Dokumentace seřazená abecedně
- Grelek
- Člen | 233
Zdravím,
nevím jak vám, ale mně občas vadí, že dokumentace není seřazená abecedně. Kolikrát koukám na místo, kde by teoreticky mělo být třeba Formuláře a ono tam je Databáze & ORM.
Je to spíš takový detail, ale myslím, že by to „usnadnilo“ hledání mnoha dalším.
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Dokumentace by měla aktuálně být seřazena tak jak by to dává logicky smysl a jako by se měl postupně nette učit nováček.
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
Jsem výrazně proti navrhované změně pořadí položek v dokumentaci. Současné pořadí je zcela úmyslně neabecední.
Abecedně seřazené odkazy do dokumentace můžete najít na https://nette.org/…cial/sitemap#….
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
@Jan Tvrdík: Zde jsou abecedně pouze slugy z url, nikoliv titulky, což je dost matoucí, byť asi logičtější.
Editoval HosipLan (31. 8. 2012 18:24)
- Grelek
- Člen | 233
Jan Tvrdík napsal(a):
Jsem výrazně proti navrhované změně pořadí položek v dokumentaci. Současné pořadí je zcela úmyslně neabecední.
Abecedně seřazené odkazy do dokumentace můžete najít na https://nette.org/…cial/sitemap#….
Proč je to úmyslně? Vždyť to nemá žádný smysl!
Navíc, na sitemapě jsou seřazené abecedně pouze slugy.
- LeonardoCA
- Člen | 296
Já jsem vždycky nejvíce nadával, když jsem hledal odkaz na API. Pak mne napadlo si ho přidat do toolbaru prohlížeče a od té doby to že se ztrácí mezi ostatními odkazy neřeším :-)
- paranoiq
- Člen | 392
díky @Caine.
obhájcům stávajícího stavu:
- máte nějaké UX testy, které by dokazovaly vaše tvrzení, že tzv. „logické“ řazení komukoliv pomáhá?
- můžete doložit proč jsou např. formuláře důležitější než databáze? (samozřejmě pro všechny položky v seznamu)
- k čemu je dané uspořádání člověku, který z Nette používá třeba jen Laděnku a Mail?
- dokážete akceptovat, že jsou lidé, kteří používají manuál jinak, než vy si představujete, že by ho měli používat?
proberte se ze svých pokusů o didaktický inženýring a seřaďte ten seznam normálně. ocení to drtivá většina uživatelů, včetně nováčků
update: předpokládat, že tzv. nováček je nesvéprávný debil, který není s to si vybrat ze seznamu témat, které si prostuduje je opravdu hloupé. nesnažte se myslet za ostatní
- Caine
- Člen | 216
Navrhoval bych takovýto seznam, myslim, že takhle každej najde, co
potřebuje;)
Pozn: tučně jsou změněné
AJAX
Anotace
Atomické operace
Auto-loading tříd
Cache
Databáze & ORM
Debugování a zpracování chyb (ladění)
Dependency Injection
E-maily
Formuláře
HTML
HTTP request & response
Komponenty a ovládací prvky
Konfigurace prostředí
Lokalizace
MVC & presentery
Nette\Object nebo jen Object?
Obrázky
Pole
Přihlašování & oprávnění uživatelů
Reflexe
Routování URL
Řetězce
Sessions
Stránkování
Šablony, Latte makra a helpery
Testování
URL
Validace
Vyhledávání souborů a adresářů
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
bazo wrote: minule som hladal obrazky trvalo mi dobrych 5 minut kym som nasiel, ze je to Zpracování obrázků.
Myslím, že je pomalu čas, naučit se používat svůj webový prohlížeč a internet obecně – považuji totiž za normální používat hledání jak na stránce (Ctrl+F v prohlížeči) tak pomocí Google.
- hrach
- Člen | 1838
Myslím, že je pomalu čas, naučit se používat svůj webový prohlížeč a internet obecně – považuji totiž za normální používat hledání jak na stránce (Ctrl+F v prohlížeči) tak pomocí Google.
Já si myslím, že je začít třeba používat logiku.
