Pár věcí které mě trápí u phpStorm na který se snažím přejít

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
jval
Člen | 36
+
0
-

Zdravím nějakou dobu jsem používal NetBeans, pak jsem nedavno přešel na Sublime a nastal WOW efekt. Jeho rychlost je fakt úchvatná. Nicméně kvůli napovídání atd se snažím přejít na phpStorm.
Na jedné fičurce u sublime jsem se stal tak nějak závislým a to že Ctrl+P pro Switch project. Bohužel nemůžu podobnou věc u stormu najít.

A ještě nějaké věci mě trápí u stormu. Možná je to tím, že nevím co kde nastavit a možná nečím jiným:

  1. Zdá se mi pomalý, občas se mi na chvíli jakoby sekne (mám Latitude E6510 a nemyslím že by to byl pomalý stroj).
  2. Při vytvoření projektu si vše naindexuje, ale když mám např.

Model:

class Tasks extends Base
{
    /**
     * @param $values
     */
    public function insert($values) {
    }
}

a presenter:

class TaskPresenter extends SecurePresenter
{

    /** @inject @var \App\Model\Tasks */
    public $tasks;

    public function taskFormSuccess($form) {
        $values = $form->values;
        if (empty($values->id)) {
            $values->user_id = $this->user->id;
            $result = $this->tasks->insert($values);
        } else {
            $task = $this->tasks->get($values->id);
            $result = $task->update($values);
        }
        if ($result != '') {
            $this->flashMessage('Úkol se nepodařilo uložit, kontaktujte nás', 'error');
        } else {
            $this->flashMessage('Uloženo');
            $this->redirect('Homepage:');
        }
    }
}

tak například u řádku:

$result = $this->tasks->insert($values);

hlásí, že metoda nebyla ve třídě nalezena

3. Vzhledem k jeho neskutečně dlouhému startu (proto jsem opustil i NetBeans) by se mi líbilo, kdyby se dalo nastavit, že i křížkem by se aplikace stáhlado tray abych si ji nechtěně nemohl zavřít. Nevíte o nějakém pluginu, který by to uměl?

Zatím si s ním hraju jen pár dní, tak třeba ještě na něco přijdu.

Editoval jval (22. 9. 2014 13:28)

David Ďurika
Člen | 328
+
+1
-

ja to prepinanie projektov riesim cez File > Open recent https://www.dropbox.com/…13.36.15.png?dl=0

  1. hmm netusim, mne to nerobi
  2. malo by to ist OK, skontroluj si namespace ci ti sedia
  3. hmm kolko je to sprasne dlho? mne to ‚bootuje‘ 5–7 sec. (uz aj s projektom) co si myslim ze je prijatelne pre IDE, ja napr PhpStorm nezatvaram vobec, jedine ked restartujem masinu a to je tak 1× za mesiac…
David Kudera
Člen | 455
+
+2
-

k tomu 2. kroku zkus prohodit anotace tak, aby inject bylo na konci a var na začátku.. U mě to pomohlo. Nebo použít injektování přes konstruktor, na který jsem nakonec vše přepsal

edit: a vlastně i k jedničce.. byl docela rozdíl, když jsem excludoval tempy. To najdeš v nastavení u položky Directories a vybereš ty, které chceš excludovat

Editoval David Kudera (22. 9. 2014 14:23)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
+6
-

@jval Jestli s PhpStorem začínáš, tak ti doporučuji se podívat na moji přednášku na YT.

LeonardoCA
Člen | 296
+
+1
-

ad 1. K te pomalosti obecne. PhpStorm analyzuje kod do hloubky a provadi nad nim spousty kontrol. Nektery kod mu dela vetsi problemy nez jiny. Muzes zkusit vypnout nektere inspekce a spoustet je rucne.

Zkus se podivat do konfigurace „directories“ a pohrat si tam s nastavenim …
Ja napriklad excluduju z projektu adminer, ktery mu dava zabrat a neni duvod se jim zabyvat. Adresar temp naopak je dobre mit indexovany, kvuli napovede veci definovanych v DI. Ale je dobre excludovat logy, nebo pokud mas v projektu velke mnostvi obrazku, ktere se primo nevztahuji k css, apod

ad 2. Tridu bys mel mit v use a nepouzivat absolutni cesty v annotacich (teda nevim, jak spolupracuje anotace @inject s use, mozna tam musi byt absolutni cesta, ale kazdopadne vyjmenovat tridu, kterou pouzivas v use), pak nebudes problem.

ad 3. V System settings je volba Confirm application exit, pokus si ho omylem zaviras …

Editoval LeonardoCA (22. 9. 2014 17:09)

Šaman
Člen | 2632
+
0
-

Od Nette 2.2 už anotace @inject umí pracovat se sekcí use. Aspoň myslím, že od 2.2, řešilo se to tak půl roku zprátky. Aktuální verze to umí určitě.

