Staňte se spolutvůrcem Nette, na co ještě čekáte?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
David Grudl
Nette Core | 8105
+
0
-

Nebude to už dlouho trvat a Nette dosáhne důležitého milníku v podobě verze 2.2. Přesto, že rozdělení frameworku je výsledkem dvouleté práce, je verze 2.2 záměrně funkčně takřka identická s verzí 2.1, vydanou před čtyřmi měsíci. Spousta novinek verze 2.1 dosud není zanesená v dokumentaci, tudíž ta reflektuje spíš verzi 2.0.

Co s tím? Chceme nové fíčury a aktuální dokumentaci!

Jak jsem na konci roku oznámil, nepřipadá mi komfortní psát všechno (takřka) sám, místo toho chci co nejvíce zapojit komunitu. Sepsal jsem tipy pro další vývoj a co vylepšit v dokumentaci, které samozřejmě nejsou závazné, je tu prostor pro vaše nápady.

Teď zbývá jediné: zapojit se!

Můžete si vybrat nějaké téma z těch výše odkázaných, můžete projít issue trackery (i dokumentace má), nebo můžete přijít s novým nápadem. Máte možnost přidávat své doplňky na nový Addons portál nebo psát články na Nette blog.

Tak pojďte do toho!

Abych nezapomněl, sepsali jsme pro vás pravidla

akadlec
Člen | 1326
+
0
-

Není problém, rád se zapojím. Z mé strany bych to viděl asi jen na nějaké malé extension na které si troufnu a zvládnu je i okomentovat ;) samotné CORE pak snad někdy časem až v něm budu více „kovaný“

ZbysekLipka
Člen | 19
+
-3
-

asi to bude mirne OT, ale mrzi me, co jsem spatril dnes na strankach nette – odkaz zde: https://nette.org/cs/donate
pominu-li, detaily, ze chybi v podstate jakakoliv transaprentnost jak bude tento prispevek v realu vyuzit. A at se na me autor teto myslenky nezlobi, ale u open-source software bych ocekaval transaparentni ucet.
Zejmena teda mi prijde smutne, jak je tato veta podana, a ze se tak stalo dost kratce po tom, co si to Davide polozil – to v cechach nedokazem udrzet otevreny projekt bez nutnosti financni podpory? Mozna jsem velky snilek, ale co dalsi PHP frameworky? Pro priklad uvedu dva co znam – Symfony ci Cake – u tech jsem nevidel potrebu financni podpory, prestoze dokazou Nette konkurovat?

David Grudl
Nette Core | 8105
+
+5
-

Zrovna na stránce http://cakephp.org je „Give some love back“ nejvýraznější červený prvek na homepage. A donations žádá taktéž i Symfony. Pokud jde o transparentnost, u nich žádný donor list nevidím, naopak já ho na webu mám.

Nerozumím tomu, co je špatného na finanční podpoře? Sám Nette podporuji 10 let. Nebo jak myslíš, že takový projekt vzniká? Kde se bere investovaný čas? Kdo platí všechny náklady? Myslíš, že se to platí samo, protože je to open source?

Také nevím, proč by člověk, který dává k dispozici svoji práci pod otevřenou licencí, měl kvůli tomu otevírat i své účty. Občas někomu přispěji přes paypal, ale nenapadlo mě řešit, jakým způsobem dotyčný ten příspěvek využil. To je čistě jeho věc.

uestla
Backer | 796
+
0
-

Donation proužek vítám, jen mě irituje drobná gramatická chyba v druhé větě, kterou bych připojil jako vedlejší k té první:

Vyvíjíme Nette Framework 10 let, aby vám zpříjemňoval život.

;-)

Jan Suchánek
Člen | 404
+
0
-

Určitě přišpěju, tohle tu chybělo :)

jiri.pudil
Nette Blogger | 1028
+
0
-

ZbysekLipka napsal(a):

Symfony ci Cake – u tech jsem nevidel potrebu financni podpory

Asi ses jen špatně díval.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

You should contribute at least 50 CZK“ je imho fakt dost nevhodná formulářová hláška (nemluvě o tom, že to není přeložené). A proč by někdo nemohl přispět 30 korun, třeba nějaký student? Kvůli poplatkům?

