rychle a srozumitelně vysvětlit, tak aby to pochopil i úplný hňup? :)
Podľa mňa nie je dôležité aby to každý pochopil, doležité je, aby počul, že takto je to lepšie, správne. Pochopiť to môže neskôr.
„Všimnite si, že súbor nekončí ukončovacou značkou, PHP ju totiž nevyžaduje.“
„V prípade, ak by tam bola, a boli za ňou nejaké medzery (ktoré v editore zväčša nevidíme), môže to spôsobovať problémy.“
Neviem, či môže spôsobovať aj iný problém ako „Headers already sent“, každopádne asi nemá zmysel problém(y) spomínať, či dokonca vysvetľovať…
„Preto ak nemusíte, PHP skript ňou nikdy neukončujte.“
- David Grudl
- Nette Core | 8218
kravco napsal(a):
Neviem, či môže spôsobovať aj iný problém ako „Headers already sent“, každopádne asi nemá zmysel problém(y) spomínať, či dokonca vysvetľovať…
Třeba při výstupu binárních dat (obrázek) nebo XML deklarace (musí být na prvním řádku).
Tomik napsal(a):
Jo ještě Davide, sodae udělal nějaké návrhy na loga nettecastu, tak se chci zeptat, co Ty na to? http://images.sodae.cz:60003/?…
Držel bych se raději současného loga, tohle má jiné písmo.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
sodae napsal(a):
to logo jsem měl na mysli u Tomika na webu :),
Až se udělá hotová verze, se kterou budeme já a David spokojeni, tak se to hodí přímo na oficiální Nette web.
jinak nemáš originál, nebo průhledné logo ? Zkusím ho tam zakomponovat a uvidíme mail když tak pošli na sodae[@]email[.].cz
Myslím, že ideální by bylo, kdyby nám David prozradil, co to je za písmo (už jsem nad tím párkrát taky přemýslel) nebo dal vektorové originály ke stažení na Nette web.
Jinak díky za mail. Kouknu na to.
Editoval Tomik (25. 5. 2009 18:45)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Tomik napsal(a):
Myslím, že ideální by bylo, kdyby nám David prozradil, co to je za písmo (už jsem nad tím párkrát taky přemýslel) nebo dal vektorové originály ke stažení na Nette web.
Stačí říct https://files.nette.org/…go-nette.zip.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
David Grudl napsal(a):
Stačí říct https://files.nette.org/…go-nette.zip.
Díky!
- sodae
- Nette Evangelist | 250
Tak s oficiálním logem , jestli ale máš nějaké připomínky atd.. klidně napiš, jo a s tím černým dělá to nette\image (load png, resize, save).
- _Martin_
- Generous Backer | 679
Tomiku, chválím, od „nultého“ dílu velké zlepšení. Osobně jsem pro vyplnění některých tichých míst (třeba slide Obsah dnešního dílu). Sem tam je trošku poznat mírná nervozita a snaha říct všechno přesně a správně podle scénáře, ale myslím, že z toho se velmi rychle vypracuješ. Takže: jen tak dál=)
sodae napsal(a):
Tak s oficiálním logem , jestli ale máš nějaké připomínky atd.. klidně napiš, jo a s tím černým dělá to nette\image (load png, resize, save).
Pěkné, všechny jsou pěkné, nejvíc se mi líbí to poslední=)
Editoval _Martin_ (25. 5. 2009 20:46)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
sodae napsal(a):
Díky, to je velmi povedené, určitě to nějak zakomponuju! :)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
_Martin_ napsal(a):
Tomiku, chválím, od „nultého“ dílu velké zlepšení. Osobně jsem pro vyplnění některých tichých míst (třeba slide Obsah dnešního dílu). Sem tam je trošku poznat mírná nervozita a snaha říct všechno přesně a správně podle scénáře, ale myslím, že z toho se velmi rychle vypracuješ. Takže: jen tak dál=)
Jo, to je pravda. Např. ten seznam „témat“ bych mohl přečíst. Pokusím se tichá místa eliminovat a taktéž zkrátit některé nevyučující procedury (otevření okna editoru a tak).
Co se týče snahy říct všechno přesně – to je pravda, to je nevýhoda scénáře, člověk se snaží jej dodržet a je to na úkor takového toho klidu a nadhledu – ono je totiž nesmírně těžké něco číst z papíru a zároveň dělat na monitoru – ale už jsem se poučil, že takto nee. Nejprve to natočím. Video i zvuk. Ale zvuk pouze orientačně. Poté to sestříhám a zvuk namluvím znovu, s nadhledem a trochu neformálně.
Budu reportovat, jak se mi to zítra podaří. :)
- _Martin_
- Generous Backer | 679
Tomik napsal(a):
Co se týče snahy říct všechno přesně – to je pravda, to je nevýhoda scénáře, člověk se snaží jej dodržet a je to na úkor takového toho klidu a nadhledu – ono je totiž nesmírně těžké něco číst z papíru a zároveň dělat na monitoru – ale už jsem se poučil, že takto nee. Nejprve to natočím. Video i zvuk. Ale zvuk pouze orientačně. Poté to sestříhám a zvuk namluvím znovu, s nadhledem a trochu neformálně.
