[Poslední sobota 2+0+2+0+2×0+2] Praha 28.1.2012
- Vitek Jezek
- hledá kolegy | 285
Poslední sobota
Poslední sobota je pravidelným místem setkání všech fanoušků programování webových aplikací, ať už to jsou odborníci nebo amatéři. Střídavě se koná v Praze a Brně, občas zavítáme i jinam ;-) Znalost Nette Frameworku je samozřejmě výhodou. Vstup na akci je zdarma, jen prosím potvrďte účast.
- Kdy? Sobota 28. 1. 2012, od 5+0+5+0+5*0+5 hodin
- Kde? Praha, Hub, Drtinova 10
- Oficiální hash tag: #PoSobota, twitter account: @PoSobota
- Prosíme, svou účast potvrďte zde
Program
- Oficiální představení Nette Framework 2 final
- Přednášky:
- Patrik Votoček a Filip Procházka: Vstříkni to tam – průvodce světem dependency injection
- Honza Tvrdík: Komponenty
- Jan Smitka: Routování: základní principy, vlastní routy, využití databáze
- Vojtěch Dobeš: AJAX a snippety
- David Grudl: Latte je občas lepší než pivo
- David Grudl: Microframework
- Martin Major: Kešování
- Jan Marek: Přihlašování přes heslo, FB a Twitter
- Openspace technology bloky na téma Nette
- …a ve 21.00 přesun do kulturně-hospodského zařízení El Barrio de Ángel (kuchyně vaří do 22:15).
- Vitek Jezek
- hledá kolegy | 285
Zrovna jsem se chtel zeptat : D Vypujcim si par bodu od Plzenske:
O cem byste se chteli dozvedet? Nebo naopak o cem byste chteli mluvit? Napada me (brainstorming mode):
- AJAX – zakladni snippety (i pro novacky); dynamicke snippety; AJAX v komponentach; testovani AJAXu, …
- Dependency Injection a vse okolo (vyhody / nevyhody; pouziti v praxi pro novacky & pro pokrocile; prakticke navazani na testy; nebezpeci overengineeringu)
- Git – zaklady ci pokrocilejsi pouzivani (pripadne i dalsi verzovaci systemy?)
- IDE & vyvojove prostredi (v cem se vyviji; jak se da debugovat & krokovat; jake se daji pouzivat nastroje na efektivni vyvijeni [vcetne tips & tricks]; pripadne nastroje na pouzivani VCS; …)
- CMS / vetsi doplnky do frameworku / „nadframeworky“ / „balickovani“
(vcetne toho, jak drzet krok s vyvojem frameworku) a to jak jde o „public“
veci tak i „private“ (co si kazdy dela pro sebe)
- z tohoto tematu jsme vychazeli → bylo jak nevymyslet znovu kolo ackoliv mam za to, ze samotna Plzenska Posobota se tim moc neridila : D Takze je vlastne stale volne & neprobrane
- workflow vyvoje – scrum & agile / waterfall / cowboy coding / … (pripadne smrtcnute s Gitem / CI / testovanim / …)
- stesti & svoboda v praci (jak / s kym / proc spolupracovat; modely spolu/prace; vyhody a nevyhody; uvadeni do praxe)
Napada vas cokoliv dalsiho? Nebo vas oslovilo neco z nadhozenych temat? (rad bych vybral tema pouze jedno, at delame Posledni soboty tematicke a ne „rozlezle“).
- Tomas Jancik
- Člen | 103
chtel bych se zucastnit, pokud to pujde…
protoze bych nerad obtezoval bratra, az se pujde nad ranem domu, tak jsem se chtel zeptat, jesli nejak resite nocleh, prip. brzky ranni odjezd???
k tematum:
z nabizenych by se mi libilo IDE a workflow
taky bych se rad neco dozvedel o testech, na ktere zatim koukam jen
zdalky…
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
Docela rád bych si někým nechal vysvětlit, jak přesně funguje v současnosti AJAX :)
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
jo a ten AJAX bych si taky nechal líbit…
btw nedorazil by i Jirka Knesl celkem by mě zajímaly podrobnoti k tomuto :-)
- maarlin
- Člen | 207
Testování bych taky rád viděl. Především by mě zajímalo testování aplikace jako celku.
Vzal bych si pod palec AJAX, pokud je zájem. Dynamické snippety i v kontextu komponent jsme řešili s kolegy v @socialbakers.
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Touto Poslední sobotou bych celou akci rád posunul na novou úroveň. Nekonala by se v hospodě, ale v prostoru určeném pro prezentování a networking, jakým je třeba pražský Hub. Zároveň oslovím sponzory, kteří by zajistili lehké občerstvení. Celá PS by daleko víc soustředila na přednášky/diskuse/besedy.
Neváhejte se proto zapojit se svým příspěvkem. Bude to v pohodě.
