Nette – Quick Start
- Inza
- Člen | 330
QS je první průvodce úplného začátečníka, také lákadlo pro ty, kteří nejsou ještě zcela rozhodnuti.
Měl by:
- Poskytnout čtenáři základní informace, návyky a postupy při vývoji
- Po jeho přečtení by čtenář měl umět vytvářet základní aplikace v Nette
- Jít přečíst rychle
- Být snadno pochopitelný
- Nenápadně by měl čtenáře seznámit s dobrými návyky vývoje v Nette – páč když se já, jako začátečník, začnu něco učit, tak jsem ze začátku rád za jakýkoliv způsob, aby mi to fungovalo. Neřeším co je „správně podle konvencí“ – ale když to první co začátečníka naučíme budou ty správné konvence, jsme vítězi…
Neměl by:
- Zahltit čtenáře detaily, které by neustál
- Být nepřehledný
Co si vy myslíte o Nette QS? – Co byste doplnili/upravili/změnili na jeho aktuální podobě?
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Možná by stálo zato udělat screencast něco jako „Ahoj světe!“ v nette za 5min.
- BigCharlie
- Člen | 283
QuickStartu by možná prospěl i „dvourychlostní“ úvod. Ono to také souvisí s tím screencastem. Co myslím tím dvourychlostním?
- 5minutová aplikace typu hello world na jedné stránce – k tomu by se ideálně hodil ten screencast
- navazuje aplikace, jako je v současném QuickStartu s odkazem na funkční demo včetně cool url – skoro bych začal tím odkazem na demo a pojal bych to ve stylu: „teď omdli úžasem, co Nette svede. A hned to s námi za 20 minut krok po kroku sám napíšeš“.
Ten, kdo zná jiné frameworky/rychleji chápe, mrkne na první rychlost a přeřadí. A začátečník se koukne na video a rozhodne se. Tohle by navíc mohlo fungovat i v anglické verzi, ve světě to mají rádi :-)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Dobrý screen cast není žádná sranda, už se o to pokouším nějaký ten pátek, bylo potřeba na to zakoupit pořádný mikrofon a software. Takže když by ti to úplně nešlo, nezoufej.
- Tharos
- Člen | 1030
Moje řeč. Taky jsem se k prvnímu projektu v Nette dostal teď v době, kdy je oficiální dokumentace dost rozsypaná, a učit se v takové situaci Nette byl porod. Dostával jsem se do stavů až úzkostných a několikrát jsem vážně přemýšlel, jestli to má vůbec cenu… Zatím mi celé Nette spíše vývoj aplikací zesložitělo, než usnadnilo… To, že je oficiální web „rozkopán“ tak dlouho je na pováženou, vrhá to hodně špatné světlo. To by se prostě u mission-critical nástrojů podle mě dít nemělo.
Editoval Tharos (14. 10. 2009 17:25)
- Jakub Šulák
- Člen | 222
Asi by bylo dobré, kdyby David řekl (možná to ale již udělal, jen to nevím), co se bude ve verzi 1.0 ještě měnit oproti 0.9.1 a komunita by mohla začít web vytvářet rovnou pro verzi 1.0. Pak by mohla vyjít dokumentace přímo k verzi 1.0.
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Přesně tohle se řeší během každé verze Nette…že se „dokumentace k další stable začne tvořit“…ale nic se tvořit nezačne ;-) Resp. začne, ale brzo to skončí.
Já bych počkal, s čím přijde David s Inzou. Jen doufám, že to bude co nejdřív, protože víc jak 14 dní nefunkční web je opravdu dost, co si budem povídat. Ať už je důvod jakýkoliv.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Přátelé, věřte tomu nebo ne, stránky Nette čekaly kvůli důležitějším věcem (zavináčová magie a podobně), prosím vydržte ještě chvilku, v nejbližší době již vše pojede. Jinak Quick Start lze najít zde: https://wiki.nette.org/…-quick-start … (Na vše se dá proklikat z úvodní stránky dokumentace – https://doc.nette.org/cs/).
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
Quick Start nikdy nedostupný nebyl, akorát na něj neexistují přímé odkazy.
- Jak stáhnout Nette Framework
- Adresářová struktura
- Vytvoření presenteru
- Připojení šablony
- Tvorba odkazů
- Hezčí šablony
- Zobrazení tabulky
- Stránkování a řazení
- Tvoříme komponentu
- AJAX kam se podíváš
Upozornění: Quick start obsahuje staré a neaktuální informace
Editoval Jan Tvrdík (24. 10. 2009 18:22)
- Endrju
- Člen | 147
Zdravim, chtel bych Nette vyuzit k vytvoreni diplomky a potrebuju nekde
zacit a seznamit se s tim.