Jo, to znám. Když jsem si připravoval prezentaci do školy, tak jsem si sepsal stručný scénář o pár bodech a potom doplňoval vlastní slova – tak či tak, nejdřív jsem to přeříkával asi desetkrát, než jsem to vyladil a znělo to přirozeně=D Ty můžeš donahrát zvuk dodatečně, takže to tolik hrotit nemusíš=)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Jinak na dobrou noc lehké OT: Toto je nerozsáhlejší téma zde na fóru, a obsahuje pravděpodobně i nejdelší příspěvek (ten Davidův). Těší mě, že se Nettecast těší takovému zájmu a jsem rád, že mi pomáháte a myslím, že to společně dotáhne do zdárného konce! :)
Dobrou noc!
- arron
- Člen | 464
Tomik napsal(a):
…jen možná bude problém s těmi pauzami. Otázka tedy do diskuze: kde si myslíte, že pauzy vadí nejvíce? (Ideálně popis + čas v tom videu.)
Na screencastech u editoru Aptana pouzivaji takovou zajimavou funkci, ze kdyz tam ted dotycny pise vice kodu, ktery je zcela zrejmy, nicmene je potreba ho napsat, tak se cele video zrychli. Takze treba tam pise nejakou tridu, vysvetli jak v tom Aptana dokaze pomoct a aby mohl pokracovat, tak si potrebuje napsat k te tride nejake property. Takze napise prvni (coz okomentuje) a pak se video zrychli, dokud to nema hotove. Je to docela sikovne, protoze v tom clovek nehleda zadny ‚magick‘ a vidi vsechno, co se tam deje:-)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
arron napsal(a):
Na screencastech u editoru Aptana pouzivaji takovou zajimavou funkci, ze kdyz tam ted dotycny pise vice kodu, ktery je zcela zrejmy, nicmene je potreba ho napsat, tak se cele video zrychli. Takze treba tam pise nejakou tridu, vysvetli jak v tom Aptana dokaze pomoct a aby mohl pokracovat, tak si potrebuje napsat k te tride nejake property. Takze napise prvni (coz okomentuje) a pak se video zrychli, dokud to nema hotove. Je to docela sikovne, protoze v tom clovek nehleda zadny ‚magick‘ a vidi vsechno, co se tam deje:-)
To je dobrý nápad, ale ty prostoje jsou tak malé, že zrychlovat nemá téměř cenu. Nakonec jsem to vyplnil nějakejma kecama. :)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Tak po opravdu náročném odpoledni (opět mi to trvalo VELICE dlouho) představuju další verzi. Tím že to je tentokrát méně komprimované (kvůli tomu zrnění, které Davidovi vadilo – už tam není), má to něco okolo 200MB, což je na 10 minut videa docela dost, na druhou stranu, pro ty, co mají pomalé linky, to můžeme zkomprimovat dodatečně.
Možná za to může i to, že jsem zvuk dohrával až dodatečně, a pak neřešil žádnou kompresi. Nevím. Zkusím se na to o víkendu kouknout. Jinak myslím, že zvuk už je celkově výrazně lepší, kromě úvodu, ten jsem dělal teď v nočních hodinách a proto je malinkato méně kvalitní, s tím bych si ještě pohrál, ale myslím, že zbytek je docela poslouchatelný. Resp. pokud Vám ten zvuk nevyhovuje (já to poslouchám posledních cca 10 hodin, takže můj názor na ten zvuk může být zkreslený), ozvěte se. Určitě s tím něco provedu, ale já si myslím, že pokud člověk nemá sluchátka nebo repro „ohulený“ tak se to dá v pohodě poslouchat.
Opět platí to samé, kritika je vítána, drobné chybky opravím snad ještě do Poslední soboty, pokud by to bylo opět zgruntu špatně (resp. byla by tam nějaká taková bota, že bych musel přenatáčet, tak to bych udělal asi až příští týden).
Jinak, není tam to logo od sodaeo (ježiši, jak tohle skloňovat?), protože ty obrázky, na které odkazoval z webu měly moc malé rozlišení, až mi pošle větší, zakomponuju to tam…
P.S.: Ta velikost vadí kvůli jedné věci, mám pomalou linku a tohle už se uploaduje skoro 2 a půl hodiny, a to už je něco, co docel zdržuje… Nevím, ale nechce se mi to nějak komprimovat, protože pak to dopadne jako ta minulá verze…
P.P.S.: Tak během toho, co se to uploadovalo jsem tomu přišel na kloub: ta velikost je zapříčiněna opravdu zvukem, v pátek večer (dřív se k tomu asi nedostanu) se pokusím ten zvuk vzít a zkomprimovat…
Tak tedy: http://tomik.jmx.cz/…ast-1-rc.avi
Známe bugy a nedostatky:
- ten vodoznak (to logo Nette dole vpravo) není dokonalý, dělal jsem to narychlo, je tam jen pro představu, že tam něco bude
- má to velkou datovou velikost, což by se mělo vyřešit tím zkomprimováním zvuku
- ten mluvený úvod je divný – namlouval jsem jej teď večer, určitě se pokusím s tím ještě něco udělat – v nejhorším těch pár sekund přemluvím…
Dobrou noc!
