Nette a Mac OS X – ako na to?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
cclass
Člen | 8
+
0
-

Skúšam použiť Nette 2.0 Alpha z 10.3 na lokálnom serveri MAMP 1.9.5 na Mac OS X. Checker píše chybu ICONV disabled or nor working properly. Mamp má iconv vo verzii 1.13. Rozchodil to niekto ? Resp. čo použiť namiesto MAMP ? Doteraz som používal XP vo virtuálnom stroji ale lepšie by to išlo tak nejak „natívne“. Čo používate na Mac OS X 10.6.7 ako prostredie lokálneho servera ?

cclass
Člen | 8
+
0
-

Vyriešil som to použitím XAMPP namiesto MAMP.

A čo som musel zmeniť v XAMPP, všetko ostatné funguje v defaultnom nastavení:

Pridať svoje užívateľské práva Read-Write pre /Applications/xampp/xamppfiles/htdocs a všetky „enclosed items“ a dočasne pre /Applications/xampp/xamppfiles/etc, kde je potrebné zmeniť Document root v httpd.config na hodnotu /Applications/xampp/xamppfiles/htdocs/document_root.

A aplikácia v Nette sa rozbehla a napojila na databázu (MySQL v XAMPP nemá heslo pre root).

Editoval cclass (27. 3. 2011 9:51)

ales.kafka
Člen | 34
+
0
-

Osobně mám Macbook Pro dva týdny, a postupně na něm připravuju vývojářské prostředí. Použil jsem apache a php5.3, které tam jsou automaticky nainstalované. Samozřejmě jsem je musel trochu ohnout, aby byly nastavené tak jako jsem zvyklý. V tomto případě je potřeba nainstalovat samostatně MySQL (vše jsem udělal podle různých návodů, ale osvědčil se tento: http://maestric.com/…snow_leopard)

Pak jsem musel ještě doinstaloval rozšíření mcrypt, které oproti ostatním v PHP nebylo. (výborný návod zde: http://www.glenscott.co.uk/…now-leopard/)
No a nakonec jsem instaloval ještě Memcached, Memcache a PHPUnit, se kterými jsem měl nějvětší problém (nakonec jsem našel tento návod: http://i.justrealized.com/…ear-phpunit/)

Jako třešničku na dortu jsem si nainstaloval CouchDB (nejdříve pomocí Macports, ale nakonec jsem ji musel stejně spustit programkem http://janl.github.com/couchdbx/)

Na správu VirtualHost doporučuji program VirtualHostX, který je sice placený, ale na vyzkoušení dostaneš 30 zapnutí, což bohatě stačí.


Verzi iconv mám 1.11 a v Requirements-Checker mi svítí zeleně všechny položky.

Jur4
Člen | 51
+
0
-

Pro vývoj na lokálním serveru jsem zkoušel MAMP i XAMPP. Ale ani jedno mi moc nevyhovovalo, takže nakonec využívám Apache i PHPko, které jsou součástí systému (Apache/2.2.15, PHP/5.3.3). Konfiguraci jsem si upravil tak aby vyhovovala mým potřebám.

Pro jednoduché zakládání virtualhostů mám nastavený mod_vhost_alias. Takže mám adresář, ve kterém když vytvořím podadresář a ten se jmenuje stejně jako doména, tak tahle doména automaticky směřuje do něj, pokud potřebuju nasměrovat více domén do jednoho adresáře tak pomocí symlinku.

Pro naprostou jednoduchost mám na routeru rozjetý DNS server, který mi na domény *.l vrací 127.0.0.1, takže nemusím upravovat ani /etc/hosts. (tady bych ještě dodal, že mam iMaca, takže ho nepřemisťuju, v případě MacBooka je možnost nainstalovat i DNS server lokálně)

S touhle konfigurací je přidání virtualhostu otázkou vytvoření jedné složky.

MySQL jsem nainstaloval podle nějakého návodu, stejně tak xDebug do PHPka.

Editoval Jur4 (28. 3. 2011 15:20)

rixi
Člen | 109
+
0
-

Tiez som tym presiel poslednymi tyzdnami na novom MBP. Vyuzil som v systeme pritomny Apache a PHP a k tomu doinstaloval MySQL. Najviac ma zdrzalo asi nastavovanie mysql socketov (php.ini a PATH), ignorovanie .htaccess suborov (mod_rewrite) a nezaheslovane mysql ucty (root alebo dokonca "").

