Jak začít s Nette – málo materiálů
- LukasKuna
- Člen | 1
Dobrý den,
potřeboval bych se Vás zeptat, jak rychle začít s tvořením aplikací
v Nette. Doteď jsem tvořil ve vlastním MVC frameworku, ale už na to nemám
čas. Quickstart jsem prošel, ale co potom. Hledal jsem nějaké aktuální
malé ukázkové aplikace, ale nic moc jsem nenašel (Nette/examples) a
aktuální tutoriály taky nejsou, kniha taky žádná.
Takže prosím o radu, jak získat další informace. Nebo se mám snad
podívat na jiný framework?
Děkuji
Lukáš Kunay
- David Matějka
- Moderator | 6445
nejaky aktualnejsi materialy, co me napadaji:
http://www.itnetwork.cz/…-a-tutorialy
http://blog.jerryklimcik.cz/…ette-2-0-10/
nebo zajimavy clanek o tom, jak @chemix refaktoroval:
http://blog.honzacerny.com/…-reader.html
pak spoustu kodu najdes na gh, treba @Šaman tam ma par ukazkovych
projektu:
https://github.com/miroslav-mrazek?…
ale nejlepe se nette naucis, ze zacnes psat nejakou aplikaci bez tutorialu a resit problemy, na ktery narazis
Editoval matej21 (6. 8. 2014 12:31)
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
@LukasKuna Ahoj, ještě bych ti doporučil kouknout na microsite, včetně commitů,
které popisují refactoring.
Jinak jak píše @matej21, začít psát vlastní aplikaci a řešit
konkrétní problémy.
Pro mě bylo ze začátku přínosné přepsat již existující weby do Nette.
Lépe se mi tak chápaly nové informace.
Pokud by se ti dotazy kupily příliš rychle, můžu ti nabídnout doučování.
- Zax
- Člen | 370
Přidat do záložek:
- Dokumentaci
- API
- a toto fórum
Jakmile umíš tvořit presentery a šablony, tak už prakticky nic nebrání začít tvořit a postupně nasávat konkrétní informace, které zrovna momentálně potřebuješ. Nette má celkem přímočaré API, hodně toho člověk vytuší z toho, co napoví IDE.
Blog phpFashion, který píše sám autor Nette @DavidGrudl, je určitě dobrý zdroj informací. Je tam i samostatná kategorie Nette, kterou v poho projdeš celou za dva večery.
Youtube kanál o Nette obsahuje spoustu zajímavých přednášek – zejména tato přednáška od Honzy Tvrdíka o komponentách je podle mě must-see. BTW teď koukám, že tam @JanTvrdík zrovna nahrál další videa, hmhm, dneska nejdu spát :D
Osobně nevím přesně, co si přesně představit pod pojmem „rychle začít s tvořením aplikací v Nette“, resp. nevím, zda je to reálný, protože já třeba s Nette začal před rokem a něco a ačkoliv jsem taky čekal, že budu moct „začít rychle tvořit“, tak se to bohužel nějak nepodařilo a rok utekl jak voda. I když u mě je to možná tím, že než začnu dělat seriózní práci za prachy, chci mít vyřešené všechno, včetně věcí mimo rámec frameworku. A taky se věnuji samostudiu best-practices, což je celkem dřina, jelikož já před Nette znal jen ty špatné praktiky (statika, globální přístupy, programování v objektech místo programování objektově, používání mysql_* funkcí atd atd. – no dneska i mně z toho vstávají hrůzou vlasy na hlavě a to je mám dlouhé :D).
Ale zas jestli už máš dobré obecné znalosti, tak to třeba i půjde rychle. Nette určitě nemá žádné výrazné vstupní bariéry, skoro by se dalo říct, že když jsem se do toho dokázal ponořit já, tak to zvládne každý ;-)
Určitě ale hlavně doporučuji vrhnout se do toho po hlavě a prostě začít tvořit, praxe je nejlepší škola a když se náhodou na něčem zasekneš, tak je vždycky možné použít Google a když ani ten nepomůže, tak se zeptat tady.
Good luck!
- Robin Martinez
- Člen | 89
Dělal jsem s pár frameworky a ač nejsem tak pokročilý, abych komentoval, co na Nette není hezké či dobré, rozhodně mi po začátečních WTF* přijde stále jako nejlepší FW, se kterým jsem u PHP dělal.
Já osobně se naučil hodně z přiložených příkladů – převážně CD kolekce, kde jsem pochopil úplné začátky – jak se registrují služby v neonu, základní práci s „nettím“ MVP a další. Pak mi hodně pomohly zdrojové kódy na GitHubu, jmenovitě bych odkázal na Zeminemův blog, který je celý ke stažení na githubu, navíc tam jsou i dobré články o Nette.
Taky se budu opakovat – hodně lítám po zdejší dokumentaci, fóru, YouTube kanálu i API (ve kterém se zatím moc neorientuji – všeobecně, ne jen u Nette). A taky je dobrá metoda pokus – omyl :)
*když jsem nette nainstaloval před pár lety poprvé a snažil se udělat blog podle zdejšího návodu, který byl strašný, nette jsem hned po neúspěchu a nepochopení smazal a soustředil se na Laravel. Pak jsem ale Nette znovu vytáhl, vytrval a díky novému „Píšeme první aplikaci!“ v CS i EN už hodně pochytil.
Editoval 3ugeene (8. 8. 2014 10:15)
- Šaman
- Člen | 2666
Nette má jednu vlastnost, která je na jednu stranu super, na druhou stranu
háže nováčkům klády pod nohy – neustále se vyvíjí. Takže rok stará
řešení už často nefungují, nebo nejsou best practise.
Oproti druhému fw, se kterým jsem přišel do styku, Zendu, je to ale
konzistentní nástroj, nikoliv halda odevšaď poskládaných knihoven se zcela
rozdílnými API. Navíc, když budes nějakou dobu sledovat fórum, tak se tu
většinu novinek dozvíš.
Nevím, jestli tě potěším, ale dělám v Nette 5 let a teprve tak rok mohu říct, že jsem schopen ledacos dohledat ve zdrojácích a na 75% dotazů tady znám odpověď z hlavy. Takže taky neznám recept, jak začít dělat rychle.
- iguana007
- Člen | 970
Přesně, jak říká Šaman :) Začal bych přidáním tohoto URL do RSS čtečky: https://forum.nette.org/cs/feed.php a potom pokračoval dle tipů viz. výše :)