Nette Framework – Videa – Nově i na YouTube

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Možná víte že na https://blog.nette.org/ jsou dvě sekce věnované videím o Nette Frameworku.

Pokud nevíte tak jsou to tyto:

Video část wiki vznikla kdysi dávno, když Tomik natočil vůbec první screencast o Nette Frameworku. Další přírůstek přišel po 6. Poslední Sobotě, která tož byla první Poslední Sobotou ze, které existuje video záznam.

Původně byla videa hostována kdesi u Tomika na hostingu. Koncem roku 2009 přibyla videa z 10. Poslední Soboty a byla potřeba tuto část webu rozvinout dále.

Proto přišel na řadu můj dedikovaný server kde byl hostován h264 stream videí, http download videí a také torrent download (svého času byl označován jako jediný známý příklad legálního obsahu na torrentech).

S tím jak rostlo Nette a video sekce bylo potřeba aby rostl i hosting videí. Proto jsem ještě těsně před koncem roku 2009 zaregistroval na YouTube Nette Framework kanál a začal si vyměňovat e-maily s googlem aby nám povolil videa delší než 10min.

Mezi tím jsem videa přesunul na Blip.tv protože můj server přestával stíhat (a taky jsem již neměl dostatek času na jeho údržbu). Po pár měsících a X e-mailech vyměněných s Googlem jsem dospěl k závěru že tohle bude na dlouho (to ještě nevěděl jak dlouho to doopravdy bude).

Vydal jsem se pátrat po lepším poskytovateli video hostingu než byl v té době Blip.tv. A našel jsem Vimeo. Přišla móda HD videa a tak jsem pořídil Vimeo+ účet abychom mohli také nabídnout pořádnou kvalitu.

Nicméně Vimeo má dva nedostatky:

• pokaždé načítá celé video (i když se chcete koukat od půlky)
  • dostupnost videí pro mobilní telefony má spoustu omezení

Někdy v polovině roku 2011 jsem zjistil že za určitých podmínek YouTube umožňuje „povýšit“ klasický účet na lepší, který nemá omezení na 15min. Zkusil jsem a automat mě oznámil že tento účet není možné povýšit z důvodů malé sledovanosti (což jaksi nejde když tam nedostanu videa že). Začalo další kolečko e-mailů s googlem. Po pár měsících jsem to opět vzdal.

V průběhu minulého týdne kdy jsem na Vimeo nahrával videa ze zatím poslední Poslední Soboty jsem se opět pokusil domluvit se s YouTube na povýšení účtu. A hle koncem týdne se zadařilo!

Je mi tedy potěšením (po více než 2letém snažení), že vám mohu představit oficiální YouTube kanál. Věřím že to úsilí za to stálo.

Přeji příjemné pokoukání.

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

Bravo :)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Díky, nemožnost pustit si video od prostředka mě vždycky iritovala.

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Skvělá práce, chválím vytrvalost.

iguana007
Člen | 970
+
0
-

Super! Díky :)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Takové drama! Jsem v půlce dočista začal bát, ale mám radost, že hlavní hrdina vytrval! Výborně!

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

Good job.

awsickness
Člen | 98
+
0
-

tak ted jen aby se zacli mnozit screencasty

iqtq
Člen | 20
+
0
-

Paráda, díky.

Jakub Bouček
Člen | 54
+
0
-

Ahoj, to je skvělé! Dělám teď domácí práce, při kterých se mi přednášky hodí jako zkuková kulisa a mám trochu problém se orientovat ve videích. Když pustím některé z tech videí, neorientuji se v tom, z jakého data a akce pocházejí (někdy je to zřejmé, někdy je to uvedeno v titulkách na začátku videa, ale není to v názvu videa), stejně tak se mi nedaří přijít na to, které video je další/předchozí – vhodné pro hledání navazujícího videa, pokud si nepouštím celý playlist.

<doplněno>Videa si nepouštím přes Wiki, ale přímo na YouTube a další videa si nechávám podávat přes Related.</doplněno>

Neberte to jako kritiku, spíš jako podnět. Každopádně moc díky za tento počin, možnost pustit si videa z historických přednášek, nebo odkazovat na určitý čas, to mi moc chybělo!

Možná by bylo skvělé některé přednášky doplnit o titulky, aby se jimi mohli inspirovat i za hranicemi (ať už přímo anglické titulky, nebo i jen český přepis pro účely strojového překladu translatorem).

Editoval bukaJ (19. 2. 2012 10:14)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Právě se k odběru videí na YouTube přihlásil 100 odběratel

Díky je vidět že mé úsilí stálo za to…

bukaJ napsal(a):

Když pustím některé z tech videí, neorientuji se v tom, z jakého data a akce pocházejí

YouTube umožňuje k videu zadat kdy bylo pořízeno a kde (tyto údaje tam jsou vyplněné) nevím proč je tam nezobrazuje… Přidám (až bude čas) ke všem videím odkaz do wiki kde se bude dát prokliknout dále.

stejně tak se mi nedaří přijít na to, které video je další/předchozí – vhodné pro hledání navazujícího videa, pokud si nepouštím celý playlist.

Tohle je jaksi nerálné od toho tam jsou playlisty (vždy můžeš videa která tě nezajímají přeskočit).

Možná by bylo skvělé některé přednášky doplnit o titulky, aby se jimi mohli inspirovat i za hranicemi (ať už přímo anglické titulky, nebo i jen český přepis pro účely strojového překladu translatorem).

To těchto vod se já pouštět nehodlám ale nebráním se aby to udělal někdo další…

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Ještě by tomu pomohly playlisty, které by to sdružovali pod Datum. Třeba „Posobota #xy“ :)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

@HosipLan: a o čem tady asi mluvím… http://www.youtube.com/…ework/videos?… je tam od začátku…

Jakub Bouček
Člen | 54
+
0
-

Patrik Votoček napsal(a):

http://www.youtube.com/…ework/videos?… je tam od začátku…

Ahaa. Už chápu, proč jsem s v tom nedokázal zorientovat. Totiž když nějaké video otevřeš mimo playlist, tak se k němu playlist neuvede ani dodatečně. Moje chyba. Je škoda, že autor vide nemůže určit nějaký master-list, který se použitě při otevření videa bez kontextu.

na1k
Člen | 288
+
0
-

Tak pořád by šlo dát link na odpovídající playlist do popisu videa, ne?