Aplikace pro Quickstart – brainstorming

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Panda
Člen | 569
+
0
-

Zdravím všechny,
na Poslední sobotě jsme se dohodli, že sepíši quick start. Bohužel zatím pořádně nevíme, jakou aplikaci vlastně pro tento účel znesvětit, proto se obracím sem na fórum. Uvítáme jakýkoliv nápad. Prozatím by bylo asi nejlepší „jen brainstormovat“, tedy sepisovat všechny nápady a návrhy, ale prozatím nehodnotit, Váš návrh může inspirovat někoho dalšího.

Aplikace by měla

  • být poměrně jednoduchá na napsání, žádné komplexní řešení typu e-shop.
  • zároveň by se na ní měly dobře prezentovat výhody a síly Nette.
  • měla by opravdu prezentovat Nette, tedy žádné tuny JavaScriptu – jako limit jsme stanovili jQuery, jQuery UI, doplňky pro AJAX, nic víc. Veškerý JavaScriptový kód by bylo dobré vtěsnat do několika jednoduchých příkazů, napříkad $('#draggable').draggable() a podobné – dokumentujeme Nette, ne jQuery.

Pro představu se můžete podívat na Davidovu kostru Quickstartu. Rozsahem by se tedy quick start měl vejít zhruba do těch 7 kapitol.

Také vyzobávám nějaké názory na základní myšlenku aplikace:

Majkl578: mno, imho by to chtělo něco běžného, s přihlášením, několika modely (víc než jedním, ale ne zas moc)

Panda: No tak cílem spíš je, aby si někdo když to uvidí řekl: „Fíha, todle jde v tom frameworku udělat za 10 minut?“.
Majkl578: aha, já myslel, že cílem je: „Fíha, to Nette je tak fajn?“

Jan Tvrdík:
Fakt nevím. David si ten QS představuje tak jednoduše, že to odpovídá tak knize návštěv, ale ta nemá ani WoW efekt, ani není moderní a tak vůbec. I blbý Twitter je docela komplikovaný.
Je problém použít ten Todo cosi, který je tam teď?
Mně osobně se lííbala i ta úplně první aplikace na procházení DB.

Vit Jezek: no to ale neni vubec killer : (

Jan Tvrdík:
Vy byste pořád sháněli nějakého zabijáka.
Já uvídám jako QS něco jednoduché a praktického spíš, než něco na efekt, ale holt asi nejsem cílovka.

Zatím máme sesbírané následující nápady:

  • todo-list
  • CRM (to je defakto hrozne jednoduche, a vypada to dost zvletne, take se to da postupne vylepsovat a IMHO se na tom da i vysvetlit vsechno ze zminenych bodu)
  • “issue tracker”

Aplikace pro podporu:

  • nekdo si zvenku klikne “chci podporu”, vyskoci mu textinput, napise co potrebuje, odesle to. Automaticky se mu stranka obcerstvuje, zda mu na to nekdo neodpovedel.
  • zprava dojde do seznamu, kde se na to muzou podivat resitele, popr neco odpovedet
  • pote se da nasadit ajax, ktery to obcerstvuje automaticky.

Jednoduchý rezervační systém, například pro restauraci/doktora/…:

  • základem bude kalendář, ve kterém budou zobrazeny již odeslané rezervace
  • uživatel kliknutím na příslušný den v kalendáři vyvolá formulář pro přidání nové schůzky, kde vybere požadovanou hodinu a další informace o své rezervaci
  • po AJAXovém odeslání se nová schůzka ihned zapíše do kalendáře, zatím jako nepotvrzená
  • pro správce bude k dispozici přihlášení do admin sekce, ve které bude moci jednotlivé schůzky potvrzovat/rušit/přesouvat
  • celou aplikaci bude možno obohatit o odesílání potvrzovacích a notifikačních e-mailů, ale spíš jako nějaké rozšíření QS – Windowsáci si moc e-mailů nepošlou

HosipLan: galerie

pEeLL: co treba nejaky inzertni server – uzivatel se prihlasi muze vlozit inzerat a tense pak ve spravne kategorii zobrazi
pEeLL: nebo treba katalog (stranek, firem psu nebo kdoviceho) – opet mel bys tam prihlaseni vlozeni a zobrazeni v kategorii + treba strankovani

Jako termín, do kterého bychom rádi vybrali nějakou aplikaci, jsme si stanovili zhruba konec tohoto týdne. Předem díky za jakýkoliv nápad!

Ani
Člen | 226
+
0
-

Popravdě ten první QS kde se udělala tabulka s nějakýma datama mi přišel uplně nejlepší. Přidat tam nějaký formulář na naplnění, tak to bude ideální.

