Nettecast – screencast o Nette
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Další nastínění vývoje této první verze:
- pokusím se něco udělat s grafikou a s logem v rohu
- zvuk! – úvod přemluvím, zbytek se pokusím jednak zkomprimovat a druhak nějak vyrovnat ty rozdíly a samozřejmě se to pokusím zhlasitit (to určitě není spisovné sloveso, že?)
- zatím bez znělka, ta přibude, až bude :)
Jinak: Nakonec, kvůli tomu debilnímu kodeku, co mrvil obraz v Pinnaclu, jsem se na Pinnacle vykašlal a stříhám to přímo v Camtasii, není to tak pohodlné, ale jde to a hlavně to nepadá, takže to ve výsledku výjde lépe, něž Pinnacle. :) Zvuk nahrávám externě a pak akorát připojuju, takže si s ním pohraju přímo v editoru (používám něco od Sony, měl jsem to ke kameře).
Takže co se týče výtek ohledně kodeku, můžu se kouknout, co s tím, ale myslím, že v nejhorším případě by se to vyřešilo tak, že bych tu finální verzi vyrenderoval jak v MPEG-4 (tedy .avi soubor), tak přímo ve flashi (.flv) – ten už by měl umět přehrát každý… :)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
_Martin_ napsal(a):
Ahoj, k obsahové stránce není co dodat, pěkně to shrnul David. Já ještě přidám plus za tu „štítek“ s webovými adresami – jde sice o detail, ale velmi důležitý.
Ten byl výbornej!
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Věřím, že se to povedlo, ale osobně to nepřehraju. Od začátku to bliká, zrní a není vidět v podstatě vůbec nic…možná problémy s kodekama. Žádné jiné video za poslední rok mi tohle nedělalo, mám smolíka ;-)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Warden napsal(a):
Věřím, že se to povedlo, ale osobně to nepřehraju. Od začátku to bliká, zrní a není vidět v podstatě vůbec nic…možná problémy s kodekama. Žádné jiné video za poslední rok mi tohle nedělalo, mám smolíka ;-)
V tom případě stay tuned. Zítra k večeru se k tomu dostanu, pokusím se s tím kodekem něco udělat…
- Honza Marek
- Člen | 1664
Vynikající!
Všimnul jsem si jen dvou drobností:
- jak si dabuješ představení, tak to vypadá jako by ses právě přeložil třeba z angličtiny,
- založíme novou instanci třídy Form a ne objektu Form.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Honza M. napsal(a):
Vynikající!
Všimnul jsem si jen dvou drobností:
- jak si dabuješ představení, tak to vypadá jako by ses právě přeložil třeba z angličtiny,
- založíme novou instanci třídy Form a ne objektu Form.
Díky. To představení je jen orientační, natočím jej znovu (i video), a tam ten zvuk nechám. Jen jsem tam zatím musel nechat tohle, včera jsem nebyl oholený a neměl jsem uklizeno. :)
A co se týče toho Formu: máš pravdu, to opravím.. :)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Co se týče finální verze, snad už je tu… :)
Možná tam ještě nějaké chyby budou, ale jinak si myslím, že už je to oficiálně použitelné… Resp. sám si žádných chyb vědom nejsem. Se zvukem jsem se pral. Snad to bude v pohodě, opět jsem nad tím strávil tolik hodin, že už nejsem schopen rozlišit, zda to je bez problémů, nebo se to nedá poslouchat. Co se týče kodeku, dá se to přehrát přímo v prohlížeči jako flash, takže stačí mít nainstalovaný Flash 10.
Teď jedu na 5 dní pryč (za 5 hodin a to jsem už asi 40 hodin nespal – trochu nestíhám ;D), takže pokud se najdou chyby, už je asi upravovat nebudu, resp. opravím je v pátek, ale pokud by se to Davidovi líbilo a chtěl to použít (vím o tom, že se chystá na nějakou propagaci Nette, a Nettecast by se mu hodil), pak to Davide klidně stáhni a dej někam k sobě na server (ne, kvůli přenosu, ale kvůli tomu, že u Tebe na serveru se to bude tvářit více důvěryhodně). Co se týče streamování, můžeš použít to, co používám já (viz zdroják).