Takze Quick Start se mi zda idealni (nebo mate nekdo jiny nazor?).
Quick Start, ale neni nejakou dobu dokonceny. Chtel bych se zeptat
jak to vypada s dokoncenim? Nejaky termin?
Zasekl jsem se u kapitovly Vytvoreni presenteru https://doc.nette.org/cs/quickstart
Tato stránka je stále v procesu tvorby, informace od této hlášky dále nejsou relevantní. Dodělám to někdy během pátku (by Inza).
Neni tam zmineno, ktery patek ma Inza na mysli (?).
Dalsi kapitola neni hotova vubec.. Je nejaka alternativa, podle ktere bych se mohl ridit? Koukal jsem i na nejaky ten Screencast a ucastnil se prezentace Nette, kt. se konala v Ostrave na VSB.
PS: Obecne u clanku, jako je Quick Start a podobych by nebylo spatne doplnit datum vytvoreni a datum posledni modifikace, aby mel uzivatel jakz takz predstavu a aktualnosti informace.
Diky moc.
- Ondřej Mirtes
- Člen | 1536
Práce na dokumentaci se pořádně rozběhly tento týden, takže tím pátkem myslí nejspíš tento :) Ale známe všichni Inzu ;)
Datum vytvoření a datum poslední modifikace – je to wiki systém, takže tyhle údaje najdeš pod historií stránky – malé tlačítko „Wiki“ vpravo nahoře.
K učení ti můžu doporučit seriál o Nette na Zdrojáku: http://zdrojak.root.cz/…e-framework/
- 22
- Člen | 1478
Bude ten QS někdy hotový? To tam radši hoďte původní verzi, než tam
nechat 14 dní viset tohle nepoužitelný torzo..
možná bych do tutoriálů hodil i link na http://zdrojak.root.cz/…e-framework/
- Inza
- Člen | 330
Ano bude, omlouvám se že to ještě není, chtěl jsem to dodělat už v pátek, jak jsem slíbil, ale plesnivá semestrálka z C++ mi bohužel zabírá víc času než jsem chtěl. Dneska jí snad dodělám a pak dokončím ten QS – tzn snažím se aby to bylo ASAP. Pokud to potřebujete dřív než snad dnes večer, tak to klidně někdo posuňte, omlouvám se, ale prostě nestíhám.
Předchozí verzi bych tam nevracel, protoža ta v podstatě k ničemu nebyla – mnoho infomací, které v ní bylo už stejně neplatí.
Snad to dodělám dneska večer – ale není to na 100 procent, pokud bych to nestihl bude to zítra během dne…
Díky za pochopení.
- Inza
- Člen | 330
Tak, dneska jsem úspěšně složil poslední zkoušku a předtím dokonce odevzdal i tu semestrální práci.
Také jsem pohnul s QuickStartem.
Dneska jsem udělal tři věci:
- Celý starý QS jsem shodil a ty stránky, které ještě nejsou inovovány jsem nahradil informační hláškou.
- Napadla mě jedna IMHO dobrá věc – na konci každé kapitoly QS udělat „Co bychom si měli zapamatovat?“, kde bude krátké shrnutí, tak jsem to udělal u těch existujících kapitol.
- A konečně jsem dopsal čtvrtou kapitolu.
A mám pár requestíků a otázek na vás:
V první řadě, horliví dobrovolníci mohou přečíst zatím existující část QS a zkontrolovat po stránce gramatické, guruové případně i faktické. Gramatické a pravopisné chyby ihned opravte, zásadná faktické chyby guruové rovnou také opravujte, co se týče dalších věcí – typu „udělal bych to a to jinak“, tak to prosím pište sem a můžeme to pořešit.
Vnimejte to co tam je, prosím jen jako koncept – je to první draft, ne finální dílo.
Plán je takový že teď dodělám ten první draft celý a pak se bude optimalizovat, optimalizovat a optimalizovat.
Navíc mám trošku problém s délkou těch kapitol a i s rozsahem a zajímá mě váš názor. Např ta aktuální kapitola – co jsme dneska dokončil – 4tá, je prostě delší a je v ní spousta nudné teorie.
Jenomže – co s tím?
Máme několik možností:
- Můžeme ji odstranit s tím že by to čtenář měl znát – ale to nutně není pravda protože cílová skupina, na kterou QS cílí jsou PHP programátoři kteří nevědí co je to framework a proč je way.
