Jak se mám Nette naučit?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
jrwm
Člen | 14
+
0
-

Ahoj,
rád bych se Nette naučil, ale je tu tak málo materiálů, že nevím jak to. Prošel jsem si několik tuturiálů na této stránce a rozchodil jsem je až s velkou námahou. Je tam mnoho nepřesností nebo tam některé věci úplně chybí.

Snažil jsem se do stránek začlenit přihlašování úživatelů, ale stránka, která se tomu věnuje (https://doc.nette.org/…thentication) je určena lidem, kteří už s Nette umí pracovat a jsou jim jasné jeho principy. Začátečník je ztracen. :(

Šaman
Člen | 2640
+
0
-

Bohužel máš pravdu, aktuální Nette jsou pro začátečníka dost neuchopitelné.

Na první krůčky doporučuji verzi 0.9 a seriál na zdrojáku a QuickStart.

Až vstřebáš základy, tak už se doptáš na fóru, nebo se mezitím dokončí Nette 2.0 do nějakého oficiálního vydání a pak se k němu vytvoří dokumetace.

V současné době se Nette tak mění pod rukama, že psát dokumentaci není k čemu (ke staré verzi je to už skoro zbytečné a nová verze se mění.)

VaKvas
Začátečník | 111
+
0
-

Muzu potvrdit. Jsem jsem tom stejne…
Nechci delat propagandu, ale moc me pomohlo skoleni, ktere dela David na Nette. Tak nejak me nastartovalo a zacal jsem delat nejaky projekt a kdyz se seknu, poptavam se na foru…

Musim ale priznat, ze me Nette porad prekvapuje a i kdyz vemu v potaz to, ze resim neco hodiny u ceho se zaseknu, tak porad je to o mnoho rychlejsi nez to vsechno psat rucne.. nehlede na fakt, ze bych to ani tak nenapsal ;)

Spis jde o to, pochopit princip a strukturu, pak to jde uz dobre..

Toto me zkusenosti…

pecina.ondrej
Člen | 7
+
0
-

VaKvas napsal(a):

Muzu potvrdit. Jsem jsem tom stejne…
Nechci delat propagandu, ale moc me pomohlo skoleni, ktere dela David na Nette. Tak nejak me nastartovalo a zacal jsem delat nejaky projekt a kdyz se seknu, poptavam se na foru…

Musim ale priznat, ze me Nette porad prekvapuje a i kdyz vemu v potaz to, ze resim neco hodiny u ceho se zaseknu, tak porad je to o mnoho rychlejsi nez to vsechno psat rucne.. nehlede na fakt, ze bych to ani tak nenapsal ;)

Spis jde o to, pochopit princip a strukturu, pak to jde uz dobre..

Toto me zkusenosti…

Myslim ze kdyz vidim tve dotazy tady na foru tak ti nepomohlo ani to skoleni.

h4kuna
Backer | 740
+
0
-

Naučís se to tak že si uděláš web nebo někomu uděláš web. Teoritické učení je k prdu z 90%, spousta věcí ti doteče až nad tím budeš přemýšlet v kontrétní situaci.

jrwm
Člen | 14
+
0
-

Šaman: quickstart jsem prošel, seriál na rootu zkusím, děkuji

VaKvas: Školení je pro mě drahé a nemůžu si ho dovolit. :( Pochopit princip a strukturu? No to bych rád. :)

matata: No to právě dělám. Absolvoval jsem zdejší tutoriál o tvorbě blogu. Blog jsem zprovoznil a začal ho rozšiřovat. Ve chvíli, kdy jsem chtěl přidat přihlašování do administrační části, jsem přihlašování sice zprovoznil, ale nefunguje přesměrování (headers already sent).

Je to škoda. Nabývám dojmu, že Nette je framework pouze pro zkušené programátory, a mrzí mě to.

Martin
Člen | 171
+
0
-

jrwm:

Lenin napsal – „Učit se, učit se, učit se“. Něco na tom bude. Já jsem školením zahájil a nebylo to dobře. Chápal jsem tam tak desetinu, další asi třetinu pro znuvuprohlédnutí doma. Od té doby 20 hodin denně prohlížím dokumentaci, fórum a hlavně zdrojové kódy.

