Nejaký návod na modelovanie databázy v sandboxe

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
tino415
Člen | 46
+
0
-

Nemáte nejaký návod na modelovanie v nette ? Prečítal som si dokumentáciu a hneď na prvej apke potom sa furt zasekávam, zaujímalo by ma najmä best practice pre MANY-TO-MANY relácie,
mne furt z toho vychádzaju konštrukcie ako

<?php
	$item->related('map_item')->where('active', 1)->item->order('position')
?>

a pod.

Prešiel som si https://doc.nette.org/cs/quickstart ale nemať žiadnu modelovú vrstvu mi príde trochu o ničom.

CZechBoY
Člen | 3608
+
0
-

Tak si to hoď do modelu a tam všechno, co potřebuješ, vyber.

chemix
Nette Core | 1310
+
+3
-

@tino415 Ahoj, mam rozepsanou dalsi cast dokumentace kde se modelova vrstva resi mrkni na to
https://github.com/…g-model.texy

pripadne si to vloz do https://editor.nette.org

uvitam jakekoli nepochopeni, napad, pripominku

tino415
Člen | 46
+
0
-

Presne tak nejak to napadlo aj mňa riešiť akurát používam slovíčko Repository namiesto Manager. Akurát presne ten sample čo som tam dal ako by bolo vhodné riešiť ?

Tak isto tieto problémy:

• Hierarchycké štruktúry (viac násobne self joiny)
  • Tak isto funkcie typu full_name (používateľ má v modely first_name, last_name)

V aktuálnom projekte mám akurát kombo hierarchycká štruktúra, ktorej hierarchia je many-to-many a dajmä tomu že som dosť stratený ako to nejak jednoducho vyriešiť.

chemix
Nette Core | 1310
+
0
-

a neches na to uz radeji pouzit ORM, kde budes mit vsude Entity a vazby a vsechny tyhle vychytavky?

To co ja nastinuji je takovy zacatek. Osobne mam managera i Repositare. Manager je nad Repositarema a v presenteru a testech pracuji jen s Managerem ktery ma ruzne sloziteji pojmenovane metody co treba musi pracovat s vicero repositarema.

Jinak rijnova posobota bude mit hlavni tema Model, tak tam se urcite dozvime spoustu zajimavych reseni

Azathoth
Člen | 495
+
0
-

doctrine 2 ORM má velmi zajímavou vychytávku, která je skvělá na vývoj : z entit ti umí vygenerovat/upravit databázi, aby odpovídala tvému modelu a sama ti řeší všechny asociace a cizí klíče

tino415
Člen | 46
+
0
-

Chcel by som sa naučiť takéto problémy riešiť z ActiveRow kvôli práci.

Azathoth
Člen | 495
+
0
-

no, jestli používáš activeRow, tak asi bude nejlepší pro přehlednost všechny takovéhle dotazy narvat do modelu (jak jsi psal o repository, tak přesně tam to patří. Samotřejmě i v doctrine se mi stane, že v presetneru volám 4× za sebou getNeco(), ale kdykoli už je tam where, tak to cpu do modelu. A v modelu je několik tříd, které mi obstarávají všechna potřebná data).

tino415
Člen | 46
+
0
-

Robím v jednom projekte ktorý je nad sandoboxom postavený a je silno pravdepodobné že sa zo sandboxom bez orm budem stretávať častejšie, takže sa to potrebujem naučiť nejak riešiť na tejto úrovni…

tino415
Člen | 46
+
0
-

Do teraz som uvažoval že v rámci selection som všetko dával do modelu a ActiveRow som si posielal na front, ale vidím že toto je lepší postup…

Editoval tino415 (9. 9. 2015 16:23)