LeonardoCA
Člen | 296
+
0
-

super, ja jsem v nette ted nejakou dobu nedelal, tak jsem pro jistotu psal obe varianty

David Matějka
Moderator | 6445
+
+1
-

Na jedné fičurce u sublime jsem se stal tak nějak závislým a to že Ctrl+P pro Switch project. Bohužel nemůžu podobnou věc u stormu najít.

nevim, co presne switch project dela, ale… Settings > keymap > hledej „reopen project“, prirad zkratku

k 1)
jakou verzi phpstormu mas? v 8 by melo byt hodne problemu se zatuhavanim vyreseno

Editoval matej21 (22. 9. 2014 17:12)

jval
Člen | 36
+
0
-

Ok lidi, díky za rady.

  1. Zkusím si ještě pohrát s těmi directories jestli to pomůže
  2. Přehození @inject nakonec zabralo (konstruktor jsem použít nechtěl jelikož v presenteru není doporučováno), každopádně jsem rovnou zkusil i anotaci s použitím use a maká
  3. Verzi stormu mám poslední EAP 138.2071 Portable. Změřil jsem čas startu a 45 sekund startovalo samotné IDE a pak dalších asi 15 otevíralo projekt (asi budu muset přeinstalit Win, celkově se mi posladní dobou zdá pomalejší). Každopádně přiřazení zkratky k Reopen recent je přesně to co jsem hledal.

@JanTvrdík Prvně mi byl dopručen storm od @MartyIX a právě tvoje přednáška mě přesvědčila že do něj půjdu a testnu ho. Dokonce jsem i zvažoval, že si od tebe stáhnu Keymap ale celkem rád nechávám zkratky na default abych při přpadné reinstalaci Win atd nemusel vše znova nastavovat. I když vlasně když jedu na portable verzi, tak by mě to asi nemuselo trápit. Ještě porozmýšlím. :-)

Každopádně zatím díky všem za rady, těměř vše se vyřešilo.

David Kudera
Člen | 455
+
0
-

injekt přes konstruktor se nedoporučoval dřív, protože jej využívalo samotné nette a navíc se to nedá dobře použít u base presenterů (u těch mám property injection). O tom je tu ale spousta jiných témat, kde se tohle řeší (a samozřejmě příznivce i odpůrce mají obě metody) ;-)

a jinak na zkratky od @JanTvrdík se zvyká fakt rychle a vyplatí se. Navíc později můžeš klidně udělat export svého nastavení stormu a jindy to zase jednoduše importovat

jval
Člen | 36
+
0
-

Ok, @DavidKudera přesvědčil jsi mě. Nahrál jsem si keymap @JanTvrdík a je to fakt lepší. Líp se to pamatuje.

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
+1
-

@jval Jestli chceš být „awesome in phpstorm“, tak mrkni na tenhle krátký seriál

jval
Člen | 36
+
0
-

@TomášVotruba jj, koukal jsem už na prvních 6 dílů. Je to vše jen o času. V každé volné chvilce studuji Nette a další věci okolo a tak k awesome bude cesta ještě dlouhá.

jval
Člen | 36
+
0
-

Zdravím, tak bych ještě potřeboval trošku poradit. Snažil jsem si zprovoznit xdebug. Postupoval jsem podle návodu a jakmile spustím debug, tak mi startuje chrome, který ani není můj výchozí prohlížeč. Sice když zapnu naslouchání a stránku načtu, tak debug funguje, ale co jsem tak koukal na toto tak tam si panáček debuguje přímo a prohlížeč vůbec nepoužívá. Dá se to bez prohlížeče a nebo ho používá a jen to ve videu není vidět?

David Kudera
Člen | 455
+
0
-

V tom videu to debuguje v konzoli, takže sám se musíš rozhodnout a správně určit, jestli debuguješ celou webovou aplikaci nebo třeba nějaký cli skript

jval
Člen | 36
+
0
-

Ok, díky za odpověď.
Ještě nemůžu najít jednu věc. Dá se někde globálně nastavit chování Code Style, v novém projektu vidím, že se všude nastaví jako Tab size 4 mezery, já bych ale chtěl všude používat opravdový TAB.

Michal Vyšinský
Člen | 608
+
0
-

Melo byt o jít přes ten selectbox „Scheme“ – zvol Default a uprav si jej, jak potřebuješ. Při novém projektu by se to mělo použít.

Editoval Michal Vyšinský (2. 10. 2014 11:10)

jval
Člen | 36
+
0
-

Super, děkuji.