Začátky s nette, nesrozumitelné tutoriály
- Setros
- Člen | 4
Zdravím
Už skoro týden se pokouším něco udělat v nette frameworku, ale je to zkrátka pro mě nepochopitelně udělaný :-), Chtěl bych se to naučit, ale všude je buďto stará verze, nebo to vysvětlují pro lidi, kteří v tom pracují. Na začátek bych se chtěl naučit něco jednoduchého jako jsou například statické stránky s css stylováním později práci s DBS atd.
Poradili byste mi prosím nějaký tutoriál ( nejlépe, aby to nebylo video ) aby to pochopil člověk, který umí pracovat v čistým PHP a má základy OOP ( nemůžu říct, že je umím, ale už jsem s nimi pracoval )? ? ?
Díky moc
- David Matějka
- Moderator | 6445
quickstart je psany tak, aby byl srozumitelny zacatecnikum v nette. Pokud ti neni neco jasne, ptej se konkretne. Alespon budeme vedet, co vylepsit :)
- Setros
- Člen | 4
https://doc.nette.org/cs/quickstart
http://www.zdrojak.cz/…e-framework/ ( Nejhorší )
http://www.itnetwork.cz/…ork-zaciname ( Nejlepší )
…
Potřeboval bych vysvětlit například proč se používají n:href ( n makra
)
Zkrátka bych potřeboval vysvětlit úplně všechno tak, aby to pochopil
i člověk co neví co je to PHP :-/
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
Zkrátka bych potřeboval vysvětlit úplně všechno tak, aby to pochopil i člověk co neví co je to PHP :-/
To je pokus o vtip? Nebo se skutečně domníváš, že do dokumentace Nette jen tak mimochodem připíšeme dokumentaci PHP?
http://www.zdrojak.cz/…e-framework/ ( Nejhorší )
Proč čteš 6 let staré návody?
- Mysteria
- Člen | 797
Setros napsal(a):
Zkrátka bych potřeboval vysvětlit úplně všechno tak, aby to pochopil i člověk co neví co je to PHP :-/
Tohle už tu dlouho nebylo. Nette je PHP Framework ⇒ předpokládá se znalosti PHP a ideálně i OOP v PHP, hlavně jmenné prostory. Bez toho prostě máš smůlu a nemůžeš čekat, že ti v tutoriálu Nette bude vysvětleno co je to anonymní funkce, property a další věci, které nemají s Nette nic společného, ale jsou to konstrukty samotného PHP.
To co chceš je podobné asi jako kdyby jsi chtěl rozebrat motor auta a neuměl by jsi otevřít kapotu.
- Kcko
- Člen | 470
@Setros Doučování netřeba, pokud nejsi zcela dutý ;)
Začít můžeš tady http://pehapko.cz/ , napiš si nějaký simple projekt sám a
pak se vrať k Nette a zkus to znovu (pak už nebudeš třeba řešit základy
a pochopíš co ti dá FW navíc).
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
@Setros Doučko viz Penetrujeme Nette framework.
Jinak bez OOP znalostí to jde taky, jen to fest dře :) (learned the hard way)
- Setros
- Člen | 4
Já už něco naprogramoval v PHP – Jedny takové stránky, které mají odhadovat cenu, podle toho jaké checkboxy zaškrtneš, pak mají zobrazovat historii toho co jsi zaškrt, a pokud máš oprávnění, tak můžeš měnit status toho co jsi zaškrtl popř. cenu. Pokud změníš cenu tak proběhne taková jednoduchá komunikace mezi stránkami a uživatelem – uživateli se zobrazí zpráva, že byla změněna cena a uživatel může souhlasit nebo ne. pak jsem tam navíc udělal možnost tvorby profilu a pokud máš práva tak uživatele vyhazovat nebo jim měnit oprávnění … a pak jen statické stránky a jedna obsahovala to, že můžeš odeslat email přímo ze stránek a nemusíš chodit na svůj vlastní mail. Objekty jsem zkoušel. Udělal jsem si podle návodu galerii, která ti vybere všechny obrázky ze složky ( ve složce jsou obrázky v původní velikosti a obrázky zmenšené pro náhledy ) a zobrazí je na stránkách. Základy objektů mám ale jen takový ty nejzákadnější :-)
- Kcko
- Člen | 470
Objekty jsem zkoušel. Udělal jsem si podle návodu galerii, která ti vybere všechny obrázky ze složky ( ve složce jsou obrázky v původní velikosti a obrázky zmenšené pro náhledy ) a zobrazí je na stránkách. Základy objektů mám ale jen takový ty nejzákadnější :-)
Dokážu si to představit ;), jeden rádoby objekt a v něm balík „metod“ (funkcí) … to moc OOP není a takhle určitě Nette nefunguje.
@TomášVotruba je schopný programátor, sám jsem s ním jednu seanci měl, nicméně ja se se v PHPku pohybuji delší dobu a už předtím jsem si v Nette zkoušel a měl jsem spíše otázky nezačátečnického rázu.
Zkus si o OOP něco přečíst, zkus si v klidu ještě jednou rozjet Sandbox, přečti si dokumentaci co je to vůbec Presenter, jaký životní cyklus má aplikace (na začátku jsem si to pamatoval jako zkratku SAHR = Startup, Action, Handle, Render) … podívej se na výukové příklady a pak se ptej nebo si s ním to školení sjednej pokud Ti to nebude jasné. Hodně pochopíš taky ze zdejšího fóra ze sekce Začátečníci.
- Pavel Kravčík
- Člen | 1196
Proniknout do Nette není nic snadného. Neříkám, že jsem nějaký master, ale PHP pár let dělám a první měsíc s Nette byl kurva krušný.
Pokud si nejsi jistý kolem PHP, předpokládám, že bude hodně těžké se do Nette dostat. Ale pokud máš dostatek času, můžeš jet metodou „change&ctrl+s&f5+ctrl+z+ctrl+s“. :)
- Pavel Kravčík
- Člen | 1196
@Kcko: To musí být solidní prasárna. :D Ale fungovalo to myslím.
Pointa byla, že dostat se do Nette není snadná věc i když člověk má trochu víc, než povrchní znalosti PHP. Ale po třech měsících už je to fakt silný nástroj.