Mají mít šablony v Latte příponu phtml?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
David Grudl
Nette Core | 8254
+
0
-

Mají mít šablony v Latte příponu phtml, když PHTML === PHP !== Latte?

Nilp
Člen | 65
+
0
-

Jsem pro příponu .latte.

BigCharlie
Člen | 284
+
0
-

Nezpůsobila by divoká změna přípony víc škody než užitku? Napadá mě třeba podpora (alespoň nějakého) zvýraznění syntaxe. Takže .latte raději ne…

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

Právě, .phtml mi přijde lepší než .tpl (phpBB2) nebo cokoliv jiného, i bez NF rozšíření pro NetBeans se aspoň v phtml zvýrazňuje syntaxe. Navíc i šablony v sobě PHP kód mohou obsahovat (jistě, většina lidí včetně mě používá Latte…)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Nemají, přípona phtml je historický přežitek. Typ souboru je jednoznačně latte a ne php. V žádném normálním editoru není problém nastavit nějaký typ na zvolenou příponu.

Čelo
Člen | 42
+
0
-

Neměnil bych to.

h4kuna
Backer | 740
+
0
-

taky bych to neměnil. Dejme tomu jinej pohled …

Plain Heavy Template Made by Latte (jednoduché husté šablony vytvořeny pomocí latte) :D

Editoval matata (11. 11. 2010 15:27)

ic
Člen | 430
+
0
-

Pokud by se s tím dobře vyrovnaly všechny editory byl bych určitě pro změnu, nejlépe asi to .latte, nebo .latteHTML, nebo tak něco. V Pspadu je změna zvýraznění syntaxe otázkou sekundy, ale třeba v Netbeansech nevím, takový problém jsem tam zatím neřešil.

Michalek
Člen | 212
+
0
-

Pokud jde jen a pouze o změnu přípony, pak mi to nevadí. Kdyby ale měly přestat fungovat „kusy php kódu“ přímo v šablonách, jsem proti :)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Michalek +1

.latte je dlouhé
.lte / .lat je divné…

co třeba .lt – Latte Template
nebo .nlt – Nette Latte Template

toka
Člen | 253
+
0
-

matata napsal(a):

Plain Heavy Template Make by Latte (jednoduché husté šablony vytvořeny pomocí latte) :D

To se mi líbí, dát věci jiný pohled :-D Osobně bych nechal phtml.

Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

Já bych příponu rád nastavoval pomocí nějaké proměnné, nevidím to jako problém.

A pokud bych měl hlasovat po jednu variantu, jsem pro tpl a nebo zůstat u phtml. Myslím, že ve frameworku jsou na řešení daleko důležitější věci, než tyto zbytečné zpětné nekompatibility.

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

matata napsal(a):

Plain Heavy Template Make by Latte :D

Chybka v anglictine – … made by Latte.

Ja by som bol za zmenu na .latte. V ZF maju tusim phtml, uplne zle to je v Yii alebo Symfony – tam maju sablony priponu .php. Latte sablony si vdaka svojej pokrocilosti zasluzia vlastnu priponu (brand) a mozno aj RFC MIME typ :)

Editoval srigi (11. 11. 2010 21:40)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

uplne zle to je v Yii alebo Symfony – tam maju sablony priponu .php

V Symfony 2 mají šablony příponu php, protože to opravdové validní php je. Pokud se použije šablonovací systém Twig, mají šablony příponu twig.

na1k
Člen | 288
+
0
-

Se současným .phtml nemám problém. Chápu to jako HTML smíchané s PHP, což je vlastně pravda, pokud nad tím tolik nepřemýšlíte. Já to nedělám, potřebuji programovat a ne řešit jestli je v šablonovém souboru dostatek PHP na to, aby si zasloužil příponu .phtml

A když už by to bylo nutné, tak .latte – je to výstižné (narozdíl od lte,lat,…) a délku bych neřešil, protože si už ani nepamatuju, kdy jsem příponu někde ručně vypisoval.

hrach
Člen | 1842
+
0
-

kdyz uz, tak standardni 3 znakovou priponu – libi se mi nlt (nette latte template)

grey
Člen | 94
+
0
-

já jsem pro .latte, zní to krásně a bude to vystihovat že jde o naše šablony…

arron
Člen | 464
+
0
-

.latte +1

Ze je to dlouhe uz je dneska jedno, i v netbeansech se tomu da priradit zvyraznovani syntaxe cca stejne rychle jako v pspadu a je to krasny brand:-)

