[Posledni sobota] Mladofrontová, Praha, 31.3.2012
- Vitek Jezek
- hledá kolegy | 285
Poslední sobota
Poslední sobota je pravidelným místem setkání všech fanoušků programování webových aplikací, ať už to jsou odborníci nebo amatéři. Střídavě se koná v Praze a Brně, občas zavítáme i jinam ;-) Znalost Nette Frameworku je samozřejmě výhodou. Vstup na akci je zdarma, jen prosím potvrďte účast.
- Sponzorem je Mladá fronta a.s.
- Kdy? Sobota 31. 3. 2012, od 15 hodin
- Kde? Praha, HUB
- Oficiální hash tag: #PoSobota, twitter account: @PoSobota
- Prosíme, svou účast potvrďte zde
Program:
- Ondřej Brablc, technický ředitel divize online, nás nechá nahlédnout pod pokličkou vývoje webů nad Nette v Mladé frontě
- Filip Procházka aka HosipLan vás seznámí s nástrojem Composer
- Jan Smitka aka Panda: představí svůj návrh, jak řešit závislosti doplňků Nette
- David Grudl vysvětlí Dependency Injection
- Daniel Milde aka dundee poví o testování nejen v PHPUnitu
- a blok Openspace (případně word cafe), kde si o všem výše uvedeném budeme moci popovídat ve skupinkách
- ve 20:00 pak přesun do kulturně společenské hospůdky Kolkovna Olympia (Vítězná 7, Praha 1, 110 00)
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
Hosiplan by mohl říct něco o Composeru. Já si můžu v případě zájmu zase připravit prezentaci něčeho z dokumentace. Víme, kde se tahle PS bude konat?
- grongor
- Člen | 31
Me by se vcelku libilo, kdyby tam nekdo prednesl neco ve stylu „Jak spravne tvorit zakladni komponenty“ … mam na mysli treba sidebar, ktery ma vlastni moduly a kazdy z nich ma svoji vlastni logiku. Ted jsem s tim zapasil a docela se mi libi, jak to mam vyresene, ale zajimalo by me, jestli je na to nejaky obecne spravny postup. S Nette nedelam tak dlouho a obcas mam presne takovehle zaseky, jestli to nahodou nedelam nejak ne-Nettacky. A kdyz se nenajde prednasejici, tak doufam, ze by se nasel alepson nekdo, kdo si o tom se mnou pokeca :D :-)
Editoval grongor (19. 3. 2012 19:46)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Jako presentaci bych si připravil něco o DI, tedy o doopravdovém DI :-), jako téma bych rád probral správu doplňků.
- stekycz
- Člen | 152
grongor napsal(a):
Me by se vcelku libilo, kdyby tam nekdo prednesl neco ve stylu „Jak spravne tvorit zakladni komponenty“ … mam na mysli treba sidebar, ktery ma vlastni moduly a kazdy z nich ma svoji vlastni logiku. Ted jsem s tim zapasil a docela se mi libi, jak to mam vyresene, ale zajimalo by me, jestli je na to nejaky obecne spravny postup. S Nette nedelam tak dlouho a obcas mam presne takovehle zaseky, jestli to nahodou nedelam nejak ne-Nettacky. A kdyz se nenajde prednasejici, tak doufam, ze by se nasel alepson nekdo, kdo si o tom se mnou pokeca :D :-)
Myslím, že jako velmi dobrý základ může posloužit přednáška Honzy Tvrdíka z lednové PoSoboty. V každém případě teď pracuju na rozdělení do více komponent a nějaké jejich hierarchie v Nette Gallery Pluginu. Pokud by byl zájem, mohl bych si připravit jeho představení s případnou krátkou ukázkou jeho různého použití. Dokončil bych to dělení do komponent a ukázal na tom, jak si myslím, že by se s komponentama mělo zacházet.