David Grudl
Nette Core | 8105
+
0
-

Nevhodná v jakém smyslu? No kdyby někdo přispěl 30 Kč, tak to celé spolkne režie.

Robin Martinez
Člen | 89
+
0
-

Žišmarja, fakt nechápu kolovraty, kterejm možnost poslání příspěvku vadí…

Robin Martinez
Člen | 89
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Nevhodná v jakém smyslu? No kdyby někdo přispěl 30 Kč, tak to celé spolkne režie.

v tom případě bych to tam napsal. Je pravda, že jsou i tací, kteří si tu větu o „alespoň 50ti korunách“ můžou vyložit debilně a blbě kecat…

David Grudl
Nette Core | 8105
+
0
-

Ok, chybovou hlášku jsem upravil.

buffus
Člen | 101
+
+1
-

Tak mi prolétl hlavou, když to tu čtu a právě probíhá příjemný tuning fóra, následující nápad: Na HowtoForge má ISPConfig 3 jedno fórum s názvem ISPConfig 3 Priority Support. Fórum je vyhrazené pro přispívající na rozvoj ISPConfigu a vývojáři se v něm snaží odpovídat s vyšší prioritou. Číst ho mohou všichni, ale položit dotaz může jen přispěvatel. Nemám s tím osobní zkušenost, ale fórum jim žije minimálně rok a má teď 427 vláken. Aplikovat tuto variantu monetizace by bylo na zdejším fóru jistě hračkou a pro někoho možná zajímavá alternativa, pro někoho motivace přispět… A odpovídat na dotazy by mohli mimo vybraných chytrých hlav např. i úspěšní sběratelé palců s nějakým zajímavým pozitivním skórem.

Mesiah
Člen | 240
+
0
-

Like! Ale mám takové osobní dilema – žádný komerční projekt na Nette nemám postavený, jsem .NET developer, přesto rád v Nette vyvíjím, bo s Nette se pojí spousta zajímavých myšlenek, takže teďka řeším spíše výši příspěvku, bo sám nejsem příliš majetný a o výplatě, jakou dostával David v roce 2000 si můžu nechat jen zdát… :)

AoJ
Člen | 2
+
+1
-

<ironie>

Také jsem tímhle krokem pohoršen. Člověk se celý den trápí a pracuje s Nette, snaží se svůj prasácký kód naučit mluvit s lépe napsaným Frameworkem a ještě za to mám platit?! Spíše bych já uvítal, kdybych dostal od Nette za každý nově spuštěný projekt nějaké peníze, přeci jen dělám tím nepřímo reklamu. Také se může stát, že si prostě vyvinu svůj lepší framework.

Nechápu k čemu potřebují peníze, vždyť přece open source mají zdarma domény, hostingy, servery, emaily, reklamu, lidi. Na pivo ať si každý vydělá sám.

</ironie>

srigi
Nette Blogger | 558
+
-1
-

David Grudl napsal(a):

Sepsal jsem tipy pro další vývoj

Hlasim chybny odkaz.

mishak
Člen | 94
+
0
-

Začíná se s vaničkou vylívat dítě. (kurzivu neberte vážně)

Cake narozdíl od Nette má registrovanou organizaci na vybírání příspěvků není to jen david@grudl.com s abstraktním pojmem Nette foundation, která ani nemá seznam členů na svém webu, natož zmínku o příspěvcích.

Problém je, že je v tom bordel. Anglická verze byla přeložena z češtiny Gruudl Translatorem. A formulář vypadá, že ho dělal Ind za 5 babek.
Vážně to podrývá důvěru člověka co nemá historii s komunitou Nette a chtěl by přispět.
Absurdní je, že nejspíš nikdo neřešil legální stránku věci, nebo to nikde není vidět.