Po třech měsících téměř beze spánku a již skoro dokončeném udělání dvou různých rozsáhlých projektů si jsem „jistý v kramflecích“ tak ve třetině Nette, ve zbytku občas plácnu takovou pitomost, že i tady na fóru jsem byl párkrát za pitomce. Ale chce to se nebát, diskutovat, občas uznat chybu a znovu si něco projít. Takže občas se strefím a i odborníkům poradím s nějakým problémkem správně. Tedy – ptej se, před otázkou se vždy pokus vyhledat, jestli se to tu už neřešilo, a neboj se zapojit i do jiných diskusí.

To školení by se pro mě hodilo až teď, mělo by mnohem větší význam. Takže si nic nedělej z toho, že na něj nemáš. Tady seženeš lidi opravdu ochotné poradit, pomoci. Záleží také na vstupních vědomostech, já jsem třeba na stará kolena přešel na PHP z C++ a plno věcí mne dodnes fascinuje (míněno ironicky, ale jsou tu i dobré vychytávky a Nette dělá z PHP docela použitelný nástroj). Ono sice Nette to dovedně skrývá, ale i při jeho používání je dobré vědět, jak vlastně probíhá komunikace prohlížeče se serverem, co vše může provádět javascript, jak přenášet stav v bezstavovém prostředí, základy o útocích a bezpečnosti a plno dalších specificých věcí.

A v neposlední řadě – sežeň si dobrý debugger a hraj si. Stáhni si příklady i addony, projdi si, jak se v nich co děje, kudy se kroutí kód. Třeba takový životní cyklus presenteru je úžasná kapitola, kterou ale nejlépe pochopíš, když si pár hotových příkladů projedeš v debuggeru. A když jich projdeš víc, zjistíš, proč vlastně tady je místo vhodné pro redirect a proč to neplatí vždy, proč musí být komponenty připraveny ke zpracování signálů určitým způsobem a vlastně všechno to, co pro mě před 2 měsíci bylo svahilštinou.

Každé učení má své fáze, existuje na to i dost obsáhlá teorie. Takže si buď jistý, že je správné se v určité době nacházet ve fázi naprosté zmatenosti a pocitu, že se to nikdy nenaučíš. Stačí vytrvat, případně si dojít na fotbal a podívat se na to znovu zítra.

pecina.ondrej: Myslíš, že právě takhle mu dodáš odvahu pokračovat a občas se tu na něco zeptat? Všiml sis, že od Davida, Jakuba a dalších opravdových kapacit nikdy nezazní „Ptáš se jako úplný blbec“? Maximálně tak „to se řešilo tady, tady a tady, zkus víc hledat“.

Editoval Martin (12. 5. 2011 13:11)

VaKvas
Začátečník | 111
+
0
-

pecina.ondrej napsal(a):

VaKvas napsal(a):

Muzu potvrdit. Jsem jsem tom stejne…
Nechci delat propagandu, ale moc me pomohlo skoleni, ktere dela David na Nette. Tak nejak me nastartovalo a zacal jsem delat nejaky projekt a kdyz se seknu, poptavam se na foru…

Musim ale priznat, ze me Nette porad prekvapuje a i kdyz vemu v potaz to, ze resim neco hodiny u ceho se zaseknu, tak porad je to o mnoho rychlejsi nez to vsechno psat rucne.. nehlede na fakt, ze bych to ani tak nenapsal ;)

Spis jde o to, pochopit princip a strukturu, pak to jde uz dobre..

Toto me zkusenosti…

Myslim ze kdyz vidim tve dotazy tady na foru tak ti nepomohlo ani to skoleni.

Taky netvrdim, ze jsem to vsechno pochopil… jen jsem rekl, jak se to snazim ja delat a nekoho hned neodradit ;)

Editoval VaKvas (12. 5. 2011 14:40)

jrwm
Člen | 14
+
0
-

Pánové, děkuji za reakce. Já raději zkusím jiný framework.

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

@jrwm: Mohu se zeptat, v čem je zmíněná stránka dokumentace o autentizaci určená těm, kteří už Nette dobře ovládají?

VaKvas
Začátečník | 111
+
0
-

jrwm napsal(a):

Pánové, děkuji za reakce. Já raději zkusím jiný framework.