- vyhledávní na stránce: prohlížeče IE, Firefox, Opera neumí vyhledet bez diakritiky
- vyhledání googlem: dokumentace je v strasnym bordel stavu
- polovina dulezitych veci je v plannete
- duplicitni verze v aj / en
- chyby ve smerovani (tuhle sem chtel najit coding aktualni coding standards… schvalne zkuste)
Koment o vyhledavani je mimo. Stale neznam duvod aktualniho poradi. Vymyslelo se to nekdy kolem verze 0.8, kdy byl framework uplne jinde (a list byl mnohem prehlednejsi diky subsekcim). Nazvy jednotlivych odkazu jsou spatne. Odkdy ma nette ORM? Ta uvodni stranka dokumentace je opravdu WTF a rada, ze mas pouzivat svuj vyhledavac urcite velmi potesi vsechny nove uzivatele frameworku, hlavne ty v zahranici.
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
@redhead má asi pravdu s tím, že nutnost používat CTRL+F na stránce zavání špatnou použitelností.
Hlavním „problémem“ je, že nette.org je především obsahový web. Kdy jste se naposledy k nějakému článku na wikipedii proklikali z hlavní stránky? To je přece hovadnina. Když použiju vyhledávání, budu tam minimálně o řád rychleji i než autor webu.
Zase je ale potřeba uznat, že malé postrčení ve formě účelného seřazení témat na hlavní stránce dokumentace může pár začátečník pomoct rozhodnout se, co si přečtou nejdřív.
A nebo taky ne. Přijde mi, že to, že někdo studuje dokumentaci od začátku do konce, je spíše velice výjimečný stav.
@hrach: je dost hloupý argument, že to prohlížeče neumí, protože můj to umí.
Raději to ale ještě jednou shrnu: je mi jedno jak si to seřadíte, já si budu používat vyhledávání a budu tam vždycky rychleji než vy :)
Editoval HosipLan (2. 9. 2012 11:54)
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
hrach wrote: prohlížeče IE, Firefox, Opera neumí vyhledet bez diakritiky
Proč bych hledal bez diakritiky, když jsem zvyklý psát s diakritikou a v dokumentaci je diakritika také používána?
tuhle sem chtel najit coding aktualni coding standards… schvalne zkuste
Ok, zkusil jsem.
chyby ve smerovani
Co tím myslíš?
Vymyslelo se to nekdy kolem verze 0.8, kdy byl framework uplne jinde (a list byl mnohem prehlednejsi diky subsekcim).
Jsi naprosto mimo. Opíráš se o historické skutečnosti, které zřejmě neznáš. Současné pořadí odkazů je (pokud vím) práce Davida Grudla a je navržené pro Nette 2.0 stable.
- hrach
- Člen | 1838
@Jan Tvrdík
Ok, zkusil jsem.
Koukam, ze te je lehke uspokojit. Jestli tobe staci prvni vysledek vyhledavani, ktery je nahore oznacen jako being revised a pouze v en… To je podle me nedostatene. Osobne me po nalezeni teto stranky hnala snaha, zda a) je novejsi verze b) zda je ceska verze. Tím sem prisel na to, ze stranka navic neni ani zarazena v en dokumentaci. https://doc.nette.org/…ibuting/code (proklik z doc.nette.org).
Jsi naprosto mimo. Opíráš se o historické skutečnosti, které zřejmě neznáš. Současné pořadí odkazů je (pokud vím) práce Davida Grudla a je navržené pro Nette 2.0 stable.
Tak predne se opiram o zkusenosti. Pokud srovnam doc 0.9 tak tam vidim uplne stejne razeni, akorat se do 2.0 droply subsekce. Kolik let ze trval vývoj 2.0? Tzn. kolik let je to stary navrch razeni? 3 roky vcetně trvani devitky, za tu dobu se zmenilo imo dost.
chyby ve smerovani
Co tím myslíš?
Pokud neexistuje stranka v danem jazyce, neda se prepnout na jinou jazykovou verzi. Clovek se musi vratit na predchozi stranu, tam prepnout jazykovou verzi a doufat, ze odkaz na stejne tema je tam taky.
@HosipLan
Vsak ja netvrdim, ze optimalizovanost pro vyhledavani je spatna. Ja jen
souhlasim s nazorem, ze aktualni UI doc stranky je naprosto spatne. A na tento
argument tu existuji jenom reakce typu, ze neumim pouzivat
vyhledavac. Vyhledavani je dobre pouzit tehdy, kdyz vis co presne hledas.