- Můžeme ji přeformulovat tak abychom čtenáře od ní „drželi co nejdál“ – ale to má i svou stinnou stránku – oni pak sice naprogramují pomocí tutoriálu aplikaci, ale nebudou tučit proč to tak udělali. A ztratíme tím možnost nenápadných náznaků a pošťuchování směrem k cíli
- Můžeme ji přeformulovat s tím, že pokud tě to zajímá víc do hloubky, tak se koukni sem na tenhleten link do dokumentace (ale aby to bylo smysl tak by tyto části dokumentace bylo nutné vytvořit společně s QS – protože jinak čtenáři budou tápat)
- Můžeme ji přeformulovat a udělat to tak, že to bude na té samé stránce, ale bude se to otvírat pomocí nějakého JS udělátka (podobně jako části laděnky) – jako že na první pohled to bude děsnej easyfrag, ale kdo bude chtít tak tam najde i to dodatečné info – k implementaci této možnosti ovšem potřebuju to JS udělátko…
Já osobně jsme pro možnost 4, co si o tom myslíte vy?
Jinak já se v tom QS snažím zabíhat co nejméně do detailů, ale zase to vysvětluju fakt tupě… – uvidíme… Taky se snažím ay to bylo zábavné a aby to obsahovalo takové ty výzvy jít dál a tak..
Prostě berte to jen jako první nástřel a koncept, pak to ještě vylepšíme – ale abychom mohli z toho kameného bloku udělat krásnou sochu potřebujeme napřed ten kamenný blok…
Jinak se omlouvám že tvorba QS trvá tak dlouho – ale vůbec to není jednoduché a i ten neotesaný kvádr se moc dlouho vyrábí. To byste nevěřili – jen tu 4tou kapitolu jsem dělal 32 hodin.
Ale nepolevuji a pokračuji dále.
Tak zatím můžete číst, ale pamatujte, je to zatím jen koncept a ještě neúplný, až ho dodělám tak uděláme velkou debatu a pořešíme jak ho začít otesávat:-)…
Jinak se to budu snažit dodělat ASAP, snad to by to mělo být do konce února done…
- Proki
- Člen | 66
Zatím jsem to celé nečetl, ale jenom takový osobní názor
- To shrnutí na konci každé kapitoly vypadá hodně dobře.
- Problém s délkou kapitol bych asi vyřešil bodem číslo 3. Určitě nepůjde jen o tuto kapitolu, a časem se může stát, že na stejné podrobnější informace by bylo vhodné odkazovat i z jiných částí dokumentace.
- Jinak našel jsem pár překlepů, ale nemám práva na editaci, tak to snad někdo opraví ;)
- Majkl578
- Moderator | 1364
Dnes je 1. března 2010.
Quick Start je v žalostném stavu.
Za poslední týden jsem mnohokrát, opakuji, MNOHOKRÁT slyšel od různých lidí, že největší kámen úrazu Nette Frameworku je absence Quick Startu a obecně dokumentace pro začátečníky.
Je opravdu milé, že se do Quick Startu pustil Inza. Bohužel to ale asi není člověk, který by na to byl vhodný. Možná umí psát a dobře vysvětlit problematiku, ale k čemu to je dobré, když není schopný dodržet závazky, které si sám stanovil?
Inza 27. 1. 2010 napsal:
Inza to dodělá tento pátek!!!:-)
Inza 2. 2. 2010 napsal:
Snad to dodělám dneska večer – ale není to na 100 procent, pokud bych to nestihl bude to zítra během dne…
Inza 16. 2. 2010 napsal:
Jo jo, já vím, zítra nebo pozítří na to mrknu a udělám další stránku a možná i dvě…
Inza 24. 2. 2010 napsal:
Jinak šablony budou dnes do půlnoci, většinu už mám.
Tyhle čtyři citace jsou z tohoto vlákna.
Aktuální stav Quick Startu? Čtyři stránky, další měla být 24.2. A kde
je? Na disku, kde je nováčkům naprosto k ničemu.
Ještě jednou bych rád připomenul, že absence Quick Startu je pro Nette kritická. Lidé se často rozhodují podle možností, které jim nabízí dokumentace v začátcích. Nette nabízí Quick Start, který nefunguje. To je špatně.
Vidím jediná dvě řešení:
- Quick Start převezme někdo jiný, zodpovědnější.
- Inza Quick Start opravdu dokončí (opravdu si po přečtení tohoto tématu nemyslím, že je tato možnost reálná).
- Honza Marek
- Člen | 1664
Inzo, byla by škoda, kdybys to nedodělal. Píšeš to zatím fakt dobře. Takže peklíčko do práce :-D