Co očekáváte od Vašeho hostingu?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
be-online
Člen | 50
+
0
-

Zdravím všechny nettisty a rád bych Vás všechny požádal o radu. V současné době se chystáme spustit novou hostingovou službu pro český a slovenský trh. Vynechám marketingové žvásty a rovnou přejdu k tomu hlavnímu.

Po předchozích zkušenostech s provozováním hostingu a sledováním českého trhu, jsem dospěl k názoru, že tu citelně chybí hosting s parametry ala hostmonster.com , pro ty kteří netuší o co jde …

Chystám se nabízet komerčně hosting s neomezenou kapacitou domén. Nabourat stávající model 1 doména = 1 hostingový účet. Naopak Vám chceme nabídnout prostor o nějaké kapacitě, na který si můžete nasměrovat libovolný počet domén.

Píšu sem tedy hlavně proto, abych získal feedback od Vás, uživatelů ,majitelů domén a programátorů webových aplikací.

Mám v hlavě nápad, že by bylo povolené i jednotné includování nejznámějších knihoven a frameworků (tady asi budu prosazovat jen Nette, ale budiž, možné je všechno) a tím pádem byste nebyli nuceni provádět manuální update svých aplikací apd.

Co tedy očekáváte u webhostingu za kapacitu diskového pole, další služby, knihovny v PHP, možnosti / nemožnosti nastavení …

Jakékoliv Vaše myšlenky či požadavky budou zapsány a bude z nich vyhodnocena finální podoba našich služeb.

Aby to pro Vás bylo zajímavější, slibuji tímto, že každý aktivní účastník v rámci této diskuse získá v budoucnu 25% slevu na případnou objednávku

Editoval be-online (26. 12. 2009 14:43)

Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

Jsem rád, že to konečně někoho v ČR napadlo, snad ta úroveň bude dobrá :) (Nevýhoda Hostmonsteru je v pomalosti a velkém pingu.)

Automatická instalace a update frameworků je IMHO nesmysl – automatické updaty by mohly rozbít aplikaci (kvůli BC breakům) a instalace není třeba – programátor si stáhne, co potřebuje, a na tom vyvíjí. Nakopírovat jeden soubor navíc (minifed verze) už není problém.

Co bych očekával od Nette hostingu?

  • Spolehlivou detekci na produkční prostředí – jde o určité nastavení IP adres, někde tu na fóru se to rozebíralo.
  • Komplet zelený Requirements Checker :))
  • Možnost měnit si složkovou strukturu, nebo napevno aspoň takovou, která umožňuje mít na jedné úrovní app, document_root a libs – ne app a libs uvnitř document_root, jak se to musí dělat, pokud je omezený hosting
  • SSH podporu alespoň pro manipulaci se soubory – FTP je zastaralé a nebezpečné
be-online
Člen | 50
+
0
-

S tou automatickou instalaci a updatem to byl takovy napad, priznam se, ze vzesel z me hlavy takze chapu, ze muze byt naprosto zbytecny :-)

Adresarovou strukturu si nastavite sami, nebude zde zadna open_basedir restrikce na domenu jak je u nasich hosteru dobrym zvykem. tudiz bude jen na vas jak si slozky rozdelite :-)

SSH bude samozrejmosti (uvazujeme i o primem loginu), FTP bude pravdepodobne jen pres SSL. Requirements checker je v tuto chvili zeleny.

Pokud by byl zajem muzeme zridit testovaci pristup. Ale to az ve fazi finalniho testovani ( cca leden 2010 ).

Kazdopadne Ondreji diky za vyjadreni :-)

rokerkony
Člen | 122
+
0
-

co mě osobně nejvíce vadi na hostmonster je jak psal ondra je rychlost FTP… :-/ nez se hotova aplikace nahraje vcetne obrazku na webserver tak to trva do aleluja… :-( takže tohle bych určitě považoval za důležité.

Pak by bylo super následovat myšlenku nette a to, že nette jako jediné? nebo jedno z mála už je připravené na PHP5.3 čili aktualizovat php verze a nezaostávat jako mnohé hostingy u nás (v tom se pochlapili zatím asi jen u onebit.cz), a možnost výběru verze zatím 5.2.x a 5.3.x

u hostmonstru se mi take libi jednoducha administrace…

no a pokud si vzpomenu na jine veci co jsem nenapsal ja ani ondra tak napisu ;-)

Cifro
Člen | 245
+
0
-

Už nejaký čas vidim „dieru“ na trhu s hostingamy. Všetci ponúkajú čím viac gigabajtov tým viac aj možnosti nastavení. Ale čo keď nechcem gigabajty priestoru ale chcem hlavne tie možnosti nastaveni? Taký hosting som tu ešte nevidel, že napríklad iba 600MB priestoru pre aplikáciu, ktorá vyžaduje safe_mode off a memcache extension a ssh prístup na mysql a iné veci…

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

rokerkony napsal(a):
možnost výběru verze zatím 5.2.x a 5.3.x

Od Štědrého dne je možnost volby PHP 5.3.1 u webhostingu profitux.cz viz. tweet

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Wow konečně někdo kdo chystá v ČR (potažmo SR) hosting a nejdříve se ptá lidí co chtějí…

