[Poslední sobota 2+0+2+0+2×0+2] Praha 28.1.2012

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
BombajS
Člen | 9
+
0
-

23:00 mi jede poslední autobus z Dejvické. Měl bych stihnout vše? Nebo do kolika tradičně PoSobota trvá?

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@**BombajS**: Posobota trvá, dokud neodpadnou poslední mohykáni (do svítání), ale přednášky určitě stihneš všechny ;)

Panda
Člen | 569
+
0
-

Tak nakonec měním téma a budu povídat o routování. Téma debuggování si nechám na nějakou z dalších sobot (či jinou akci) a zaměřím se čistě na Xdebug…

wdolek
Člen | 331
+
0
-

Ale notak… debugovani je zajimave tema. Ano, PS se toci kolem Nette, ale podivejte se do sveta (a nemusi to byt zrovna daleko) a uvidite, ze ono to s tim Nette zas tak zhave neni. Proc neudelat akci, na kterou by prisli i ne-Nettisti? Treba by je prave to presvedcilo!

wdolek
Člen | 331
+
0
-

Ma nekdo poruceneho elePHPanta u Michala Spacka? Mam k dispozici seznam lidi, kteri se zavazali pro slonika osobne prijit. Spaze nam vsak odjel na par dni za ocean, tak jsem byl poveren, v pripade zajmu, sloniky vydavat. PM/IM (skype:wdolek)/FB (wdolek)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@**wdolek**: Davídek se nechal slyšet, že by rád, kdyby se to tentokrát týkalo základů Nette ;)

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

wdolek napsal(a):

…by prisli i ne-Nettisti? Treba by je prave to presvedcilo!

Vždyť právě!

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

wdolek napsal(a):

… Ano, PS se toci kolem Nette, ale podivejte se do sveta (a nemusi to byt zrovna daleko) a uvidite, ze ono to s tim Nette zas tak zhave neni …

Tématem nejde o to okolo čeho se PS točí. Jde o to že tato PS je zaměřena na představení Nette 2.0 (resp. Nette jako takového).

wdolek
Člen | 331
+
0
-

Patrik Votoček napsal(a):

Tématem nejde o to okolo čeho se PS točí. Jde o to že tato PS je zaměřena na představení Nette 2.0 (resp. Nette jako takového).

Tak urcite, s tim pocitam, ze bude predstavene Nette 2.0 (a doufam, ze to nebude 2.0 gamma nebo neco takoveho ;D), ale kdyz se nekdo nabidne s tematem – ktere je sice obecnejsi, lec stale extremne zajimave… tak mi prijde nehezke nekoho od takoveho tematu odrazovat.

Ale :) to je jen muj skromny nazor…

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

wdolek napsal(a):

… tak mi prijde nehezke nekoho od takoveho tematu odrazovat …

To nikdo nedělá :-) Naopak pokud mě něco neuniklo tak se tyto přednášky posouvají na příští PoSobotu. Jinak řečeno neodříkáme ty přednášky úplně ale na tuto PoSobotu která má jasně danné tématické zaměření.

Jan Voráček
Člen | 90
+
0
-

Jestli můžu trochu mimo – poradí někdo, kde se u Hubu dá spolehlivě a levně zaparkovat? Jako jedno řešení jsem vymyslel OC Nový Smíchov, kde je 5 hodin zdarma. V Drtinově ulici jsem totiž snad nikdy neviděl volnej flek :)

wdolek
Člen | 331
+
0
-

Jan Voráček napsal(a):

V Drtinově ulici jsem totiž snad nikdy neviděl volnej flek :)

Tak muzes zaparkovat o par ulic dal ;) tech par minut chuze snad tolik neublizi. A myslim, ze o vikendu je parkovani realnejsi (smerem k smichovu, kosirum).

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

Bude sa dat v Hube „nocovat“? Tym myslim zakvasit sa niekde na stolicke do cca 5am.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

@srigi v Hubu jsme pokud se nepletu cca do 21:00… Pak bude after party… Taky máme (s HosipLan-em) v plánu někde přežívat do rána než nám pojede první vlak.

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

Ad after party: nejvyšší čas rezervovat hospodu. Máte někdo tip na nalejvárnu poblíž Hubu?

stekycz
Člen | 152
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Ad after party: nejvyšší čas rezervovat hospodu. Máte někdo tip na nalejvárnu poblíž Hubu?

