Nette & firmy?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Mas3r
Člen | 116
+
0
-

Zajímalo by mě, zda už firmy hledají programátory se znalostí Nette? Víte už o některých?

Jod
Člen | 701
+
0
-

Ja programujem vo firme v nette, ale nikto to odomna necel =D

phx
Člen | 651
+
0
-

Napodobne… Jen skoda, ze nejde lusknout prsty aby se stare projekty predelaly do Nette;)

simon
Člen | 98
+
0
-

podle me se jeste firmy porad boji nasadit nette, protoze za tim stoji jen jeden clovek. asi maji vic duveru ve vetsi firmy a proto podle me spis nasazuji Zend Framework.
Tim vsak nechci rict, ze by to David delal spatne. Jen jde o to, ze se muze kdykoliv rozhodnout s nette skoncit a co pak s projekty, ktere nebudou aktualizovane?

phx
Člen | 651
+
0
-

No tak to pobezi na posledni verzi Nette. Ve firme spravuji weby z roku raz dva a je to tedy sileny. Ale funguje to. Sice kazda uprava je neco hrozneho, ale da se to. Hlavne ze to funguje. A jakmile prijde vetsi zasah tak se to predelava cele znovu. Ale kdyz si hrabu do svedomi tak jsem takhle taky kdysi prasil. I kdyz u kodu s Nette a drzici se myslenek Nette si nedovedu predstavit v blizke budoucnosti co by nas mohlo tak zasadniho prekvalit. Ano je co vylepsovat, ale za ty roky co delam v PHP se jen vylepsily objekty a na internetu se objevily Ajax aplikace. Nic co by Nette nezvladno. Nejaka futurisitcka vize? Co prijde tak prevratneho ze by vadilo, kdyby si dal David pauzu?

romansklenar
Člen | 655
+
0
-

phx napsal(a):

Co prijde tak prevratneho ze by vadilo, kdyby si dal David pauzu?

Další a další a další neustálé oddalování PHP 5.3 :)

David Grudl
Nette Core | 8218
+
0
-

simon napsal(a):

podle me se jeste firmy porad boji nasadit nette, protoze za tim stoji jen jeden clovek. asi maji vic duveru ve vetsi firmy a proto podle me spis nasazuji Zend Framework.

V tom máš pravdu, ale vidím to optimisticky – Nette je „na startu“ a důvěra firem je větší, než bych čekal. Už tím, jak často právě váhají mezi Zendem a Nette, i když pak zvolí Zend. Co se snažím změnit je, aby volba nebyla vedena „předsudky“.

Předsudky typu „větší firma“, „víc vývojářů“ jsou často marketingový trik. Za projektem vždy stojí velmi málo vývojářů (jeden, dva, co by na prstech jedné ruky napočítal) a firma v pozadí bývá někdo, kdo spíš rýžuje na prodeji certifikátů a podpory a jen zlomek peněz vrací zpět. Váhal jsem, jak nejúčinněji proti tomu bojovat a nakonec jsem se rozhodl důsledně tajit, že Nette je český projekt a kolik za ním stojí lidí :-)

simon
Člen | 98
+
0
-

Nechci hnat tuhle diskusi do absurdnich rovin, ale nedej boze kdyby se ti neco stalo. Na ZF treba pracuje 5 lidi a kdyz s nima spadne letadlo tak je nahradi jiny team, ale ZF to nepolozi.

Otazka je, jestli casem k vyvoji Nette priberes par lidi. Na foru je hodne shopnych lidi. Potom by si mozna firmy rekli, ze uz to neni one-man-show a sli do toho. Ale na druhou stranu, za uspesnymi opensource projekty casto stoji jen par lidi… Jen ty firmy to porad nechteji pochopit. A mozna je tu jeste takovy ten predsudek „co je drahe, je dobre“ a kdyz nasazeni netrva dyl jak pul roku tak to neni poradne…

No utajovani je taky zpusob, ale po precteni fora a navstiveni tvych prednasek to musi byt kazdemu jasne jak to s Nette je.