Mi je celkem ukradené jestli s tím něco budete dělat, ale utahovat si z lidí co se ptají na zásadní otázky, jen proto, že se nezeptali zrovna šťastným způsobem nic neřeší. Navíc jestli to jsou opravdu všechny příspěvky, bylo by efektivnější vybírat od každého na posobotě po pětce, ať je na pivo pro dokumentaristy…

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

@dg: z dokumentace vede špatný link, udělá se z toho https://doc.nette.org/cs/donate.

Landsman
Člen | 152
+
0
-

Pokud bych Nette používal, vydělával na něm, přispěl bych i kdyby to šlo Davidovi o kapsy. Všichni, co proti tomu mají nějakou kritiku jsou pokrytci ;) Myslím, že mu (nette) uživatelé dost „dluží“.

Odkaz sdílím na twitteru. „Dostaň zdarma, vydělej na tom a vrať to zpět do systému. Zní to fajn, ne?“

Editoval Landsman (13. 6. 2014 20:03)

castamir
Člen | 629
+
+1
-

Mě se spíš líbí hláška „Kupte za symbolickou částku odkaz na webu s děsně vysokým page rankem!“ od @HonzaMarek

Hurass
Člen | 114
+
0
-

Nette je sice open source, ale podívej se kolik peněz a času ti ušetřilo, protože do toho investoval někdo jiný. Tak proč prostě i blbých 100 Kč formou daru nevrátit? :)

Achse
Člen | 44
+
+1
-

Před nějakým časem jsem se rozhodl svoje postřehy z Nette posílat jako pull-requesty. Protože jsem to nikdy v životě nedělal tak jsem zkusil něco opravdu malého.

Bylo pro mne velkým zklamáním, že je to již měsíc a stále bez (jakékoliv) odezvy. Chápu, že je toho mnoho co je třeba dělat a že se na reagování na věci v repu nedostává času. Je to ale velmi demotivující. Určitě by toto potřebovalo více pozornosti.

Editoval Achse (13. 6. 2014 22:27)

Caine
Člen | 216
+
+1
-

@Achse to mas jeste dobry, ale kdyz si clovek da praci neco psat i testama (zabere to nejakou hodinku) a pak ti reknou, ze to je v podstate naprd, to je teprv demotivujici.. Ani nejde o to, ze to odmitnou, ale jakym zpusobem.. Si clovek pak dvakrat rozmysli, jestli jeste nekdy prispivat.

David Grudl
Nette Core | 8105
+
+3
-

Achse, Caine: tohle jsou dva opačné extrémy a je to pochopitelně nepříjemné.

Na jedné straně bych byl rád, kdyby tyhle věci v Nette fungovaly lépe, na druhou stranu mám zkušenost s přispíváním do řady jiných projektů a ono je to všude ± stejné. Je úplně normální, že jednou se PR řeší okamžitě, jindy stačím zapomenout, že jsem něco někdy posílal.

(Ať to podpořím příkladem: PHPUnit, respektovaný projekt a dva PR poslané ve stejnou chvíli. Jeden schválený do minuty, druhý tam trčí bez odezvy).

Věc se má totiž tak, že tím, že pošlu pull request, nezískávám právo na pozornost. On existuje v trackeru, nikam se neztratí a jednou na něj přijde řada. Pokud už to trvá dlouho, nebo pokud jde o vážnou chybu, tak se samozřejmě zkusím připomenout. Je pravda, že je fajn, pokud někdo zareaguje a napíše „ano, vím o tom, jen teď řeším jiné věci“. Ale uvědomuji si, že to je defaultní stav, a netřeba to psát.

A k tomu odmítnutí: to je nepříjemná věc a nutno říct, že Češi v tomto neumí být citliví. Takové to americké pokrytecké „udělal jsi to skvěle, paráda, výborná práce, ale nehodí se nám to,“ je pro duši příjemnější, nicméně národní povahu tady nezměníme.