Osobně si myslim, ze si jinym moc nepomuzes… je tu pomerne slusna podpora v cestine a pro me, jako zacatecnika (nejen v Nette, ale i v OOP a MVC) byl tento nejsrozumitelnejsi.
Uz jen diky dobre popsanym tutorialum (i kdyz jsou na starsi verzi). Sice jsem naskocil taky do rozjeteho vlaku a casto jsem svymi dotazy za blbce, ale vzdy me nekdo poradil a nasmeroval…

Editoval VaKvas (13. 5. 2011 12:26)

Martin
Člen | 171
+
0
-

jrwm:‚jiný framework‘: To můžeš. Ale bez práce nebudeš mít kvalitní výsledky nikde a Nette má několik podstatných výhod, to už bych ovšem opakoval mnohokrát napsané.

tatyalien
Člen | 239
+
0
-

jrwm: já sám jsem lama na frameworky, ale ono to jde, několikrát jsem si prošel pár tutoriálů a pak hold pokus / omyl… Nevím toho spoustu, ale dá se zde zeptat a moc nekamenují… ;)

Editoval tatyalien (13. 5. 2011 13:06)

OK3
Člen | 91
+
0
-

Martin napsal(a):

jrwm:‚jiný framework‘: To můžeš. Ale bez práce nebudeš mít kvalitní výsledky nikde a Nette má několik podstatných výhod, to už bych ovšem opakoval mnohokrát napsané.

Právě že ty výhody ocení především lidi, kteří s frameworkem umí aspoň „dobře“. Já mám třeba zkušenosti s Codeigniterem, potažmo Kohanou 3 (což jsou frameworky „zendovského typu“), který zdaleka nejsou tolik WTF jako Nette. A dají se naučit mnohem dřív, na čemž má hlavní podíl relativní jednoduchost těch nástrojů, použitelná dokumentace a stabilní API, které se nemění s každou novou verzí :-) Ale asi toho v základu neumí tolik jako Nette.

Editoval OK3 (13. 5. 2011 14:29)

Petr Stribny
Člen | 16
+
0
-

Já se absolutně nedivím, pokud začátečník sáhne po jiném frameworku. Dokumentace pro Nette prostě není a brzdí to nejen začátečníky.

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

Mě se naopak zdá, že to, co je v dokumentaci napsáno, je napsáno skvěle (oproti tomu seriál na rootu se mi vůbec nelíbí, ale to je věc názoru). Osobně mi stačilo přečíst si quickstart, a ve zbytku skvěle posloužilo fórum.

Nedávno jsem si řekl, že se naučím v CakePHP… otevřel jsem jejich dokumentaci, dva dny četl, a když jsem zjistil, že jsem přečetl zatím jen asi 1% dokumentace, zase jsem to zavřel a vrátil se k Nette :-D

Editoval xxxObiWan (14. 5. 2011 2:13)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Chybějící dokumentace je fakt o kterém se ví a ví se i o tom že je to problém a řeší se (přesněji řeší ho sám nejpovolanější).

Nicméně každý to má trochu jinak. Nejzásadnějším problémem chybějící dokumentace k Nette je že Nette se v ČR stalo nejen nejpoužívanějším PHP frameworkem. Nýbrž také „vstupním“ frameworkem. Jinak řečeno u spousty lidí je to vůbec první framework který kdy používali.

Lopo
Člen | 277
+
0
-

Ja som s Nette zacal pred 2 rokmi … bol to moj prvy framework vobec (kodil som dovtedy aj v C, C++, PHP, Java)

Za tie 2 roky som sa toho kopec naucil (nielen o framworku samotnom ale aj o PHP, HTML … web technologiach obecne), dokonca som sa dostal do stadia (ako par dalsich ludi tuna co Nette pouziva), ked som zacal robit vlastnu nadstavbu nad Nette …

Pritom neni problem aby som aj po tych 2 rokoch trepol taku otazku, ze sam by som si o nieco neskor (obcas aj hned za minutu) za nu nafackoval … nie vzdy vsetko kazdemu hned docvakne .. to je proste zivot

Co ma ale pri Nette stale drzi, tak to je prave nasa komunita ludi okolo – od Davida na vrchole, cez ludi typu Vrtak, Hosiplan … dalej ludi ako ja (co uz nieco vedia, nieco sami vytvorili a uvolnili ale zatial nesaham na uroven Vrataka alebo Hosiplana) … cez ludi ktori Nette bezne pouzivaju viacmenej tak ako je az po ludi uplnych zaciatocnikov … pritom otazky davaju vsetci zaradom, lisia sa len ich jednoduchostou a frekvenciou (niekto dava lahucke otazky kazdu chvilu a niekto sa opyta len obcas ale taka otazka potom zase fakt zavazi)