Tak já se pokusím sepsat úplně všechno (takže se najde i spousta samozřejmostí)

  • FTPS (SFTP)
  • SSH (SCP) – abych mohl jednoduše aplikaci zabalit do jednoho souboru uploadnout a rozbalit / abych mohl velký soubor který uploaduju rozsekat na menší a na hostingu spojit v jeden
  • PHP 5.3.1 – líbilo by se kdyby aktualizace na nové stable probíhala cca týden po jejím uvolnění (myslím že je to dost času na nalezení případných bugů které by rozhodli o případném vynechání)
  • MySQL 5.1 zase by se mě líbilo kdyby byla k dispozici nejnovější stable verze
  • kdyby byl i PostgreSQL (8.4.2) bylo by to super
  • žádný nesmyslně malí limit pro DB
  • memory limit u PHP minimálně 32MB by byl taky super
  • více ftps/sftp účtů + možnost nastavit rootovskou složku
  • pokud hodit nějákou php funkci do disabled tak napsat proč a umožnit její případné zapnutí v .htaccess
  • možnost nahrát vlastní SSL certifikát pro web (jsem překvapen kolik hostingů v ČR to neumí)
  • document_root oddělený od openbase_dir a ftp rootu
  • neomezený traffic
  • neomezeně domén, subdomén, aliasů + možnost směrování *.example.com (aneb všechny subdomény chci směrovat do tohohle adresáře
  • nastavení DNS pro Google Apps / Live for your domain na pár kliků
  • samozřejmě zelený Requirements Checker i když memcache bych dokázal pochopit
  • pokud to bude ve stylu hostmonsteru tak bych rád předem věděl kdy (za jakých podmínek) dojde k suspend při velkém náporu
  • cron
  • jednoduchý přístup k zálohám a logům
  • vzdálený přístup k DB
  • u někoho jsem viděl že FTP/PHP běželo pod stejným userem takže nebylo potřeba nastavovat oprávnění složek/souborů na 0777

když si na něco dalšího vzpomenu dopíšu to sem. Jenom dodám že hostingů jsem vyzkoušel spousty a dospěl jsem do fáze kdy jsem na to už neměl nervy a pořídil dedikovaný server. Ale je to pro mě stejně utrpení (musím si totiž hlídat jak mám server nastaven, jestli je aktualizovaný atd.)

Editoval vrtak-cz (26. 12. 2009 17:29)

be-online
Člen | 50
+
0
-

Dobrý den ještě jednou Všem.

Jen v rychlosti :-)

Mezi naše hlavní přednosti by měla patřit možnost konfigurace téměř všeho ( nikoliv však na úroveň bezpečnosti ). PHP a FTP poběží pod stejným uživatelem, zatím jsem to tak měl vždy na svých serverech a nese to velké výhody.

Co se týče složek tak open_basedir bude pouze na Vaši hlavní, např. /weby/davidek/
subdomény a domény si nasměrujete na IP adresu serveru a pomocí složek už se sami postaráte o to co kde máte :-)

Include napříc doménami bude povolen, sám jsem nedávno řešil projekt kde jsem na subdoménách pouze načítal hlavní engine který se staral o zobrazování stránek a na jednom geniálním hostingu to skončilo tak že místo include jsem musel nakopírovat zdrojové kódy třikrát :-(

Co se týče certifikátů i to bude možné :-)

Budeme se snažit Vám všem vyjít vstříc a pokud něco nebudeme umět v základu tak to individuálně nastavíme :-)

Stále se těším na Vaše další podněty :-)

despiq
Člen | 320
+
0
-

asi tu nepadla jeste jedna vec ktera je mozna samozrejmosti

nejakou webapp na nastaveni vseho pro laiky

be-online
Člen | 50
+
0
-

Priznam se, ze webapp povazuji tak nejak za samozrejmost :-)

Tzn. vytvoreni domeny ( tim padem i automaticky slozek a DNS zaznamu na DNS serverech) , sprava ftp+mysql+postgre uctu ) , sprava e-mail uctu …

Ohledne PostgreSQL , take o nem uvazujeme … Neni az tak velky problem ho nasadit :-)

Editoval be-online (26. 12. 2009 17:04)

vyvazil.jakub
Člen | 6
+
0
-

Skoro vše, co zde bylo zmíněno, má už poměrně dlouho angel hosting – kromě PHP 5.3, pravděpodobně ho ale na vyžádání nainstalují, já ho zatím nepotřeboval.