Co si ale často všímám, je naprostá rezignace přispěvatelů na obhajobu své práce. Běžný scénář je, že na Githubu někdo okomentuje PR a tvůrce ho ihned běží změnit. Komentátorů se objeví více a autor tak dlouho hopsá, jak oni pískají, až ho to úplně otráví. A já nechápu proč? Proč poslouchá na slovo každého náhodného kolemjdoucího? Jako by to byla autorita, která bude jeho kód mergovat.

Zax
Člen | 370
+
+1
-

Wow so much butthurt… komu zasílání příspěvků vadí, tak přece nemusí zasílat vůbec nic! Buďte sakra rádi, že je to opensource. Já třeba Nette používám, ale zatím mi to ještě nevydělalo ani korunu, tak prostě nepošlu nic. Až udělám nějaký projekt a vydělám na něm padesát tisíc, tak se zamyslím, kouknu, jak dlouho by mi to trvalo v čistém PHP a dojde mi, že vlastně většinu toho oddřel David a to pivo mu prostě klidně koupím.

Takovýhle debilní uvažování že si nikdo nesmí ani říct o peníze mají snad fakt jenom češi -_-

Achse
Člen | 44
+
0
-

@David Grudl: Jaký je ofiko postup na připomínání se? Jinak smyslem mého příspěvku nebylo brečet pro právo na pozornost, ale především – aby se tohle prostě zlepšilo. Protože jinak více či méně bude Nette ztrácet (potenciální a případně i potenciálně dobré) přispěvatele úplně zbytečně (ne jejich vlastní chybou). Což je pochopitelně škoda. Protože typický případ mě samého. Hmm, … mám možnost přispívat do Nette. Hmm, … pěkný článek how-to-do-it. Hmm, … když to dělaj jiní proč já ne taky, to musím zkusit. Hmm, … ono to „nefunguje“. → Zklamání.

Editoval Achse (14. 6. 2014 10:12)

Caine
Člen | 216
+
0
-

@Achse To hlavni si tam ale zapomnel;)

Hmm, … na Nette porad vyzyvaj prispejte, na co jeste cekate?

David Grudl
Nette Core | 8105
+
0
-

Chápu. A říkám, že bych byl rád, kdyby tyhle věci v Nette fungovaly lépe.

LuKo
Člen | 116
+
+1
-

Dva krátké postřehy:

Když si vyhledám Nette nebo Nette quickstart, zobrazí se v popisku „x. Milý uživateli! Vyvíjíme Nette…“ – bug/feature?

Když žádá o příspěvek Wikipedie, má tam uvedeno něco ve smyslu, že mají hodně serverů, hodně zaměstnanců a že to spotřebovává velké peníze, proto žádají o podporu. Zde se žádá pouze o peníze, ale už chybí omáčka proč a na co. Je to pro Davida, aby se vývoji mohl věnovat naplno bez nutnosti pracovat někde za peníze? Je to na odměny nejaktivnějším přispěvatelům? Je to na provoz serveru? Je to na občerstvení na Posoboty? Vím, je mi do toho prd, ale pár lidí (tím myslím studentíky s prázdnými kapsami, ne uvědomělé a vyspělé vývojáře) by třeba povzbudilo, kdyby věděli, na co konkrétně přispívají.

BTW: Když zde stornuji prompt pro přidávání odkazu, do textu se vloží prázdný tag. Lepší by asi bylo vkládání přerušit a nic nevkládat.

Michal Vyšinský
Člen | 608
+
0
-

Vem si ale rozdíl jaká je skupina lidí okolo wikipedie – většina lidí nemusí mít ponětí, kolik stojí servery, že je potřeba dostatečný výkon atd. A skupinu lidí okolo Nette – programátoři, kteří (aspoň většina) ví, co je potřeba pro funkční stránky a vývoj frameworku.

