SelectBox aneb uživatelem přidaná hodnota

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Polki
Člen | 553
+
0
-

Zdravím dnes podruhé,

mám jednu špecialitku pro chytré hlavičky. :D
Úkol je jasný. Ve formuláři udělat SelectBox, díky kterému si bude moci uživatel vybrat z předem určených kategorií. Sám ale může kategorie přidávat. Aby nemusel být někde nový formulář pro přidávání kategorie, vypadl z mé malé hlavy nekontrolovatelně skvělý nápad.

Chci aby si mohl uživatel vybrat ze selectu a pokud mu žádná z hodnot nebude vyhovovat, napíše tam vlastní, která se přidá do databáze a ze které bude moci příště vybírat také. Požadavek je, aby řešení vypadalo stejně jako SelectBox.

Nepřístupné jsou možnosti použití textového inputu s našeptávačem.

Valte na mne hromady nápadů a inovativních technik. :D

Polki
Člen | 553
+
0
-

Děkuji děkuji děkuji. Vím, že když mi bylo 12, tak jsem toto řešení někde viděl, ovšem jsem jej nikdy nepoužil, takže se mi to vykouřilo z hlavy. Děkuji moc za informaci.

GEpic
Člen | 566
+
0
-

Polki napsal(a):

Děkuji děkuji děkuji. Vím, že když mi bylo 12, tak jsem toto řešení někde viděl, ovšem jsem jej nikdy nepoužil, takže se mi to vykouřilo z hlavy. Děkuji moc za informaci.

Tak toto si určitě ve 12ti neviděl. Pozor na prohlížeče, ve kterých se to bude používat.

Každopádně, co se stane pokud někdo přidá 2× stejnou kategorii, ale s nějakým TYPEm? Běžná zkušenost…

Editoval GEpic (9. 8. 2016 22:26)

Polki
Člen | 553
+
0
-

Vím, že ve 12-ti (před 10 lety), jsem viděl na jedné staré stránce SelectBox, do kterého se dala vepsat hodnota. Jak to bylo udělané už netuším. :D Proto mne také napadlo to tak udělat i u sebe. Pokud to chápu správně, tak na prohlížečích, na kterých to nebude fungovat se zobrazí čistě jen textové pole. To je v pořádku, jen bude muset uživatel pořád dokola ručně psát to samé místo aby si mohl vybrat z nabídky. Duplicitní hodnoty do databáze samozdřejmě přidávat nebudu. Každopádně bych rád věděl, o jakých TYPEch se to mluví, abych předešel případným obtížím.

GEpic
Člen | 566
+
0
-

Polki napsal(a):

Vím, že ve 12-ti (před 10 lety), jsem viděl na jedné staré stránce SelectBox, do kterého se dala vepsat hodnota. Jak to bylo udělané už netuším. :D Proto mne také napadlo to tak udělat i u sebe. Pokud to chápu správně, tak na prohlížečích, na kterých to nebude fungovat se zobrazí čistě jen textové pole. To je v pořádku, jen bude muset uživatel pořád dokola ručně psát to samé místo aby si mohl vybrat z nabídky. Duplicitní hodnoty do databáze samozdřejmě přidávat nebudu. Každopádně bych rád věděl, o jakých TYPEch se to mluví, abych předešel případným obtížím.

TYPO – Typing Problem \ Mistake – překlepy v názvech :)

PS:
Ač nerad to doporučuji, můžeš se zkusit podívat i na toto:
https://jqueryui.com/autocomplete/

Prostě začne psát název, pokud existuje, zaklikne, pokud neexistuje, nechá vyplněný svůj a bude pokračovat. Dá se to nastavit jak potřebuješ. :)

Editoval GEpic (10. 8. 2016 0:11)

Polki
Člen | 553
+
0
-

@GEpic Díky za vysvětlení.

Autocomplete nechci. Datalist napovídá stejně. Ano, u prohlížečů, které neumí Datalist je možné, že nějaké překlepové chyby nastanou, ale to jsem schopen obětovat.

Oli
Člen | 1215
+
-1
-

Nechápu moc co chces. Musíš tam mit moznost psát, pokud chces mit moznost vytvářet novy položky. A to už umí i napovidat. Ten selectize umí byt i selectbox, s tím ze naseptava options jak píšeš… Ale i to by šlo mozna zrušit, jen me nenapadá proč by to někdo chtěl ;)