[Poslední sobota, 76] Praha, 30.1.2016
- chemix
- Nette Core | 1310
Poslední sobota je pravidelným místem setkání všech fanoušků programování webových aplikací, ať už to jsou odborníci nebo amatéři. Střídavě se koná v Praze a Brně, občas zavítáme i jinam ;-) Znalost Nette Frameworku je samozřejmě výhodou. Vstup na akci je zdarma, jen prosím potvrďte účast.
- Kdy? Sobota 30. 1. 2016, od 15 hod
- Kde? Praha, Paralelní Polis, Dělnická 43, Praha 7
- Oficiální hash tag: #PoSobota, twitter account: @PoSobota
- Prosíme, svou účast potvrďte zde na srazy.info
Nováčci, nebojte se přijít, nekoušeme.
YouTube Playlist Posledni sobota 76
Program
9:30
- Otevření dveří
10:00
- Workshop – Filip Procházka – RabbitMQ
15:00
- Martin Voldřich - Chybovat je lidské, logovat, božské
- Martin Zlámal – How to Nette – part 1: Contributing (light)
- Pavel Kubal – Headhunting demystified
- Klára Šebáková – ‚veselé historky z natáčení‘ (light)
- Dan Kadera – Nette & Ajax efektivně
- Lukáš Huňka – Zákopová válka s online prodejci potravin (light)
- "Pavel Janda, Jakub Kontra – Ublaboo\Datagrid: Vytvořte pěkný grid v minutě, ne v hodinách. (light)
":https://forum.nette.org/…ha-30-1-2016#…
18:55
- vylosování výherce produktu firmy JetBrains
19:00
- Pivo (v Paralelni Polis)
Pro nákup občerstvení v kavárně Paralení polis se používá výhradně BitCoinů. Doporučuje se tedy pořídit si bitcoin-peněženku do chytrého telefónu. Případnou alternativou je papírová peněženka, kterou lze vytisknout na místě.
- Tomáš Jacík
- Člen | 147
@chemix Počítáš semnou na přednášku? Chtěl jsem mluvit o tom generování statistik bez cronů. Dle tématu to nevypadá, že by se to týkalo statistiky, jak jsi plánoval :)
- josef.sabl
- Člen | 153
Díky za info. Do budoucna ta tradice tedy není zrušená, jen tentokrát žádný není, tak jsem to pochopil :) To je prima.
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
@chemix pokud by se nikdo jiný nenašel, mohl bych se toho teoreticky chopit :)
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
30.1. je v pohodě to dorazím :) A přijet už v pátek se mi asi bude taky hodit, takže si něco připravím :)
- chemix
- Nette Core | 1310
@lexi tak vetsinou je natacim, ale neni moc cas je strihat a posilat online. Uz ted je celkem velky skluz s videi z poslednich sobot. Takze neslibuji ze se dostane ven nejak v brzke dobe. Ale mam v planu najet na lepsi video process, tak treba se zadari. Samozrejme otevreme bitcoin ucet pro pripadnou motivaci dalsich „dobrovolniku“. I ja si pak rad doma v klidu pripomenu co jsem to vlastne dopoledne zkousel.
Ale workshopy se primarne delaji pro zucastnene. Preci jen ma clovek moznost se na neco zeptat apd. A tech 50,– ktere hodis do kasicky a cena vlaku do Prahy a zpet je myslim vzdy super na to si vyzkouset neco noveho. Ale chapu ze ne vzdy se zadari. Uz ja vim ze v lete kvuli svatbe se nebudu moci zucastnit jedne Posledni Soboty.
Zaver :) ano, pokud technika neselze tak se workshop zaznamena. Ale koukat na video workshopu je imho nuda pokud tam clovek nebyl ;-)
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
@chemix Budu v Praze taky už v pátek, rád bych na hackaton. Půjde někde přespat? Dík!
