Planette aneb prostor pro (ú)klid

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Díky bohu už Planette oživla (vypadá to, že k radosti mnohých) a nyní máme možnost ji rozvíjet a zatočit s veškerým čurbesem mimo ni.

  1. Zrušil bych ty stránky, jejichž roli nyní Planette drží. Tedy zpočátku Kuchařku a poněkud chabé Screencasty. U nich to vidím jako nepříliš zasahující krok, s tím že by zde bylo přesměrování na Planette. Využívali by se dále jako rychlé určení typu návodu (cookbook/toto-je-normalni-navod a screencasty/toto-je-video-navod).
  2. Současný podobně zapadlý Nápadník bych přesunul jako menší link do úvodu/závěru Planette. Měl by sloužit jako zdroj požadovaných vědomostí, tak by se tam pěkně vyjímal.
  3. Co by to přineslo? Větší přehlednost, odstarnění duplicit, snazší organizace a překlady návodů. Ještě by bylo vhodné doplnit verze Nette, pro které tutoriál či to či ono je, což by umožnilo snadnou aktualizaci a úklid návodů.

Pokud by to nikomu nevadilo, udělal bych kroky 1 a 2.

David Grudl
Nette Core | 8108
+
0
-

Cílem je zcela zrušit doménu wiki a veškerý použitelný obsah přesunout na doménu pla (přesněji řečeno přesměrovat, tj. na doméně wiki dát rename). Zbytečný obsah se může smazat.

V každé stránce by pak měl být tag s verzí Nette (nejlépe ve tvaru nette-2.0) a zda jde o tutoriál nebo screencast. Samotné URL by pak už tuhle informaci nemělo, tj. bylo by jen samotné pla.nette.org/toto-je-normalni-navod).

Ale samozřejmě URL by měl být co nejvýstižnější, takže https://www.youtube.com/watch?v=EG3uRr3PIM0 by se mohlo přesměrovat třeba na https://www.youtube.com/watch?v=EG3uRr3PIM0.

Pokud se toho chopíš, bude to super!

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Super.
Ještě než začnu: přesměrování mohu sám nějak zařídit, nebo mám pak jenom sepsat seznam old → new (třeba do dev docky)?
A tagem je míněno při editaci dolů, nebo někam viditelně do stránky? Bylo by fajn, kdyby uživatel přijel a – aniž by musel kód zkoušet – viděl, že tento návod je rok starý.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Schmutzka wrote: přesměrování mohu sám nějak zařídit, nebo mám pak jenom sepsat seznam old → new (třeba do dev docky)?

Přesměrovávat stránky můžou moderátoři. Začít sepsáním návrhu nových url je dobrý nápad. Připoj deadline na připomínky, a pak se všechna přesměrování provedou najednou.

A tagem je míněno při editaci dolů, nebo někam viditelně do stránky?

Předpokládám, že David měl na mysli tagy nastavované při editaci (http://screencast.com/t/MULa5BGRfaa) s tím, že upraví wiki engine, aby na základě přítomnosti tagu v daném tvaru zobrazovalo tuto informace v uživatelsky přívětivé podobě.

David Grudl
Nette Core | 8108
+
0
-

Přesně tak.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

myslím si že @Schmutzka by si zasloužil mod. práva (resp vyšší práva na práci s webem) odvádí totiž super práci!

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

@Patrik: Díky za chválu, ale spíš za to může prokrastinace a vaše dokopávání :)

@David: Sem jsem sepsal jak by mohla vypadat nová url, takže prosím prověřit, jestli tam není nějaká bota: https://dev.nette.org/…ize-planette

Deadline na kontrolu do neděle 20:00, pak bych copypastnul na nové a nechal přesměrování na vás. V pondělí ráno lze servírovat místo velikonočních zajíčků :)

(Kam přesně s videi bych nechal na později, to teď není prioritou.)

Díky.

David Grudl
Nette Core | 8108
+
0
-

Rovnou jsem to přesměroval a doplnil tagy, myslím, že není třeba čekat do neděle.

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Koukám! To je teda rychlovka, pěkné menu :) gj

Už se jenom zbavit FAQ, přidat videa a Wiki může jít pryč.

Editoval Schmutzka (8. 4. 2012 1:26)

David Grudl
Nette Core | 8108
+
0
-

Ty zbývající stránky na wiki bych nemazal, dokud nebude planette úplně hotové.

David Grudl
Nette Core | 8108
+
0
-

Aj, koukám, že jsme editovali tytéž stránky zároveň a krapet se to posr…kazilo :-/

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Jsem si dovolil… https://blog.nette.org/#… snad to nevadí. Jestli nelíbí, tak to vrátím zpátky.

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Ty zbývající stránky na wiki bych nemazal, dokud nebude planette úplně hotové.

Ok, rozumné.

David Grudl napsal(a):

Aj, koukám, že jsme editovali tytéž stránky zároveň a krapet se to posr…kazilo :-/

Já se jen snažil upravit sidebar a jména dle tvého vzoru, půlku z toho jsem terfil :). Myslím, že vše ok. Respekt k 5hodinovému hraní si s wiki.

HosipLan napsal(a):

Jsem si dovolil… https://blog.nette.org/#… snad to nevadí. Jestli nelíbí, tak to vrátím zpátky.

Naopak, moc pěkné a jasně přehledné. Díky!

Richard Jedlička
Člen | 51
+
0
-

Taková drobnůstka: hlavní Nette logo na pla.nette.org/cs neodkazuje na nette.org/cs, nýbrž zůstává na planettě. Nevím zda je to záměr nebo bug. :-)

Richard Jedlička
Člen | 51
+
0
-

Schmutzka napsal(a):
Je to záměr, abys měl sjednocenou zkratku na hlavní stránku dané sekce (zkus si to samé tu na fóru, v doplňcích či dokumentaci) a nemusel hledat „kde je sakra ta hlavní stránka“ :).