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Tomiku, máš u mě velkou čokoládu!
Dokázal jsi vyrobit screencast přesně tak, jak jsem si ho představoval (ale neudělal). Nikdo si neumí představit, kolik je za tím práce a času.
Je to špičkové, akční, dynamické, nejsou tam hluchá místa. Vážně paráda.
K těm technickým věcem: video je teď výborné, dřívější vada projevující se vertikálním roztažením je už patrná pouze v živém úvodu. Víš, co to způsobovalo? A dalo by se to vyřešit i v tom úvodu?
ad zvuk: můžeš ho nastavit o 80 % hlasitější? Nevím, jak se to v Pinnacle dělá, funkce by se mohla jmenovat amplify a chce to dát na 180 % současné úrovně (neblafuju, to číslo jsem počítal)
Jinak úroveň hlasitosti je v celém záznamu vyrovnaná, jen je občas slyšet, že jsi některé části „předabovával“. Problém je, že v těchto částech je slyšet takové to 50Hz hučení, chtělo by to zjistit, co to způsobuje a dát si na to pozor.
ad grafika: jelikož Nette Framework používá nepatkové písmo, bylo by vhodné je použít i na ty informační stránky, písmo ti pošlu emailem.
Teprve teď jsem pochopil, na co jsi chtěl ten obrázek od Sodae. No, ten je potřeba přizpůsobit faktu, že to bude malý piktogram ve videu, tedy nesmí tam být žádné drobné písmo, protože by z toho vznikl flek. Možná by to chtělo vyrobit něco cca takového:
Co myslíš, Sodae? Jako písmo prosím použij Myriad.
- _Martin_
- Generous Backer | 679
Ahoj, k obsahové stránce není co dodat, pěkně to shrnul David. Já ještě přidám plus za tu „štítek“ s webovými adresami – jde sice o detail, ale velmi důležitý.
Po technické stránce jsem měl dva problémy:
- sehnat kodeky videa (bylo by možno použít nějaké obecně instalované?)
- ze začátku mi nechtěl jet zvuk a obraz se zadrhával, až po ručním přetočení videa někam doprostřed mluveného úvodu se video začalo přehrávat normálně – usuzuji, že na vině je výše uvedený videokodek.
O hlasitosti David psal, ale to napravíš lehce, o tom již netřeba diskutovati.
Takže… shrnuto a podtrženo, velmi dobrá práce=)
- jasir
- Člen | 746
Tak jo, tahle verze se mi moc líbí, po té druhé jsem byl trošku
skeptický :), ale třetí pokus je supr. Působí to velice dobře. Po technické
stránce obraz je prima, přibližování, náhledy url fakt pěkný. Ve zvuku
to v napojování trochu škrundá a chrastí, ale to je detail. Hlasitost pro
mě ok, ale poslouchal jsem na sluchátkách.
Takže dik za perfektně odvedenou práci.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
sodae napsal(a):
takhle je lepší ;-) jo a poslal jsem ti vetší logo :) se zvýraznění okrajů (1px)
DavidGrudl: osobně se mi ty dva nelíbí co tam máš
Díky. No věc se má tak: jak David opravdu správně podotkl, představ si, že jeden těch Tvých obrázků bude po celou dobu záznamu vpravo dole. Pokud jej zmenším tak, aby nevadil a nerušil, pak bude k přečtení pouze to „Nette“, to „cast“ už vidět nebude. Takže buď zkus to nějak zvětšit, tak aby to bylo čitelné na obrázku, který by byl rozměrově podobný tomu modrému oválu, co tam je teď. Nebo se prosím pokud udělat nějaké logo podobné tomu Davidovému (a použij, jak psal David) písmo Myriad. Celkově to ladí to grafiky webu a loga Nette.
Jinak samozřejmě mockrát díky za spolupráci, sám bych nějaké logo i spáchal, ale je to podřadná záležitost (resp. nejprve cast natočit a až pak logo) a tak jsem rád, že se toho někdo ujal. ;)
Vzhledem k tomu, že se mi docela ty Davidovy výtvory líbí, zatím použiji jeden z nich (a to proto, že jsou čitelné i ve zmenšené verzi), ovšem pokud uděláš verzi svého loga, které bude čitelné, pak jej rád použiju.
P.S.: Možná by stálo za zamyšlení jestli opravdu v logo Nettecastu nepoužít nějaký piktogram kamery, klapky, popř. něco jiného, co evokuje video. Pokud by se našel nějaké povedený piktogram (nebo bys jej nakreslil), vypadalo by to fajn a evokovalo by to video. Né, že by se mi ty bublinky nelíbily, ale s videem to nemám mnoho společného.