David Grudl
Nette Core | 8218
+
0
-

Snažím se říct, že na ZF sice pracuje pět lidí, ale každý na úplně jiné části frameworku, obdobně za CakePHP, PRADO, Qcodo, Ruby on Rails, Symfony, Ruby stojí často jeden-dva klíčoví lidé. Když s nimi spadne letadlo, představuje to pro ZF životní problém. Nemyslím si proto, že se Nette nějak výrazně liší, jen je to víc okaté.

Vtipné je, že jako hlavní výhoda open source se uvádí nezávislost uživatelů software na producentovi ;)

soundake
Člen | 24
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Snažím se říct, že na ZF sice pracuje pět lidí, ale každý na úplně jiné části frameworku, obdobně za CakePHP, PRADO, Qcodo, Ruby on Rails, Symfony, Ruby stojí často jeden-dva klíčoví lidé. Když s nimi spadne letadlo, představuje to pro ZF životní problém. Nemyslím si proto, že se Nette nějak výrazně liší, jen je to víc okaté.

Vtipné je, že jako hlavní výhoda open source se uvádí nezávislost uživatelů software na producentovi ;)

Nevycházej z domu!

simon
Člen | 98
+
0
-

Tak cim to je ze kdyz se firmy rozhoduji mezi Nette a ZF tak se rozhodnou pro ZF? Ja napriklad pouzivam Nette (s dibi a Texy) jako hlavni framework a ze ZF pouzivam jen nektere knihovny. Podle me je to silna kombinace. Nelisi se treba nejak vyrazne Nette licence od te ZF? (nevim necet jsem ani jednu takze se mozna ptam blbe…)

llook
Člen | 407
+
0
-

romansklenar napsal(a):

phx napsal(a):

Co prijde tak prevratneho ze by vadilo, kdyby si dal David pauzu?

Další a další a další neustálé oddalování PHP 5.3 :)

Nebo naopak příchod PHP 5.3.1, pod kterým Nette z nějakého šíleného důvodu nepojede (třeba oddělovač jmenných prostorů změní na .|..).

David Grudl napsal(a):

Ona se ta výhoda projeví až v momentě, kdy ten software používá mraky lidí, nebo ještě lépe – mraky firem. Kdyby třeba procento uživatelů frameworků bylo schopno i ochotno ve vývoji toho svého pokračovat na vlastní pěst, tak v hodně velké komunitě s tímto procentem můžeme zhruba počítat (zákon velkých čísel), zatímco v malé komunitě to může být 10% stejně jako 0%…

Může všech pět naráz zařvat, třeba v tom letadle (klišé, že žádný učený z nebe nespad', je mylné), ale úplně by se tím vývoj nezastavil. Když se objeví bug, ihned se najde nějaký neoficiální patch. Když je potřeba nová funkčnost, někdo ji udělá pro sebe a zveřejní (kolik jen vzniklo svého času různých knihoven Zend_Form).

Navíc u toho Zendu by mateřská firma asi hledala náhradu a pracovat pro Zend, to je pro většinu PHPkařů nabídka, která se neodmítá. Zatímco ve vývoji Nette by někdo musel pokračovat zadarmo, jako teď ty…

j3nda
Člen | 12
+
0
-

zdravim vsechny. nechci psat zadny PR clanek.

nette mam v merku nekdy od 2008/04 (tusim php frameworky) a zaujalo me naotolik, ze u nas ve firme resime postupny prechod na nette :-)

v planu jsou taky nejake dotace na vyvoj nette (at uz formou vyvojaru na projektech anebo primo pro davida).
musim rict, ze za ty 4r (2004–2008 co pises v copyrightu) jsi udelal davide kus prace. docela by me zajimala nejaka uplne prehistoricka verze nette napr. v.0.0.1 jak vypadala a z jake hlavni myslenky vychazela.

v kazdem pripade nette budu dale sledovat a zkouset se ho postupne naucit(holt uz nejsem ten mladik co se nauci cokoliv za 20min na hajzliku s dokumentaci ;-), abych mohl dostat svemu tvrzeni zde v prispevku.

ps. tech 20min berte z rezervou.