Nevím ale, proč tu všichni řešíte, že si David dovolil požádat o příspěvek. Když nechcete přispět, tak nemusíte, nebo nemusíte alespoň finančně…

Tabetha
Člen | 140
+
0
-

Neviem, ale mne to príde, že tu nejde problém, že nechcú teoreticky prispieť. Tu ide skôr o to, že chcú vedieť, čo sa stane s tými peniazmi :-) . Čo je predsa len úplne pochopitelné či nie? Podľa mňa by sa to dalo prirovnať k nejakej zbierke. Kam človek radšej prispeje. Niekde, kde sa môže pozrieť alebo vie ako boli peniaze použité, alebo niekde, kde prispeje a nezistí na čo ich použili :-) . (prosím neberte to ako kritiku, výčitky alebo podobne, pokúšam sa to zhrnúť). Prípadne je to niečo podobné ako u nás na jednej škole. Na mojej škole sa zbiera ZRŠ, kde rodičia rozhodovali čo s peniazmi čo dali škole. Na druhej škole v meste, neexistuje ZRŠ alebo je to nazvadné ako finančný dar (donate). A tam už nemá právo nikto pozrieť, na čo boli peniaze použité. Všetko je to len na rozhodnutí riadeľky a pred nikým sa v tom nezodpovedá.

A ano, určite do toho David investoval veľa času, peňazí a daľších prostriedkov, a mnohým jeho investícia ušetrila tieto zdroje. Myslím, že nikto nemôže oponovať, že získať zase on niečo od komunity. :-)
Čiže záverom: z pohľadu bežného človeka → keď prispejem, chcem vedieť na čo a ako sa to použilo ;-)

dúfam, že je to jasné, a nikoho som sa nedotkol, ak ano, ospravedlňujem sa

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Jako jeden z nejaktivnějších vývojářů nette musím říct, že mě daný magicbox taky zajímá. Já nikdy nic nedostal a ani nic dostat nechcu (jako opravdu, ne takové to české „nééé, fakt nechci“ ;) Hosting David zajisté platil několik let sám, takže určitě je mu co splácet. Na druhou stranu právě teď se vše odmigrovalo na vps, kterou má nette zadarmo. Takže zviditelnění možnosti prispět bylo asi něčím vyprovokováno. Možná tímto. Nicméně, ty důvody, na co vybíráme, kolik, proč, …, chybí.

MartinitCZ
Člen | 580
+
+1
-

@dg: Tak pro začátek, „uklidnění situace“, se může zaplatit toto. Něco podobného tomu, co napsal @Jan Tvrdík by bylo super. :)

David Grudl
Nette Core | 8105
+
+7
-

Stránka donations existuje na webu od počátku, ale nikdy jsem ji moc nepropagoval, dokonce mám pocit, že už se na ni nedalo nijak proklikat.

Rozhodl jsem se (přesně před rokem), že ji musím nějak zvýraznit a nejšikovnější se mi zdal způsob, jakým to občas dělá Wikipedie. A minulý týden jsem se k tomu konečně dokopal.

Psát, na co peníze použiju, nechci, protože to jednak kolikrát dopředu netuším, také kvůli obavě Čechů, že bych se třeba mohl nějak obohatit a nakonec to vzbudí další zbytečné otázky: Bylo fakt nutné kupovat doménu nette.org za tolik peněz? A projekční plátno? Schválila komunita pořízení triček? A kde máme jistotu, že si David nenechal taky nějaké peníze pro sebe 8-o

Ot@s
Backer | 476
+
+9
-

Davide, i kdybys peníze použil soukromě, tak si je zasloužíš. A ruku na srdce – každý z nás, kdo Nette používá, tak na tom vydělává. I ti nevýděleční studenti (investujete do své budoucnosti, resp. budoucí kariéry).

JL
Člen | 24
+
0
-

Mně přijde promo na donate zcela v pořádku, doposud jsem o něm nevěděl.

BTW @DavidGrudl trička – jen příklad, nebo jsou? Myslím že by se tím dalo snadno udělat další nepřímé donate.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

@JL: Triček už David reálně spoustu rozdal. Musíš počkat na další várku.