No mě se to ale zdá takový zmatený. Na stránce „O frameworku“ nebo „Download“ to odkazuje na nette.org. Ta ikona se nijak nemění a člověk předpokládá, že bude odkazovat stále na to samý místo. Buď by to chtělo sjednotit url, nebo alespoň nějak měnit ikonu aby bylo jasný kam vlastně odkazuje.

Editoval uiii (8. 4. 2012 15:45)

Richard Jedlička
Člen | 51
+
0
-

@Schmutzka: No je o tázka zda je tu důležitější technická (logická) správnost, nebo intuitivnost (to co očekává návštěvník webu). Když vlezu na Planette, tak vůbec nijak nepoznám, že jsem se ocit na subdoméně (samozřejmě to poznám z URL, ale pochybuju, že většina lidí po přechodu na stránku hned kontroluje URL kde se vlastně nachází), design je úplně stejný jako když jsem třeba v Download, takže očekávám, že i to úplně stejné logo mě odkáže na stále stejný místo.

Editoval uiii (8. 4. 2012 15:45)

Richard Jedlička
Člen | 51
+
0
-

@Schmutzka: No podle mě je to otázka zvyku. Buď si zvyknu na to, že klikám na konkrétní položku v menu, na to, co zrovna potřebuju, nebo si zvyknu klikat na logo. Pokud klikám na logo, tak si navíc musim uvědomovat, kde se zrovna nacházím. Třeba Planette a Dokumentace se dá snadno splést. A když hned vedle loga mám menu, kterým se dostanu přesně tam kam chci, tak mi přijde lepší klikat přímo na něj. To, že je homepage víceméně nazajímavá je pravda, ale to logo by tam mělo směřovat. Nechci to tu nijak rozvracet, pokud jsou na to prostě lidi z komunity zvyklí a přijde jim to takhle správně, tak ať to tak klidně je. Já to ale považuji za UX fail (používám tuhle frázi poprvé :-D).

PS: Srry, už to začíná být celkem off topic.

Editoval uiii (8. 4. 2012 17:07)

Richard Jedlička
Člen | 51
+
0
-

HosipLan napsal(a):

Teď ukaž charakter a svoje příspěvky v naprosto nesouvisejícím vlákně po sobě smaž.

Možná by bylo rozumější, kdyby to někdo z moderátorů přesunul do jiného vlákna (případně smazal, pokud uzná za vhodné). Pokud se tu tedy najde nějaký moderátor ochotný to udělat, tak ho o to prosím. Dík

Pilda
Člen | 52
+
0
-

Dobrý večer. Myslím, že zejména pro nováčky může být dost matoucí to, že někde se používá syntaxe dibi a není na to nikde upozorněno. Navrhuji to nějak ujednotit a použít tam jenom nativní nette DB. Mám namysli třeba tuto stránku kde je použito dibi a nováček by tak mohl marně zkoušet ve svojí nette DB fetchAll() a divit se, že mu to nejde. Pokud to nechcete přepisovat, tak alespoň upozornit na to, že se to netýká nette db.

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

@Pilda: možná jsem slepý, ale na odkázané stránce se dibi ani NDB nepoužívá, ne?

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Co se týká toho kam má směřovat logo tak stávající funkcionalita je OK ale podle mě je to subjektivní bude to něco podobného jako http://zdrojak.root.cz/…-smysluplne/.

Navíc pokud by logo vždy směřovalo na Homepage (https://nette.org) tak je to kontra produktivní protože v 99.99% mě Homepage nette nezajímá (budu zní klikat někam dál)!

Richard Jedlička
Člen | 51
+
0
-

Patrik Votoček napsal(a):

Navíc pokud by logo vždy směřovalo na Homepage (https://nette.org) tak je to kontra produktivní protože v 99.99% mě Homepage nette nezajímá (budu zní klikat někam dál)!

Právě proto na logo klikám jen tehdy pokud chci na Homepage, pokud chci někam jinam, klikám do menu :-). Ale jasný, je to subjektivní.

Pilda
Člen | 52
+
0
-

vojtech.dobes napsal(a):

@Pilda: možná jsem slepý, ale na odkázané stránce se dibi ani NDB nepoužívá, ne?

Asi máš pravdu, omlouvám se za mystifikaci. Zmátla mě ta metoda fetchAll(), kterou neznám z dokumentace. Myslel jsem, že je to metoda z dibi.

David Grudl
Nette Core | 8108
+
0
-

Současné odkazování na úvodní stránku přes logo se mi taky nelíbí, nicméně asi před rokem jsem zkusil chování změnit tak, že logo vždy vedlo na nette.org, ale ukázalo se to (především ve fóru) jako značně neintuitivní. Tak jsem to vrátil zpět.

Takže nejsem se současným stavem spokojený, ale zatím mě nenapadlo, jak to udělat lépe. Možná by fórum mohlo být výjimkou a ze všech ostatních částí by logo vedlo na homepage.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

A proč nenahodit zase ty loga jak tu jeden čas byly (myslím ty kde bylo místo framework napsané jméno „sekce“ webu)?

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Přesunul jsem vše z Wiki na Planette, včetně FAQ, nápovědy a něco málo o právech a licenci (možno sloučit?).

Prosím o kontrolu, zda je wiki připravena k uzavření, či jestli jsem něco nezapomněl. Díky.

Editoval Schmutzka (3. 6. 2012 22:18)