Stretol som sa s aj s zaujimavostou s php extensions, ktore sytem v php.ini uplne ignoruje. Vsetky rozsirenia musia byt zakomentovane, pretoze inak to reportovalo chyby nenajdenych dll kniznic – tie su vsak „odniekial“ uz v systeme nacitane a funkcne.

Dnes vsetko pekne klape, a cely local httpdocs mam umiestneny v uzivatelskom profilu v priecinku /Sites. Pre overenie spravnosti konfiguracie som vyuzil v Nette pritomny Requestments-Checker.

V aktualnej verzii Mac OS X 10.6.7 je nasadeny PHP 5.3.4, zaujimalo by ma ci sa rata automaticky aj s aktualizovanim PHP verzii v buducich updatoch.

Pouzivam Netbeans IDE, striedavo s TextMate, ktory vie spolupracovat s Nette spolupracovat pri rieseni chyb:

<?php
// TextMate
Debug::$editor = 'txmt://open/?url=file://%file&line=%line';
?>

Editoval rixi (29. 3. 2011 10:06)

RDPanek
Člen | 189
+
0
-

Narazil jsem na problémy s novým Mampem 2.0.1 a Nette (version 2.0-dev released on 2011–07–13). Kdy Code-Checker vyhazuje problém s ICONV – i když si myslím, že to není úplně ten problém, páč, při tomto sestavení mě nette aplikace vyhodí zpět na localhost. Např.: http://localhost/aplikace/www mě redirectne na http://localhost

ale teď vůbec nemám čas, problém vyřešit, aby vše fungoval při této sestavě verzí MAMP a Nette.

Tento problém se vyskytuje i u nižžších verzí mamu, až jsem došel k této: mamp 1.9 , která projde i Code-Checkerem.

Dříve jsem používal XAMPP, ale zdá se, že se vývoj zastavil někdy na začátku minulého roku (2010), takže verze XAMPPu pro MAC je pase.

Výhledově
Protože funkční MAMP s nejnovějším nette má verzi 5.3.2, což není košér, tak se věnovat rozchození nejnovější verze mampu. Mluvím o Free verzi.

A nebo si nainstalovat, LAMP růčo, což jak bude chvilka bude asi nejlepší řešení a odstraní se tím defakto jakákoli závislost na těchto LAMP sestavách

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Gaudentius napsal(a):

Např.: http://localhost/aplikace/www mě redirectne na http://localhost

To vypadá jako by jsi měl špatně nastavený WWW_DIR a systémové proměnné. Pokud to tedy přesměrovává Nette. Vydumpuj si v index.php proměnnou $_SERVER.

pYro
Člen | 29
+
0
-

Gaudentius napsal(a):

Narazil jsem na problémy s novým Mampem 2.0.1 a Nette (version 2.0-dev released on 2011–07–13). Kdy Code-Checker vyhazuje problém s ICONV – i když si myslím, že to není úplně ten problém, páč, při tomto sestavení mě nette aplikace vyhodí zpět na localhost. Např.: http://localhost/aplikace/www mě redirectne na http://localhost

je to tim iconv. Hledal jsem chybu a je tam funkce, ktera retezec URL prevede iconvem na retezec bez nejakych vadnych znaku, ale pokud iconv neni nainstalovan, tak to vzdy vrati prazdny retezec → url /

A nebo si nainstalovat, LAMP růčo, což jak bude chvilka bude asi nejlepší řešení a odstraní se tím defakto jakákoli závislost na těchto LAMP sestavách

Mas nejaky navod jak ovladat vestaveny apache? instaluju package pomoci homebrew, ale tam apache neni.

Jonnyb
Člen | 31
+
0
-

cclass napsal(a):

Skúšam použiť Nette 2.0 Alpha z 10.3 na lokálnom serveri MAMP 1.9.5 na Mac OS X. Checker píše chybu ICONV disabled or nor working properly. Mamp má iconv vo verzii 1.13. Rozchodil to niekto ? Resp. čo použiť namiesto MAMP ? Doteraz som používal XP vo virtuálnom stroji ale lepšie by to išlo tak nejak „natívne“. Čo používate na Mac OS X 10.6.7 ako prostredie lokálneho servera ?

nečetl jsem si celé vlákno, ale mělo by fungovat

  1. odinstaluj MAMP
  2. nainstaluj si tady ten MAMP

http://www.mamp.info/….9.4.dmg.zip

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

U mna rovnaky problem. Zle fungujuci iconv sposobuje, ze vsetky Nette aplikacie (aj sandbox) neustale redirectuju. Zatial som downgradol na 1.9.4.

