hack nette aplikace – objevily se cizi php soubory
- gliny
- Člen | 25
Ahoj,
stalo se nam, ze se ve slozce temp a slozce www objevily soubory, ktere nebyly nase. Nekomu se nejak podarilo dostat soubory na nas hosting a tak se chci zeptat jestli vas nenapada jak k tomu muze teoreticky dojit, idealne abych to nasimuloval a mohl zabezpecit proti takovemu typu utoku.
Struktura aplikace je podle sandboxu a jde o nette 2.4, php7 a aplikace je na hostingu o uroven vys a ve verejne casti je jen www. Jedna se o web kde se pouziva jeden presenter a web obsahuje asi 5 „statickych“ stranek. Formular pouzit vubec neni.
Nenapada nekoho neco?
- iguana007
- Člen | 970
Pokud pouzivas FTP, tak staci aby si na WiFi nekdo odposlechl tvuj
login/heslo a pruser je na svete :)
Zda-li se skutecne jedna o obycejny sandbox s par strankami a bez formularu,
tak v aplikaci by jsem chybu asi nehledal.
Chyba bude budto v tom jak na web/hosting pristupujes … pokud vzdy pres
sifrovanou komunikaci, tak v tom pristupu problem nebude a bezpecnostni chyba
bude spise na strane hostingu a jejich serveru.
Editoval iguana007 (24. 11. 2017 14:39)
- gliny
- Člen | 25
Na ftp pouzivam filezillu, tim to nebude (OS mam MAC). Man in the middle by snad byt nemel, ale nikdy nerikej nikdy.
A ohledne hostingu, stalo se to uz u dvou hostingovych firem. Poprve u jedne male nezname firmy a podruhe u velke a zname :D Hosting rika, ze server je spravny.
Je to prozatim zahada.
- gliny
- Člen | 25
slo o tyhle soubory:
temp/cache/_nette.robotloader/sh3qwi/meray-rashke-qamar-raees-mp3-so.html
nebo
Skoro to vypada, ze se ty soubory dostaly jen do adresaru kam ma pristup php skript.
- iguana007
- Člen | 970
Potom by jsem videl problem asi jedine v hostingu. Bud ti to tam mohli nacpat pres jiny web, ktery bezi na stejnem serveru (drive dost casty jev, ted uz to nesleduju, protoze jsem hostingy prestal, presne z tohoto duvodu, pred 8 lety pouzivat) nebo maji servery spatne zabezpecene a proste to tam nejak dostali (nejaka nezaplatovana dira v Apache, PHP apod.), ale rozhodne by jsem nehledal problem v Nette jako takovem, pokud je to opravdu tak simple staticka prezentace s preklady.
Ale to jsou vsechno spekulace o moznych pricinach, nevime o tom webu nic – zdrojaky jsme nevideli, domenu si taky nezminil a o detailech hostingu taky nebyla rec. Takze ten seznam moznych pricin by jsme mohli rozsirovat donekonecna.