Dobrou noc…
- Inza
- Člen | 330
Inza napsal(a):
Ahoj Tomiku;-) – tak jsem opět zavítal do tvého topicu – Hele mám dotaz: Kdy vidíš, že by mohla být ta finální verze? Myslíš, že bys jí pak mohl vytvořit doku page? Nebo chceš, abych doku page udělal já?;-)
Jinak už jsme ti jí udělal najdeš ji tady: https://nette.org/…oj/nettecast
A velmi dobrá práce Tome! Jsi borec;-).
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Neměl by se nadpis jmenovat spíš „Stáhnutí a zprovoznění Nette Framework“? Dle Davidových instrukcí…
Jinak je to moc hezké, akorát mě osobně toršku ruší, jak se každou chvíli mění zvuk…nejspíš jak si to stříhal z několika verzí.
A možná bych vyzkoušel (opravdu jen vyzkoušet, třeba se tam vlbec nehodí ;-) logo v pravém horním rohu (většinou tam je stejně jen „X“, nebo nějaký bar), menší a průhlednější, aby tolik nerušilo :-) Ale jsou to jen moje postřehy :-)
Editoval Warden (8. 6. 2009 15:01)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Je to bomba! Díky moc za dotažení do finále, hned se s tím můžeme začít chlubit :-)
Co to dát takto na samostatnou stránku? https://doc.nette.org/cs/quickstart (v titulku a URL raději použiju slovo screencast)
- phx
- Člen | 651
Tak konecne jsem mel moznost podivat se na screencast! Je na tom hromada prace a je to SUPR:) Klobouk dolu.
A ted par pripominek. Neberte to nijak hnidopissky. Jsou to jen postrehy:
- zvuk je pokazde trosku jinaci (akustika)
- mozna bych za sebe dal nejake bile platno (prosteradlo)
- malinko je tam obcas zavahani a eh
- obcas nespisovna cestina
- ruzna rychlost mluveni
- na konci slaby zvuk
- priklady supr, ale neni tam HTML obal – chtelo by to zduraznit (priznam se, kapku jsem ke konci preskakoval tak jsem to mozna neslysel)
Jinak supr:)) Svuj ucel to plni na 100%.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Ahoj! Tak jsem opět on-line, takže se pokusím postupně reagovat:
sodae napsal(a):
Tomíku Gratuluji k Bezvadné práci !
Díky!
Jo a Davide tak vidím to tvoje logo se hodí do toho castu. V jednoduchosti je síla. :)
Myslím, že to Davidovo logo opravdu vyjadřuje podstatu toho, že to je screencast, ale neber to prosím jako nějakou osobní prohru, že jsem nepoužil to Tvoje, jen jsem z daného vývěru, vybral tu možnost, která se mě osobně líbila nejvíc, rozhodně, pokud máš nějaký nápad, jej zpracuj, nevylučuju, že ho tam ještě dodám. ;)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Warden napsal(a):
Neměl by se nadpis jmenovat spíš „Stáhnutí a zprovoznění Nette Framework“? Dle Davidových instrukcí…
Pokud to budu znova renderovat, dodám to tam, ale nevím, zda se to tam
vejde, a zda je to nutné (Davide?)
>
Jinak je to moc hezké, akorát mě osobně toršku ruší, jak se každou chvíli mění zvuk…nejspíš jak si to stříhal z několika verzí.
Ano, je to tam, další verze budou lepší (mám už zajištěnou lepší zvukovou techniku), ale abych se přiznal už na této verzi jsem strávil takové množství času, co se zvuku týče (něco lehce pod 10 hodin), takže už asi opravdu nebudu mít sílu to předělávat. Je prostě potřeba počítat s tím, že vždy to bude nedokonalé a je potřeba určit hranici, kdy to už je použitelné a jít dál, jinak bych neustále ladit chyby na prvním díle a nikdy nenatočil druhý. Osobně si myslím, že tato hranice již byla naplněna, a pokud by mě ten zvuk opravdu dobíral, vrátím se k němu až po natočení dalších(ho) dílů(u).
A možná bych vyzkoušel (opravdu jen vyzkoušet, třeba se tam vlbec nehodí ;-) logo v pravém horním rohu (většinou tam je stejně jen „X“, nebo nějaký bar), menší a průhlednější, aby tolik nerušilo :-) Ale jsou to jen moje postřehy :-)
Vyzkouším až to budu znova renderovat, pokud se tak stane.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
phx napsal(a):
Tak konecne jsem mel moznost podivat se na screencast! Je na tom hromada prace a je to SUPR:) Klobouk dolu.
Díky.