- chemix
- Nette Core | 1310
@HonzaKuchař pokud ti nevadi spat na zemi na karimatce ve spacaku tak u nas je velky volny obyvak. Uz tam prespava Filip Prochazka a Martin Zlamal takze o pekny vecer je postarano :) Playstation, Buzz, Madagascar Cartz, NHL 2014 jsou samozrejmosti :) stejne jako snidane, bud sladka nebo slana :)
Spat pujdem nejpozdeji ve 2, budicek je v 8 – 8:30 z baraku vyrazime v 9 na akci jsme pred 10 v pohode.
- David Grudl
- Nette Core | 8227
@mrtnzlml jak my to teď vlastně máme, můžou už do Nette příspívat černoši, nebo jejich pull requesty rovnou zamítáme? #CodeOfConduct
edit: ufff, to bylo nekorektní, omlouvám se, chtěl jsem napsat afroameričané
- Pavel Janda
- Člen | 977
Nette v tomto vůbec není korektní.
Správně by se mělo zavést povinných 50% pull requestů od afroameričanů a 50% pull requestů od něžného pohlaví.
- chemix
- Nette Core | 1310
Večeře
kdo chce dorazit na veceri necht se prihlasi do ctvrtka odpoledne at vim kolik mam rezervovat mist na palmovce v curry house-u (Pokud bude plno, tak se nabizi jako alternativa I.P.Pavlova, pripadne hlaste napady)
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Kdo plánujete jít na workshop, tak si doma připravte
- nainstalovaného rabbita https://www.rabbitmq.com/download.html
- se zapnutým management pluginem https://www.rabbitmq.com/management.html
composer create-project nette/web-project workshop && cd workshop && composer require kdyby/rabbitmq
Ať si můžeme hrát a nezdržujeme se s tím :)
- castamir
- Člen | 629
composer create-project nette/web-project workshop && cd workshop && composer require kdyby/rabbitmq
instalace na Windows:
je nutne instalovat erlang i rabbitmq pod admin pravy, pak uz by to melo jet. Pokud ne, tak ze slozky windows zkopirujte .erlang.cookies do HOME slozky a dejte restart rabbitmq
EDIT: repozitar se zdrojaky z Filipova workshopu je na githubu
Editoval castamir (30. 1. 2016 15:08)
- jahudka
- Člen | 71
NetteJS: https://github.com/jahudka/nettejs
Ukázky z přednášky a async JS loader: http://js.dev.subsonic.cz
A ještě k dotazu tuším @FilipProcházka .. proč vynalézám kolo? Nevynalézám kolo. I když už máš auto, letadlo a loď, občas se ti prostě víc hodí vrtulník, nebo naopak stačí jízdní kolo. A já píšu vpodstatě ISS..
A proč mi nestačí nette.ajax.js od Vojty Dobeše? Teď na to koukám znovu a minimálně na první pohled nevidím, jak by se třeba daly udělat animace – když ze stránky odcházíš, musí nejdřív skončit animace a skončit AJAX request a pak až můžeš updatovat snippety, nemůžeš je updatovat hned jak se AJAX načte, protože animace ještě může běžet.. namátkou první věc co jsem našel.
A taky se na to dá koukat takhle: pokud nette.ajax.js plní všechny potřebné funkce pro zajaxování celého webu, jak je možné, že drtivá většina Nette webů ajaxových není? NetteJS má být komplexnější řešení které můžeš nasadit na cokoliv.
Editoval jahudka (30. 1. 2016 19:21)
- chemix
- Nette Core | 1310
Kdo by mel zajem o PingPongovy turnaj tak vice informaci najdete zde : http://srazy.info/…-turnaj/6089
- atotocz
- Člen | 1
jahudka napsal(a):
NetteJS: https://github.com/jahudka/nettejs
Ukázky z přednášky a async JS loader: http://js.dev.subsonic.czA ještě k dotazu tuším @FilipProcházka .. proč vynalézám kolo? Nevynalézám kolo. I když už máš auto, letadlo a loď, občas se ti prostě víc hodí vrtulník, nebo naopak stačí jízdní kolo. A já píšu vpodstatě ISS..
