Tip na oblíbenou distribuci LINUX
- buffus
- Člen | 101
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli pro vývojáře v Nette na NetBeans existuje nějaká oblíbená distribuce Linuxu. Používal jsem dřív XPčka a PSPad, teď jsem přešel na linux a zkusil Debian 6.0.3 AMD 64, ale než jsem rozchodil na locale LAMP a NetBeans, aby běželo Nette, tak jsem nad tím strávil dva dny. Pořád chyběl nějaký balík, nebo byl zastaralý.. Teď to sice běží, ale pořád něco řeším, mám bordel ve zdrojích, v nainstalovaných balíčkách.. Nejraději bych to znova přeinstaloval, mám E8400, 4GB RAM.
Jiné distribuce neznám. Nemáte v komunitě kolem Nette nějakou oblíbenou distribuci?
Díky.
PS: I částečně uvažuji o zakoupení Win 7 64, ale rád bych zkusil cestu levnější..
- Michal Vyšinský
- Člen | 608
Ahoj, já používám už přes rok Linux Mint – před měsícem jsem přešel z LM 11 na LM 12 – a jsem naprosto spokojen
- srigi
- Nette Blogger | 558
Pre PHPckara aj ja odporucim openSuSE. Kce to site trocha silnejsie zelezo,
ale vsetko sa tam da krasne naklikat (Apache a PHP je tusim v uz out-of-box).
Aj balickovac zypper
(s nadstavbou Yast) je IMHO pohodlnejsi ako
ten skaredy apt
.
Rada do zivota Linuxaka: ked uz si vyberes distro, zostan pri nom aspon 1 mesiac. Najhorsie co mozes urobit, je vyskusat 3 distra za tyzden.
Editoval srigi (12. 1. 2012 12:29)
- Majkl578
- Moderator | 1364
buffus napsal(a):
teď jsem přešel na linux a zkusil Debian 6.0.3 AMD 64, ale než jsem rozchodil na locale LAMP a NetBeans, aby běželo Nette, tak jsem nad tím strávil dva dny. Pořád chyběl nějaký balík, nebo byl zastaralý.. Teď to sice běží, ale pořád něco řeším, mám bordel ve zdrojích, v nainstalovaných balíčkách..
Tady bych hledal problém spíš v lidském faktoru a neznalosti systému. :) Debian stable (Squeeze) se na běžné používání moc nehodí, kvůli zastarávajícím balíkům (politika z principu neumožňuje jiné než bugfix aktualizace). Takže minimálně testing (Wheezy).
Už několik let Debian používám (různě mezi verzemi
testing/unstable/experimental, momentálně unstable/experimental) a jsem
s ním spokojený. Není to systém, kde si vše naklikáš, to spíš bude
třeba Ubuntu, je spíš o tom jak si ho upravíš ke svému obrazu.
S rozběhnutím Nette problém nevidím, jeho požadavky jsou přeci jasné.
Pokud neznáš potřebné balíky, neobviňuj systém. :) Zastaralé balíky
buď souvisí s tím, že je to stable systém (ikdyž mě nenapadá, jak by to
mohlo ovlivňovat Nette), nebo jen s falešnou domněnkou.
Debian jen prostě není úplně vhodný pro začátečníky, jelikož vyžaduje vlastní iniciativu po instalaci.
- Petr Mašát
- Člen | 101
Hoj,
jestli nemáš vůbec žádné dřívější zkušenosti s linuxem, tak se
neboj volby nějaké vyložené klikací distribuce. Osobně používám Kubuntu, protože jsou na něj
dobré návody snad úplně
na vše, všechny balíčky jenž jsou pro linux tak jsou i pro ubunta. Ano
necítím se takový geek jako když jsem používal gentoo, ale popravdě dneska
u mě vyhrála moje přirozená lenost učit se více nežli nutné
minimum.
Jinak na vývoj používám KDevelop a kdybych měl silnější komp tak bych přešel na
Eclipse.
pm*
- Melmen
- Člen | 132
Na serveru používám Debian a Ubuntu, jsem na něj zvyklí. Na desktopu potom buď ubuntu (s Gnome, Unity je šílenost :D ) a nebo jsem používal Sabayon (založené na Gentoo).
Pro začátek bych doporučil OpenSUSE, Ubuntu a nebo Mint. Jen se mrkni na screenshoty, jestli se ti bude víc líbit Gnome, KDE nebo něco úplně jinýho.
Kdyby byli problémy s nastavením LAMP (apache, php atd..) tak stačí napsat, rád pomůžu.