Na Andělu bydlím, takže mohu osobně i zaběhnout a udělat rezervaci. Otázka je, jaký styl?

  • dobrá hospoda s Plzní
  • pajzl s čímkoli (NON-STOP)
  • dobrá restarurace s širokou nabídku
  • velmi kvalitní restaurace s užší nabídkou
  • příjemná kavárna/hospoda s free wi-fi

Taky záleží pro kolik lidí – kolem počtu přihlášených ke srazu?

Editoval Gruw (26. 1. 2012 18:48)

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

Na srazy.info je 90–130 lidí, dejme tomu, že dojdou 2/3, tedy 60–90, a po deváté do hospody půjde cca 1/3, takže asi 30 lidí.

stekycz
Člen | 152
+
0
-

Nápady na podniky v okolí Anděla až Újezdu:

  • The Pub – Kvalitní, mají Plzeň, dobře vaří, pivo si člověk může natočit sám
  • El Barrio de Ángel – Vaří velice dobře (především steaky), trochu dražší, velký výběr vín, Staropramen, oddělené kuřácké a nekuřácké prostory
  • Kavárna v sedmém nebi – příjemné prostředí, free wi-fi, Plzeň, bohužel relativně málo prostoru, ale akorát bychom to zabrali celé (cca 30–40 míst?)
  • Potrefená Husa – poměrně příjemné prostředí, Staropramen, dobře vaří, možná trochu dražší
  • Kozlovna – trochu menší prostory, Kozel, relativně dobré ceny
  • Mlsná koza – pokud i dobře pamatuji, není příliš velká, ale celkem dobře vaří, mají Staropramen
  • Restaurace Anděl – Plzeň, relativně velké prostory

Věřím, že bude možné se případně domluvit na delší otevírací době.

Zápory:

  • V The Pub chtěji při takhle velkém počtu nějakou zálohu
  • Některé z restaurací mají krátkou otevíračku.

V případě protáhnutí debat a nebo potřeby někde zůstat, na Andělu je snad vždy něco otevřeno. Minimálně chvilku jde zůstat třeba v Knoflíku

awsickness
Člen | 98
+
0
-

skoda ze lokal blok bude nacpany k prasknuti.

petrb
Člen | 8
+
0
-

OT: nikdy jsem ještě na Nette srazu nebyl. Poradí někdo z mazáků, jestli má/nemá cenu si s sebou na sraz tahat notebook? Díky

iguana007
Člen | 970
+
0
-

záleží, na co bys ho tam potřeboval? A co jsem se díval na fotky HUBu (kde bude tato PS probíhat), tak to vypadá, že většina lidí bude stejně stát (nevypadalo to, že by tam bylo přes 100 míst k sezení).

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

Gruw napsal(a):

Nápady na podniky v okolí Anděla až Újezdu:

Hele nechám to na tobě, ono je to vážně docela jedno, pokud tam teda mají Plzeň ;-)

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

Valím pro trička někam na Sibiř.

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Tak co s tou after? Některé ze jmenovaných podniků chtějí rezervaci a v sobotu večer nebývá v hospodách zrovna prázdno. Osobně znám jen Kozlovnu a Víno na Celné a oboje bude bez rezervace problém.

@Gruw: Jestli to je ostatním jedno, tak asi něco vyber, když máš přehled.

Fanda
Člen | 39
+
0
-

Zajímavý téma by mohlo být taky „moduly“.

stekycz
Člen | 152
+
0
-

Rezervace v El Barrio de Ángel provedena! Takhle na poslední chvíli pro takhle velkou skupinu možná můžeme být rádi, že v oblasti Hubu se vůbec něco podařilo zarezervovat :-)

iguana007
Člen | 970
+
0
-

David Grudl napsal(a):
… pokud tam teda mají Plzeň ;-)

Taky bych upřednostnil čepovanou Plzeň :)

stekycz
Člen | 152
+
0
-

iguana007 napsal(a):

Taky bych upřednostnil čepovanou Plzeň :)

Také bych raději čepovanou Plzeň, ale jak píšu, den předem sehnat vůbec rezervaci pro takhle velkou skupinu je celkem problém (v krátké vzdálenosti). Vědět o tom týden a více předem, mohla být rezervace v přímo Plzeňské restauraci. Snad příště! :-)

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

Dokonce v Potrefené Huse nemají čepovanou Plzeň ani při rezervaci dva týdny předem!