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
hrach wrote:
@Jan Tvrdík
Ok, zkusil jsem.
Koukam, ze te je lehke uspokojit. Jestli tobe staci prvni vysledek vyhledavani, ktery je nahore oznacen jako being revised a pouze v en… To je podle me nedostatene. Osobne me po nalezeni teto stranky hnala snaha, zda a) je novejsi verze b) zda je ceska verze.
Kdyby byla novější verze, nemyslíš, že by na ni byl z té stránky vedl výrazný odkaz? Zda je české verze zjistíš jedním kliknutím na vlaječku.
Tím sem prisel na to, ze stranka navic neni ani zarazena v en dokumentaci.
Protože to není úplně stable verze, viz „being revised“.
Pokud srovnam doc 0.9 tak tam vidim uplne stejne razeni, akorat se do 2.0 droply subsekce.
Opět jsi mimo. Titulní stránka dokumentace Nette 0.9 je backportována z titulní stránky dokumentace 2.0 právě proto, že nová dokumentace měla tuto stránku přehlednější.
Kolik let ze trval vývoj 2.0? Tzn. kolik let je to stary navrch razeni? 3 roky vcetně trvani devitky, za tu dobu se zmenilo imo dost.
Stále jsi mimo. Ta titulní stránka pochází (pokud mě paměť neklame, mám ji špatnou) z června 2011 a její spuštění bylo spojené s Patrikovým incidentem.
- bazo
- Člen | 620
Jan Tvrdík napsal(a):
bazo wrote: minule som hladal obrazky trvalo mi dobrych 5 minut kym som nasiel, ze je to Zpracování obrázků.
a inak si v poriadku? hladam ocami, ako kazdy normalny clovek. myslim, ze je pomaly cas, prestat predpokladat, ze vsetci su ako ty
- hrach
- Člen | 1838
Stále jsi mimo. Ta titulní stránka pochází (pokud mě paměť neklame, mám ji špatnou) z června 2011 a její spuštění bylo spojené s Patrikovým incidentem.
Pamět te klame. Je to z 14. 7. 2010. Omlouvám se za chybu, je stará 2 a ctvrt roku. Tedy z doby, kdy byla v plánu Nette 1.0. https://doc.nette.org/cs/2.x?…
- Nox
- Člen | 378
Dokumentaci se nikdo neuci tak, ze jeden den sedne a projde to vsechno podle doporuceneho poradi.
Já se tak naučil Nette, Doctrine atd. ;) asi výjimka
Šlo by to co píše vvoody … anebo to mít možnost přepnout, jako nastavení řazení na http://diskuse.jakpsatweb.cz/ s tím, že je otázka, co by bylo defaultně. Ale pokud by to tlačítko bylo jasné a viditelné, tak by na tom tolik nezáleželo.
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Demokracie nefunguje :) A hlavně v Nette ne. Prostě budou padat argumenty tak dlouho, dokud David nerozhodne ;)
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Buď Veliký naše malicherné spory ignoruje, nebo mu vyhovuje současný stav :)
- Majkl578
- Moderator | 1364
A co tam dát obě varianty a podle (bool) rand(0, 1)
náhodně rozhodnout, jak se to
zrovna vypíše? Uspokojí a naštve to oba tábory stejně.
Ale teď vážně – aktuální řazení mi dává smysl, je to imho
seřazené zhruba dle priority. Nicméně požadavek na abecední řazení taky
chápu, pokud hledám něco konkrétního. Co tam dát podobnou funkci, jako má
ApiGen:
Tj. přepnutí mezi přirozeným a abecedním řazením?
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Jen pro zajímavost: neznám žádnou dokumentaci frameworku, která by měla abecední řazení (s výjimkou ZF, tam je to nutnost). Dokonce ani v knihách se to nepoužívá. Viz třeba Jakubova kniha, kde se může zdát, že není žádný důvod to tak neřadit.
Důvod, proč je to tak řazené, je ten, že v tomhle pořadí by měl čtenář dokumentaci číst. Souvisí s tím i šipky na konci každé strany.
Poté, co dokumentaci dočte, by asi víc ocenil abecední řazení, což by mohl zajistit nějaký přepínač.