Pridávanie a uberanie karmy na fóre

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Jod
Člen | 701
+
0
-

Bolo by super, keby bola na fóre možnosť pridávať a uberať užívateľovi karmu za poskytnutú pomoc a rady. To by o užívateľovi už niečo vypovedalo narozdiel od počtu príspevkov.
Bola by to aj dobrá motivácia pre pomoc nováčikom na fóre a menej offtopicu :)

++1

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

+1

toka
Člen | 253
+
0
-

Dobrý nápad…

Cifro
Člen | 245
+
0
-

Tak plugin na to do punBB je. Tak to by sa aj dalo :)

westrem
Člen | 398
+
0
-

S pridavanim karmy rozhodne suhlasim ale s jej uberanim uz nie .. je dolezite mat moznost ubrat karmu, ktoru aj tak naberies len kvalitnymi prispevkami? Prislo by mi dost blbe ak by napr nejaky clovek co len tak pride na forum, obcasne da prispevok uberal karmu niekomu, kto postuje denne, radi zaciatocnikom ale bohuzial napr upadol do nemilosti toho obcasneho navstevnika.

Tiez by bolo zaujimave mat moznost ohodnotit samotny prispevok ako napr.:

  • zaujimavy
  • informacne prinosny
  • zdielam nazor = priradit suhlas, cim by sa forum zbavilo +1 postov
Jod
Člen | 701
+
0
-

To by bolo potom akoby si mohol hodnotiť nejaký článok len jednotkou.
Keď chce poradiť nejaký nováčik, s málo príspevkami, čo sem tam chodí a niekto mu tu začne písať blbosťi, alebo sa mu vysmeje, že je lama, má mu dať plus, alebo sa pozerať na jeho vysokú karmu? Niesme v parlamente :) . Každý by sa mal právo vyjadriť ako kladne tak aj záporne.
Možno tak dve karmy, kladná a záporná, resp. prsty hore a dole.

Keby bolo možné hodnotiť príspevok, dobre by sa v tom vyhľadávalo, alebo filtrovalo príspevky v téme. To by bolo super.

Editoval Jod (17. 9. 2010 22:46)

arron
Člen | 464
+
0
-

+1

westrem
Člen | 398
+
0
-

To by bolo potom akoby si mohol hodnotiť nejaký článok len jednotkou.

Ale vobec nie, neviem teda ako presne si myslel tu karmu realizacne, je viac moznosti:

  1. kazdy by mohol kazdemu priradit karmu (na nejakej skale) len raz (imho blbe riesenie)
  2. karma by sa dala pridavat kazdemu prispevku a vysledna karma by sa pridavala ako obycajny priemer cez vsetky userove prispevky

Keď chce poradiť nejaký nováčik, s málo príspevkami, čo sem tam chodí a niekto mu tu začne písať blbosťi, alebo sa mu vysmeje, že je lama, má mu dať plus, alebo sa pozerať na jeho vysokú karmu? Niesme v parlamente

No pokial viem v parlamente je prave ta moznost vyjadrit sa ANO aj NIE alebo ignorovat (zdrzat sa), takze by sme boli presne ako v parlamente.

Každý by sa mal právo vyjadriť ako kladne tak aj záporne.

Preco je podla teba tak nutne potrebna zaporna karma? Mame tu predsa na fore moznost nahlasit prispevok.

Ide mi najme o to, ze cele to ma silny psychologicky podtex. Vsimni si rozne weby kde sa karma udava, vsade som sa stretol zatial len s pozitivnou alebo neutralnou karmou, nikdy nie s negativnou. Je to jednoduche, preco je napr. na blog.sme.sk len moznost pozitivneho hodnotenia clanku? Preco nema FB dislike button? Vsetko to ma svoje dovody, naco zbytocne podporovat hatizmus na nete (nette foru).

Case study 1

Ako by si reagoval, kebyze si uplny zaciatocnik, nevies v nette takmer nic a spytas sa par naprosto trivialnych otazok, ktore su napr zodpovedane aj vo FAQ alebo niekde na dostupnom mieste. Videl som tu uz par moderatorov ako nervozne zareagovali a nie peknym tonom odkazali na prislusne sekcie. Ano chapem, je to annoying ale na to tu ta sekcia zaciatocnici predsa je! Aby si sa mohol slobodne bez obav spytat. Kebyze existuje negativna karma mozu ju zaciatocnici svojimi otazkami velmi rychlo nazbierat a tym by stratili doveru voci nette komunite a aj frameworku samotnemu – preco kazit Davidovi marketing a auru, ktoru okolo nette vytvara?

Case study 2

Zase raz som zaciatocnik, ktory nema este prehlad na fore. Na moj dotaz by mi odpovedal napr. nejaky nette guru s 800+ prispevkami s velkou pozitivnou karmou ale zaroven (dufam, ze nie si naivny a ze by pri tolkych prispevkoch nemal nulovu negativnu karmu) by mal aj urcitu negativnu karmu. Ja osobne by som zacal byt trochu podozrivy – ten clovek ma aj negativnu karmu, naozaj mi bude vediet poradit, je odbornik? Radsej pockam kym sa mi vyjadri niekto len s pozitivnou alebo ovela mensou negativnou karmou.

Case study 3

Niekto nevedomky cituje dlhe prispevky, vytvara thready pritom rovnaky problem sa riesi o par riadkov nizsie. Moderator mu napr upravi citaciu, lockne thread a odkaze ho na ten druhy podobny atd. Castokrat (v poslednej dobe) vidim napr. vrtaka ako sa nahneva ked niekto cituje mrte dlhy prispevok s vela kodom – zasiera to forum ako vravi – a ma pravdu, lenze staci jeden raznejsi prispevok od neho a dotycny to pochopi a uz nespravi. Ak by bola negativna karma, moderatori by mohli za svoje opodstatnene reakcie dostavat zbytocnu negativnu karmu pritom si len robia svoj job – udrzuju forum v konzistentnom stave.

Zaver

Osobne si myslim, ze negativna karma prinasa len negativa a ziadne pozitivum. Samozrejme je to len moj nazor voci tvojmu. Myslim si, ze najlepsie by bolo mat moznost oznacit pozitivnou karmou priamo prispevky, co by jednak riesilo karmu a druhorak uz to co som navrhoval v prvom prispevku – hodnotit prispevky aby sa v nich mohlo lepsie hladat (ak by teda bola nejaka funkcia napr. zobrazit len prispevky s karmou nad ..).

Dobra funkcia by ale bol ten counter pri prispevkoch, ktory by vyjadroval +1 suhlas.

Cifro
Člen | 245
+
0
-

westrem napsal(a):
Dobra funkcia by ale bol ten counter pri prispevkoch, ktory by vyjadroval +1 suhlas.

Ja som takto upravil do svojho fóra tento punBB plugin. Pod príspevkom je ikonka „palec hore“. Ten plugin pod userovým menom vypisoval aj vypočítanú karmu, ale tú karmu som zrušil a nevypisuje sa, takže príspevok má len počet „palcov hore“ a nič viac. Možno by ešte bolo dobré aby sa vypisovali mená, kto dal ten palec hore (FB like-style)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Také jsem pro ale priority jsou aktuálně jinde… :-)