[2009–11–11] Vyšla stabilní verze 0.9.2
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Po dvou měsících je tu další setinková stabilní verze. Ta především opravuje řadu odhalených chybiček, ale také nabízí několik nových vlastností:
- Route: volitelné
sekvence via
[...]
(POZOR: místo původních složených závorek jsou ve finální verzi hranaté) - nový testovací framework pro self-testing Nette
- metoda
setDefaultValue()
na prvcích formuláře - nová adresářová
struktura pro moduly (aktivuje se přes $oldModuleMode) a s tím
související BC break – odstranění proměnných
prostředí
%templatesDir%, %presentersDir%, %componentsDir%, %modelsDir%
- vylepšení Image::crop() a resize() (thanx to kravčo)
- v presenterech lze k singletonům
User
aSession / SessionNamespace
přistupovat přes metodygetUser()
agetSession()
.
Šablony:
- předregistrované helpery: length, substr, number, replace, replaceRE, repeat, implode
- proměnná
$basePath
nahrazující$baseUri
(liší se v absenci pravostranného lomítka) - makro
{status ...}
pro odeslání HTTP kódu a{layout ...}
jako alias pro{extends ...}
- u definic bloků je nepovinný znak
#
Kromě zmíněného BC breaku s proměnnými prostředí by se žádná nekompatibilní změna objevit neměla, takže upgrade na 0.9.2 je doporučený.
Poznámka pro uživatele development verze: OldPresenter a snippety s dvojtečkou jsou součástí jen vývojové verze (tj. 0.9.3-dev) a ve verzi 0.9.2 je nenajdete.
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
David Grudl napsal(a):
- u definic bloků je nepovinný znak
#
Můžu mít dotaz co k tomu vedlo?
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Uvědomil jsem si až včera v autě, že jsem zapomněl na jednu důležitou věc, kterou je prostě potřeba udělat teď nebo nikdy – a tak ji ještě do stable 0.9.2 doplnil. Omlouvám se za zmatek, až současná stable je ta pravá.
O co jde. Snažím se udržet jakýsi usability-standard v rámci celého frameworku, některé oblasti se mu ještě vyhýbají, protože vznikly v odlišné době (např. jen Nette\Forms používá protected proměnné, cca), nicméně byla by chyba činit kroky jdoucí proti tomuto záměru. Tím by bylo také použití složených závorek pro označování volitelných sekvencí v masce Route. Byť jen myšlenkově, tak to koliduje s filtrem LatteFilter, kde se složené závorky používají pro makra a proměnné. Naopak nepovinné části bývá zvykem uvozovat do uvozovek hranatých.
Protože vlastnost byla dosud pouze v night build verzi, při uvedení do stable jsem závorky zaměnil.
- romansklenar
- Člen | 655
Tak nakonec vše zlé bylo pro něco dobré ;) kdybys včera nejel autem, dal bys taky pár piv a třeba by tě to nenapadlo :)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
cuga napsal(a):
kdy prejde $oldModuleMode a $oldLayoutMode do vychoziho nastaveni FALSE??? ted jsem presel z vyvojove na stable a musel sem to prenastavovat…
Zatím si nejsem úplně jist, zda to řešit OldPresenterem nebo jinak.