PhpStorm a Nette ako začať?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
gawan
Člen | 110
+
0
-

Ahojte,
rozmýšľam, že by som začal používať PhpStorm (teraz je inak ešte týždeň za polovičnú cenu) a chcem sa opýtať ľudí, čo PhpStorm používajú ako je to s podporou v nette. Či je tam zvýrazňovanie syntaxe pre latte, neon prípadne nejaké generátory kódu pre nette Presenter alebo formuláre atď. Či je možné otvárať editor cez ladenku v browseri, či sú tam nejaké užitočné pluginy najmä vzhľadom na nette atď. Či tam nie je nejaký vážny problém pri nette (niekde som zachytil nejaký bug, kvôli čomu sa PhpStorm aj hackoval, tak neviem, či už je to vyriešené). Čo je dobré si nastaviť, prípadne nejaké cool features napr. voči netbeans… atď.

Nechcelo by sa niekomu, kto používa PhpStorm napísať sem alebo do Planette nejaké howto: Ako si PhpStorm čo najlepšie prispôsobiť pre prácu s nette projektami?

Ďakujem.

Jan Endel
Člen | 1016
+
0
-

Přimo popdpora není, ovšem jsou nějaké nastavení, co by mohli trošku pomoct:

  • ve File templates přidat do typu SMARTY *.latte
  • ve File templates přidat do typu YAML *.neon
  • v Live templates si podle návodu dodat Hosiplanův repo https://github.com/…ivetemplates
  • nastavit si složku www jako resource folder
  • pokud testuješ tak nastavit tests složku jako test folder

Jenom takové rychlé základní tipy pro zpříjemnění práce

Marek Šneberger
Člen | 130
+
+1
-
  • Pokud máš někde Adminer (nebo jinou „velkou“ knihovnu), klikni na ni pravym → Mark directory as → Excluded.

Pokud jsem to neudělal , ide se mi vždycky tak na minutku kouslo (zrovna když to nejmíň potřebuju :D)

thx @**hosiplan**

Editoval Marek Šneberger (5. 9. 2012 12:25)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Podporu zvýrazňování pro NEON napsal @juzna: https://github.com/…on/downloads

rixi
Člen | 109
+
0
-

ku koncu sveta zlacnuje aj JetBrains svoje vsetky produkty o 75% dole, teda PhpStorm je teraz dostupny za 25USD.

http://www.jetbrains.com/…ls/index.jsp

neph04
Člen | 3
+
0
-

Zachrante destne pralesy! (A usetrete!) :-)

http://www.jetbrains.com/phpstorm/buy/

PetrHH
Člen | 49
+
0
-

Taky by se mi líbilo kdyby @hosiplan mohl popsat jeho styl práce a používané klávesové zkratky. Přemýšlím, jestli stojí za to PHPStorm koupit. Zkoušet vše od úplného začátku mi nepřijde jako ideální.

Marek Šneberger
Člen | 130
+
+1
-

@PetrHH: Nemusíš kupovat zajíce v pytli, phpStorm má 30-ti denní zkušební dobu. Takže měsíc můžeš zkoušet, testovat… A pak se rozhodneš

PetrHH
Člen | 49
+
0
-

Ano, mají zkušební verzi. Jen mi přijde, že zjištění různých vychytávek a drobností, které budou mít takový ten WOW efekt, mi bude trvat déle, nebo je nenajdu vůbec :-(. Proto by mne zajímalo workflow někoho, kdo PHPStorm používá denně a zná ho. Klidně to může být někdo jiný než Filip :-).

castamir
Člen | 629
+
0
-

@PetrHH PhpStorm používám asi 3 měsíce a ačkoliv zdaleka neznám veškerý potenciál této aplikace, vůbec koupi nelituji. Předtím jsem několik let používál různé jiné programy (od kate po netbeans), ale PhpStorm mi z nich vyšel nejlépe. Hlavně je oproti fazolím mnohem rychlejší. Je to komerční sw, takže vývoj je hnaný kupředu.