Mozem kludne povedat ze lepsiu partu ludi by som asi tazko zhanal a som za nu vdacny

Mal som obcas chute skusit aj iny php framework … ale prave ta parta ludi mi dava silu aby som vydrzal a posuval seba a v ramci moznosti aj Nette dalej …

ktovie … mozno raz bude Nette na urovni Symfony, Zend-u a dalsich velkych a svetoznamych frameworkov (kvalitou, podporou, dokumentaciou, komunitou …) … a ja budem hrdy na to ze som aspon nejakou minimalnou formou dopomohol k jeho zlepseniu a rozsireniu …

Takze ma vzdy mrzi ked niekoho hned na zaciatku odradi prvy neuspech (a neda si ani poradit od ludi co s danym frameworkom pracuju) … taky clovek podla mna nebude nikdy na 100% spokojny so ziadnym frameworkom

kurna nejako som sa zase rozpisal a tusim aj mierne OT … ale jednoducho dlhsie to uz vo mne dozrievalo a tento cloviecik bol poslednou kapkou :)

Ginny
Člen | 36
+
0
-

OK3 napsal(a):

Martin napsal(a):

jrwm:‚jiný framework‘: To můžeš. Ale bez práce nebudeš mít kvalitní výsledky nikde a Nette má několik podstatných výhod, to už bych ovšem opakoval mnohokrát napsané.

Právě že ty výhody ocení především lidi, kteří s frameworkem umí aspoň „dobře“. Já mám třeba zkušenosti s Codeigniterem, potažmo Kohanou 3 (což jsou frameworky „zendovského typu“), který zdaleka nejsou tolik WTF jako Nette. A dají se naučit mnohem dřív, na čemž má hlavní podíl relativní jednoduchost těch nástrojů, použitelná dokumentace a stabilní API, které se nemění s každou novou verzí :-) Ale asi toho v základu neumí tolik jako Nette.

To Kohanu moc dobře neznáš :-) s každou novou verzí příjde několik změn, které ti dost slušně nabourají vývoj, pokud chceš updatovat. V základu sice neumí, ale modulů do Kohany je snad přes 300, to nemluvím o hotových projektech, ze kt. se může člověk učit. Mám rád Nette a nechci, aby to vyznělo tak, že Kohana je lepší. Jen mi tohle u Nette chybí.

neznalek
Člen | 60
+
0
-

Petr Stribny napsal(a):

Já se absolutně nedivím, pokud začátečník sáhne po jiném frameworku. Dokumentace pro Nette prostě není a brzdí to nejen začátečníky.

Souhlasim.. A kdyz se zacatecnik na neco zepta je odkazan na starou nebo nefunkcni dokumentaci.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

To není pravda, nikdo nikoho nedkazuje na starou nebo nefunkční dokumentaci.

Pokud někdo někoho odkáže do dokumentace, pak je platná a na nepřesnosti upozorní ve vláknu. Čtu všechno co je tu na fóru a pokud někdo nepoložil extrémně zhovadilý dotaz, který se třeba ani netýkal Nette, tak odpověď dostal, nebo byl alespoň dostatečně nasměrován. V některých případech (já dost často, mám to jako formu prokrastinace) lidem i kusy kódu.

22
Člen | 1478
+
0
-

+1 HosipLan, vždycky se tu najde dobrá duše, která poradí a většinou dobře.

VaKvas
Začátečník | 111
+
0
-

HosipLan napsal(a):

To není pravda, nikdo nikoho nedkazuje na starou nebo nefunkční dokumentaci.

Pokud někdo někoho odkáže do dokumentace, pak je platná a na nepřesnosti upozorní ve vláknu. Čtu všechno co je tu na fóru a pokud někdo nepoložil extrémně zhovadilý dotaz, který se třeba ani netýkal Nette, tak odpověď dostal, nebo byl alespoň dostatečně nasměrován. V některých případech (já dost často, mám to jako formu prokrastinace) lidem i kusy kódu.

