noSQL databáze – CouchDb, MongoDB, …

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Trunda
Člen | 26
+
0
-

Ahoj,

používáte někdo nějakou noSQL (třeba CouchDB) databázi? Máte nějaké postřehy? Jaké knihovny pro práci s těmito úložišti používáte?

Čelo
Člen | 42
+
0
-

Zkoušel jsem pár věcí s MongoDB pomocí http://www.php.net/…ok.mongo.php
Na základní operace to bylo dostačující. Nějak zvlášť do hloubky jsem s tím ale nepracoval.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Vydrž, brzo by se tady mělo objevit parádní ORM pro CouchDB :) Pokud chceš mongo, tak bych doporučoval Doctrine2 Mongo ODM

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

MongoDB užasná databáze. Mám ji doopravdy rád. Zásadní věci jsou asi:

• schema-free
  • JSON query „object“
  • index
  • geospatial index (reálně jsem zatím nepoužil)
  • GridFS
  • škálování
  • update in place

A používám Doctrine MongoDB ODM

Čelo
Člen | 42
+
0
-

Doctrine MongoDB ODM mám teď v plánu vyzkoušet, jen by mě zajímalo, zda má někdo i zkušenosti s hostováním například na mongohq.com či mongomachine.com?

Trunda
Člen | 26
+
0
-

Vydrž, brzo by se tady mělo objevit parádní ORM …

Co jsem tak zběžně koukal na zdrojáky, zatím mi moc nepřijde, že by se tam klubalo i mapování, nebo jsem se přehlédl?

Někde jsem se dočetl, že se vyvíjí i ODM pro CouchDB.

Popravdě mi přijde, že na tohle je Doctrine 2 trochu kanón. Jsou tam ale zase pěkné věci jako například UnitOfWork, …

Začal jsem si na to psát vlastní „mapper“ a teď jsem ve fázi rozhodování, jestli počkat nebo dopsat … no tak uvidím, každopádně díky za postřehy.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

To ODM pro CouchdDB co vyvíjí Doctrine je nic moc, když koukneš na bug tracker tak jim tam dost věcí chybí. Odkaz co jsem poslal, je jenom malinký layer nad CouchDB, to ORM bude asi samostatný repozitář :) Ale netuším kdy…

Trunda
Člen | 26
+
0
-

Něco už jsem začal psát, ale je málo času a ten návrh moc nevychází z užívání, takže je to jenom nástřel, zatím to nemám nikde veřejně.

A na tom ODMku budeš dělat ty? Klidně bych se spolupodílel, pokud by byl zájem.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Ne dělá ho kolega a až zjistí, že mu to tady za zády propaguju tak asi nebude rád :D Ale je fakt dobry :D Akorat říkal, že to musi ještě trochu předělat a pak to hodí na github taky :)

Trunda
Člen | 26
+
0
-

Super, těším se, tak dej vědět.

PJK
Člen | 70
+
0
-

Už delší dobu jedu Mongo s Ruby. Sinatra – Memcached – Mongo je killer stack pro server API/backend.

Jediná knihovna, s kterou si vystačím je driver :). V kombinaci s PHP nemám zkušenosti, ale přímo k
Mongu:

• sakra rychlá – podívej se na capped kolekce, u nás zrychlení asi o 50%
  • superjednoduché škálování
  • trochu víc práce je s validací vstupních dat (používáme Kwalify)
  • mongo queries mi ze začátku trochu podrážely nohy, dot notation je občas trochu zákeřná
washo
Člen | 88
+
0
-

Chci se jenom zeptat, kterou knihovnu pro CouchDb byste mi doporucili?
Diky V.

dotTwelve
Člen | 167
+
0
-

Je v dnesni dobe nejaky tool pro praci s mongoDB?
Premyslim, jestli aplikaci napsat na Nette, nebo napriklad na ember.js.

Diky

==================
tak nakonec zvitezil angular.js

Editoval dotTwelve (13. 11. 2012 12:16)

motorcb
Člen | 552
+
0
-

dotTwelve:
+1