  • neomezeně domén
  • nastavení apache, php (memory limit, adresářová struktura) a to globálně i pro jednotlivé domény
  • přehledná web administrace
  • SSH
  • SVN
  • možnost nastavení ftp účtů dle libosti / nebo nepoužívat ftp
  • SSL
  • instalace open-source aplikací
  • možnost automatických záloh

Takže kdybych chtěl nějaký hosting, tak okopíruju angel hosting, maximálně přidám tyhle drobnosti:

  • platba přes paypal
  • nastavení Live Domain / Google jedním klikem ;)
  • desktopovou aplikaci pro sledování hostingu (adobe air) :)
Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

Určitě taky hlasuju za nakupování domén a hostingu přes PayPal :)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

jo to jsem zapoměl co se týká placení tak určitě PayPal + kartou… Hodilo by se i 7dni trial nebo money back…

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

Konečně se v Česku něco takového objeví, dobrá práce! :)

  • Ocenil bych nastavení rootu domén (+ open_basediru pro jednotlivé domény) jako má savana, tzn. aby se dal root libovolně nastavit a aby nebyl jak u hostmonsteru v public_html/něco, když je public_html přístupné jako root základní domény (toto je pro mne největší mínus na hostmonsteru). (Vadí mi přístupné jiné projekty/subdomény přes základní doménu a nutnost to řešit htaccessem.)
  • Administrace – jednoduchá, u hostmonsteru je sice celkem přehledná, ale těch ikonek je tam až moc. Takže pokud administraci tak prosím něco vlastního a ne přeplácaný cPanel :)
  • Možnost přepínání mezi servery s PHP 5.2/5.3
  • Striktně nerozdělovat prostor pro databázi, hosting a maily – nechat vcelku
  • Pevně věřím ve vypnuté nebo nastavitelné register_globals a magic_quotes.
  • Privátní git repozitář :)) (už jsem si stejně jako spousta netteistů tady zvykl)
  • Nějaký testovací účet pro vyzkoušení hostingu před zakoupením
  • Jinak souhlasím se vším co bylo zmíněno :)
Panda
Člen | 569
+
0
-

Zdravím, pokud mohu podotknout, tak s vlastními SSL certifikáty problém trochu bude. Sám jeden webhostingový server již spravuji a chystám se rozjet i vlastní webhostingové řešení, takže jsem se tím již zabýval. Můj závěr byl jediný: svět na to ještě není připraven.

SSL v kombinaci s VirtualHosty je dost zrádné. HTTPS je zamýšlené tak, že celá komunikace v rámci HTTP bude zašifrovaná, včetně veškerých hlaviček požadavku i odpovědi. To ale s sebou nese problém – webový server se o konkrétním VirtualHostu rozhoduje na základě IP adresy, portu a hlavičky Host.

IP adresu má většinou jeden webový server jen jednu a je nepraktické pro každou novou doménu přidávat novou IP adresu (a často to není ani možné).

Řešení pomocí portů je sice přijatelné, ale je to trochu nestandardní a může to způsobovat problémy s firewally a proxy servery. Nejedna firemní síť má povolené na HTTP jen porty 80 a 443.

Řešení přes hlavičku Host je naprosto ideální. Jen je tam háček pro SSL – server nejdřív musí vědět, jaký VirtualHost chci a teprve podle toho určí, jaký certifikát použít. Klient ale nejdřív potřebuje certifikát a až pak mi tu hlavičku Host může poslat. A najednou jsme v začarovaném kruhu…

Naštěstí z tohoto kruhu existuje východisko. Jmenuje se SNI, Server Name Indication, a podpora pro mod_ssl z Apache je v něm od verze 2.2.12. Jedná se o rozšíření TLS, které umožňuje ten potřebný název serveru poslat nezašifrovaně a až poté vybrat vhodný certifikát a pokračovat zabezpečeně. Bohužel jak jsem psal na začátku, svět na toto řešení ještě není připraven. SNI vyžaduje podporu na straně klienta a v tom je ten háček – není podporováno v žádném klientovi, který na Windows XP využívá knihovny pro práci s HTTP z operačního systému. Tím je Internet Explorer (jakákoliv verze), Google Chrome (starší verze, nové ale asi také) a Safari. A to zrovna není minoritní skupina uživatelů…

Závěr: žádný hosting to nepodporuje kvůli tomu, že to nebylo a stále ještě není úplně realizovatelné.

Editoval Panda (26. 12. 2009 19:58)

Panda
Člen | 569
+
0
-

Jinak abych nebyl úplně mimo mísu, tak bych kromě již zmíněného očekával podporu pro filtraci e-mailů na straně serveru. Momentálně používám Dovecot se Sieve a ManageSieve a nemohu si je vynachválit. Na požádání mohu zaslat lokalizaci výborného pluginu SieveRules (práce s ManageSieve) do RoundCube, kterou jsem ještě nezveřejnil (chci ten překlad ještě dopilovat podle podnětů od klientů).

johny
Člen | 12
+
0
-

Co se týče databází, tak:

  • MySQL i PostgreSQL
  • Vzdálený přístup
  • Pro Postrges mít možnost spustit příkaz COPY
  • Možnost vytvořit více databází/schémat
  • Možnost mít více uživatelů pro přístup k DB s konfigurací jejich práv alespoň na úroveň tabulek, ještě lépe sloupců. S tím, že budou moci mít práva na všechny moje databáze/schémata zároveň.
be-online
Člen | 50
+
0
-

Děkuji za další várku podnětných připomínek a požadavků :-)

Ad. vlastní certifikát:

toto jsem také řešil a dospěl ke stejnému závěru. Nicméně věřím, že pokud to bude alespoň trochu možné tak pro individuální potřeby klienta bude možné nastavit vlastní IP adresu pro konkrétní doménu / projekt a tím pádem i mít vlastní SSL certifikát.