A ted par pripominek. Neberte to nijak hnidopissky. Jsou to jen postrehy:
Jak jsem říkál na Poslední sobotě, kritika je vítána, kdyby nebylo kritiky a dobrých rad v tomto vlákně, nikdy by nevzniklo to, co vzniklo…
- zvuk je pokazde trosku jinaci (akustika)
S tím je problém. Vím to, už tak jsem na zvuku strávil ohromné množství času (viz výše), a už nemám náladu to předělávat, osobně si myslím, že už to použitelné je. Další díly budou lepší, pokud mě to bude v budoucnu hodně štvát, vrátím se k zvuku prvního dílu později…
- mozna bych za sebe dal nejake bile platno (prosteradlo)
Vzhledem k tomu, že se jedná jen o prvním 7 vteřin, kdy se představuju, tak si myslím, že to není nijak markatní. Nebo je?
- malinko je tam obcas zavahani a eh
To je dané tím, že i když jsem měl scénář, tak jsem jej nechtěl číst slovo po slově, protože to pak vypadá hodně „škroběně“ a neuvolněně, proto jsem se scénáře držel jen obsahově a šahal po něm jen, když jsem si nevěděl rady.
- obcas nespisovna cestina
Kde přesně? :) Jsem si vědom toho, že ta čeština není úplně nejspisovnější, ale snažil jsem se, aby to bylo, co možná nejneformálnější za zachování jisté formality, a tak jsem se občas tomu nespisovnému jazyku nevyhnul, to je záměrné. Je to takový kompromis, mnoha lidem zase vadí, pokud by to bylo celé spisovné (opravdu to zní až škrobeně a nepřirozeně – dnes už tak bohužel nikdo nehovoří). Takže jsem se snažil udržet to na rozumném kompromisu mezi neformálností a spisovnou češtinou.
- ruzna rychlost mluveni
Ano, to je pravda, s tím se pokusím něco udělat v dalších dílech. (Opravoval bych to pouze, pokud by se za nějaký čas vracel ke zvuku této verze.)
- na konci slaby zvuk
Pokud do toho budu ještě šahat (jestli bude těchto drobných bugů víc), kouknu na to.
- priklady supr, ale neni tam HTML obal – chtelo by to zduraznit (priznam se, kapku jsem ke konci preskakoval tak jsem to mozna neslysel)
Není, ale toto není screencast pro naprosté začátečníky, předpoklad
je znalost HTML, CSS a určitá úroveň PHP – resp. alespoň jeho syntaxe a
zaběhlých postupů. Nemohu se zabývat takovými věcmi. Nastalo by spousty
problémů, jako např. jaký tam dát doctype atd. A vysvětlovat to všechno
by trvalo zbytečně dlouho, myslím, že ten kdo má požadované minimální
schopnosti to pochopí…
>
Jinak supr:)) Svuj ucel to plni na 100%.
Díky!
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Inza napsal(a):
Hele jedak – Tomik, tys ještě stále nevyužil mnou ti vyrobenou stránečku ;-)…
Využiju. Teď mám trochu časovej press, ale chtěl bych tam do konce tohoto měsíce chodit alespoň beta verzi scénáře. Protože v červenci odjíždím na 3 týdny off-line, tak aby měla komunita čas si to pročíst a opravit a doplnit.
Jinak – kde je k sehnání to konečné officiální logo NetteCastu?
Máš ho mít. Třeba tady… http://tomik.jmx.cz/…ettecast.png
Jinak NetteCast se s velkám, nebo s malým „C“?
Já bych to viděl spíš s malym.
A Moc dobrá púráce Tomiku;-)…móóóóc dobrá práce;-)…
Dík.
- veena
- Člen | 98
Tomíku, dotaz prvního zahraničního uživatele :-)
https://forum.nette.org/…t-in-english
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Vzhledem k tomu, že u mě mají prázdniny jedno velké pravidlo: Hlavně nepracuj!, práce na screencastu nijak nepostoupily, ale rád by se na ně v září zase vrhnul, takže si myslím, že je načase dát dohromady scénář.
Připomenu, že první díl se věnoval popisu webu Nette, stažení Nette, popisu balíčku s Nette a napsání jednoduchého formuláře v Nette.
Osobně si myslím, že by bylo dobré vycházet ze scénáře, který připravil David pro seriál na Zdrojáku (http://zdrojak.root.cz/…e-framework/), neboť si myslím, že jej David opravdu domyslel.