- grongor
- Člen | 31
Gruw napsal(a):
Myslím, že jako velmi dobrý základ může posloužit přednáška Honzy Tvrdíka z lednové PoSoboty. V každém případě teď pracuju na rozdělení do více komponent a nějaké jejich hierarchie v Nette Gallery Pluginu. Pokud by byl zájem, mohl bych si připravit jeho představení s případnou krátkou ukázkou jeho různého použití. Dokončil bych to dělení do komponent a ukázal na tom, jak si myslím, že by se s komponentama mělo zacházet.
jj na konci to vypada jako neco co jsem mel presne pouzit :D diky, mrknu na to … kazdopadne jakoukoliv prakticky zamerenou prednasku ohledne komponent ocenim :-)
edit: no hledam blbe, nebo fakt v dokumentaci nic o UI\Multiplier neni? Je to obrovska skoda …
Editoval grongor (19. 3. 2012 23:47)
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
grongor wrote: no hledam blbe, nebo fakt v dokumentaci nic o UI\Multiplier neni?
- grongor
- Člen | 31
Jan Tvrdík napsal(a):
grongor wrote: no hledam blbe, nebo fakt v dokumentaci nic o UI\Multiplier neni?
jj diky za odkaz, ale ja psal ze to neni v dokumentaci :) kazdopadne skoda ze to nejde najit pres vyhledavac …
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Jo, na hospodu jsem úplně zapomněl! Konec jsem posunul o hodinu dřív, takže na osmou.
Chopíte se někdo výběru podniku (a rezervace?)
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Bylo by dobré mít záložní plán, až nás vyženou ve 2 ráno z té rezervované. Posledně jsme hodinu chodili tam a zpět, než jsme našli něco s větší kapacitou, než kadibudka.
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
@**Gruw**: super! Ale ať jsou fakt větší jak ta kadibudka! Posledně nás bylo ve 3 ráno stále ještě 20.
- stekycz
- Člen | 152
Pokud by byl zájem, mohl bych si připravit něco o doplňcích obecně, jakoby nějaký úvod. Nevím, kolik tam bude začátečníků, ale nějak krátce doplňky představit, vypíchnout třeba ty (dle mého názoru) nejpoužívanější a nadhodit téma nějaké kultury psaní kódu doplňku – kometáře, konfigurace, verzování, tvorb dema.
Snad to příliš nekoliduje s Pandovým tématem, pokud jsem dobře pochopil, že tam se jedná o způsob práce s doplňky ve smyslu celých balíčků – verze, repozitář, atd.
- Panda
- Člen | 569
Moje „prednaska“ bude zamerena spis na remake addons.nette.org. Predstavoval bych si to spis jako takove shnuti myslenek, jak by to slo realizovat a jak jednotlive doplnky maji byt usporadany, co za informace by melo byt u jednotlivych doplnku, jak to treba delaji jinde (drupal, wordpress) a jak by to slo propojit treba s tim githubem, aby to bylo pro vyvojare co nejsnazsi. V prubehu prednasky bych nechal urcite dostatecny prostor pro diskuzi. Tyka se to tedy spis ekosystemu a spravy baliku.
Kolidovat by to teda nemelo. :-)
Dava vam to jako prednaska smysl? A jeste bych rad posveceni od Davida, ze by pripadne komunitni predelani addons bylo mozne.
- VasekPurchart
- Člen | 20
Ahoj, možná také přijdu. O víkendu konečně budu mít čas se mrknout na refaktoring Presenterů, který jsem Davidovi slíbil. Pokud to přinese nějaké ovoce (zatím alespoň teoretické), tak můžu koncept odpresentovat.
- Honza Marek
- Člen | 1664
Gruw napsal(a):
nadhodit téma nějaké kultury psaní kódu doplňku – kometáře, konfigurace, verzování, tvorb dema.
+ testy, pokud to jde
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
juzna.cz wrote:
Kdyby nekdo mohl povedet jak dela deploy z githubu/gitu, tak bych byl rad.
Důležitější než odkud je kam.