Ad. ovládací panel.

cPanel/Plesk je pro mne vzor nepoužitelnosti a nepřehlednosti takže vyvíjíme vlastní řešení. Počítám s tím, že jakmile to bude možné pozvu Vás k dúkladnějšímu testování.

Hodlám celý hosting koncipovat jako službu pro lidi tím pádem, se budeme vždy snažit vyjít Vám vstříc :-)

Ohledně toho GITu . Přiznám se, že jej nepoužívám a moc neznám. Můžete požadavek trochu rozvést ?

be-online
Člen | 50
+
0
-

Ad placení.

Ze začátku určitě Paypal, pravděpodobně mPeníze , časem určitě on-line platba kartou. Tady se budu snažit nějaký kompromis mezi Vámi plátci a mnou ,,výběrčím".

MarcoSharper
Člen | 2
+
0
-

Jsem rád, že s touhle situací ohledně hostování v čechách chce konečně někdo pohnout. Třeba se pak poučí i jiné hostingy, když začnou přicházet o klienty…

Pár věcí mi na hostinzích chybí a u vás bych je uvítal:

  • například mě až zaráží to, jak často je na free, ale dokonce i placených hostinzích zakázáno používat v MySQL triggery. Přitom je to taková pomoc u rozsáhlejších aplikací…
  • Vypnuté nebo při nejhorším nastavitelné MagicQuotes a RegisterGlobals
  • Podle konečné ceny vašeho hostingu (pokud tedy bude vyšší) bych také uvítal nějakou mini-variantu hostingu. Napřiklad omezenou kapacitně…
  • Vzdálený přístup do DB
  • Další detail: necpat tam nasilu PHPMyAdmin, ale spíše preferovat Vraní http://adminer.org/
  • Ta automatická instalace Nette není úplně špatný nápad, ale ve výsledku by to mohlo dopadnout špatně – některé aplikace na to možná nebudou ready. Lepší by bylo nahrávat na hosting novou verzi co nejdříve po aktualizaci a to do nějaké speciální složky, odkud si to může klient zkopírovat (případně rovnou includovat), pokud bude chtít.
  • PayPal uvítám také – je to velké plus
  • Dobrý nápad má taky johny s více DB uživateli s možností detailně nastavit práva
  • Samozřejmostí pravidelná a co nejrychlejší aktualizace na novou verzi PHP (DB servery taktéž)

Až si na něco vzpomenu, zase napíšu ;) Přeji hodně štěstí se zakládáním hostingu. Neebudete to mít jednoduché – uživatelé jsou zvyklí (bohužel) na mnohem nižší standard, než na to, co se chystáte provozovat…

michalh
Člen | 22
+
0
-

Souhlasím se vším výše napsaným, jenom bych na českém hostingu rád viděl lepší podporu databáze Firebird.

  • neomezený počet databázových souborů (pouze na banan.cz)
  • přístup přes SSH přímo k databázovému souboru (.fdb) (nikde)
  • Firebird 2.1.x (pouze na station.cz)
  • vzdálený restart, vzdálená údržba, stínování… (nikde)

Pokud budete potřebovat zpětnou vazbu, kontaktujte mne.

Gringo
Člen | 32
+
0
-

Napadlo mě, že u SSL by bylo fajn mít certifikát podepsaný CA, která má svoje certifikáty v prohlížečích už „z výroby“, aby na návštěvníka pokaždé nebaflo varování zabezpečení.

krystof.k
Člen | 4
+
0
-

be-online napsal(a):

Chystám se nabízet komerčně hosting s neomezenou kapacitou domén. Nabourat stávající model 1 doména = 1 hostingový účet. Naopak Vám chceme nabídnout prostor o nějaké kapacitě, na který si můžete nasměrovat libovolný počet domén.

K tomuhle chci říct, že to je přesně to, co tady neuvěřitelně chybí a myslím že nejsme sami, kdo si kvůli tomuto zřídili vlastní VPS. Takže pokud se Vám tady tohle podaří opravdu dotáhnout do konce a nabízet něco podobného i s nějakým pěkným administračním rozhraním, myslím, že zákazníci už se jen pohrnou – nejsme sami, kdo mají víc domén a nechtějí platit za každou hosting zvlášť.

Panda
Člen | 569
+
0
-

SSL od uznávané CA by jistě fajn bylo, bohužel za cenu, které si tyto CA za své certifikáty účtují, lze většinou koupit docela slušný mírně jetý značkový server. Nebo zaplatit průměrný hosting na několik let dopředu (a ultralevné hostingy dokonce na několik desítek let dopředu).

maarlin
Člen | 207
+
0
-

Předpokládám, že to je samozřejmost, přesto nikdo tu nezmínil – patřičná smluvně garantovaná dostupnost, v případě jejího nedodržení nějaké sankční poplatky, nebo třeba provoz hostingu na nějakou dobu zdarma…

Byl bych velice nerad, kdyby tento dobrý nápad skončil jako pipni.cz … tedy placený sandbox pro adminy, kdy nasadí každou nesmyslnou věc na server bez varování a o výpadcích nemluvě :-)

