Access denied for user ‚root‘@‚localhost‘ (using password: NO)

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
mordare
Začátečník | 117
+
0
-

Prosim vás mám v configu nastavené připojování do databáze

common database connection
database.driver = mysql
database.database = ddm
database.charset = utf8
database.lazy = TRUE
database.host = localhost
database.username = root
database.username = root
[production < common]
; database options in production mode
database.username = root
database.username = root
[development < common]
; database options in development mode
database.profiler = TRUE
database.username = root
database.username = root

a v bootstrapu po načtení configu její připojení. chtěl jem to vyskoušet ve skeletonu na login presenteru ale po odeslání formuláře mi to vypíše Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) a v source file File: C:\ComplexWebServer\http_docs\ddm\libs\dibi\dibi\drivers\mysql.php Line: 108

Editoval mordare (30. 9. 2010 21:53)

o5
Člen | 416
+
0
-

covece to asi nebude problem nette, ale s pripojenim k db…

zkusil bych nejakyho db klienta a pripojit se nejdriv pres nej a ujistit se zda mas opravdu spravny login

jinak priste ten config do <code>

Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

Nemáš tam nikde database.password, zato dvakrát database.username

A proč ty nastavení z common opakuješ i v development a production?

mordare
Začátečník | 117
+
0
-

jej i oči se spletou :D neviděl sem to 2× name. k databázi se to asi připojilo ale teď mi to háže
`DibiDriverException #1054
Unknown column ‚login‘ in ‚where clause‘
Source file ▼

File: C:\ComplexWebServer\http_docs\ddm\libs\dibi\dibi\drivers\mysql.php Line: 165`

PS: nejde mi to dat do kódu i když to vložím mezi ``(asi sem lama)

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

No, nejspíš v té tabulce neexistuje sloupeček login. Každopádně si najdi ten SQL dotaz a místo metody query použij metodu test. Ta vypisuje naformátovaný SQL dotaz tak, jak ho dibi posílá do DB – a ty si ho tak můžeš zkontrolovat.

mordare
Začátečník | 117
+
0
-

já používám přímo ten login presenter/model ze skeletonu (jen na odzkoušení) jen sem zmenil SQL dotaz na $row = dibi::query('SELECT * FROM users WHERE username=%s', $username); a když změním query na test tak furt ta sama chyba

westrem
Člen | 398
+
0
-

Vyssie pises, ze ti hadze chybu: DibiDriverException #1054 Unknown column 'login' a teraz si postol query, ktora taky column ani neobsahuje. Skus pohladat inu query, zjavne tato nesposobuje tvoju chybu ;)

22
Člen | 1478
+
0
-

…možná pošli radší strukturu DB tabulky, kam se snažíš dobít a on ti někdo už ten upravený SQL dotaz napíše.

Editoval 22 (1. 10. 2010 13:55)

mordare
Začátečník | 117
+
0
-

chci jen abych vyskoušel to připojení do tabulky přes ten login ve skeletonu. později si napíšu(až tomu budu víc rozumět) svůj. tady je struktura tabulky:
`id int(2),
username text,
pass text,
permission int(2),`

PS: proc to neni zase v codu když je to mezi``

22
Člen | 1478
+
0
-

@mordare: tohle by ti melo nejaky data nacist, pokud se tabulka jmenuje users

$row = dibi::query('SELECT * FROM users WHERE username=%s', $username)->fetch();
mordare
Začátečník | 117
+
0
-

ano tabulka se jmenuje users ale furt to samé Unknown column 'login' in 'where clause'

westrem
Člen | 398
+
0
-

mordare napsal(a):

ano tabulka se jmenuje users ale furt to samé Unknown column 'login' in 'where clause'

Pretoze hladas chybu v query, v ktorej chyba nie je .. hladaj inde – inu query

mordare
Začátečník | 117
+
0
-

jiná query ve skeletonu už neni a já sám sem žádnou nepsal

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Fajn, tak zkus prohledat sloužku s celým tím webem (včetně podsložek) na soubory, které obsahují řetězec „login“.

westrem
Člen | 398
+
0
-

Este ma napada, co je obsahom tej premennej $username ?

Blizzy
Člen | 149
+
0
-

westrem napsal(a):

Este ma napada, co je obsahom tej premennej $username ?

Dibi ji escapuje jako string, tak je to jedno.

@mordare: Hledej cokoliv, co používá databází, nejen volání metody query. Dotaz může být poskládán různě. Prostě někde se odkazuješ na sloupec login a v tabulce máš jen sloupec username. V nejhorším můžeš projít všechny výskyty slova login ve všech třídách projektu a podívat se, jestli to s tím nesouvisí.

westrem
Člen | 398
+
0
-

Blizzy napsal
Dibi ji escapuje jako string, tak je to jedno.

Nie tak uplne, skusal si ako sa to chova ked mas modifier %s a supnes tomu array? Schvalne, vyskusaj si to! Sam neviem ci je feature alebo bug, avsak ak to $username je z nejakeho dovodu pole a ako jednu z values (nie prvu) obsahuje string login tak najskor toto sposobuje chybu

assassik
Člen | 43
+
0
-

V každým případě, v laděnce by mělo být vidět od jakého dotazu ta chyba vzniká, i když to není třeba hned navrchu, tj tady se to vyhazuje až v dibi\drivers\mysql.php Line: 165, tak pokud projdeš další položky Call stack ▼ včetně argumentů tak to najdeš.

mrataja
Člen | 57
+
0
-

A já si myslím, že Vás / nás vodí za nos :-)

mordare
Začátečník | 117
+
0
-

nevodim vas za nos XD obrázek laděnky: TADY

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Postni tam celej výpis (.html soubor) – aby se to dalo rozkliknout.

Edit: a nebo u 4. models/UsersModel.php klikni na source a z toho udělej printscreen.

Editoval _Martin_ (2. 10. 2010 10:25)

mordare
Začátečník | 117
+
0
-

tady je screen toho user modelu ale zaráží mě login=%s vždť sem to přepisoval a mazal sem aj temp heh SCREEN

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

No, zjevně to přepsané není. Tak hledej, šmudlo=)

mordare
Začátečník | 117
+
0
-

no tak to je sranda XD soubor UserModel.php obsahuje správný SQL ale v laděnce neni sakra to je logika XD

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Víš co? Zabal celou tu složku ddm do zipu, někam tu uploadni a pošli link.

westrem
Člen | 398
+
0
-

mordare napsal(a):

no tak to je sranda XD soubor UserModel.php obsahuje správný SQL ale v laděnce neni sakra to je logika XD

Ty vravis o subore UserModel.php lenze ladenka hlasi chybu v UsersModel.php .. je to tvoje len preklep alebo naozaj editujes iny model a myslis si, ze sa pouziva ten?

22
Člen | 1478
+
0
-

mordare napsal(a):

chci jen abych vyskoušel to připojení do tabulky přes ten login ve skeletonu. později si napíšu(až tomu budu víc rozumět) svůj. tady je struktura tabulky:
`id int(2),
username text,
pass text,
permission int(2),`

PS: proc to neni zase v codu když je to mezi``

…jestli tady někde vidíš SLOUPEC „LOGIN“, tak hned v pondělí mažu na oční. Takže co je na tvým SQL dotazu správně a v Laděnce blbě? Jsem z toho už zmatenej.

edit: westrem na to kápnul asi .-)

Editoval 22 (2. 10. 2010 11:17)