Jinak jeden hint – doporučuji ho používat spíš pod linuxem než pod windows (kvůli cmdline a nette/testeru, se kterým můžeš doslova kouzlit přímo v PhpStormu, naopak pod widlema jsem to obešel přes mou oblíbenou kombinaci gitbash+console2)

grogy
Člen | 147
+
0
-

@PetrHH Bohužel také používám PhpStorm krátce – několik týdnů, ale pokud potřebuješ nahrávat soubory na (S)FTP tak je šikovné:

  • nakonfigurovat si Remote host
  • pak si nastavit klávesovou zkratku pro upload
  • a pak při vývoji např. jen pomocí Alt+D nahrávat soubory
PetrHH
Člen | 49
+
0
-

Díky všem za odpovědi. Zatím zůstávám u Netbeans a časem uvidím.

raketoplan2005
Člen | 147
+
0
-

Nedaří se mi rozjet zvýrazňování latte šablon, poradíte mi prosím? Stáhnul jsem si https://github.com/juzna/intellij-neon/downloads https://github.com/…tellij-latte a naimportoval jako plugin. Je to nutné někde aktivovat? Co všechno aktuálně pro podporu nette v PHPStorm používáte? Díkes

Edit: výměna odkazu, díky upozornění od @Jan Tvrdík

Editoval raketoplan2005 (24. 9. 2013 13:31)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Proč se domníváš, že „Neon in IntelliJ IDEA / PhpStorm“ obsahuje podporu Latte?

jiri.pudil
Nette Blogger | 1029
+
0
-

Pro Latte v PhpStormu žádná podpora není. Close enough (resp. as close as possible) je použít pro Latte šablony zvýrazňování Smarty.

raketoplan2005
Člen | 147
+
0
-

Děkuji.

@Jan Tvrdík: Áaa, omlouvám se, nalinkoval jsem sem špatný odkaz https://github.com/…tellij-latte

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@raketoplan2005 z tohohle juzna/intellij-latte by mělo být jasné, že nejsou hotové žádné funkční verze, ne? :) Ale jestli chceš, můžeš se přidat a pomoct nám to naprogramovat.

llook
Člen | 407
+
0
-

Nevíte někdo, jak nastavit PhpStorm, aby akceptoval PHPDoc komentáře funkcí bez názvů parametrů? Tzn. ten způsob, který používá Nette: @param type description (místo doporučovaného formátu @param type $name description).

duskohu
Člen | 778
+
0
-

Caute,
Neviete mi poradit ako v Storme pridam pre neon Tabs? Zaskrtol som Use tab character, ale stale mi dava medzery.

llook
Člen | 407
+
0
-

duskohu napsal(a):

Caute,
Neviete mi poradit ako v Storme pridam pre neon Tabs? Zaskrtol som Use tab character, ale stale mi dava medzery.

Jestli sis Neon nastavil zvýrazňovat jako Yaml, tak v „Code Style → Yaml“, jinak „Code Style → General“.

Editoval llook (10. 10. 2013 21:07)

duskohu
Člen | 778
+
0
-

Skusal som to, tam sa to neda zaskrtnut. Pouzivam intellij-neon a v Code style → mam Neon tam som zaskrtol Use tab character, ale stale pouziva medzery.

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

Vůbec nemám tušení pod čím to hledat, tak snad pomůžete vy.
Jak tu čáru, na niž ukazuje šipka, smazat, skrýt .......?
http://postimg.org/…e/g0z2w5rhh/

A jště jedna věc. Nevíte, jak napsat znak ^ ?? Potřebuji to pro Emmett.
Zjistil jsem zkratku „Alt Gr + 3“, ale to se musí stisknout 2× a poté jeden znak odmazat (opruz).

Editoval martinit (12. 11. 2013 14:24)

jiri.pudil
Nette Blogger | 1029
+
0
-

Čára: odškrtni Editor > Appearance > Show right margin.