- Michal Majer
- Člen | 8
Má akce smysl pro úplný začátečníky, co teprve před pár dny začali, ale myslí to s Nette vážně? :-)
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
@**Michal Majer**: Akce má smysl pro všechny! I kdyby jsi dělal v jiném frameworku! ;)
- stekycz
- Člen | 152
Potvrzuji, že na poposobotní (hrozný tvar slova) posezení u pivka máme rezervaci v Kolkovně Olympia (Vítězná 7, Praha 1, 110 00). Je to kousek od Hubu, asi jako posledně na Anděl.
Rezervace je aktuálně na jméno Štekl v 20:30 pro 20 lidí. Do pátku do 18:00 mám případně počet upřesnit, aby nás přesunuli jinam. Pokud nás přijde víc a bude místo, tak to vadit samozřejmě nebude, ale může se stát, že budeme dál od sebe.
Doufám, že všechny tahle rezervace potěší, minimálně kvůli točené Plzni :-)
Na seznamu NON-STOPů stále pracuji, ale už ted hlásím, že jich mnoho nebude a to budu muset zahrnout i podniky s „jen“ dlouhou otevíračkou (třeba do 05:00). Nejpozději v sobotu to bude někde veřejně dostupně ;-)
Editoval Gruw (28. 3. 2012 22:35)
- brablc
- Člen | 6
Tak já se pro formu také hlásím se svou „sponzorskou“ přednáškou. Protože Nette v Mladé frontě používáme, tak mám spoustu témat, o kterých lze mluvit. Jak jsem pročítal diskusi, tak se zmíním třeba o způsobu, jak děláme deployment webů včetně problému sdílených knihoven. V našem případě je to svn export + RPM + yum update. Dále by mohly být zajímavé třeba otázky ohledně výkonnosti.
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Pro všechny přednášející pár tipů
Prosím, nepodceňujte přípravu prezentace a rozhodně ji nenechávejte na poslední chvíli. Bez přípravy bude váš výkon poloviční, ne-li horší.
Prezentací nemyslím samotné naklikání slajdů do Powerpointu. To už je závěrečný moment, pěkně o tom píše Martin Hassman.
- Zkuste si slovy formulovat, co chcete prezentací sdělit, co si z ní má posluchač odnést.
- Vypište si body, které jsou ve vaší prezentaci nejdůležitější.
- Zkuste téma vysvětlit svému kamarádovi (nebo psovi). Pochopil to, byli jste dostatečně srozumitelní? Pravděpodobně zjistíte, že ne. Hledejte lepší způsoby, jak to vysvětlit.
- Pak si vytvořte osnovu a případné slajdy
- Slajdy pište jen heslovité, použijte vysoce kontrastní barvy a velké písmo
- Celou prezentaci si vyzkoušejte a změřte čas: neměla by překročit 30–40 minut
- Pokud budete ukazovat kód, pracovat s prohlížečem atd, vyzkoušejte to v rozlišení 1024×768
- stekycz
- Člen | 152
Vzhledem k počtu potvrzených lidí na srazech jsem upravil rezervaci:
- počet lidí 35
- rezervováno od 20:00
- hlásit se k rezervaci je možné na heslo „poslední sobota“
Jsme umístění do nekuřáckého salónku až pro 50 lidí, takže počítám, že tam je nějaká rezerva, kdyby nás nakonec bylo ještě více :-)
- bojovyletoun
- Člen | 667
ahoj, akce se zase vydařila, byly vychytány drobnosti, kterých jsem si na lednové hubové sobotě nevšiml (věšáky,)… Asi nejvíc se mi líbilo seleniové testování-
Mám pár témat na příště:
- formuláře → model, autobinding <→ validace
- (spíš v openspace) bych mohl něco říct, jak nastavit nette adresář do netbeans, aby byla k dispozici i minifikované verze a dal se repozitář snadno pullovat a nebyly v completeion 2× třídy, metody.
ps:
- v otcově přednášce měl debug bar jiný skin, všimli jste si?
- google občas pochybí „joop nette night parfemova voda s rozprasovacem tester“
- ViliamKopecky
- Nette hipster | 230
@paranoik: K Latte mě napadlo zase nějaká shoda s kafařskou terminologií… Ristreto ⇒ Testretto (https://twitter.com/…444446863360)
Editoval enoice (1. 4. 2012 19:49)