Případně jen nějaký jednoduchý blog (ono je to vlastně to samé, výpis tabulky, vkládání do tabulky), tam by se dala udělat i nějaká ukázka autorizace…

Případně ta galerie, to je taky hodně podobný.

Editoval Ani (30. 8. 2010 16:37)

nAS
Člen | 277
+
0
-

Já bych byl pro něco typu blog. Je to sice 1000× ohraná písnička, ale faktem zůstává, že většina lidí, kteří se přijdou učit Nette, bude jako první aplikaci psát buď blog, nebo nějaké jednoduché CMS. Proč jim to tedy neusnadnit a neučit je to přímo na tom?

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Myslím že hodně simple a hodně cool na čem se dá ukázat taky všechno. Je „twitter“ v Nette. A hlavně to u hodně lidí bude mít WoW efekt.

bazo
Člen | 620
+
0
-

ja som si ako prvu vec s nette skusal urobit „kucharsku knihu“

David Grudl
Nette Core | 8144
+
0
-

Jen dodám, že nelze použít ani žádná doplněk z Addons, nicméně podpora pro AJAX bude ve verzi 1.0 přímo součástí distribuce.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

David Grudl napsal(a):

…nicméně podpora pro AJAX bude ve verzi 1.0 přímo součástí distribuce.

To je super… Ale má to svá ale. Jsem zvědav jak to bude řešeno protože troufám si tvrdit že 90% lidí tady používá jQuery. Jenomže udělat JS část nette závislou na jQuery tak by těch zbývajících 10 doopravdy hodně křičelo. Pak ale narazíme že budeme chtít použít nějakou cool vylepšenou část z jQuery (v mém případě třeba nahradit chybné vyhazování alertů u formulářů vykreslováním stejně jako je tomu u serverové validace – aby se UI chovalo stejně v obouch případech) a narazím protože budu muset přepsat všechno ostatní.

Mohl by jsi Davide k tomu AJAXu v 1.0 sepsat nějaké RFC plosíííííím plosííííím smutně koukám. :-)

jakubkulhan
Člen | 55
+
0
-

Navrhuji RSS čtečku – „Váš vlastní Google Reader za 10 minut“. Výpis kanálů, výpis položek kanálu, formulář pro přidávání kanálů, ukládání kanálů do databáze. Všechno se dá jednoduše zajaxovatět a potom tam naházet jQuery efektíky, aby to bylo sexy. Ukázalo by to také, že model != databáze. Ukládání položek z kanálu bych nijak neřešil, jenom je kešoval, nebo jen odkázal na cache.

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

Ja by som doporucoval toto. Ma to totiz vsetko (CRUD, ACL, moduly, admin rozhranie).

Editoval srigi (30. 8. 2010 17:52)

grey
Člen | 94
+
0
-

já jsem pro jednoduchej bugtracking systém…

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

Mě je nejsympatičtější ta Čtečka :)

Blizzy
Člen | 149
+
0
-

Co si mám představit pod pojmem CRM? Šlo by to trochu rozvést?

Ta RSS čtečka zní asi nejlíp, vypadá to relativně jednoduše a půjde na tom předvést hodně věcí. Nebudou se muset řešit takové věci jako nějaká administrace (přihlašování), moduly, práce s databází bude jen skutečné minimum.

Editoval Blizzy (30. 8. 2010 21:39)

KubaD
Člen | 2
+
0
-

Schválně jsem prošel co mají za téma ostatní frameworky, abysme je mohli trumfnout :)

  • Zend – Guestbook
  • Rails – Blog
  • Django – Anketa
  • CakePHP – Blog
  • TurboGears – Helloworld

Nenašel jsem žádnou vzorovou quick start aplikaci:
Codeigniter, Symfony, CherryPy, Spring

brainstorming: todo-list, wiki, forum, galerie, cms
(všechno samozřejmě co nejjednodušší jen s nejzákladnější funkčností)

mrataja
Člen | 57
+
0
-

Pokud jako nette začátečník můžu brainstormovat s Váma, tak bych se přikláněl k blogu s triviální administrací, editace článků, editace/mazání komentářů pod články. Na tohle se dá napojit zmiňovaná čtečka nových postů + komentářů. Jsem přesvědčený, že něco takového napíše „standardním způsobem“ téměř každý kdo zavítá na zdejší fórum, ale napsat to v NETTE a tedy správně, tam bych se chtěl pro začátek dostat.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

jakubkulhan napsal(a):

