Budoucnost contributte/forms-multiplier?
- DefenestrationPraha
- Člen | 134
Ahoj,
Trochu mě znervóznilo, když jsem na githubu contributte/forms-multiplier našel poznámku jednoho z autorů:
„Unfortunately, I do not have time for further development of forms-multiplier any more. I might still be able to review minor patches (and backports) and make releases for v4 branch but other projects have priority.“
To je z hlediska každého, kdo ten balíček používá ve svých vlastních projektech, dost blbé, protože přestane-li být časem kompatibilní třeba s PHP 9, tak co naděláte? Toto je velký problém malých knihoven, viděl už jsem to mockrát.
Pokud by ten projekt potřeboval podporu finančního rázu, tak třeba 10–15 eur měsíčně jsem na to ochoten obětovat, zejména kdybych nebyl jediný. Úplně by stačilo jej udržovat kompatibilní s novými verzemi Nette a PHP.
Jak jste na tom vy ostatní?
- Lumeriol
- Generous Backer | 68
Za mně si myslím, že ta problematika se netýká jen FormMultiplieru, ale obecně spousty dalších Contributte balíčků, např. LiveFormValidator, PdfWrapper a podobně.
Pořád je možnost udělat PR a Felix s tím nebude mít problém, základní podporu a kompatibilitu si myslím že na tom i udržuje, ale další vývoj je otázkou preferencí (viz třeba Datagrid).
Nevím, zda je finanční podpora tou jedinou (správnou) cestou, to si asi musí říct především správci daných balíčků, tím spíš, že to mnohé odradí, že by si měli platit free věc (viz Nette samotné). Ale krásně je to vidět třeba na Latte/Neon pluginu, kde se vzedmula vlna kritiky, že se rozvoj free verze upozadil na úkor placené verze, posléze že je placená verze vydávána jednou za čas, posléze že je to drahé…
A tak toxicita uživatelů pro změnu může odradit autora daného
doplňku.
Jinak s podporou problém nemám :)
- Felix
- Nette Core | 1271
Za me jako autora balicku, nevim co s tim. Jsou balicky jako form-multiplier nebo live-form-validation, ktere ja osobne nepouzivam. Kdyz to nepouzivam, tak to vetsinou nema kdo vyvijet. Sem tam se nekdo najde, kdo tomu cas dava, ale pak treba zase on nema cas. Skoro bych rekl, ze to tak proste je. :-)
- bohacf
- Backer | 10
Felix napsal(a):
Za me jako autora balicku, nevim co s tim. Jsou balicky jako form-multiplier nebo live-form-validation, ktere ja osobne nepouzivam. Kdyz to nepouzivam, tak to vetsinou nema kdo vyvijet. Sem tam se nekdo najde, kdo tomu cas dava, ale pak treba zase on nema cas. Skoro bych rekl, ze to tak proste je. :-)
A jaká je další budoucnost Contributte projektu jako takového?
V rámci Posoboty jsem viděl anotaci:
Milan Šulc – AI XOR AI; kam s Contributte dál?
Optimisticky dlouhé povídání o tom, co ještě může Contributte po 8 letech nabídnout. Jaké má místo v době, kdy AI hýbe světem? V této přednášce prozkoumáme, co Contributte přináší vývojářům i v této nové éře.
na YT ale není záznam :( a prezentace mi bez povídání nic moc neřekne:
https://slides.com/…-contributte
Šlo by to vyřešit tím, že bude na webu Contributte u balíčků uvedeno „aktivní vývoj“ / „hledáme správce“, aby bylo hned na první dobrou vidět, že můžu mít problém s aktualizacemi / migrací v budoucnu? Výzva ke správě by mohla být i v README.md.
Udržovat balíčky jen pro dobrý pocit, i když je aktivně nepoužívám, mi taky moc nedává smysl.
Ale třeba někdo používá a rád by to vzal pod křídla – odměnou by mohl být odkaz na jeho web v rámci README (jakožto aktivního správce)?
- Felix
- Nette Core | 1271
A jaká je další budoucnost Contributte projektu jako takového?
Contributte projekt je v pohode. Aspon co mam informace. :-)
Milan Šulc – AI XOR AI; kam s Contributte dál?
Optimisticky dlouhé povídání o tom, co ještě může Contributte po 8 letech nabídnout. Jaké má místo v době, kdy AI hýbe > světem? V této přednášce prozkoumáme, co Contributte přináší vývojářům i v této nové éře.
Ta prednaska byla o generovani kodu a jake nastroje na to mame. A uvedeni nastroje contributte/crafter.
- EncryptSL
- Člen | 12
Já třeba v tomto nevidím sebe menší problém, kdo chce si může
menší balíček sám upravit aktualizovat a poslat PR.
Zrovna forms-multiplier není tak velká knihovna aby to třeba člověk
nedal sám.
Popravdě to není žádný fenomén, ze začátku tě to baví udržovat nějaký rok potom zas ne, děje se to v každé komunitě i gradle měl problém najít někoho kdo by udržoval shadow plugin.
- bohacf
- Backer | 10
EncryptSL napsal(a):
Já třeba v tomto nevidím sebe menší problém, kdo chce si může menší balíček sám upravit aktualizovat a poslat PR.
Zrovna forms-multiplier není tak velká knihovna aby to třeba člověk nedal sám.Popravdě to není žádný fenomén, ze začátku tě to baví udržovat nějaký rok potom zas ne, děje se to v každé komunitě i gradle měl problém najít někoho kdo by udržoval shadow plugin.
Já v tom problém taky nevidím, ale pokud by schvalování PR bylo jen na
jednom člověku (Felix), tak hrozí
https://en.wikipedia.org/wiki/Bus_factor
:)
- Infanticide0
- Člen | 115
bohacf napsal(a):
EncryptSL napsal(a):
Já třeba v tomto nevidím sebe menší problém, kdo chce si může menší balíček sám upravit aktualizovat a poslat PR.
Zrovna forms-multiplier není tak velká knihovna aby to třeba člověk nedal sám.Popravdě to není žádný fenomén, ze začátku tě to baví udržovat nějaký rok potom zas ne, děje se to v každé komunitě i gradle měl problém najít někoho kdo by udržoval shadow plugin.
Já v tom problém taky nevidím, ale pokud by schvalování PR bylo jen na jednom člověku (Felix), tak hrozí
https://en.wikipedia.org/wiki/Bus_factor
:)
Tak pak následuje Fork factor :D