Takže otázka zní: věnovat celý druhý díl Laděnce? fireBugu, firePhp a dalším, nebo něčemu jinému, co myslíte?
P.S.: První díl ještě dozná malých změn, hlavně co se intra týče. Obsahově se už ale měnit nebude…
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
ic napsal(a):
Když už tam budou fireBugu a firePhp, možná by stálo za to (v těchto úvodních dílech) představit nějaké další pomocné nástroje… jako ty nové verzovací systémy a třeba i nějaké nette přívětivé IDE.
To by možná opravdu stálo za to, ale zase je třeba si uvědomit, že pokud toho bude moc, bude to moc přeplácené, pak to má informativní hodnotu nula. Takže jaké jsou Tvé návrhy? (Prosím rovnou v bodech tak, tak si myslíš, že by témata měla jít za sebou.)
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
redhead napsal(a):
Myslím že by bylo dobré ukázat co vlastně framework umí: session, cache, template, controls a vytvoření první MVP aplikace – rozdělení složek a napsání prvního presenteru, view (to možná nechat na další díl).
Toto si myslím je špatný přístup, neboť se probere všechno, ale vlastně nic. Podobným způsobem jsem se pokoušel dělat první zkušební verzi (dá se na webu dohledat), kromě jiných nedostatků měla tento – nic se tam nevysvětlovalo pořádně – a i tak měla 40 minut. Tedy naprosto nepřijatelnou délku!
Takže si myslím, že je třeba na to jít opatrněji a postupněji.
- redhead
- Člen | 1313
no já napsal o čem povídat nemáš :D
teď vážně, trochu už bych se začal věnovat samotné aplikaci. Tzn.:
- architektura složek a jejich obsah
- popis bootstrapu
- presenter a view
- a při jejich vysvětlování rovnou psát tu nejjednodušší aplikaci
toto je aspoň něco co ty uživatele bude nejprve zajímat. Jak vlastně psát v Nette.
(toť aspoň můj názor)
Editoval redhead (21. 8. 2009 23:47)
- kravčo
- Člen | 721
V prvom screencaste si povedal, že v tom ďalšom si ukážeme, ako formulár oživiť…
Prvý diel bol dosť nudný ale nutný. Druhým by bolo treba nadchnúť, ukázať silu Nette, napríklad v už sľúbených formulároch.
A určite spomenúť Requirements Checker!
Editoval kravčo (22. 8. 2009 12:07)
- grogy
- Člen | 147
Přestože to slíbil, přestože by to jistě zajímavé, tak podle mě i tak jak píše redhead bylo dobré ukázat jak napsat 1. malou aplikaci a ukázat jak to hlavně dělat správně (to co lze zkazit to vytknout, upozornit na to).
Možná by šlo napsat hlavní stranu (tedy základ aplikace) + připojit další s formulářem který se odešle na mail. – formulář vzít jednoduše s tím, že v dalším dílu se to třeba rozšíří.
Probralo by se tedy:
- základ Nette aplikace
- ukázka jak vlastně zapisovat a ukázat jak i myslet v něm
- Form (alespoň základy, to naláká pozornost)
- Mail (na tom formuláři)
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Ještě bych se pořád snažil zdůrazňovat, že v Nette lze skoro vše rozšířit, upravit nebo předělat. ;) Protože Nette je první framework se kterým dělám a tak jsem si pořád nebyl jistý, jestli potom na něco nenarazím a ono s tím nepůjde nic udělat.
//EDIT: ještě by se jim možná mělo říct o extras. Už je tam docela dost použitelných věcí.
Editoval honzakuchar (22. 8. 2009 11:03)
- ic
- Člen | 430
No k těm verzovacím systémům a IDE by to mohlo vydat na celý díl… to
je jasné, ale to by nebylo asi moc záživné pro diváka který čeká něco
o nette, takže asi jen nějaké náznaky jako svn diff
a tak.
Netroufám si napsat nějaký obsáhlejší seznam toho co by tam mohlo být
protože já jsem cílová skupina… moc tomu nerozumím a ze screencastu se to
dobře učí nenásilnou formou.
Škoda že v prvním díle nebylo oživení složením fifteen z examples… začátek jak je, střih hvězdou a pak jen prohodit poslední 2,3 obrázky (nejlépe obrázek ani nemíchat jen z hotového prohodit) a hláška ‚vidíte že to je skutečně jednoduché‘ nebo tak něco… aby se ti co to skládají měli čemu divit.