Navrhuji RSS čtečku – „Váš vlastní Google Reader za 10 minut“…

Rozhodně +1…a líbí se mi myšlenka s „modelem, co není databáze“ ;-)

Editoval Ondřej Brejla (30. 8. 2010 22:50)

Proki
Člen | 66
+
0
-

RSS čtečka ++

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

KubaD napsal(a):

Schválně jsem prošel co mají za téma ostatní frameworky, abysme je mohli trumfnout :)

  • Zend – Guestbook
  • Rails – Blog
  • Django – Anketa
  • CakePHP – Blog
  • TurboGears – Helloworld

Nenašel jsem žádnou vzorovou quick start aplikaci:
Codeigniter, Symfony, CherryPy, Spring

brainstorming: todo-list, wiki, forum, galerie, cms
(všechno samozřejmě co nejjednodušší jen s nejzákladnější funkčností)

Symfony má Jobeet… ačkoli je pravda že 24-days tutoriál není zrovna quick start :)

Richard Jedlička
Člen | 51
+
0
-

Mě se asi zamlouvá nejvíc taky ta RSS čtečka. Je celkem originální a dá se na tom předvést určitě hodně věcí.

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

Napadl mě newsletter… je tu možnost ukázat wow effect na Nette\Mail a k tomu administrační rozhraní s definicí obsahu mailu (HTML), přidáváním uživatelů…

Panda
Člen | 569
+
0
-

Včera před spaním mě napadla „kostra osobního organizéru“:

  • Jádrem aplikace by byla stránka s několika bloky – úkolníček, kalendář, kontakty. Bloky by mohly jít pěkně řadit a přehazovat, jako je to například tady: jQuery UI Sortable – Portlets.
  • U každého bloku by byl odkaz na přidání nového záznamu a na podrobnější výpis, kde by bylo i nějaké obsáhlejší administrační rozhraní.
  • Úkoly v úkolníčku by byly rozdělené do několika plně nastavitelných kategorií, případně otagované.
  • Kalendář by mohl být synchronizován s Google Calendar.
  • U kontaktů by bylo možno ke každému kontaktu přidat fotku (nebo načíst z gravataru?), několik telefonních čísel, e-mailových adres a IM, nabízí se možnost exportu a importu do vCard.
  • Samotná aplikace, která by vznikla v quickstartu, by uměla jen zmiňované 3 věci, ale je zde spousta místa pro rozšiřování – hned na konci by člověku mohl být zadán úkol samostatně vytvořit blok na odkládání bookmarků (odkaz + k němu popiska a krátký komentář), na celý quickstart by mohlo navazovat několik dalších tutoriálů – přidání agregátoru zpráv (zmiňovaná RSS čtečka), generování RSS feedů pro samotnou aplikaci, vytvoření API pro komunikaci s externí aplikací (desktop, mobil…), přidání podpory pro organizování malých týmů (ukázka přihlášení, autorizace, práce s rolemi…) a určitě by se ještě našlo něco dalšího.

Editoval Panda (1. 9. 2010 8:19)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

To už mi nepřijde moc jako QuickStart. Už ta RSS čtečka mi přišla trochu moc, ale zatím z těch návrhů mi vyšla nejlíp..

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

Panda: přesně tohle „pokračování“ mi chybí u spousty tutoriálů – člověk si projde patnáctiminutovej quickstart a řekne si „fajn, a co teď dál“. A určitě je lepší mít pár pokračování, která rozšiřují stávající aplikaci, než se začíst do nudné dokumentace, která většinou popisuje konkrétní třídy/komponenty/atd (kterých má třeba ZF hafo) aniž bych věděl kde začít.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Nevím proč ale nemůžu se zbavit dojmu že by z toho byl spíš velký a obsáhlí tutoriál než vhodný QuickStart. Na QuickStart mě doopravdy připadá nejvhodnější ona RSS čtečka nebo Nette „Twitter“

westrem
Člen | 398
+
0
-

A je niekde napisane, ze by Nette nemohlo mat aj aj?

Tzn. ako fakt Quicktutorial RSS citacku a potom ako trochu advanced level, pre tych, ktori sa chcu dalej naucit viac zase Pandov napad s osobnym organizerom, podla mna to ma premyslene pekne a najme je to aplikacia, kde by bolo ukazane ako vyzera stredny projekt v Nette, ako kde co davat a pri dobre okomentovanom kode by podla mna odpadlo vela zaciatocnickych otazok v sekcii „Zaciatocnici“.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Napsané to nikde není dokonce na Wiki existuje příslušná sekce. Ale tohle vlákno se zabývá QuickStartem tak proto… :-)

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

V suvislosti s twitter.com/michal_truban/status ma napada rovnake – okopcit Nicereply :D

kua snad ma vo firme neupalia za takuto kacirsku myslienku. Vsak NR som sam programoval a jedna sa o komercny produkt.

