[Poslední sobota, 83] Liberec – Efektivita (29. 10. 2016)

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
chemix
Nette Core | 1296
+
+6
-

Poslední sobota je pravidelným místem setkání všech fanoušků programování webových aplikací, ať už to jsou odborníci nebo amatéři. Cestujeme po republice kde se dá. Znalost Nette Frameworku je výhodou, ale ne nutností. Vstup na akci je zdarma, jen prosím potvrďte účast.

Nováčci, nebojte se přijít, nekoušeme.

Program

10:00 – Workshop

Efektivní práce s legacy kódem za pomoci Nette komponent
(registrujte se prosim v sekci workshop na srazy.info)

12:30 – Pálivý oběd
15:00 – Začátek přednášek
  • Tomáš Fejfar: Efektivní práce s PhpStormem
  • Marek Beniak, Peter Varga, Vít Novák: Vývoj produktu, anebo jak jsme zabili agilní vývoj
  • Tomáš Votruba: Jak zdarma hostovat na Githubu jemně dynamické stránky?
  • Martin Zlámal: deployment pomocí Ansible
  • Martin Štekl: Tipy pro odstraňování bugů z aplikace
  • Jan Tvrdík: Jak pomocí JSON schema validovat API požadavky/odpovědi
  • Jakub Chábek: Microservices – postřehy z O'Reilly conference
18:55 – Závěrečný blok
19:00 – Zakončení

Pivo & networking


PoSobotu nám pomáhají tvořit partneři
Šaman
Člen | 2634
+
0
-

První poslední sobota v Liberci a zrovna na prodloužený víkend. Tak přijdu aspoň na odpoledne.

mrtnzlml
Člen | 140
+
0
-

Jedete někdo ze z Plzně (autem / busem / kolejovým vozidlem)?

chemix
Nette Core | 1296
+
+2
-

Hlavnim tematem je „Efektivita“. Tema ktere se da uchopit ruzne, pokud vas napada zajimava prednaska, kratka (do 10min) ci delsi (do 30min) tak se hlaste. Pokud vas napadaji okruhy co by vas zajimaly tak je sem take napiste, treba nekoho inspirujete.

CZechBoY
Člen | 3608
+
0
-

Zajímalo by mě: efektivní deployment, používání phpstormu, testování na reálné db.

Šaman
Člen | 2634
+
+4
-

S tímhle tématem mám bohaté zkušenosti. Škoda jen, že z druhé strany. Mohl bych si připravit leda tak přednášku „Prokrastinace na deset způsobů“.

mrtnzlml
Člen | 140
+
+1
-

Pokud vas napadaji okruhy co by vas zajimaly tak je sem take napiste, treba nekoho inspirujete.

+++1, tak tedy abych to nastartoval…

Zajímalo by mě: efektivní deployment, používání phpstormu, testování na reálné db.

Navrhovaná témata:

Ad efektivní deployment: Krátký úvod do Ansible. Mockát jsem o něm slyšel a četl spoustu článků, ale nikdy jsem nedokázal úplně docenit jeho krásu, protože jsem se vždy ztratil v pojmech. Navíc, podle mého skromného názoru, síla tohoto nástroje (a jemu podobných) zasahuje mnohem dál až za hranice deploymentu. Kéž bych jej znal pár let zpátky.

A / nebo…

Ad testování na reálné DB: O tom jak jsem do Testbenche implementoval a postupně smazal několik strategií, proč jsou některé naprd. Téměř každou z navrhovaných implementací jsem si vyzkoušel v praxi a postupně jsem si ověřil jejich výhody a nevýhody. Teď si myslím, že už vím jak ostatním programátorům ušetřit práci. Nic světoborného – v DJ už to vědí dávno. :)

O obojím toho nevím moc, ale baví mě to… :-P Stačí když bude dostatečný zájem. O PhpStormu bych moc nechtěl povídat – však to umí každý… :-))

chap
Člen | 81
+
+1
-

Efektivni psani testu, efektivni pouziti Dockeru jako deveopment prostredi pro nette aplikace, efektivni prace v malem/velkem tymu lidi :) Je fakt, ze by se dalo vymyslet cokoliv – toto bych si rad poslech ja.

tomasfejfar
Člen | 6
+
+8
-

chemix: Já bych mohl popovídat o PhpStormu, pokud by byl zájem. Z věcí, co by se vešly do 30 minut mě napadá nastavení debuggeru, inline blame a třeba refaktoring.

David Grudl
Nette Core | 8117
+
+3
-

Jelikož PHPStorm se stává pomalu standardem, běž klidně i do hloubky.

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
+7
-

Soft skills – YES! :)

Za sebe navrhuju 2 talky:

  • Jak se efektivně vzdělávat v IT s minimem námahy?
  • Jak zdarma hostovat na Githubu jemně dynamické stránky?
Barvoj
Člen | 60
+
0
-

Ad efektivní deployment

+1

Ad testování na reálné DB

+1

Jak se efektivně vzdělávat v IT s minimem námahy?

+1

Já bych mohl popovídat o PhpStorm

pokud by to byly věci, které ještě nezazněly v jiných přednáškách ( např.: Efektivita v PhpStormu ), tak proč ne..

tomasfejfar
Člen | 6
+
+5
-

David Grudl napsal(a):
Jelikož PHPStorm se stává pomalu standardem, běž klidně i do hloubky.

Co ti přijde jako nejsložitější věc, která patří k „běžné znalosti“, prosím?

Barvoj napsal(a):

Já bych mohl popovídat o PhpStorm

pokud by to byly věci, které ještě nezazněly v jiných přednáškách ( např.: Efektivita v PhpStormu ), tak proč ne..