Hned vedle dostupnosti vidím jako prioritu nějaké inteligentní zálohování… databáze i soubory, možná ideálně nechat možnost nastavit si zálohování na každou doménu nějak… klíčové věci a věci, na kterých se hodně děje (v databázi) by se nastavovaly na častější zálohy a dostupnější více do minulosti a naopak by se nemusel zbytečně server zatěžovat zálohami nějakých domén, na kterých je třeba obsah několik let stejný… nebo se mění 1×/půl roku…

Jinak souhlasím prakticky se vším, co tady bylo vyřčeno…

  • vzdálený restart, vzdálená údržba, stínování… (nikde) – to už bych rovnou viděl na nějaký tarif pro VPS… obecně VPS by nebyl špatný nápad… otázka je, jaká bude cenová dostupnost…
  • nebál bych se jít třeba i do té varianty, kdy by bylo možné nastavit každou PHP ini direktivu, s tím, že ty „nebezpečné“ by musely projít třeba nějakým schvalovacím procesem od webhostera
  • přimlouvám se taky za PayPal/mPeníze
  • nevidím problém ve všude nasazovaném PMA, když bude k dispozici třeba ten Adminer, asi to nebude na škodu… rozhodně ne JEN Adminer… PMA je zavedená konvence…
  • kompletní nastavení práv a účtů v databázích a FTP by bylo fajn
  • <subjektivní názor> moc bych se asi nezabýval poštou… věřím, že málokdo v ČR dokáže nabídnout podobnou úroveň za podobných podmínek, jako Google se službou Apps… </subjektivní názor> pokud by něco takového mělo být, tak ve spec. tarifu… nebudu platit za něco, co nevyužívám…

Jinak většina těch omezení a ostatních úrovní nastavování by se dala vyřešit prakticky jednou věcí – VPS… rootovský SSH přístup… potřebuji xyz, nainstaluji… nepotřebuji abc, odinstaluji, potřebuji něco hodně speciálního (platformu jinou, než PHP), doinstaluji si a nastavím a taky za případné potíže způsobené nastavením ponesu zodpovědnost.

Obecně se mi to zdá jako pohádka… zatím se mi nechce věřit, že něco takového tady někdo rozjede a bude to alespoň několik let fungovat… pokud ano, tak mu patří velká poklona… :)

be-online
Člen | 50
+
0
-

Zdravím Vás všechny,

děkuji za další podnětné připomínky. Co se týče dostupnosti, řeknu Vám narovinu, že garantovat 100% se nedá, poté už je to hraní s čísly a vždy se najde někdo kdo mne obviní že nedostupnost 3 hodiny za rok je neuvěřitelná drzost, nicméně i toto bude pořešeno a ve smluvních podmínkách budou sankce za výpadky. Jako pipni.cz rozhodně skončit nechci, kdysi dávno jsem u nich začínal a donutilo mne to založit první hostingovou firmu ze které jsem před dvěma lety odešel.

Celkově se mi zdá, že diskuse směřuje k VPSku. VPS je samozřejmě věc která by se mi také líbila ale ze začátku to vidím na hostingové balíčky a podle obliby pak i možnost VPSko přidat.
Kdo ví jak se vše podaří, třeba skončím v propadlišti dějin, třeba ne.

Priorita jsou kvalitní služby za rozumné ceny a Vaše spokojenost. Nehodlám provozovat hosting jako například banan.cz.

Během dnešního dne tedy prosím o finální připomínky, požadavky a nápady. Berte prosím na vědomí, že v první vlně se bude jednat o klasický hosting s novými službami tak jak se tu o nich bavíme a později pokud se chytneme tak nabídneme další služby.

dotaz na závěr : jaká je tedy nejmenší možná dostupnost kterou jste schopni tolerovat ?

ic
Člen | 430
+
0
-

Nevím akorát co se všichni brání tomu nápadu na automatické includování nette, případně dalších frameworků, zvlášť nette je maličké a tak by nebyl problém tam mít složky s nette080, nette090, nette091, nette092, nettelatest a tak podobně…

pamatuju že nahrát na hosting mpdf (knihovna pro výrobu pdf ovšem přes 10MB) byl docela porod takže kdybych byl tohohle ušetřen byl bych jen rád

Jakub Šulák
Člen | 222
+
0
-

z neprogramátorského hlediska bude nesmírně důležité:

  • jak bude řešena podpora (v případě výpadku, nebo jen rady)
  • jak zálohování (nějaký systém kreditového nastavení záloh – mám 100 kreditů a jeden kredit je záloha 1MB; mohu si nastavit jak často, co a jak dlouho uchovat v záloze)
be-online
Člen | 50
+
0
-

Podporu bych řešil stejně jako jsem byl zvyklý předtím a jako ji řeším teď pro své klienty.
24@7 na telefonu,mailu takže v případě výpadku okamžité řešení + samozřejmě máme i vlastní cesty jak se dozvědět o výpadku ihned.

Jakube děkuji za zajímavý nápad s kreditním zálohováním. Co se týče zálohování tak to bude na programu diskuse po uzavření připomínek k podobě služeb.