Šaman
Člen | 2635
+
0
-

Fanda napsal(a):

Osobně bych preferoval zůstat co nejblíže nette a nijak moc neodbočovat. DI, Ajax a snippety, Komponenty… to zní dobře. Možná taky vlastní latte makra a novou podporu DB.

Nepojedete někdo z Liberce? Mohli bychom se sesednout do auta.

Z Liberce jedeme dva Studentem ve 13h z Fug. Auto nemáme, ale jestli ty ano, můžeš mi napsat na mail (v profilu) a dohodneme se.


Jsem zvědav jak se vejdeme, aktuálně nás má být 114–147 :) Nette frčí.

Editoval Šaman (27. 1. 2012 22:39)

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Co takhle probourat strop… nebo přenášet projektorem ad hoc v druhé místnosti (to druhé by snad nebylo tak těžké).

stekycz
Člen | 152
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Dokonce v Potrefené Huse nemají čepovanou Plzeň ani při rezervaci dva týdny předem!

Poznámkou jsem myslel spíš to, že dva týdny předem by byla možná rezervace někde, kde Plzeň je :-)

PetrP
Člen | 587
+
0
-

…a ve 21.00 přesun do kulturně-hospodského zařízení El Barrio de Ángel (kuchyně vaří do 22:15).

Mimochodem jestli to je česká restaurace tak když vařej do 10 tak v 9 už nebudou přijímat objednávky :-)

arron
Člen | 464
+
0
-

Online přenos asi nebude, co? Dneska jsem lehnul s brutalnim kašlem, takže se tam asi nedoplazim…

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

Jede něko z Brna, ci pres Brno?

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

Přátelé, děkuju všem, že jste dorazili, přednášejícím za přednášky, sponzorovi za důvěru a Vítkovi za organizaci. Podle mého zatím nejlepší Poslední sobota, zítra sepíšu podrobnější shrnutí.

Podle klaboseni.cz byla #posobota včerejší top hashtag!

David Grudl
Nette Core | 8136
+
0
-

Jo, a kdo si nechal v El Barrio tmavě zelenou čepici? Mám ji :-)

enzo
Backer | 15
+
0
-

Navážu na Davida, chtěl by taky moc poděkovat všem za prezentace, parádní atmosféru v Hubu, organizaci a lehce roztříštěnou konverzaci v hospodě :-) jakožto má 1. posobota to bylo fajne a už se těším na další setkání. Jak jsem již říkal Vítkovi, formát prezentací je naprosto parádní a pokud to půjde, tak bych v něm určitě pokračoval, témata se podle mě najdou sami, stačí oslovit lidi…

openspace technology je taky zajímavej nápad a rozhodně bych i s ním pokračoval dál, ale možná by to chtělo ještě trochu uchopit „organizačně“ a vytvořit lehké mantinely témat anebo naopak témata sdílet elektronicky, aby i zpětně si mohl každý projít ten či onen openspace. Zní to asi dost abstraktně, ale věřím, že tohle se vyladí podle toho jaký o to bude zájem

Jan Endel
Člen | 1016
+
0
-

Jaký videomateriál se prosím natočil? Už se těším až si pustím alespoň záznam (minimálně Vstřínki ho tam).

Marek Lichtner
Člen | 6
+
0
-

@David Grudl napsal(a): Jo, a kdo si nechal v El Barrio tmavě zelenou čepici? Mám ji :-)

Tá čiapka je moja. Ak by si ráno bol ešte s niekým kto ide do Bratislavy, tak mi ju po ňom pošli. Srigi ty ešte nie si v Prahe?

Marek Lichtner
Člen | 6
+
0
-

A ešte nejaký feedback ku #posobote. Podľa mňa to bola výborná akcia. Keď som odchádzal z El Barrio, tak sa ma David pýtal, či to nebolo moc ako konferencia, že nebolo až toľko času „se ožrát“ ;-) Pre mňa práve to, že to bolo ako konferencia, bol dôvod, že som prišiel. Určite by som nejazdil 400km len zato, aby som sa mohol „ožrát“. A myslím, že historicky najvyššia účasť bola práve preto, že to bolo ako konferencia. Navrhoval by som možno urobiť anketu:

Ako by ste si predstavovali posobotu?