Takze jsem pro, ackoliv pri vyvoji je mi to v podstate jedno, protoze tam, stejne jako mnoho ostatnich, resim jine veci :-)

jasir
Člen | 746
+
0
-

Jsem pro phtml:

1. je to prkotina
  2. určitě se najde editor, kterej by s .latte měl problém při syntax highliting
  3. zbytečný BC
VeN
Člen | 46
+
0
-

Myslím, že doba MS-DOS je už za námi, takže se nemusíme omezovat 3 znakovými příponami.

Změnit příponu v Nette z phtml je záslužná činnost, protože to phtml soubory nejsou. Nicméně, jak píše Ondra, je to vcelku malichernost, která může způsobit dost nepořádku. Bavíme se ale předpokládám o Nette 2, které může na některých místech hodit zpětnou kompatibilitu za hlavu.

Hlasuji sice pro .latte soubory, ale moc bych se za změnu nepral.

David Grudl
Nette Core | 8254
+
0
-

Narazil jsem na to z toho důvodu, že lintovací nástroj kontrolující platnost Latte šablon neumí rozlišit phtml od latte a zbytečně řve na šablonách jako třeba Nette\Debug\templates\bluescreen.phtml.

Šaman
Člen | 2667
+
0
-

.latte +

Přeložené šablony v tempu už jsou phtml, tam bych to nechal (protože tam už nejsou latte makra).
Ale je fakt, že to má nejnižší důležitost hraničící s tím, že mi to je jedno..

Editoval Šaman (11. 11. 2010 14:32)

Mikulas Dite
Člen | 756
+
0
-

Osobně bych „alespoň nějaká podpora syntax highlight u phtml“ příliš nevyzdvihoval. Ba právě naopak. IDE se snaží latte bloky rozluštit, ale většinou stejně označí řádek za chybný. O nějakém správném doplňování mezer atp. ani nemůže být řeč. Když už tu máme Nette podporu v Netbeans, nebál bych se template přejmenovat. (Ano, je pravda, že ne všichni dělají v Netbeans).

Jsem pro nový název, třeba .latte, ale zvyknul bych si i na jinou.

Edit: BC sem BC tam, radši v téhle fázi Nette, než později.

Editoval Mikulas Dite (11. 11. 2010 15:08)

Nox
Člen | 378
+
0
-

+1 .latte

jtousek
Člen | 951
+
0
-

Jsem také pro .latte. Na druhou stranu by .phtml mělo ještě nějakou dobu zůstat podporováno (jako deprecated).

Ale čistě teoreticky, co je vlastně „Latte“? Z pohledu Nette to není nic jiného než filtr pro šablony, přičemž nikdo nikoho nenutí aby tento filtr pro šablony používal. Stejně tak šablony mohou využívat více filtrů než pouze „Latte“. Proto čistě teoreticky by se měla použít spíše nějaká obecnější přípona pro šablony jako .tpl nebo .ntpl (Nette TemPLate).

sodae
Nette Evangelist | 250
+
0
-

jasir napsal(a):

Jsem pro phtml:

1. je to prkotina
  3. zbytečný BC

plně souhlasím s jasir

matata napsal(a):

Plain Heavy Template Made by Latte

matata: pěkný pohled :-)

Aby jste měli jasno, jsem proti návrhu .latte.

/řečnická otázka:/ Existuje .PHTML, tak proč si neudělat třeba .L(atte)HTML?. Sami píšete šablony a víte, že šablony nemají čistou vlastnost latte, občas se tam namixuje php a hlavně je uvnitř html, tedy si to nezaslouží čistou příponu .latte, oproti texy! s jeho příponou .texy .

Jan Jakeš
Člen | 177
+
0
-

.latte
+ 1

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

.latte

v6ak
Člen | 206
+
0
-

Myslím, že Latte je s (X)HTML do jisté míry svázano (např. kontextově senzitivní escapování), takže je celkem jasné, že Latte je HTML+makra(+PHP). Vlastní příponu si to IMHO zaslouží přinejmenším z pohledu čistoty. A tpl? To je příliš všeobecné. Podobně jako v Javovém projektu mixujícím Javu, Scalu a Groovy budeme mít pro každý jazyk jinou příponu, i zde bych byl pro.