Radek Hulán
Člen | 7
+
0
-

Co tedy očekáváte u webhostingu za kapacitu diskového pole, další služby, knihovny v PHP, možnosti / nemožnosti nastavení …

Po vyzkoušení mnoha sdílených hostingů požaduji vlastně jen jediné – VPS. Tedy virtuální server vlastní, za rozumné peníze. Možnost nastavit si cokoliv podle svého. V praxi to vypadá jako hodně práce navíc (moci si nastavit = muset si nastavit), ale pokud je operačním systémem Windows 2008 Server (R2) je výsledek takový, že to šetří mraky mého času, přináší nula starostí, a mohu si COKOLIV nastavit a nainstalovat jak chci já. Díky Remote Desktop pracuji v plně grafickém prostředí a se stejnými aplikacemi na stanici i na serveru. Kdo to nepoznal, asi netuší, jak moc to zefektivní práci. Neomezené množství domén je v tomto případě samozřejmostí.

Pokud člověk nemá na serveru stovky tisíc lidí denně, pak mu VPS stačí, desítky tisíc lidí denně je schopen v pohodě obsloužit virtuální stroj.

Samozřejmě pro Linuxáky (1% lidí) bude zajímavé Linuxové VPS, ale pro 99% lidí Windows 2008 Server. Nabídka v ČR přitom zatím není nijak obrovská.

Kdo vyzkoušel, nechce jinak. Co si tedy přát? VPS! :)

Editoval Radek Hulán (27. 12. 2009 13:56)

Jirda
Člen | 103
+
0
-

Hlavně kvalitní a přehledný administrační rozhraní s mnoha možnostmi nastavení konfigurace. A taky nonstop technická podpora. A co se týče podpory služeb, souhlasím vcelku s tím výčtem co už tu zmínili ostatní.

Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

Já jsem rozhodně pro Linux a přemýšlel bych i v rovině PHP pod Apache + FastCGI nebo i lighttpd či nginx, ať to lítá :) A samozřejmostí je nějaký ten xcache nebo eAccelerator.

SuExec by mohla být taky docela dobrá věc, ale prý to o něco zmenšuje výkon…

Jakub Bouček
Člen | 54
+
0
-

Myslím, že by includování Nette a dalších by mohlo fungovat.

V současně době, kdy je Nette ve verzi v0.9.x a vývoj je ještě bez plně zpětné kompatibility, to asi bude trochu neefektivní, ale po vydání v1 to začne mít smysl.

Pro tyto případy bych tedy viděl, že při includivání knihoven bude možné specifikovat verzi, který se má includovat a automatická aktualiazce bude probíhat pouze na stanovené úrovni.

include_once('Nette/lodaer.php'); //Aktuální verze Nette
include_once('Nette-0.9-PHP-5.2/lodaer.php'); //Automatická aktulizace pouze v rámci minor 0.9.x
include_once('Nette-0.9.2-PHP-5.2/lodaer.php'); //Bez aktualizace, konkrétní verze 0.9.2

Obdobný systém jsem s úspěchem zavedl na firemním serveru, ale chápu, že pro „veřejnost“ to bude složitější kočírovat. Pak je to hlavně o komunikaci.

A dále tedy je pro mne důležitá nonstop podpora.

Editoval bukaJ (27. 12. 2009 14:17)

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

S jednotlivými verzemi Nette globálními pro celý server souhlasím, údržba bude jednodušší. Komu to nebude vyhovovat, nahraje si vlastní Nette s vlastními úpravami. A bukaJi, nemůžu si odpostit lodaer → loader :D

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

ad Radek Hulán: <nofalme>Rejpnu si, pochybuju že co se týče požadavků na hosting bude 99% lidí vyžadovat windows :D to je opravdu absurdní :)</noflame>

be-online: Co se týče include verzí Nette(/Zend/dibi/Texy/phpBB/jiných knihoven) chtěl jsem navrhnout to co navrhl kolega ic, to jest jednoduchej strom s knihovnama „<knihovna>/<verze>“, popř. bych uvítal nějakou možnost „rychlo instalace“ to jest že si třeba 2× kliknu a na webový prostor se mi nakopíruje požadovaná verze knihovny/aplikace (např to phpBB/Django/Drupal/Wordpress/…) a tím pádem odpadne nudné kopírování a instalace, popřípadě kdybyjste to chtěli hnát do extrémů, myslím že by nebyl problém přidat ještě třeba jeden krok k tomuto procesu ve kterém by si člověk nastavil pár detailů jako je výchozí účet na přihlášení, nebo nějaké volby v configu aplikace. Odpadly by tím spousty stereotypních příspěvků „nejde mi nainstalovat to a to, pomoc prosím“.

Co se týče tarifů, viděl jsem u jednoho českého hostingu, který (ehm nedávno skrachoval) měl v administraci možnost nastavit si požadovanou velikost webového prostoru, pro pokrytí případného nárůstu aplikace (obrázky/databáze/atp) a v závilosti na velikosti se upravovala cena služby. Nevím kolik lidí to ocení, ale pár se jich určitě najde.

vavrusa
Člen | 1
+
0
-

A co mapování emailových adres na Jabber/XMPP pro nás, co rádi Jabber?

