Licence a autorství aplikace postavené nad Nette
- Šaman
- Člen | 2668
Už se to tu řešilo, ale dávno a situace se mezitím (možná, kvůli Composeru) trochu změnila.
- Vytvářím aplikaci od nuly, pomocí Composeru si natáhnu Nette.
Předpokládám správně, že v žádném kódu, ani v licenci své aplikace
nemusím Nette, nebo Davida zmiňovat jako autora? Jeho copyright a licence jsou
samozřejmě někde ve
/vendor/nette
, ale moje zdrojáky, dokonce ani git repozitář neobsahují Nette. Jediná zmínka je vcomposer.json
. - A teď ta zajímavější otázka – co když založím projekt na Sandboxu? Pak už upravuji existující licencovanou aplikaci, musím tedy uvést Davida jako jednoho z autorů své aplikace?
- Edit: Našel jsem ještě jedno problematické místo, a to jsou
.js
soubory ve složce/www
. Pokud použiju nějakou js knihovnu, ať už NetteForms, nebo třeba JQuery, považuje se to za součást aplikace z hlediska autorství? U JQuery předpokládám, že ne (resp. nikdy jsem neviděl, že to někdo v licenci zmiňoval), u skriptů z Nette si nejsem jistý.
Zakládám to jako diskuzi, protože se tu možná objeví více odpovědí, ale prosím nepište sem své domněnky, ale piště jen, pokud si myslíte, že víte, jak to s touto problematikou je. Na bod 1 a 2 by mě nejvíc zajímala odpověď @DavidGrudl. Díky.
Editoval Šaman (18. 7. 2014 3:19)
- David Grudl
- Nette Core | 8282
U sandboxu se smazání license.md a composer.json předpokládá. Nikdo tě za to nebude postihovat.
- Majkl578
- Moderator | 1364
David Grudl napsal(a):
U sandboxu se smazání license.md a composer.json předpokládá.
Problém je, že tam soubor s licencí, který obsahuje následující:
Redistributions of source code must retain the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer.
Tudíž smazání souboru s licencí, popř. nahrazením za svoji, je porušení originální licence.
Nikdo tě za to nebude postihovat.
Nejsem si jistý, jestli existence a problematika dodržení licence je věcí budeš/nebudeš postihován, je to spíš věc principu.
- David Grudl
- Nette Core | 8282
Tohle vím, ale neznám lepší způsob, jak to (právně) udělat. Pokud
někdo najde lepší cestu, bude to fajn. *.md
soubory by klidně
mohl mazat Composer, je-li to možné.
- Šaman
- Člen | 2668
Možná by stačila do licenčního souboru poznámka, že je to jen
ukázkový soubor. Pokud chcete používat licenci jako má Nette, smažte jen
poznámku, jinak si přepište licenci po svém.
Druhá možnost by byla použít pro Sandbox nějakou public domain, třeba tuhle.
Za mě díky, Davidovo vyjádření mi stačí. Je mi jasný, že prakticky licence v Sandboxu nemá význam, ale teoreticky jsem si nebyl jistý, zda mohu změnit licenční soubor a přepsat autora v novém (ale vlastně odvozeném) composer balíčku.