- DocX
- Člen | 154
Ahoj,
nevím, jestli už to tu třeba nepadlo, neměl jsem chuť pročítat celé tohle megavlákno. Co takhle screencast založit na tom, že se vytvoří nějaká kompletní ukázková aplikace (třeba postavit něco na examplech, které už v Nette jsou), která by nějakým způsobem využívala vše co v Nette jde. Screencast by potom postupně odkrýval jak bylo co udělané – ukázat třeba stránku s nějakou úžasnou věcí (jako třeba Forms), jak se chová apod. a pak přepnout na kód a říct něco jako „o tohle všechno se stará tadyten kousek kódu ;)“. Samozřejmě první díly by nejdřív ukázali kde co je apod.
Nebo udělat seriál na jehož konci by byla právě nějaká ukázková kompletní aplikace.
Je fakt, že by to bylo dost náročný a zabralo by to hrozně moc času. Ale takovýhle přístup jsem nikde ještě neviděl ;) Co si o tom myslíte?
- redhead
- Člen | 1313
Už jsme tu tři, co si myslí, že by bylo dobré udělat nějakou jednoduchou aplikaci. A přikláním se k názoru tu aplikaci psát postupně přes více dílů.
– 1.díl – Rozchození aplikace – první presenter a první view
s nějakým hello world!
– 2.díl – Přidání formuláře (např. s již zmíněným mailem),
jeho obsluha, továrničky + vysvětlení komponent (alespoň v náznaku)
– 3.díl – templaty
– … atd …
– 15.díl super ultra mega über E-Shop! :)
A docela bych se vykašlal na věc, která byla v Quick Startu a to, že nejdřív něco nějak udělat (návrhově špatně) a pak teprv říct o komponentách a celý to pak do komponent předělávat (viz QS tvorba Paginatoru, myslím že to byl) – mate to uživatele, a budou to chtít cpát všechno do actiony presenteru.
- grogy
- Člen | 147
- redhead napsal(a)
- 15.díl super ultra mega über E-Shop! :)
Nápad to není špatný, ale e-shop bych nedělal. Důvod je jasný:
Ze života, vidím, že lidé mají tendenci po přečtení tutoriálu Hello
word! a naučení se cyklu for tvrdit, že jsou programátoři. Přečtou
další návod, a prostě ať to v něm je jakkoliv tak to používají a
tvrdí, že jedině tak to je dobře. Nezbývá místo pro jejich myšlení,
prakticky dokáží „slepit“ kompletní webové stránky z návodů na
internetu. Počet takovýchto e-shopů by byl v ČR pak velký a kazil by
kšefty lidem co se o to opravdu zajímají, zdokonalují všechno co jde a
hlavně přemýšlí.
(Př: Jako materiál k učení na jedné nejmenovatá VŠ s informatikou byl
jako příklad pro práci se soubory uvedeno počítadlo přístupů – kdo
čet Jakubův článek o atomicitě operací ví.)
Proto bych byl pro to napsat nějaký projekt, ovšem né nic tak obecného s použitím jako e-shop, maximálně blog.
- grogy
- Člen | 147
Jj, už chápu :) Ale pochopil jsi co jsem chtěl říc..
Blog, nebo něco takového. Ale ten nápad s „A přikláním se k názoru tu aplikaci psát postupně přes více dílů.“ – to se mi zdá dobré.. každým dílem by se něco přidali, o něco víc přiučilo. Pak by to šlo zveřejnit jako oficiální best practice projekt (o něčem takovém se tu již hovořilo, ale nikde nevidím výsledek). Bez grafiky, třeba jen nastylovat (podbarvit bloky), aby to bylo jen čistě o Nette..
- redhead
- Člen | 1313
Nejde o to aby uživatel podle toho castu programoval nějaký projekt, ale aby video ukázalo co je Nette. To že z toho vznikne nějaký blog je vedlejší věc. Jde (mně) o to ukázat JAK v Nette programovat a co to umí.
Když se dobře vysvětlí co je presenter, model a view (klidně bych do castu popis MVP dal), tak z videa toho pochytí víc.
A samozřejmě copy & paste je špatný přístup. Jde o to ten kód pochopit, ne ho kopírovat.