  • hlavne sa dobre ožrať a najesť a keď niekto niečo povie o nette fajn, ale neni to nutné
  • nette 30% zábava 70%
  • nette 50% zábava 50%
  • nette 70% zábava 30%
  • prišiel som hlavne kvôli nette, zaujímajú na kvalitné odborné prednášky, aj také čo idú viac do hĺbky. Na posobotu idem hlavne, aby som sa naučil nejaké best practice od nette guruov.

Prosím tu neodpovedajte, to je len návrh, možno by sa to mohlo hodiť na nejaký twtpoll. Prípadne upraviť, ak by bolo treba.

Ešte drobné technické poznámky. Organizácia výborná, ďakujem Vítkovi. Možno drobná poznámka. Ak sa pýta niekto z publika, je potrebné, aby prednášajúci nahlas zopakoval otázku, aby ju všetci počuli. Čiže bolo by dobré, aby tam bol nejaký moderátor, ktorý by na takéto detaily myslel.

Ešte pár komentárov k samotným prednáškam

  • Pre mňa najlepšia prednáška bola od Honzy Tvrdíka. Krátka jasná teória, dobré názorné príklady a ukážky kódu pri live programovaní, výborný a hlavne prirodzený humor. Vidieť, že Honza si to dobre pripravil. Jednička s hviezdičkou. Ak si budete chcieť pozrieť len jednu prednášku, tak si pozrite práve túto.
  • Routovanie od Jana Smitku bolo tiež veľmi dobre pripravené, pekné príklady pri live programovaní, veľmi užitočné, pokiaľ sa niekto chce dostať do routovania hlbšie.
  • Kešovaní od Martina Majora bola tiež kvalitná prednáška, dobre pripravená. Vidieť, že Martin má dobré skúsenosti v oblasti kešovania.
  • Vojtech Dobeš ukázal AJAX a snippety, prednáška bola tiež viac menej dobre zvládnutá, až na drobné zaváhanie na konci.
  • Davida nebudem moc kometovať, predviedol svoj dobrý štandard.
  • Jan Marek ukázal prihlasovanie cez FB. Jan by možno mohol trochu popracovať na forme, predsa len nevyzerá dobre, keď prednášajúci pozerá dole do monitora a ticho číta do zeme, občas mu nebolo dobre nerozumieť.
  • Na koniec som si nechal prednášku o DI od dvoch TOP nette fórum komentátorov, ako nás na to sami upozornili. (Táto ich práca je veľmi veľmi dôležitá. Bez aktívnych nette guruov, ktorý neúnavne odpovedajú na otázky začiatočníkov, by nette nebolo tam kde je.) Teraz k prednáške. Téma je to určite ťažká, bolo vidieť, že chalani jej rozumejú, ale to nestačí. Základný princíp DI povedali, ale nie som si istý, či tí, ktorý sa tešili, že na prednáške konečne pochopia DI, či im to pomohlo v porozumení. Jedna vec je téme rozumieť, druhá vec je to vedieť dobre vysvetliť. Myslím, že to trochu podcenili a ako sami povedali, sa až tak dobre nepripravili a možno aj preto mali trému. Škoda, že mali len slajdy a DI neukázali na žiadnom praktickom príklade. Ale určite ich treba pochváliť, že sa aspoň tejto témy nebáli a viac menej dobre vysvetlili DI.

Bolo by dobré, keby boli na jednom mieste, možno na stránke posobota.cz, všetky materiály k prednáškam: prezentácie, naprogramované príklady a aj video. To by bolo super.

Na záver. Celkovo to bola výborná akcia a mne osobne vyhovuje, čím má posobota viac formu konferencie. Prednášok bolo veľa, ale mne to nevadilo. Pokiaľ by bol v budúcnosti takýto bohatý program, navrhoval by som možno začať ešte pred obedom a program rozdeliť do dvoch častí obedom, aby toho nebolo moc naraz.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Já bych se tedy, ehm, skromně omluvil za zanedbanou přípravu, příště to bude lepší, slibuju ;) Naše slajdy

Na druhou stranu, čekal jsem, kdo se ozve, že chce openspace na téma DI a nikdo se neozval, takže předpokládám, že to až tak hrozné nebylo :) Pokud by chtěl někdo detailní informace, tak v dokumentaci je skvělý materiál a samozřejmě si můžete zakládat vlákna na fóru a můžeme se ještě pobavit a dovysvětlit, kdyby někdo tápal :)