Je to skoro kompletní, ale i tak bych tam pár věcí našel. Minimálně debugger – nejsem si jistej, jestli to v nette komunite není úplně běžná věc, ale znám málo lidí, co ho používají a zatím vede var_dump($x);die();. A nějaké další drobnosti s multikurzorem, language injection, atp.

Ale co jsem koukal tak měl Honza ještě jednu přednášku na podzim 2015, kde (jestli na to měl zas hodinu a neopakoval se) nejspíš probral úplně všechno :D Takže asi těžko přinesu nějaké převratné novinky.

Případně mě napadá, že v rámci soft-skills by dávalo smysl povídání o tom proč používat code-review, že to není nutně o hledání chyb, jak pomoct tomu, aby fungovalo dobře, jaké jsou nástrahy se zaváděním, atd.

igor.pocta
Člen | 100
+
0
-

Bude opět živé vysílání jako u 80ky z Plzně?

Máte už vymyšlené téma na Workshop? Já jen abych si stihl domluvit služebku :)

chemix
Nette Core | 1296
+
0
-

@igor.pocta live stream urcite nebude, a na workshop bych se chtel zeptat, co bychom si mohli pripravit?

Workshop

Prednasky se plni… otazkou je jak na dopoledni workshop, napada nekoho neco? co by chtel predvest? co by si chtel vyzkouset?

Osobne me lakaji temata

  • TypeScript 2
  • Jednoduche, ale ciste a poradne napsane REST/API
  • ???
Jan Mikeš
Člen | 771
+
+3
-

REST api + autentizace/autorizace + použití https://jwt.io by pro mne osobně bylo velmi atraktivní téma

petr.pavel
Člen | 535
+
0
-

Zdar, rád bych přijel z Prahy a někde přespal. Neměl byste někdo tip? Stačí mi místo na zemi a deka.

chemix
Nette Core | 1296
+
0
-

Tak pokud se nikdo dnes neozve s workshopem, tak pro tentokrat workshop skipnem a zacneme rovnou palivym obedem v http://www.theroyalmaharaja.eu/index.php

Jan Endel
Člen | 1016
+
0
-

@chemix v kolik oběd začíná?

chemix
Nette Core | 1296
+
0
-

@JanEndel myslim ze 12:30 – 14:30 bude dost casu na par porci aby pripravili :)

ViPEr*CZ*
Člen | 811
+
+4
-

Ahoj, smutně koukám… budou videa z přednášek pro ty co se nedostanou?

chemix
Nette Core | 1296
+
+2
-

@ViPEr*CZ* pokud technika nezklame, tak po vydani 80. Videi je narade i tato sobota

chemix
Nette Core | 1296
+
0
-

Hlašte se na workshop http://srazy.info/…-sobota/6811#…

chemix
Nette Core | 1296
+
0
-

V 19:19 je 7 ucastniku workshopu, najdeme dalsi at se uskutecni?

matyx
Člen | 9
+
+2
-

@chemix Na workshop (pokud bude) budou ještě +2, kteří nejsou na srazech zaškrtnutí.

Máme volné místo v autě z Prahy (Dejvice), kdyby se někdo chtěl svézt (pojedeme už na workshop)

Editoval matyx (28. 10. 2016 21:03)

chemix
Nette Core | 1296
+
+1
-

@matyx bude! ;-)

chemix
Nette Core | 1296
+
+2
-

Workshop

Zaciname v 10 tak dorazte chvili pred at v 10 zacnem makat ;-)

chemix
Nette Core | 1296
+
0
-

POZOR

Vchod do budovy je z druhe strany, ne z te jak jezdi tramvaje.

HappyFace
Člen | 162
+
+9
-

videa z [Poslední sobota, 83] Liberec – Efektivita (29. 10. 2016): https://www.youtube.com/playlist?…

Michal Vyšinský
Člen | 608
+
+1
-

Díky za videa. Jen bych pro příště uvítal, kdyby lidé pokládající otázky dostali mikrofon nebo byl jejich dotaz zopakován přednášejícím.

tomasfejfar
Člen | 6
+
0
-

Michal Vyšinský napsal(a):
… nebo byl jejich dotaz zopakován přednášejícím.

Taky jsem si říkal. Sorry, příště na to budu myslet.

HappyFace
Člen | 162
+
0
-

Michal Vyšinský napsal(a):

Díky za videa. Jen bych pro příště uvítal, kdyby lidé pokládající otázky dostali mikrofon nebo byl jejich dotaz zopakován přednášejícím.

preto na cast F&Q som pouzil zvuk z kamery a snazil sa co najviac vytiahnut otazky z toho sumu nech aspon trochu je pocut co vlastne sa niekto pyta

chemix
Nette Core | 1296
+
0
-

@MichalVyšinský @HappyFace to zopakovani otazky je nutnost. Zkusim pripravit na pristi rok nejake transparenty at to nehulakam na prednasejici. Nebo to muzu po lidech do mikrofonu rikat ja pokud to casove budu zvladat. dik za point dame si na to pristi rok vetsiho majzla

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

chemix napsal(a):

@MichalVyšinský @HappyFace to zopakovani otazky je nutnost. Zkusim pripravit na pristi rok nejake transparenty at to nehulakam na prednasejici. Nebo to muzu po lidech do mikrofonu rikat ja pokud to casove budu zvladat. dik za point dame si na to pristi rok vetsiho majzla

Alebo pouzijte slido.

chemix
Nette Core | 1296
+
0
-

@srigi slido se používá, ale nezachyti 100%

Jan Mikeš
Člen | 771
+
0
-

U slido mi chybí ten osobní přístup a atmoška :-) ale chápu že bázlivější lidé mohou mít s otázkami nahlas potíže.