David Grudl
Nette Core | 8218
+
0
-

j3nda napsal(a):

nette mam v merku nekdy od 2008/04 (tusim php frameworky) a zaujalo me naotolik, ze u nas ve firme resime postupny prechod na nette :-)

To mě velmi těší

docela by me zajimala nejaka uplne prehistoricka verze nette napr. v.0.0.1 jak vypadala a z jake hlavni myslenky vychazela.

Myšlenka byla (možná překvapivě) velmi podobná současné, snad i trošku bohatší, ale ta implementace… Byl jsem o pár let horší programátor a PHP bylo o pár let horší jazyk ;-)

j3nda
Člen | 12
+
0
-

David Grudl napsal(a):

docela by me zajimala nejaka uplne prehistoricka verze nette napr. v.0.0.1 jak vypadala a z jake hlavni myslenky vychazela.

Myšlenka byla (možná překvapivě) velmi podobná současné, snad i trošku bohatší, ale ta implementace… Byl jsem o pár let horší programátor a PHP bylo o pár let horší jazyk ;-)

rozumim. ja osobne jsem zkousel taky nejakou svou sadu funkci napsat. to bylo v dobe php4 na vrcholu a php5 zacinalo. potreboval jsem neco, cim mohu 1 web rychle zacit psat nez vymyslet framework. tazke tomu ani framework nerikam, spis je to sada skriptu, co do sebe zapadaji a usetri alespon nejaky cas.

pokud by ses o te myslence nejak rozepsal, tj. nejake takove ctive povidani :-) urcite si to rad prectu a verim, ze by to bylo uzitecne i do dokumentace, napr. pod sekci „vize“ :-)

vvendigo
Člen | 1
+
0
-

http://onrea.com/pd/75227182
Znalost Nette vitana velmi. :)
A pozor – neplest firmy Mafra = MF Dnes a iDnes, a fu. MF = nakladatelstvi, casopisy (Ikarie, VTM, atd), E15.

Editoval vvendigo (30. 1. 2009 10:50)

Inza
Člen | 330
+
0
-

Já sem byl nedávno na pracovním pohovoru (předpokládaje podle emailů manažera že mají zájem o programátora na projekt, ale jak obvykle se z toho vyklubal programátor aspoň na částečný úvazek…) a PHP frameworky bylo jedno z témat. Jestli se o to zajímám a tak.

Každopádně, o čem chci mluvit: ten dialog se na chvilku zvrhnul na to, proč Nette a ne Zend, jak jsem manažerovi vysvětloval a on mi řekl svůj postoj a co ho k tomu vede:

Skutečně je to ve firmách tak, že chtějí rozject PHP framework a rozhodují se mezi Nette a Zend. On mi popisoval jejich situaci tak, že programátoři by raději Nette, ale pro něho jako manažera je příhodnější Zend – je prý „osvědčený, spolehlivý a už je tu pár let“.

Já Vás chápu manažeři, ale zapřemýšlejte – jednak, jak David říká, za Zendem je taky jen pár lidí. Ale především – není náhodou právě to, že Nette za tak krátkou získalo tolik oprávněné popularity, nebo to, že je i přes svou mladost tou druhou možností, kterou zvažujete vůči „velkolepému, osvědčenému a tradičnímu Zendu“ jednoznačný argument pro to, který Framework zvolit?

Poslouchejte své programátory manažeři, pak nebude o čem přemýšlet…

A jestli máte pochybnosti o tom, kolik lidí pracuje na vývoji Nette, přijďte někdy na Poslední sobotu!

Tudíž odpověď na otázku: „Co by se stalo s Nette, kdyby Davida přejela Tramvaj?“ zní: „Sice nikdo z nás není takový jako David – zatím, ale po pár dalších posledních sobotách se nás zeptejte znovu, a David vám ukáže víc než deset lidí, kterým může svěřit vývoj Nette, až bude chtít, aby ho přejela tramvaj…A do té doby se bude tramvajím vyhýbat…“