Aktuální tutorialy na nette

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
docky
Člen | 59
+
0
-

Ahoj , začínám programovat v nette a chtěl bych se zeptat jestli nevíte o nějakých pěkných aktuálních návodech.
Děkuji všem za odpověď.

David Matějka
Moderator | 6445
+
+1
-

quickstart jsi zkousel? A taky muzes zajit na workshop na posledni sobote :)

docky
Člen | 59
+
0
-

Jojo zkoušel , ale nejlepší by byl nějaký video seriál

David Matějka
Moderator | 6445
+
+2
-

nejlepší by byl nějaký video seriál

Jo, video serial byl v planu, ale v dohledne dobe na nej necekej.. :)

Jojo zkoušel

Zkousel a dokoncil a nebo si to zkousel a nedokoncil?

• Pokud nedokoncil, tak proc? Byly tam nejake zadrhely, neco nesrozumitelne?
docky
Člen | 59
+
0
-

Dokončil , tak pár zádrhelů tam bylo , ale nic vážného

Odoaker
Člen | 11
+
+7
-

Já začal asi před měsícem studovat nette a nejvíc sem si vylámal/lámu zuby na modelu.

Měl sem trochu zkušenost s OOP z C#. SQL, html, css, php sem začal někdy v září 2014 – studoval XSS, injection, co to je, jak se tomu zkusit vyhnout atp., nějakou tu stránku vytvořil s výpisy, formulářem.

Začal sem asi prvními třemi částmi quickstartu, připojení na db, vypsat a formulář. Prošel sem si cestu od index.php, bootstrap, classloader, atp. Osvojil si pojmy jako mvc/mvp, orm, di, atp. Jenže nastal zádrhel, jak to aplikovat v kódu… Quickstart používá volání db v presenteru, vytvoření už jednoho formuláře zaseká ten presenter (podle mě) víc, než je zdrávo. Od zkušených dostane nováček odpověď udělej si továrničku a pak si ji injektni, třeba přes anotaci.

V dokumentaci injection je, factory je OOP pattern, to jo. Ale dalo to zabrat, než sem to nějak vstřebal a dokázal fakt napsat v kódu, neměl sem se pořádně jak odpíchnot (ale teoreticky sem to nějak chápal:)). Když se mi to podařilo rozběhat, tak samozřejmě klasickej stav – „vždyť je to jasný, co sem na tom nechápal“

Každopádně, nevím, jestli to je záměr lidi nechat podusit na začátku, aby se to naučili sami a pořádně, ale já bych třeba rád pročetl něco jako advanced quickstart (někdo už tenhle terminus technikus použil v nějakým starým threadu o tutorialu), nebo jednoduše v textový podobě myšlenkovej pochod při stavbě aplikace za použití ORM + továren + dalších model. tříd a komponent, včetně admin (se všemi operacemi – CRUD)/front modulu atd. Nebo jestli někdo nebloguje a nesepsal něco takovýho (nevíte?). Představu už mám, adresářovou strukturu sem si taky vytvořil (určitě není konečná, už sem ji měnil asi 100× a většinou měnil zase zpátky), entity a repository mi v doctrine fungujou, factory zvládnu! ale zdroje inspirace není nikdy dost. A bohužel v případě modelu není ani žádnej celistvej step-by-step zdroj.

Závěr: quickstart jako takovej je dobrej. Ukáže, co nette umí. I totální pako po quickstartu dokáže zbastlit spaghetti aplikaci v presenteru. Jestli někdo nezvládne ani to, tak asi ještě není připravenej na framework. Pokud chce psát čistěji a nedělal v žádným php frameworku jako já, tak právě po quickstartu začíná zlo. (taky je možnost, že sem dutej a trvá mi dýl to pochopit)

vvoody
Člen | 910
+
-1
-

Nieje to zámer, ono sa to tam proste nemôže napísať do toho quickstartu. Bol by moc zložitý pre človeka ktorý vie hovno o OOP a nejakých paternonch. Keby to tam bolo tak by sa mechanicky naučil napísať factory na formulár a vôbec by to nevedel aplikovať na čokoľvek iné v aplikácií. Keď človek neovláda OOP, tak si musí proste x hodín odbastliť aby si uvedomil čo je problém v jeho návrhu a až potom na neho hľadal riešenie vo forme znovupoužitelnosti a dekompozície kódu (ktorú aj tak bude ešte nejaký čas nevhodne aplikovať) použitím napríklad aj factory paternu. Chce to proste čas, premýšľať nad tým ako vylepšiť vlastný kód miesto hľadania nejakého univerzálneho riešenia v dokumentácií.

Problém je v prehnaných očakávaniach. Ludia si myslia že „naučím sa Nette, veď všetci ho tak chvália, to bude brnkačka“ ale práve Nette je dobré v tom že ti nedrží zviazané ruky (ale napriek tomu ponúka veľmi silné nástroje), na čom troskotajú začiatočníci. Ak niekomu viac vyhovuje sa naučiť/neustále hrabať v 100+ stranovej domkumentácií, mať zviazané ruky, googliť čo ako nahackovať a vôbec netušiť čo sa deje na pozadí frameworku tak asi treba pouvažovať o inom frameworku.

Editoval vvoody (17. 3. 2015 20:27)

chemix
Nette Core | 1310
+
+2
-

Mam v planu quick start rozsirit o dalsi kapitoly a ano, nahrazeni db v presenteru je soucasti ;-)

Na workshopu jsem zacal i s „mockem“ bez databaze a myslim ze to lidi chapali

Pokud mate chut cokoli k tomuto tematu resit tak zive na dokumentacni krouzek http://srazy.info/…krouzek/5270

chemix
Nette Core | 1310
+
+2
-

prvni nastrel jak by refaktorovani mohlo probihat

https://github.com/…ll/271/files

docky
Člen | 59
+
0
-