Kde najít více příkladů
- Prochaine
- Člen | 15
Vím, že to zní hloupě, chtít po někom jeho vlastní práci, ale přesto se marně pídím po více příkladech na kterých by se dalo leccos naučit a případně je použít jako základ pro další vývoj. Například si pamatuji, že David psal, že na jednom z kurzů udělali skoro celý eshop, na dalším něco-jako-Twitter… bylo by třeba toto někde ke stažení, abych se mohl inspirovat?
Děkuji.
- David Grudl
- Nette Core | 8284
Tohle není úplně tak jednoduché. Ty aplikace vznikají jako součást výukového procesu a bez něj je samotný kód … řekněme zavádějící. Ona to není v žádném případě vzorová aplikace. Jakmile by se to ale vystavilo, lidi by k tomu jako ke vzoru přistupovali, což by nadělalo víc škody než užitku.
Ideální by bylo, kdyby si někdo dal tu práci a ve vzorovou aplikaci to přetvořil. To by byla paráda.
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
David Grudl napsal(a):
Ideální by bylo, kdyby si někdo dal tu práci a ve vzorovou aplikaci to přetvořil. To by byla paráda.
Tak sem postnou zdrojaky. A nechat to na „nás“ (komunitě) aby jsme z toho tu vzorovou aplikaci udělaly. (Víc hlav víc ví). Pomocí tohohle mocného fóra by se to dalo dobře připomínkovat a vylepšovat k dokonalosti. Nemyslíte?
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Tak jak? Máme prodloužený víkend a já se docela nudím tak bych na to kouknul. Ale chtělo by to ty source abych věděl z čeho mám vycházet.
- _Martin_
- Generous Backer | 679
David Grudl napsal(a):
…
Jaké požadavky by měla splňovat vzorová aplikace?
vrtak-cz napsal(a):
Tak jak? Máme prodloužený víkend a já se docela nudím tak bych na to kouknul. Ale chtělo by to ty source abych věděl z čeho mám vycházet.
Možná bych ti to mohl poslat na mail – ať to není oficiálně zveřejněno. Ale upozorňuju, že to není přesně Davidova kopie, občas jsem si tam něco dopsal či upravil =)
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
_Martin_ napsal(a):
David Grudl napsal(a):
…Jaké požadavky by měla splňovat vzorová aplikace?
Dobrá otázka… Myslím si že základem je hodně komentovaný zroj. A to je to o co bych se chtel pokusit nez david odpovi na tuhle otazecku.
vrtak-cz napsal(a):
Možná bych ti to mohl poslat na mail – ať to není oficiálně zveřejněno. Ale upozorňuju, že to není přesně Davidova kopie, občas jsem si tam něco dopsal či upravil =)
Oki to neni spatnej napad… patrik (dot) votocek (at) vrtak-cz (dot) net
- David Grudl
- Nette Core | 8284
Vzorová aplikace by měla obsahovat ty nejlepší postupy. Zatímco na školení si můžeme říct „tohle by se mělo dělat tak a tak, ale z časových důvodů to trošku ošidíme“, ve vzorové aplikaci by se nic šidit nemělo. No a samozřejmě kód by měl být vzorově okomentovaný.
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Při čekání než to martin pošle (stále neposlal) jsem nad tím trochu přemýšlel. A souhlasím s tím co napsal david. A pak mě taky napadlo pár věcí jak všechno kolem toho udělat.
- Udělat to stylem „Automat na kávu“ na Zdrojáku aneb rozsáhlejší „Quick Start“.
- Udělat appsku s jednoduchýmy komentáři a rozsáhlejší „dokumentaci“ ke každé funkci/akci („tohle dělá tohle“)
- Udělat čistě jenom okomentovanou appsku na doprovodný kdeci se vykašlat
Ad 1. Něco jako napíšeme si přihlašování. Přihlašování máme a tak si napíšeme přidávání postů atd. Muselo by se rozhodnou pro jakou cílovou skupinu to psát (začátečník, pokročilý, expert…). Ad 2. Něco jako actino addPost() zobrazuje formulář, který následně validuje a ukládá pomocí modelu do DB (Možná podrobněji).
Tak a teď k tomu jak to provést napadlo mě založit SVNko + Vlánko (možná kategorii) které by se věnovalo pouze této aplikaci. Kdo by chtěl mohl by se zapojit do vylepšování této aplikace (Dostal by přistup do SVNka). Pak by bylo potřeba pořešit pravidla komentování a formátování kódu. Komentáře by určitě měly být i PhpDoc a tak by k nim měly být taky nějáká pravidla. A v neposlední řadě licence a autorství. Pokud není nikdo proti vzal bych si tohle na svá bedra. A tak hled začnu.
Autorství aneb jak uvádět copyright v PhpDoc komentářích. Jako ukázku jsem vzal komentáře z Nette/Framework.php
/**
*
* Copyright (c) 2009 Nette Foundation (https://nettefoundation.com)
*
* This source file is subject to the "Nette license" that is bundled
* with this package in the file license.txt.
*
* For more information please see https://nette.org
*
* @copyright Copyright (c) 2009 Nette Foundation
* @license https://nette.org/en/license Nette license
* @link https://nette.org
* @category ???
* @package ???
* @version $Id$ //Do SVNka by to mělo jít vždy takto!
*/
//Podpora pro PHP 5.3? Já bych byl pro
/*namespace ???;*/
/**
* XXX.
*
* @author David Grudl, Franta Skočdopole ... //Postupně přidávat všechny spoluautory (David je první, protože se jedná o původem jeho zdroják - školení)
* @copyright Copyright (c) 2009 Nette Foundation
* @package ???
*/
class Xxx {}
A licence? Buďto Nette License nebo některou z New-BSD like.
PS: Trochu víc jsem se rozepsal. Předem se omlouvám za chyby.
PPS: Později bych část tohoto příspěvku přesunul do onoho nového vlákna/kategorie
EDIT: Ještě bych dodal že jsem zvažoval jako SVNko nette-extras ale to se podle mě moc nehodí. Udělal bych samostatné a do nette by se pak mohl akorát přidat „link“ jako na dibi.
Editoval vrtak-cz (9. 5. 2009 1:57)
- romansklenar
- Člen | 655
Myslím, že to není dobrý nápad řešit to přes fórum, mělo by
sloužit k podpoře, ne vývoji a těch pár lidí co se tomu budou věnovat si
na sebe kontakt určitě nějak získají. Když bude svn veřejné a na google
code, tak každý může vznášet připomínky přímo tam ne?
nette-extras
/ nette-examples
je to podle mě jedno,
ale extras je Davidův repozitář a třeba s ním má ještě nějaké plány
a examples by zase mohlo být matoucí s examples v distribuci. Jinak
jednotlivé aplikace by asi měly být pod různými tagy.
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Dlouho jsem sem nepsal jak to vypadá a jak to pokračuje. Něco už mám a dělám na tom pořád když je čas. Nechám to asi na Poslední sobotu kde bych to ukázal a nechal okomentovat. Samozdřejmě podle komentářů pak upravil a pustil „první“ revizi ven.