noSQL databáze – CouchDb, MongoDB, …
- Čelo
- Člen | 42
Zkoušel jsem pár věcí s MongoDB pomocí http://www.php.net/…ok.mongo.php
Na základní operace to bylo dostačující. Nějak zvlášť do hloubky jsem
s tím ale nepracoval.
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Vydrž, brzo by se tady mělo objevit parádní ORM pro CouchDB :) Pokud chceš mongo, tak bych doporučoval Doctrine2 Mongo ODM
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
MongoDB užasná databáze. Mám ji doopravdy rád. Zásadní věci jsou asi:
- schema-free
- JSON query „object“
- index
- geospatial index (reálně jsem zatím nepoužil)
- GridFS
- škálování
- update in place
A používám Doctrine MongoDB ODM
- Trunda
- Člen | 26
Vydrž, brzo by se tady mělo objevit parádní ORM …
Co jsem tak zběžně koukal na zdrojáky, zatím mi moc nepřijde, že by se tam klubalo i mapování, nebo jsem se přehlédl?
Někde jsem se dočetl, že se vyvíjí i ODM pro CouchDB.
Popravdě mi přijde, že na tohle je Doctrine 2 trochu kanón. Jsou tam ale zase pěkné věci jako například UnitOfWork, …
Začal jsem si na to psát vlastní „mapper“ a teď jsem ve fázi rozhodování, jestli počkat nebo dopsat … no tak uvidím, každopádně díky za postřehy.
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
To ODM pro CouchdDB co vyvíjí Doctrine je nic moc, když koukneš na bug tracker tak jim tam dost věcí chybí. Odkaz co jsem poslal, je jenom malinký layer nad CouchDB, to ORM bude asi samostatný repozitář :) Ale netuším kdy…
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Ne dělá ho kolega a až zjistí, že mu to tady za zády propaguju tak asi nebude rád :D Ale je fakt dobry :D Akorat říkal, že to musi ještě trochu předělat a pak to hodí na github taky :)
- PJK
- Člen | 70
Už delší dobu jedu Mongo s Ruby. Sinatra – Memcached – Mongo je killer stack pro server API/backend.
Jediná knihovna, s kterou si vystačím je driver :). V kombinaci s PHP
nemám zkušenosti, ale přímo k
Mongu:
- sakra rychlá – podívej se na capped kolekce, u nás zrychlení asi o 50%
- superjednoduché škálování
- trochu víc práce je s validací vstupních dat (používáme Kwalify)
- mongo queries mi ze začátku trochu podrážely nohy, dot notation je občas trochu zákeřná