- LuKo
- Člen | 116
redhead napsal(a):
– 2.díl – Přidání formuláře (např. s již zmíněným mailem), jeho obsluha, továrničky + vysvětlení komponent (alespoň v náznaku)
– 3.díl – templaty
Tady bych prohodil templaty s komponentami. Komponenty si dle mého názoru zaslouží vlastní díl. V druhém dílu jednoduchý form, zobrazení výsledku do primitivní šablony (v té už vlastně bude formulář). U primitivních webíků tento přístup bude stačit. V dalším díle pak vzorový projekt obohatit a zmínit, že u sloužitějších věcí se vyplatí dělat komponenty a tak si ukážeme, jak programovat lépe a radostněji ;-) Osobně si myslím, že pozvolný postup a postupné zesložiťování, byť za cenu předělávání kódu je ku prospěchu čtenáře/diváka. Není hned zatěžován složitými konstrukcemi a na konci každého dílu má funkční kód, který každým dalším dílem vylepší ;-)
- Cifro
- Člen | 245
Pre inšpiráciu to sem pridám.
Pozerám si sériu videii o RoR. Robí tam aplikáciu podobnú Digg.com.
Prvý diel: „Rails Chops: Rails
Introduction App“:http://www.viddler.com/…ke/videos/8/.
Pojal to celkom dobre, aj to vysvetľovanie mu ide.
Alebo aj séria o CodeIgniter od Jeffrey Way na Nettuts.com je dobrá. Jeffrey vie robiť tie screencasty.
- tomolas
- Člen | 66
Zdravim !
Chcel by som len pridat svoj nazor.
Je skoda, ze pri tom, kolko je tu toho o screencastoch napisane existuje jedno
video.
Napriklad https://nette.org/cs/nettecast napise,
ze neexistuje.
Nechcel som by pesimisticky, ale pohlad cloveka, ktory s Nette pride prvy krat do kontaktu bude asi velmi podobny ako moj.
Prosim, berte to ako nazor, ktory vam ma byt napomocny.
Osobne by som asi najviac privital video v style: Blog za 15 minut.
Drzim vam palce.
Tomas
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
tomolas napsal(a):
Zdravim !
Chcel by som len pridat svoj nazor.
Je skoda, ze pri tom, kolko je tu toho o screencastoch napisane existuje jedno video.
Napriklad https://nette.org/cs/nettecast napise, ze neexistuje.Nechcel som by pesimisticky, ale pohlad cloveka, ktory s Nette pride prvy krat do kontaktu bude asi velmi podobny ako moj.
Prosim, berte to ako nazor, ktory vam ma byt napomocny.
Osobne by som asi najviac privital video v style: Blog za 15 minut.
Drzim vam palce.
Tomas
Ahoj Tomáši, díky za názor. Ano, o screencastu pro Nette toho bylo opravdu napsáno více, než odpovídá výsledek. Věz ale, že se na dalších dílech pracuje. Již nyní je napsán scénář pro další díl. Přesto, že to nevypadá, za těmi několika minutami videa je několik hodin práce.
V nejbližší době by se měl objevit screencast nový, nejprve to budou postupně jednoduchá témata, která nezabíhají do Nette MVP (takže např. fomuláře, práce s obrázky,…), protože princip samotného MVC je sám o sobě dost složitý, není jednoduché se k tomuto tématu propracovat, screencast nesmí být delší než 10 minut, maximálně 15. A do této délky se těžko vtěsná vysvětlení principu MVC, jak to funguje a napsání funkční aplikace.
Chápu, že to je zajímavé téma, ale dle mého názoru, takový screencast nemůže nic naučit, protože vše probírá velmi rychle, pokud se o věcech vůbec zmiňuje, to je špatně. Určitě se tématu MVC a Nette Application nebudu vyhýbat, ale pustím se do něj, až zpracuju všechna témata v Nette mimo něj. A určitě to nebude „Weblog za 15 minut“, to je IMHO k ničemu, když už tak by se ta aplikace psala na víc dílů.
- Honza Marek
- Člen | 1664
Tomiku, s timhletim tvým názorem spíše nesouhlasím. Když já jsem začínal s Nette, tak už jsem formuláře uměl. To není složitý, to si přečteš co to má za funkce a hned víš, jak s nima zacházet. Co mě dělalo problém, tak bylo právě to MVC/P. Objektově jsem už onehdá leccos dělal, ale nedokázal jsem si představit objektový přístup v celé php aplikaci.
Co jsem si všimnul, tak ani David, když představuje Nette (školení, seriál na zdrojáku, …), tak MVP dává spíš na konec. Já si ale nemyslim, že je to dobře.