A proč mi nestačí nette.ajax.js od Vojty Dobeše? Teď na to koukám znovu a minimálně na první pohled nevidím, jak by se třeba daly udělat animace – když ze stránky odcházíš, musí nejdřív skončit animace a skončit AJAX request a pak až můžeš updatovat snippety, nemůžeš je updatovat hned jak se AJAX načte, protože animace ještě může běžet.. namátkou první věc co jsem našel.
A taky se na to dá koukat takhle: pokud nette.ajax.js plní všechny potřebné funkce pro zajaxování celého webu, jak je možné, že drtivá většina Nette webů ajaxových není? NetteJS má být komplexnější řešení které můžeš nasadit na cokoliv.
ja bych se chtel zeptat jak moc slozite je zintegrovat NetteJS do projektu ktery kompletne bezi na nette.ajax.js od VD … je to plne kompatiblni nebo musime aplikaci nejak zasadne upravovat ?
- jahudka
- Člen | 71
atotocz napsal(a):
ja bych se chtel zeptat jak moc slozite je zintegrovat NetteJS do projektu ktery kompletne bezi na nette.ajax.js od VD … je to plne kompatiblni nebo musime aplikaci nejak zasadne upravovat ?
Nezkoušel jsem to, ale myslím, že by to mělo stačit prostě vyměnit.. NetteJS zpracovává AJAXem odkazy a formuláře s třídou „ajax“, stejně jako nette.ajax.js, a žádné zásadní úpravy backendu nevyžaduje – jediné, co NetteJS potřebuje, jsou speciální data atributy pro kontejnery dynamických snippetů, jinak se nové dynamické snippety nebudou správně vkládat; tohle je už zdokumentované v readme.
Plus je pár věcí které backend může dělat, ale nemusí; týká se to hlavně redirectů – výchozí chování NetteJS je, že když dostane v payloadu položku „redirect“, udělá na ni plnohodnotný redirect, načtení té redirect URL AJAXem se musí explicitně povolit (přidat do payloadu hodnotu allowAjax = true). To je nějaká historická vlastnost kterou asi časem otočím.. A pak ještě „POST-GET“ scénář: když zavolám třeba nějaký signál který něco změní a pak by měl následovat redirect, u ajaxového webu není potřeba redirect, je potřeba jen vložit do historie správnou adresu – takže místo redirectu můžu poslat odpověď, která má v payloadu položky postGet = true a url = „výsledná URL jako po redirectu“ a NetteJS přidá do historie tuhle URL místo původní URL requestu. Samozřejmě tahle post-get odpověď může obsahovat normálně snippety, flash message atd. Ale jak říkám, tyhle změny v chování backendu nejsou potřeba, jen způsobí vhodnější chování v některých scénářích.
Každopádně zatím spíš doporučuji NetteJS nepoužívat, chtěl bych nejdřív dopsat trochu podrobnější dokumentaci, ať to nasazení není tak moc guesswork :-) určitě pak někam napíšu že je to ready.
Editoval jahudka (31. 1. 2016 19:55)
- chemix
- Nette Core | 1310
VIDEA
najdete na youtube pohromadě v playlistu Posobota 76
velké díky patří @HappyFace za bleskurychlé stříhnutí. Díky
- Pavel Janda
- Člen | 977
:D To je hrozný, když se pak člověk vidí. Tohle jsem vůbec říkat nechtěl! :D
+
za megarychlé zpracování.
Editoval Pavel Janda (9. 2. 2016 11:11)
- enumag
- Člen | 2118
@chemix Mohl bys do prvního příspěvku doplnit odkazy na examply z přednášky od ajaxu + knihovnu nittro? Tady to trochu zapadlo… https://forum.nette.org/…ha-30-1-2016#…. Díky. :-)
Editoval enumag (17. 2. 2016 16:15)