Za sebe muzu rict, ze i na extreme zhovadily dotaz, jsem vzdy dostal kvalitni odpoved, ktera me dostatecne nasmerovala :D

Martin
Člen | 171
+
0
-

Chlapci, je to možná divné, ale musím souhlasit s oběma stranami „sporu“. Pravda je, že pokud se tu člověk zeptá, odpověď dostane, většinou rychlou a správnou. Druhá věc je, že když je člověk zvyklý diskutovat v odborných fórech, obvykle nejdříve prohledává, zda se to tu už někde neřešilo. A tam je kámen úrazu. Mnoho starších diskusí končí ve stylu „Radvisi, neptej se jak debil, vždyť se to řešilo tady/je to v dokumentaci“. Proč tomu tak je, pochopí člověk až po prostudování celého fóra.

Ale já jsem měl zpočátku tendenci hledat:

  1. v dokumentaci, ta ale s Nette 2.0 prostě nesouhlasila,
  2. v tutoriálech atd. (stejný problém),
  3. ve starších diskusích (úspěšnost cca 50%).

Takže nakonec jediná možnost byla prostudovat kompletně zdrojové kódy Nette 2. 0 a na nepochopitelné dokumetační záležitosti ještě porovnat s 0.9. To není vina Nette, Davida, ani nikoho ze zdejších odborníků.
To je prostě daň za

1. progresívní vývoj,

2. relativně malou rozšířenost, umožňující „plný úvazek“ na vývoji i dokumentaci nejvýše jednomu tvůrci.

Editoval Martin (19. 5. 2011 21:17)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

<OT>Nechceš prosím tyhle své romány lépe strukturovat? (blbě se to čte)</OT>

  • Ad bod 1. skoro v každém vláknu na fóru je napsáno že stávající dokumentace je psána na 0.9.x. (Nová česká dokumentace pro 2.0 by měla být spuštěna 1.6.)
  • Ad bod 2. stejné jako u bodu 1…
Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

@Patrik Martin píše z mobilu a na PC si to pak opravuje :)

Martin
Člen | 171
+
0
-

Koukám, že já a mobil za chvíli budeme podobně úsměvná dvojice jako Radvis a dotaz.

Patriku, já s tím naprosto souhlasím. Jen jsem popsal pocity programátora (i poměrně zkušeného), který Nette i toto fórum viděl právě v době největších změn poprvé. Tudíž, že chápu, proč to některým připadá složité. Už to, že jsem tu vytrval a naopak tady Nette propaguju, asi svědčí o tom, že to šlo překonat. Jen se musí člověk trochu snažit a nečekat, že mu to tady všichni naservírují podle jeho představ.

Jen mi vadí to, co napsal pecina.ondrej , protože to je právě nejlepší způsob, jak odradit všechny začátečníky, co se tu chtějí na něco zeptat. I když to třeba nemyslel nějak zle.

VaKvas
Začátečník | 111
+
0
-

to je ale vsude… Vzdy se najde nekdo, kdo si bude lecit ego..
V tomto pripade se me to nijak nedotklo.. naopak uznavav, ze mam nekdy priblble dotazy, protoze nejen, ze se snazim proniknout do Nette, tak to mam v jednom baliku i s OOP, takze chapu, ze to muze odeme nekdy znit velmi hloupe…

Nic mene, jsem dost stary na to, ze toto prejdu a uznam, ale verim, ze to muze mlade lidi odradit.. byl to nemistny komentar.. co si budeme povidat ;)

Mimochodem je pod moji uroven si menit nick, abych odfilroval svoje hloupe a zacatecnicke dotazy :D

Skoleni jsem zminil hlavne proto, abych na nej upozornil. Zaroven jsem zminil i aktivni komunitu, takze si myslim stale, ze je to dobra volba .. i kdyz to zni divně. Sam jsem jako totalni zacatecnik premyslel o jinych FW, ale vzdy se vratil sem… I kdyz anglicky umim, je pro me stale benefit, ze je zde ceska komunita lidi se kterou je mozne se i osobne setkat, a ktera se stale rozrusta.. Dokonce jsem si vsiml, ze jiz rada zamestnavatelu hleda nekoho se zkusenostmi s Nette..

Dulezite je se nenechat odradit a neco delat, i kdyz te nekdy setrou :-)