Protože lednová PS přichází v okamžiku uvedení Nette Framework 2, jako téma bych zvolil průřez a představení celého frameworku. Bylo by fajn, kdyby se zapojili všichni elitní Nettisti, především ti, kteří školí a přednášejí, a vybrali si jedno téma, s kterým by ostatní seznámili.
Nabídku témat představuje vlastně celý pravý sloupec na https://doc.nette.org.
- BombajS
- Člen | 9
Chtěl bych dorazit, poznat komunitu kolem Nette a jelikož by to byla moje
1. Poslední Sobota a v Nette se teprve zorientovávám, tak mi je vcelku
jedno,
jaké téma.
Kdybych měl vybrat tak v pořadí:
- DI
- AJAX, snippety
- git, IDE
- CMS
Za Pražský hub palec nahoru! Super nápad :)
Editoval BombajS (19. 1. 2012 17:09)
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Záznamy jsou přeci na https://pla.nette.org/ a https://blog.nette.org/
Taky bych rád něco odpřednášel, ale rozklepou se mi kolena a co pak :P
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
David Grudl napsal(a):
Touto Poslední sobotou bych celou akci rád posunul na novou úroveň…
Že by konečně?! Super!
… Bylo by fajn, kdyby se zapojili všichni elitní Nettisti, především ti, kteří školí a přednášejí, a vybrali si jedno téma, s kterým by ostatní seznámili …
Zapojím se a rád jen si musím vybrat o čem chci mluvit (určitě to ale nebude AJAX nebo Nette\Database o tom bych se naopak rád dověděl od ostatních).
Btw chtělo by to ale určit délku prezentačního bloku (resp délku jedné přednášky).
Ad HosipLan a klepajici se kolena… Proberem to na jabberu… :-)
Edit: zamlouvám(e) si DI
- Ot@s
- Backer | 476
Majkl578 napsal(a):
Ot@s napsal(a):
Nabízím v plén natočení celého sezení (= jednotlivých/požadovaných přednášek) v HD kvalitě.
Snad to s tebou nedopadne jako v Plzni, kde jsi slíbil přednášku a pak nepřišel… :)
Ano, omlouvam se. Navrhl jsem to a odezva nebyla tak rychla, jak jsem potreboval (po pridani navrhu jsem byl 2 dny mimo PC/net). Mohl jsem alespon napsat, ze teda ne (= nestihl jsem si nachystat podklady). Polepsim se…
Nicmene s tim natacenim to myslim seriozne. Kazdopadne prijedu a budu mit kameru s sebou. Kdyby byla jakakoliv zmena, napisu sem.
Editoval Ot@s (23. 1. 2012 9:33)
- Tomas Jancik
- Člen | 103
juzna.cz wrote:
Brnaci, jak planujete cestu do velkomesta? Mohli byzme se spojit uz pri vyjezdu, treba 11.40 EuroCity z Brna a prijezd 14.18 do Prahy, co vy na to?
jsem z Prostejova a na spoje jsem jeste moc nekoukal… ale asi bych se
pridal, at nejedu sam…
ale spis by me zajimalo, jak to vidite s navratem? prvni ranim nebo tam nekde
zustavate?
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Vítku můžeš prosím někam hodit program? Aby lidi věděli jaká téma jsou už rozebraná?
Edit: stačí jenom seznam témat (název, zabráno nebo nezabráno – případně jméno)
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
Možná by se hodilo hlasování k jednotlivým kapitolám, aby bylo jasné, o co mají lidi zájem. Pokud mě v pátek neskolí zubař, tak bych něco řekl o komponentách.
- awsickness
- Člen | 98
osobne by se mi libio kdyby nekdo zkusenejsi rozebral narocnost ajaxovych
volani. neco jako
nette reseni a pak reseni s custom handlerem pro volani.
dale pak komponenty „best practise“ kdy a jak predavat komponente a jake
parametry atd.
kazdopadne se tesim a uvidime co se dozvime.
- wdolek
- Člen | 331
- Mohu taktez nabidnout kamerku, a protoze sem moc casto nechodim, tak me pingnete na IM/FB – jestli je zajistena, nebo ji mam zajistit ja.
- Mohu nabidnout nocleh pro venkovany (dve zastavky tram od Andela – tj kousek od Hubu) (nocleznici by si ale museli vzit spacaky, nedisponuji tolika dekama :( )
- A jak je to se sponzorovanim PS? Ze bych treba take sponzornul (alespon minimalne)
- Panda
- Člen | 569
Vezmu si na triko „přednášku“ o debuggování…
Na začátek bych probral nějaké základní vychytávky, které nabízí Nette (laděnka, debug bar, Fire Logger), a pak odskočil k ladění pomocí Xdebugu a nějakého „chytrého IDE“. Součástí toho by samozřejmě byla nějaká live debuggovací session, během které bychom společně našli jednu zapeklitou chybku v AJAXové aplikaci, na kterou se mi doufám podaří do soboty připravit sandbox (Nette + Doctrine 2(.0) + nested set). Pak bych ještě mohl říct stručně něco k přípravě vývojového prostředí pod Windows (VC6/VC9 verze PHP, možné komplikace s rozšířeními, nastavení onoho „chytrého IDE“…).