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

.latte je krásná přípona. Pokud už jiná, raději latte než nějaká zkratka, která může mít sice super význam (PHTML, to je dobré:), ale který se musí zbytečně luštit… Jsem pro .latte

+1

PJK
Člen | 70
+
0
-

Když to musí být, tak .latte. BC break to je, ale hromadně změnit pár phtml na latte snad nikoho nezabije, počítače to můžoou dělat za vás, lenoši. A nějaké nastavení toho jaký formát jmen šablon má Nette předpokládat by taky neuškodilo.

A určitě se najde i IDE/editor, který s tím problémy mít nebude :)

@hrach: souhlasím s VeN; s nostalgií jsem si teď vzpomněl na .htm soubory a nestravitelné .html :D

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

Je mi to v celku jedno. .phtml je fajn, říká mi to, že je to šablona. .latte mi bude říkat, je to soubor, ve kterém je text s Latte syntax. Tedy přesnější je .phtml.

Shrnutí:

1. .latte je hezčí, ale méně praktické (nebude se zvýrazňovat ve všech editorech)
  2. .phtml je klasika; prostě template; asi praktičtější kvůli zvýrazňování
v6ak
Člen | 206
+
0
-

Já bych naopak řekl, že přesnější je Latte. Ale ne obecně – to záleží na použitých filtrech.
Jinak jsem si vzpomněl, jak jsem jednomu souboru dal příponu html a druhému dal stejné jméno až na jeden znak přípony a nestačil se divit, že „stejný“ soubor obsahuje pokaždé něco jiného.

Cifro
Člen | 245
+
0
-

Je to naozaj dlhé?

.phtml
.latte

Podľa mňa sú rovnako dlhé :)

Ale inak +1 .latte

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

jasir napsal(a):

Jsem pro phtml:

1. je to prkotina
  3. zbytečný BC

Souhlasím → jsem pro .phtml

Mikulas Dite
Člen | 756
+
0
-

Takže latte vítězí

Máme tu celkem pěkný výsledek: .latte.

https://spreadsheets.google.com/ccc?…

Latte má hlasů 19 : 9.

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

Mikulas Dite: Za předpokladu, že se z 30 hlasů z celkem 2048 registrovaných uživatelů dá něco usuzovat → spousta lidí se vůbec nevyjádřila.

Editoval Bernard Williams (11. 11. 2010 22:12)

paranoiq
Člen | 392
+
0
-

za předpokladu, že by registrace na fóru opravňovala k demokratickému hlasování o vývoji, bych od Nette s křikem uprchl

dobrý argument je víc než tisíc hlasů

Mikulas Dite
Člen | 756
+
0
-

Bernard Williams napsal(a):

spousta lidí se vůbec nevyjádřila

Ano, a nepředpokládám, že se kromě Majkla (už vlastně psal), Honzy Tvrdíka a Vrtáka ještě někdo vyjádří.

Editoval Mikulas Dite (11. 11. 2010 23:42)

Tharos
Člen | 1030
+
0
-

Cituji ze seriálu na Zdrojáku:

Jak bylo řečeno výše, šablonovací engine je použitelný samostatně, tedy nejen v aplikacích postavených na bázi Model-View-Presenter. Nicméně platí to i naopak – tj. presentery nemusí používat šablonovací systém Nette Frameworku, ale jakýkoliv jiný. Stačí, aby implementoval rozhraní Nette\Templates\ITemplate nebo Nette\Templates\IFileTemplate. Takže lze napsat obálku například nad Smarty implementující uvedené rozhraní a poté přepsat metodu presenteru createTemplate() tak, aby vracela objekt vlastní šablony. Integrovaný šablonovací systém je natolik výkonný a flexibilní, že nahrazovat jej jiným obvykle není třeba.

A Smarty šablony v souborech s koncovkou .latte jsou určitě nešťastné řešení.