Editoval HosipLan (29. 1. 2012 10:29)

Panda
Člen | 569
+
0
-

Materiály k mojí včerejší přednášce jsou k dispozici zde: http://jan.smitka.org/nette-routing/

Ve slidech jsem opravil zápis FILTER_TABLE a v PageRoute jsem opravil modifikaci parametrů v Application\Request a vracení NULL, pokud parent::match() nematchne routu. Více informací přímo ve zdrojáku.

awsickness
Člen | 98
+
0
-

tak posobota byla zajimava a dobrem duchu. doufam ze bude vice takovych akci.
hospilan a vrtak dobra prednaska, ale priste vic procvicit bylo to takove rozevlate.

bojovyletoun
Člen | 667
+
0
-

Nazdar, taky jsem byl na své první poslední sobotě. jsem spokojen.

  • Forma a úroveň prezentací byl pěkná. Akorát jsem nerozhodný ohledně live programování na přednáškách, někdy se mi to líbílo víc nebo mín.
  • Čekání by bylo záhodno zkrátit

Teď bych ohodnotil přínos jednotlivých přednášek pro mě, tak to neberte jako kritiku. Taky co se týče novinek, tak origin/master^ považuji za zastaralé :)

  • DI. pěkné bylo shrnutí zápisu v configu a továrničky na komponenty. Třeba rozvedení extensions by mě potěšilo.
  • komponenty Obsah byl spíš pro mě opakovací, ale Skvělé vystupování a programování!
  • routování. Potěšilo by mě něco víc advanced-problém filtrování podle jazyka, něco o Seo|Extendable routeru.
  • AJAX snippety. Dynamické snippety byly pěkné.
  • Latte. Jak jsem psal, novinky sleduji, zajímavý byl pohled do historie.
  • uFW. MicroPresenter používám, ale tohle téma mě zaujme vždy.
  • Kešování bylo povedené
  • Login@FB. Tohle mě velice zaujalo, dost jsem se toho dozvědel.
  • Čekal jsem delší povídání vývoji nette.

Ještě celkově se mi líbilo návaznost přednášek. A uplně celkově taky

Editoval bojovyletoun (29. 1. 2012 12:13)

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

Diky moc za posledni sobotu, myslim, ze se povedla nad mone ocekavani. Ovsem nejsem si uplne jisty, jestli nahodou posobota ted tematicky nesplyva s nette-kurzy na Davidove skoleni. Mozna by stalo za to zkusit definivat nejake hranice.

K prednaskam: Kazdopadne, u me vyhrala jednoznacne prednaska Honzy Tvrdika. (Davidovy prednasky vynecham, protoze je ma dobre proste vzdy. :-) Potom mi jeste utkvela v pameti prednaska o cachovani, pac byla hezky vysvetlena. Dale byla pro me novinka prihlasivani pres facebook, nicmene tu me zaujal ciste obsah, forma nebyla zrovna nejlepsi. Povidani bylo fajn, nicmene neni dobre mitna projektoru tolik textu najednou. Je prakticky nemozne to precist… Potom urcite výtka k opakovani otazek, je to proste nunost a malo kdo to dela. od treti rady dal se potom uplne ztraceli, kdyz se odpovidla na dotazy, ktere neslyseli.

Kazdopadne se s Vami rad uvidim za mesic zase, tentokrat nejspis v Krne?

mcmatak
Člen | 490
+
0
-

Byt jsem mohl zůstat jen dvě hodiny, dychl na mne macworld, next big thing, skype s Jakubem (to je okoukane od Billa? Nebo to někdy steve taky používal?), jen je tam moc té edukace, mělo by to byt víc zaměřené na wow efekt (mluvím o přednáškách, některých). Každopádně atmosféra je fajn a hub asi nemá konkurenci. Snad jen one more thing, je to vse tak perfektní ze k dokonalosti chybi jen krůček, dulezite aby nette bylo i nadále pro Davida dostatečně velkou vyzvou.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Moje přednášková příkladová aplikačka je k dispozici na https://github.com/…nette20login. Slajdy jsou v tom repozitáři ve složce slajdy.

Nějaká dobrá duše mi to případně může forknout a rozběhnout twitter přihlašování :)

spidy
Člen | 55
+
0
-

Jsou někde k dispozici záznamy z přednášek?

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Zatím ne, ale byly tam dvě kamery, takže o záznam bych se nebál.