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

Zdravim, tiez pred par tyzdnami prechod na MBP skusal som MAMP (je na nic :-) vadili mi verzie PHP5.3 a 5.2 ⇒ proste zleee, @srigi myslel som, ze si ho tiez hodil do kosa ;-))

Pouzivam:

  • vstavany Apache
  • takisto PHP
  • MySQL staci nainstalit (tu treba akurat dat bacha, nainstali sa inam nez /Applications)

V pripade, ze by ste chceli tak mozem spisat co a ako som nastavil

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

newPOPE ako sa ti prosim ta podarilo rozchodit PHP extensny vo vstavanom PHP? Dneska som s tym robil, tiez som kcel iste touto cestou, ale zistil som, ze to vstavane PHPcko nema nic. Nieco sa da dokompilit zo zdrojakov, ale napr. pri GD alebo PDO tam uz su sialene zavislosti (libjpeg, libpng…) a padam do dependency hell.

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

@srigi Noo neviem co mas na mysli tym „nic“ ale ja tu vidim vsetko co potrebujem. GD, PDO, SOAP, xDebug… a to som nic specialne nenastavoval

moj postup

  1. odkomentoval som v /etc/apache2/<nejaky konfig tusim apache2.conf> include php5
  2. v System Pref/Sharing nastartoval Apache2
  3. a posteloval este nejake veci v /etc/php.ini
  4. to je v podstate vsetko.

napr. taky xDebug (niekde som sosol ext) nakopiroval do /usr/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20090626 podla navodu a vsetko funguje :-)

PS: po update na lion sa par veci vratilo spat v case :-D…

rixi
Člen | 109
+
0
-

srigi wrote:

newPOPE ako sa ti prosim ta podarilo rozchodit PHP extensny vo vstavanom PHP? Dneska som s tym robil, tiez som kcel iste touto cestou, ale zistil som, ze to vstavane PHPcko nema nic. Nieco sa da dokompilit zo zdrojakov, ale napr. pri GD alebo PDO tam uz su sialene zavislosti (libjpeg, libpng…) a padam do dependency hell.

Standardne sa to v stavanom PHP na Mac OS X chova tak, ze nastavovanie extensions v php.ini nefunguje, naopak su extensions automaticky nacitane vsetky. Cize PDO, GD, bez problemov,.. S upgradom na Lion 10.7 sa PHP updatuje na 5.3.6.

Btw zasielam linky, ktore by mohli ako mne, niekomu pomoct rozbehat Apache+PHP+Mysql na Macu:

http://maestric.com/…snow_leopard

http://blog.mclaughlinsoftware.com/…sql-install/

http://blog.bisna.com/…now-leopard/

Editoval rixi (1. 8. 2011 10:06)

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

rixi, newPOPE hehe, tiez uz som to pochopil, ze tie extensny sa natahuju vsetky automaticky. Ja idiot som si ich v php.ini odkomentoval a potom som videl 500 riadkov chyb v logu/konzoli. Vobec mi nedocvaklo, ze v phpinfo() bolo vsetko pritomne. BTW so vstavanym PHP prejde checker v poriadku.

Editoval srigi (1. 8. 2011 18:54)

pYro
Člen | 29
+
0
-

Nemohli byste napsat cesty k potrebnym souborum? Jak to tak vypada, tak se mi podarilo to cele rozhodit.

ovladani apache - apachectl (ten mam v path)
/private/etc/apache2/httpd.conf
/private/etc/php.ini
/usr/bin/php

Zda se mi, ze ty konfiguraky nebere, jelikoz kdyz tam udelam chybu a dat apachectl -t (provereni konfiguraku), tak vypise, ze je to ok. Navic mi nefungujou VirtualHosts (403 error).

Editoval pYro (2. 8. 2011 12:00)

srigi
Nette Blogger | 558
+
0
-

pYro ono s tym httpd.conf je to zlozite – je tam kopec <ifDefined> a sam neviem kedy co plati. Ale php.ini mi funguje (bere) v poriadku.

pYro
Člen | 29
+
0
-

Tak se zda, ze jsem prisel na to kde je chyba.

Pozor na to jak mate nastaveno

Order allow,deny
Allow from all

A jeste otazka: Jak ovladate apache? Pres klikatko v System preferences nebo v prikazovy radce pres apachectl?