Komponenty vs knihovny a ako ich pouzivat?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
PhelixMad
Člen | 36
+
0
-

Zdravim vas nettaci… S nette akurat zacinam ale nejak mi nie je jasne pouzitie komponentov a knihovny.

Najprv som si myslel ze komponenta je vlastne knihovna ale ked som si pozrel priklad fifteen, tak som ostal zaskoceni, tak ak by ste boli dobry a uviedli ma spravnym smerom?

A este ma metie to ze nikde tu nevidim navod na knihovny.

Šaman
Člen | 2666
+
+1
-

Záleží na tom, čemu říkáš knihovny. :)

PhelixMad
Člen | 36
+
0
-

ja tomu knihovny nehovorim ale dokumentacia respektive priecinok vendor :)

Zax
Člen | 370
+
+5
-

Knihovny jsou prostě balíčky, které můžeš chtít použít, aby ti něco usnadnily. Může to být třeba knihovna pro práci s PDFkem. Tyto knihovny ti včetně závislostí pořeší nástroj Composer, což nemá s Nette nic společného, proto tu není návod. Nette je vlastně knihovna.

Komponenty v Nette jsou logické části aplikace, obvykle vykreslitelné, které tvoří nějakou stromovou strukturu. Presenter je zvláštní případ komponenty – je to vlastně kořen – a může obsahovat třeba formulář, což je zase komponenta, a ten formulář má v sobě inputy, což jsou zase komponenty. Nebo můžeš mít komponentu na vykreslení menu s tím, že jednotlivé položky jsou taky komponenty.

Komponenty ti umožňují krásně rozdělit celou aplikaci na menší části. Doporučuji shlédnout tuto výbornou přednášku od Honzy Tvrdíka.

stulda
Člen | 8
+
0
-

Ahoj, možná se asi zeptám blbě (jsem taky začátečník) … composerem jsem nainstaloval knihovnu … v adresáři „vendor“ ji vidím pod nějakým adresářem … ale nevím jak ji použít v aplikaci? Máte nějaký návod pro používání knihoven??? Díky moc všem

Šaman
Člen | 2666
+
0
-

Co je ve vendoru, to máš automaticky načtené composerem. Takže normálně pracuješ s třídami, které v těch ‚knihovnách‘ jsou.
Pokud by to byly neobjektové scripty, tak by sis je musel includnout úplně obyčejně, jako v obecném PHP, ale za sebe bych doporučoval takové kusy kódu nepoužívat, nebo – je-li to nutné – aspoň obalit nějakou třídou.

Azathoth
Člen | 495
+
0
-

Tu knihovnu pouzij normalne jako kdybys nette nepouzival.