Radek Hulán
Člen | 7
+
0
-

ad Radek Hulán: <nofalme>Rejpnu si, pochybuju že co se týče požadavků na hosting bude 99% lidí vyžadovat windows :D to je opravdu absurdní :)</noflame>

99% lidí pracuje na Windows. Většina lidí přitom hostuje na Linuxu, aniž pořádně ví proč. Dělají to proto, že to tak dělá „každý“. Troufnu si tvrdit, že jsem jeden z mála, co má praktické zkušenosti s Linux i Windows hostingem, a také s VPS na obou platformách. Windows VPS je cenově dostupné, téměř podobné sdílenému webhostingu, a nabízí vše co člověk chce a hlavně ušetřilo mi spoustu mé práce a času. Osobně jsem 6 let hostoval na Linuxu, a až poslední rok s Windows řeším mnohem méně problémů (nikoliv žádné, ale méně). Neuvěřitelná spokojenost.

To není flame, ale předání zkušeností, které ostatní nemají. V zahraničí je přitom na Windows běžné hostovat, jen ČR je v tomto taková poněkud zaostalejší.

Pokud tedy otázka byla „co očekáváte od webhostingu“, tak odpověd člověka, co nezná jen slovo „Linux“ je Windows 2008 Server R2 s VPS v ceně do 1000 Kč měsíčně, s 50–100GB HDD, 1GB vyhrazené RAM, aspoň 3 dedikované IP adresy, Windos 2008 R2 Standard licence a Remote Desktop.

To je ideální webhosting na libovolné použití – od IIS a SQL Serveru, přes ASP.NET, po Apache a MySQL a PHP.

be-online
Člen | 50
+
0
-

Ad. Radek Hulán

Samozřejmě souhlasím s tím, že VPS je ideální. Používám stejného poskytovatele jako ty a jsem i stejně spokojený. Nicméně pro komerční sféru a pro hostování webů je občas dobré nechat starosti a odpovědnost za nastavení a běh na externí firmě :-)

Kdyby byl každý jako ty tak nemají webhosteři co žrát :-)

Instalaci nejznámějších webových aplikací na dvě kliknutí bude ve druhé vlně ale počítá se s ní :-)

Jinak webserver na 99,9% Apache a dále již klasika, nejnovější verze MySQL , stroje s PHP 5.2 a 5.3 pro ty z Vás kteří již chtějí využít novější verze.

Jak tu někdo zmiňoval v samotném začátku diskuse, ano po vyjití nové stable verze bude nejdříve po týdnu nasazena.

Ad. e-maily:

Přiznám se, že se rozmýšlíme zdali je zavést či ne protože v současné době už je spoustu řešení o několik světelných let lepších ( Windows Live Domains, Google Apps ) , proto se Vás ostatních ptám – má smysl poskytovat mail hosting i v dnešní době ?

JakubKohout
Člen | 92
+
0
-

Možnost nastavit si cokoliv podle svého.

To v případě OS windows jde? Proklikat se tou vepřovou nabídkou ala ovládací panely je pro neznalého uživatele PEKLO, které zažívam pokaždé když se mi to dostane do ruky.

Díky Remote Desktop pracuji v plně grafickém prostředí a se stejnými aplikacemi na stanici i na serveru.

Určitě krásné řešení, když jsem připojen pomocí GPRS což je cca 20Kbit/s ;)

ic
Člen | 430
+
0
-

be-online napsal(a):

Ad. Radek Hulán

Samozřejmě souhlasím s tím, že VPS je ideální. Používám stejného poskytovatele jako ty a jsem i stejně spokojený. Nicméně pro komerční sféru a pro hostování webů je občas dobré nechat starosti a odpovědnost za nastavení a běh na externí firmě :-)

Kdyby byl každý jako ty tak nemají webhosteři co žrát :-)

Instalaci nejznámějších webových aplikací na dvě kliknutí bude ve druhé vlně ale počítá se s ní :-)

Jinak webserver na 99,9% Apache a dále již klasika, nejnovější verze MySQL , stroje s PHP 5.2 a 5.3 pro ty z Vás kteří již chtějí využít novější verze.

Jak tu někdo zmiňoval v samotném začátku diskuse, ano po vyjití nové stable verze bude nejdříve po týdnu nasazena.

Ad. e-maily:

Přiznám se, že se rozmýšlíme zdali je zavést či ne protože v současné době už je spoustu řešení o několik světelných let lepších ( Windows Live Domains, Google Apps ) , proto se Vás ostatních ptám – má smysl poskytovat mail hosting i v dnešní době ?

Mail hosting by se asi hodil… věřím že mnoho lidí má nějaký mail spjatý se svou doménou… a teď je tu nabídnuta možnost mít všechny domény pohromadě… byla by chyba mít jeden někde jinde aby byl zachován mail.

Jinak rozhraní pro správu mailu asi moc smysl nemá, ale zase, když už ten mail tak nějaké webové rozhraní je rychle a snadno s tou kopou hotových řešení co existuje.

Radek Hulán
Člen | 7
+
0
-

ČR je tak trochu unikát, v zahraničí má Windows na serverech 40%, u nás bude mít Linux snad nad 90%. V ČR se lidé zaměřují jen na cenu, bez ohledu na služby a nabídku.

Jinak administrace vlastního VPS není složitá. A vtip je v tom, že pro většinu lidí bude snazší administrace Windows 2008 serveru, protože to je podobné prostředí, jako má jejich desktop. Nastavit IIS a firewall pro většinu lidí s Windows Vista / 7 fakt není složité, navíc je to jednorázová věc, a pak člověk jen server používá, nainstaluje si tam své aplikace. Běží tam jak IIS, tak Apache, jak MySQL, tak SQL Server 2008.