Májí-li existovat rozhraní Nette\Templates\IFileTemplate a Nette\Templates\ITemplate mimo jiné proto, aby se dal použít i jiný šablonovací systém (či aby si někdo mohl naimplementovat své vlastní řešení), určitě bych zachoval koncovku .phtml. Vím, že lze přetížit Nette\Application\Presenter::formatTemplateFiles, ale stejně mi přijde vhodnější zachovat .phtml.

westrem
Člen | 398
+
0
-

Mikulas Dite napsal(a):

Bernard Williams napsal(a):

spousta lidí se vůbec nevyjádřila

Ano, a nepředpokládám, že se kromě Majkla (už vlastně psal), Honzy Tvrdíka a Vrtáka ještě někdo vyjádří.

Mozno to zle chapem, ale ako cakalo sa len na vyjadrenie tychto osob a ostatny tu vlastne nazor napisali zbytocne?!

Ja osobne som pre .phtml pretoze je to obecnejsi nazov a z logickeho pohladu na vec, je Latte nazov filtru, ktory (este stale) nie je spety so sablonami v Nette.

rokerkony
Člen | 122
+
0
-

já jsem pro .latte … hromadné přejmenování v total commandru pak se vším pomůže ;-)

paranoiq
Člen | 392
+
0
-

Tharos +1

šablona != latte. jsou i jiná šablonovadla

bylo by možné používat jak .latte, tak .phtml? co třeba připojovat latte filtr automaticky podle přípony souboru?

co možnost zaregistrovat šablonovač s vlastní příponou, který se také bude zavádět automaticky podle přípony?

v6ak
Člen | 206
+
0
-

Používat phtml pro Latte šablony je z logického hlediska asi jako používat txt pro všechny zdrojáky. Možná i horší, evidentně ne každý Latte je validní phtml, ale každý zdroják je validní txt.
Jsem určitě pro konfigurovatelnost. Jak jsem psal já výše (mít pro Scalu, Groovy a Javu jednu příponu by bylo nešťastné), jak psal Tharos (je nešťastné mít smarty v *.latte) a jak teď dodávám, že haml v phtml je taky nešťastné, jiné východisko nevidím.

Mikulas Dite
Člen | 756
+
0
-

westrem napsal(a):

Mozno to zle chapem, ale ako cakalo sa len na vyjadrenie tychto osob a ostatny tu vlastne nazor napisali zbytocne?!

Ale vůbec ne. Ale téměř všichni co na fórum píší pravidelně už svůj názor vyjádřili, takže jsem to sepsal a shrnul. Nehledejte v tom nic víc.

hrach
Člen | 1842
+
0
-

Mikulas Dite napsal(a):

https://spreadsheets.google.com/ccc?…
Latte má hlasů 19 : 9.

Byl jsem špatně zařazen, jsem pro ponechání. Ale pokud by to nebylo možné, jsem pro trojpísmenou příponu. ;)

Editoval hrach (12. 11. 2010 9:21)

v6ak
Člen | 206
+
0
-

Já trojpísmenné přípony považuji spíše za přežitek z doby DoSu až Win3.11. Neříkám, že každá přípona musí nutně být delší, ale delším bych se nebránil.

David Grudl
Nette Core | 8254
+
0
-

.php a .phtml jsou aliasy, nezapomeňte, že PHP je jen procesor nad HTML vyzobávající obsah mezi <?php ... ?>. Tudíž současná přípona .phtml nevypovídá o tom, že jde o šablonu, ale o tom, že obsahuje PHP kód. Což v případě latte šablon prakticky není pravda.

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

paranoiq napsal(a):

za předpokladu, že by registrace na fóru opravňovala k demokratickému hlasování o vývoji, bych od Nette s křikem uprchl

Je rozdíl mezi demokratickým hlasováním o vývoji FW a tím, když se někdo (David) zeptá na názor komunity…

Já jsem pouze poukazoval na fakt, že Mikulas Dite udělal závěr (vyhlásil vítěze) na základě 30 hlasů, což mi nepřijde moc, když už by se mělo hlasovat.

westrem napsal(a):

Hezky řečeno..

Ale dost už o hlasování.

Jsem pro konfigurovatelnost. Jedna koncovka by byla výchozí (je jedno která), ale šla by změnit jedním řádkem v Bootstrapu.

Tharos
Člen | 1030
+
0
-

+ 1 pro konfigurovatelnost