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

@**jiri.pudil**: Děkuji ;)

llook
Člen | 407
+
0
-

A jště jedna věc. Nevíte, jak napsat znak ^ ?? Potřebuji to pro Emmett.
Zjistil jsem zkratku „Alt Gr + 3“, ale to se musí stisknout 2× a poté jeden znak odmazat (opruz).

Tohle záleží čistě na tom, jaké používáš rozložení klávesnice. Já třeba používám Czech Qwerty a stříšku mám pod AltGr-ž. Ta kombinace, kterou používáš ty, se používá se pro psaní znaků jako â nebo ê, někde máš určitě i tu samostatnou. A nebo zkus místo druhého stisku AltGr-3 zmáčknout mezerník, pořád je to opruz, ale aspoň o jeden backspace menší.

Editoval llook (12. 11. 2013 17:21)

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

@**llook**: Asi mi nic jiného nezbyde. Používám výchozí klasiku windows, tedy QWERTZ. Přemýšlel jsem o přemapování, ale zvyk je železná košile. Hlavně změna y/z a z/y by mne dost vytáčela ;)

Aktuálně by mi stačilo upravit registry tak, aby AltGr+M fungovalo jako AltGr+3 po jednom stisknutí :)

Editoval martinit (12. 11. 2013 17:52)

llook
Člen | 407
+
0
-

Na Windows 7 a starších můžeš použít Keyboard Layout Creator. Na Windows 8 ale nefunguje, na nějakém fóru někdo radil použít AutoHotKey.

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

@**llook**: Díky kouknu na to.

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

Ještě jedna věc. Nevíte, co je na CTRL+ALT+X (ALTGr+X)??? V keymap to nic nenajde a já díky tomu nemohu napsat #.
Já než to nastavim, tak mi skončí 30dní :D

Editoval martinit (14. 11. 2013 17:30)

Twista
Člen | 48
+
0
-

martinit napsal(a):

Ještě jedna věc. Nevíte, co je na CTRL+ALT+X (ALTGr+X)??? V keymap to nic nenajde a já díky tomu nemohu napsat #.
Já než to nastavim, tak mi skončí 30dní :D

tusim ze xpath vyrazy :)

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

@**Twista**: Super a díky. Akorát je zajímavé, že to ten vyhledáváč nedokáže najít.

Twista
Člen | 48
+
0
-

martinit napsal(a):

@**Twista**: Super a díky. Akorát je zajímavé, že to ten vyhledáváč nedokáže najít.

jjn, imo to je tim ze na xpath je jakoby double zkratka :D

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

Nemáte v phpstromu občas lagy?
Když mi napovidá a já něco napíši, tak se občas sekne. Převážně to dělá foreach. Napíši jen for, lagg na cca 5s a pak můžu dělat dál.

mrtnzlml
Člen | 140
+
0
-

martinit napsal(a):

Nemáte v phpstromu občas lagy?
Když mi napovidá a já něco napíši, tak se občas sekne. Převážně to dělá foreach. Napíši jen for, lagg na cca 5s a pak můžu dělat dál.

Mě to dělá dump(); ale nic jiného.

David Zadražil
Člen | 62
+
0
-

@martinit: Zkus označit složku Adminer jako Excluded.

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

@**mrtnzlml**: Mě jak kdy. Hlavně foreach a va…
@**David Zadražil**: Adminer tam vůbec nemám.

pepakriz
Člen | 246
+
0
-

Já musím vždy označit jako excuded nejen adminer, ale i cache, jinak se to nedá několik sekund po reloadu stránky používat.