Pro mě mimochodem poslední kapkou k opuštění Linuxu na serveru byl zmiňovaný Hostmonster. Služby papírově dobré, ale v praxi tragédie. Vyšší zátěž „neomezeného“ serveru kvůli návštěvnosti a následný suspend účtu mě přiměl konečně zaplatit o pár Kč měsíčně více za VPS, a byla to fakt nejlepší věc, co jsem udělal.

Samozřejmě, pokud je pro někoho příjemnější Linux, pak VPS na Linuxu, ale jde o to VPS. To je ideál webhostingu v cena/výkon :) Sdílený webhosting je „zadarmo drahý“, pokud má člověk více domén, a to vštšina lidí zde má…

be-online
Člen | 50
+
0
-

DRaGen prosím žádné hádky, pojďme se věnovat původnímu smyslu této diskuse.

Radek má samozřejmě pravdu, Windows jsou na hostování opravdu kvalitní řešení. A světe div se vzdálená plocha se dá používat i na GPRS. V oblasti serverů Microsoft za posledních pár let opravdu zapracoval a celkově jeho služby pro firemní sféru jsou o několik světelných let dál než dle názorů IT světa který s nimi nemá co do činění …

Ale nechme toho pánové, nemá smysl hádat se které řešení je lepší :-)

Radek Hulán
Člen | 7
+
0
-

Přiznám se, že se rozmýšlíme zdali je zavést či ne protože v současné době už je spoustu řešení o několik světelných let lepších ( Windows Live Domains, Google Apps ) , proto se Vás ostatních ptám – má smysl poskytovat mail hosting i v dnešní době ?

Nemá. Lepší email a antispam než Live Custom Domains nebo Google Apps nenabídneš. Postačí jen Wiki instrukce, jak si některou z těchto služeb nastavit..

be-online
Člen | 50
+
0
-

ic pak tedy maily zachováme :-)

Máme připravené rozhraní na pohodlnou správu mailů včetně pěkné webmailové aplikace ( Roundcube pokud někdo znáte – věřím že ano )

be-online
Člen | 50
+
0
-

Radek Hulán napsal(a):

Nemá. Lepší email a antispam než Live Custom Domains nebo Google Apps nenabídneš. Postačí jen

Wiki instrukce, jak si některou z těchto služeb nastavit..

Máme stejný pohled na věc :-) Je připraveno nastavení domény ( DNS ) na jedno kliknutí ale ponecháme možnost mít maily i u nás, mimochodem náš antispam také není nejhorší :-) Za poslední půlrok co používáme své řešení mi dorazil 1 možná 2 :) a co je důležitější žádný e-mail se neztratil :-)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

2 Radek:

Jsem asi jeden z mála lidí kteří vyzkoušely to co ty… 10možná i více hostingových společností → hostmonster → VPS (jak linux tak W2K8) → dedikovaný server (jak linux tak W2K8)…

Souhlasím s tebou pokud nespravuji webhosting na linuxu pomocí některého z administračních rozhraní (Plesk, cPanel atd.) tak je to oproti Windows hrůza. Dnes hostování PHP aplikací na IIS není problém protože vývojáři PHP udělaly ve verzi 5.3 s podporou Windowsovské platformy hodně velký pokrok (i M$ se zapojil a vylepšil u IIS CGI/FCGI). Takže super. Na VPS/DS jsem strávil cca pul roku s windows a cca půl roku s linuxem (debian) a musím říci že pokud někdo nabídne doopravdy kvalitní hosting tak se od VPS/DS milerád vrátím. Protože VPS/DS mě stojí moře času jeho správa a aktualizace. Ano můžu si zaplatit člověka který se mě o to bude starat ale jelikož potřebuji v 99% pouze webhosting s MySQL případně PgSQL tak mě připadá zbytečné platit Xtisíc za člověka který bude udržovat můj server. Když by stačil řádově levnější kvalitní hosting.

PS: RDP je skutečně použitelné i na GPRS mluvím z vlastní zkušenosti.

mp4
Člen | 3
+
0
-

be-online napsal(a):
Ad. e-maily:

Přiznám se, že se rozmýšlíme zdali je zavést či ne protože v současné době už je spoustu řešení o několik světelných let lepších ( Windows Live Domains, Google Apps ) , proto se Vás ostatních ptám – má smysl poskytovat mail hosting i v dnešní době ?

na maily uplne staci Google Apps, usetris na mail servroch ;)

be-online
Člen | 50
+
0
-

Je mi to jasné, jde mi spíš o to, že Google Apps jsou pro nekomerční použití zdarma jinak se docela platí ne ?

Takže bych nerad potencionální klienty postavil před volbu tak a k hostingu od nás si ještě musíte pořídit google apps za xxx USD … vypadá to neseriózně :-)

mp4
Člen | 3
+
0
-

tusim do 50 mailov je to free, niekde som cital ze na poziadanie navysia na 100.

be-online
Člen | 50
+
0
-

pro neziskove organizace :-)