Rewrite a aliasy na apache vůči Nette
- thirdknown
- Člen | 26
Udělal jsem aplikaci a potom jsem zjistil, že na serveru není puštěn na apache mod rewrite. Jelikož se jedná o školní server, kontaktoval jsem učitele, který se o server stará, jestli by mohl mod rewrite pustit.
Teď routuju se SimpleRouter, ale jako třešničku na dortu by to přeci jen chtělo hezké URL :-).
Učitel mi tvrdí, že já vůbec nechci mod rewrite, ale spíš aliasy, že „jdu s kladivem na mouchu“, že prý Nette určitě musí podporovat aliasy. Jo a tvrdí mi, že dnes je problém sehnat hosting se zaplým mod rewrite, že prý s tím mají správci problém :-).
Otázka tedy zní: jde to i s aliasy na apache?
- Jan Endel
- Člen | 1016
Krátká odpověď: ne nejde
Dlouhá odpověď: Aliasy jsou pro soubory co skutečně fyzicky existujou, ty
mapuješ url na fiktivní filesystem v podstatě, který si můžeš vytvořit
právě routováním. Buď tedy přesvědčit učitele, že mod_rewrite mají
téměř všude (bohužel nejsem sysadmin, tak nevím jaké to má
bezpečnostní úskalí) a nebo se spokojit se SimpleRouterem
- iguana007
- Člen | 970
Pan učitel asi posledních 10–15 let hybernoval, když ti tvrdí takové věci – už se mi dlouho nestalo, že bych narazil na nějaký hosting, který by mod_rewrite neuměl/nepodporoval.
Jediné potencionální riziko, které mne z jeho pohledu napadá, je to, že by si mohl teoreticky vytvořit rewrite pravidlo tak, že by to mohlo ohrozit bezpečnost daného serveru – ovšem, pokud zakáže .htaccess a pravidla nastaví ručně přímo v nastavení VirtualHostu, tak se imho nemá čeho obávat, když si ta pravidla sám překontroluje, během zadávání.
Editoval iguana007 (29. 4. 2015 13:17)