Editoval srigi (1. 9. 2010 23:42)

Panda
Člen | 569
+
0
-

Tak týden pomalu končí a zdá se, že už jsou studnice nápadů vyčerpány, takže si nápady shrňme:

Který nápad se Vám nejvíce líbí a který byste naopak nepoužili? Předem díky za každý názor!

Editoval Panda (5. 9. 2010 14:45)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

+1

  • todo list/osobní organizér
  • issue tracker
  • aplikace pro podporu
  • rezervační systém

+0,5

  • twitter

+0

  • galerie, blog – moc klasické, ale jinak ok

-1

  • CRM – co to je CRM?
  • inzertní server – moc velké
  • RSS čtečka – příliš netypické
  • guestbook – příliš jednoduché
  • nicereply – potřeba vysvětlit, co to je zač
  • anketa – je povahově spíše komponenta
  • kuchařka – nevím jak to má vypadat
  • newsletter – už funguje Nette\Mail? Jak zadávat zprávy k odeslání?
Blizzy
Člen | 149
+
0
-

Většina z těch věcí je příliš komplikovaná. Původní quick start byla taky jen tabulka s daty – DataGrid.

Twitter, RSS čtečka, ta podpora a issue tracker se mi líbí, naopak todo-list mi přijde příliš nudný, rezervační systém zase příliš složitý…

Editoval Blizzy (5. 9. 2010 16:25)

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

Nicereply je system na trackovanie spokojnosti zakaznikov s helpdeskom.

  • Mas tym ludi na helpdesku, ktory riesia nejake problemy zakaznikov.
  • Zakaznik zapise ticket (bug) do nejakeho ticket systemu.
  • Helpdesk pracovnik mu odpovie formou emailu. V signature emailu sa nachadza vyzva na hodnotenie odpovede pomocou linku v podobe http://www.nicereply.com/…KA/ID_TICKEU (ID_TICKETU je optional).
  • Zakaznik si precita odpoved helpdesk pracovnika a rozhodne sa ohodnotit odpovek klepnutim na link. To ta dovedie na cca takuto stranku
  • hodnotenia je potom mozne sledovat v admin sekcii systemu – vid demo na www.nicereply.com
rokerkony
Člen | 122
+
0
-

+1 CRM
+1 rezervační systém
+1 RSS čtečka
+1 newsletter
+1 osobní organizér

Editoval rokerkony (5. 9. 2010 16:57)

LuKo
Člen | 116
+
0
-

Honza Marek: +1 (se zvláštním důrazem na todo list, protože a) to má Panda rozmyšlené a b) se mi výsledek bude hodit ;-) )

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

A mně se stále nejvíc líbí RSS čtečka :-) S tím, že jako druhou možnost v pořadí bych vybral Pandovu aplikaci.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Taky se mi RSS čtečka líbí :) Ale netuším, jak to budeš složité.

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

RSS Čtečka

+1

TODO List

+1

Editoval pekelnik (5. 9. 2010 20:01)

Nilp
Člen | 65
+
0
-

Panda +1

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Nebylo by lepší tohle hlasování udělat jako anketu?

Panda
Člen | 569
+
0
-

Nebylo, občas někdo napíše i důvod, proč danou aplikaci preferuje/zavrhuje, což je u ankety složité. A mě právě nejde o počty, ale o názory…

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Existují i ankety s možností dopsání důvodu proč (třeba ankety na Google Wave).

sodae
Nette Evangelist | 250
+
0
-

+1:
 – todo, jde na tom ukázat hodně a jednoduše
 – organizér – tu si představuji todo takže via todo

+0,5
 – twitter, pěkně si vyhrát na velké jednoduchosti ale půlbodík dolů kvůli toho že by to asi bylo a) moc opakované nebo za b) strašně malé
 – blog, co bych měl říkat, rychlá ukázka, ověřená klasika

0
issue tracker, rezervační systém, app pro podporu, inzertní server, katalog, kuchařka – nechci hodnotit proto 0 bodů

-0.5
 – galerie – moc by se neukázalo
 – rss čtečka – tady si moc nemám představu, proto vytknu závislost na RSS parseru < složitosti

-1
 – CRM – složité a muže to být cokoliv, zbytečnost
 – guestbook – prostě ne
 – anketa – jestli chceš ukázat jak tvořit komponenty, klidně
 – newsletter – závislost na emailu a 1. formulář a jedena metoda u modelu (1 model) prostě o ničem, tohle ani náhodou!