JakubJarabica
Gold Partner | 184
+
0
-

Aj Vam niekedy formatuje latte takto? Celkom otravne ked to zrusi formatovanie na zvysok dokumentu v latte(najma v layoute), je to mozne nejako hacknut? Dik :)

mishak
Člen | 94
+
0
-

Jo taky se mi to stává myslím že je to bug v 7.1

Pavel Macháň
Člen | 282
+
0
-

JAM3SoN napsal(a):

Aj Vam niekedy formatuje latte takto? Celkom otravne ked to zrusi formatovanie na zvysok dokumentu v latte(najma v layoute), je to mozne nejako hacknut? Dik :)

Jj todle dělá všem od 7.1 je to bug, kterej je myslím v EAP opravenej (ale nejsem si teď jistej)

JakubJarabica
Gold Partner | 184
+
0
-

Vďaka, nahodenie EAP pomohlo.

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

Testoval jsem všechny možné způsoby, to už 2 měsíce. Ale občas se to prostě při psaní sekne. Vypozoroval jsem to hlavně poté, co napíši fo (⇒ foreach) el (⇒ else) a nebo pa (⇒ parent).
Adminer v projektu nemám, temp je celý na exclude. Už netušim, kde by mohl být problém. Ale je to docela opruz, když se mi to sekne (nereaguje na psaní, ale až se probere, tak všechny stiksy kláves při záseku to dopíše) cca na 6s.

Nemáte někdo nějaký nápad na řešení? Případně podobný problém?

Editoval martinit (11. 2. 2014 10:49)

Pavel Macháň
Člen | 282
+
0
-

martinit napsal(a):

Testoval jsem všechny možné způsoby, to už 2 měsíce. Ale občas se to prostě při psaní sekne. Vypozoroval jsem to hlavně poté, co napíši fo (⇒ foreach) el (⇒ else) a nebo pa (⇒ parent).
Adminer v projektu nemám, temp je celý na exclude. Už netušim, kde by mohl být problém. Ale je to docela opruz, když se mi to sekne (nereaguje na psaní, ale až se probere, tak všechny stiksy kláves při záseku to dopíše) cca na 6s.

Nemáte někdo nějaký nápad na řešení? Případně podobný problém?

Nic podobného mě to nedělá jen se mě občas blokne psaní diakritiky pokud často přehazuju CS > EN klávesnici. Klávesnice je ve Win přehozená ale PhpStorm to ignoruje.

David Matějka
Moderator | 6445
+
0
-

@martinit: jo, taky mi obcas zamrzne. nekdy dokonce tak, ze ho musim sigkillnout.

Tabetha
Člen | 140
+
0
-

@martinit tiež to seká, ale občas a hlavne, keď mám nejako preťažený počítač (veľa okien prehliadačov, server, …). Ale čo je väčšia sranda, keď mi vždy zalaguje zvuková karta, keď sa mi robí napríklad index súborov :-)

Editoval Tabetha (11. 2. 2014 13:02)

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

Je to opravdu opraz a docela mne to štve. PC jednoznačně nemám pomalé, aby nedávalo editor.
Bohužel mě nenapadá ani způsob, jak to testovat a případně poslat nějaké výsledky do JetBrains-u.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Když ti to zamrzne, udělej thread dump. Z toho by měli zjistit, kde to visí.

SendiMyrkr
Člen | 30
+
0
-

Mám stejný problém, během psaní to prostě na pár jednotek až desítky vteřin zamrzne. Co se týče toho thread dumpu tak se zdá, že pokud PHPStorm zamrzne na dýl jak 5vteřin, tak sám thread dump vytvoří. Měl by jsi ho najít v uživatelský složce v ~\.WebIde70\system\log zjistil jsem to až teď, takže zatim jsem ani nic nehlásil, byť tam pár těch thread dumpů mam

Ještě zdroj kde jsem zjistil, že ho to samo vytváří: http://devnet.jetbrains.com/docs/DOC-1253

Editoval SendiMyrkr (13. 2. 2014 0:05)

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

@**Ondřej Brejla, @SendiMyrkr**: Díky. Jdu jím tam něco poslat. Thread mám okolo 50 a z nějakého důvodu mám log plný této chyby:
http://pastebin.com/DfETfZjg