Bude Vám vadit odskok od Nette? Případně co byste k tomuto tématu ještě rádi slyšeli? Jaké „chytré IDE“ mám použít? Netbeans? phpStorm? Něco jiného? Předem díky za feedback!
- stekycz
- Člen | 152
Panda napsal(a):
Vezmu si na triko „přednášku“ o debuggování…
Na začátek bych probral nějaké základní vychytávky, které nabízí Nette (laděnka, debug bar, Fire Logger), a pak odskočil k ladění pomocí Xdebugu a nějakého „chytrého IDE“. Součástí toho by samozřejmě byla nějaká live debuggovací session, během které bychom společně našli jednu zapeklitou chybku v AJAXové aplikaci, na kterou se mi doufám podaří do soboty připravit sandbox (Nette + Doctrine 2(.0) + nested set). Pak bych ještě mohl říct stručně něco k přípravě vývojového prostředí pod Windows (VC6/VC9 verze PHP, možné komplikace s rozšířeními, nastavení onoho „chytrého IDE“…).
Bude Vám vadit odskok od Nette? Případně co byste k tomuto tématu ještě rádi slyšeli? Jaké „chytré IDE“ mám použít? Netbeans? phpStorm? Něco jiného? Předem díky za feedback!
Nejvíce bych uvítal NetBeans, případně Eclipse. Nicméně raději než laděnku nebo Fire Logger bych uvítal XDebug, se kterým se (předpokládám) setká méně z nás než s laděnkou. Neodbočoval bych ale příliš od Nette a zaměřil se na debuggování částí, které jdou debuggovat hůře – Presentery, kontolky a jak píšeš AJAX.
- Panda
- Člen | 569
Gruw napsal(a):
Nejvíce bych uvítal NetBeans, případně Eclipse. Nicméně raději než laděnku nebo Fire Logger bych uvítal XDebug, se kterým se (předpokládám) setká méně z nás než s laděnkou. Neodbočoval bych ale příliš od Nette a zaměřil se na debuggování částí, které jdou debuggovat hůře – Presentery, kontolky a jak píšeš AJAX.
Zrovna u presenterů a kontrolek zrovna moc problém s debuggováním podle mě není. Člověk si hodí správně breakpoint a jen sleduje, co se děje. Chyba, kterou mám připravenou, je ale v modelu (Doctrine 2 entita) a vůbec s Nette nesouvisí. Navíc tam bude při ladění trochu překážet ta Doctrina, protože to krokovat prostě nejde. Podle mě ale výborně poslouží na to, abych ukázal jak vůbec problém uchopit, analyzovat a vhodnými nástroji vlastně odhalit, kde je chyba.
Jinými slovy: nechci ukázat, jak ladit nějakou část Nette. Chci ukázat ladění obecně tak, aby se člověk naučil nad tím přemýšlet a dobře využít to, co má k dispozici.
- stekycz
- Člen | 152
Panda napsal(a):
Zrovna u presenterů a kontrolek zrovna moc problém s debuggováním podle mě není. Člověk si hodí správně breakpoint a jen sleduje, co se děje. Chyba, kterou mám připravenou, je ale v modelu (Doctrine 2 entita) a vůbec s Nette nesouvisí. Navíc tam bude při ladění trochu překážet ta Doctrina, protože to krokovat prostě nejde. Podle mě ale výborně poslouží na to, abych ukázal jak vůbec problém uchopit, analyzovat a vhodnými nástroji vlastně odhalit, kde je chyba.
Jinými slovy: nechci ukázat, jak ladit nějakou část Nette. Chci ukázat ladění obecně tak, aby se člověk naučil nad tím přemýšlet a dobře využít to, co má k dispozici.
V tom případě to shledávám ještě zajímavějším. Nicméně jsem počítal s nějakou vazbou na Nette, aby se někdo neohradil, že to je obecý problém a s Nette nesouvisí :-/
- creveta
- Člen | 6
Ahojte, tiež sa prikláňam k týmto oblastiam:
- DI
- AJAX a snippety
- Komponenty
Samozrejme ma zaujíma aj všetky ostatné novinky ohľadne Nette a veci súvisiace s vývojom a pod… ;-)
Ďakujem za možnosť zúčastniť sa.
Btw len vzhľadom na dopravu nemáte predstavu dokedy cca budú prednášky?