Edit: opraveno řádkování

Editoval sodae (5. 9. 2010 22:33)

jantichy
Člen | 24
+
0
-

IMHO není cílem quickstartu ukázat nějakou zajímavou (a tím i netradiční, neprofláklou, architektonicky či implementačně složitou) aplikaci. Ale právě naopak cílem je na co nejjednodušší a nejběžnější aplikaci demonstrovat základní vlastnosti Nette, první jednoduché postupy a základní best-practices. Prostě aby se ten, kdo to studuje a zkouší, mohl soustředit co nejvíce na Nette a nikoliv na zadání a věcnou podstatu aplikace jako takové.

Z toho důvodu jako nejlepší, nejprůhlednější a nejméně opruzoidní ze své podstaty vidím velice jednoduchý BLOG nebo jednoduchý KATALOG. Všechno ostatní už je poměrně dost specifické a odvádí pozornost od demostrace Nette k přemýšlení nad samotnou aplikací.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

jantichy napsal(a):

S tím souhlasím!

redhead
Člen | 1313
+
0
-

+1

gawan
Člen | 110
+
0
-

Mne to tiež tak pripadá, že tí, čo chcú rôzne RSS čítačky a CRM a čo ja viem čo, rozmýšľajú viac o tom, aká aplikácia by sa im hodila, ale nie nad tým, či je to dobré pre niekoho, kto sa zoznamuje s nette a možno ani nevie moc programovať v php. Súhlasím s Honzom Tichým, že by to malo byť niečo úplne bežné a jednoduché ako napríklad blog.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

souhlasím s Honzou Tichým. Proto jsem pro BLOG nebo Twitter. Ad ohraná písnička s BLOGem… aspoň si je pak budeme moc poměřovat s ostatníma.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

gawan napsal(a):

Mne to tiež tak pripadá, že tí, čo chcú rôzne RSS čítačky a CRM a čo ja viem čo, rozmýšľajú viac o tom, aká aplikácia by sa im hodila…

Máš pravdu, strašně (tajně!) toužím po nové RSS čtečce…:-)

Marax
Člen | 28
+
0
-

Jsem pro osobní organizér. Na začátku to může být jen To Do list, ale má to hodně možností na rozšíření.

iguana007
Člen | 970
+
0
-

Souhlasím s Honzou Tichým – Blog je imho NEJ na takovou ukázkovou aplikaci, jelikož si tam můžeme ukázat většinu skvělých funkcí Nette – např. u ToDo listu si nedovedu představit ukázku práce s Image:: apod., kdežto u blogu ano.

Čelo
Člen | 42
+
0
-

Osobně bych to taky viděl na něco jako blog, který by se v dalších možných částech rozrůstal na takový menší „komunitní server“. Na to se dají totiž navazovat další smysluplné části systému (kontaktní formulář, administrace, novinky, rss, uživatelské skupiny, podílení se na obsahu atd.) Ze začátku by to mohlo fungovat opravdu reprezentativně jednoduše (články + komentáře) a až později šířeji rozvinulo.

gawan
Člen | 110
+
0
-

Ondřej Brejla napsal(a):

Máš pravdu, strašně (tajně!) toužím po nové RSS čtečce…:-)

myslel som to inak. Môžeme si dať malú anketu:)

  • Koľko programátorov zo 100 si urobilo vlastnú RSS čítačku?
  • Koľko programátorov zo 100 si urobilo vlastný blog alebo jednoduché CMS?

Tipujem, že prvá odpoveď bude blízka k nule druhá blízka ku 100, veď predsa každý má svoju vlastné super CMSko;-)

Preto sa mi zdá, že RSS čítačka asi nebude zaujímať skoro nikoho, t.j. asi nikto ju nebude nejako ďalej rozvíjať a prakticky používať (keď máme google reader tak načo? ;-), na druhej strane každý by chcel vedieť „best practice“ a základ dobre navrhnutého CMS v nette, aby si ho mohol ďalej dopĺňať vlastnou funkcionalitou.

Možno ako quickstart by mohla byť nejaká zjednodušená verzia nelly alebo niečoho podobného s ukážkou ako správne písať rozšírenia a takto by si komunita mohla časom vytvoriť vlastné kvalitné CMS. Zdá sa mi, že je dobré, keď sa robí niečo praktické, čo by sa aj dalo využiť, nielen „akademický“ príklad, potom si to bude mať každý chuť aj vyskúšať naprogramovať.