Lean Mapper najdete na dibi fóru

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
jasir
Člen | 746
+
+5
-

Hmm tak moje sbírka odkazů do původního fóra, kterou jsem si vytvořil poctivým záložkování a odkazy na nette fóru nefunguje, protože odkazy nejsou 1:1 (ve smyslu číslo příspěvku).

Slovy Rimmera, „pokryl jsem si tělo absolutními nesmysly“, přeneseně „zaplnil jsem si bookmarky absolutními nesmysly“.

Není nějaký způsob jak ty původní bookmarky překonvertovat na nové místo?

Příklad:

Toto jsem si uložil pod bookmarkem „Vlastní konvence“

https://forum.dibiphp.com/…orm-nad-dibi?p=4"

to mi nyní přejde na dibi fórum

https://forum.dibiphp.com/…orm-nad-dibi?p=4

Tak je to se všemi odkazy.

Takže tohle (práce pár hodin) ;-) je pryč

Tak jsem dofňukal, díky za pozornost.

Editoval jasir (23. 6. 2014 21:31)

David Grudl
Nette Core | 8228
+
+4
-

Problém byl v tom, že dibi fórum zobrazovalo jiný počet příspěvků na stránku. Tak jsem to sjednotil.

jasir
Člen | 746
+
0
-

No to je pecka, strašně moc děkuju!

Zrovna jsem se tu pokoušel uhodnout url parametr pro počet příspěvků na stránce a už se o to nemusím snažit!

Ještě jednou moc díky a potvrzuju, že všechno funguje! Uff.

David Ďurika
Člen | 328
+
+6
-

@jasir mas celkom peknu zbierku tych odkazov, nechces sa o ne podelit ? dik :)

jasir
Člen | 746
+
0
-

Hele klidně. Exportoval jsem bookmarky jako html a odmazal zbytek.
Je to hroznej čurbes (protože exportování bookmarků sucks), ale snad si s tím poradíš.

http://leteckaposta.cz/240290934

Tharos
Člen | 1030
+
+12
-

Ahoj kolegové,

jsou to už skoro tři roky, co světlo světa spatřil Lean Mapper. Musím říct, že zazářil jako kometa :) a našel si spoustu přiznivců. Ale jeho našlápnutou dráhu jsem zazdil já sám tím, že jsem pár měsíců po jeho vydání změnil job a bohužel přišel o většinu volného času, který jsem mu mohl věnovat…

Také se změnilo to, že jsem přišel v Dáme Jídlo do hlubšího kontaktu s Doktrínou a upřímně jsem si ji po nějaké době hodně oblíbil. Jenomže s postupem času mé nadšení opět opadlo a ke dnešnímu dni osobně vidím pro Doktrínu čím dál menší využitelnost ve svých projektech…

Koncept, se kterým Lean Mapper přišel, mi dodnes přijde inovativní a velmi dobře využitelný. Proto mě nakonec mrzelo, že jsem projekt nechal de facto umřít…

Ale možná ještě není všem dnům konec, protože se mi ozval @castamir, že by rád vývoj převzal. Vím, že s Lean Mapperem má dlouhodobé dobré zkušenosti a má i jasnou (a praxí podpořenou) vizi, kam jej dál posouvat. A tak jsem mu dneska radostně dal push práva do repositáře a předal mu veškerý další vývoj. Děkuji mu za vůli v projektu pokračovat!

Pavel Janda
Člen | 977
+
0
-

@Tharos To by bylo docela fajn, kdyby se někomu podařilo LeanMapper trošku probudil.

Napsal jsem na něm cca 30 projektů a mám ho rád. Trošku škoda, že nikdo měsíce neodpovídal ani na dibi foru, kde bylo založeno LeanMapper vlákno.

+ za podporu dibi 3.0
+ za dokončení LeanQuery. (v ublaboo\datagridu mám připravenou podporu LeanQuery jako datasource, stačí mi udělat pár commitů a napsat testy)
+ za probuzení LeanMapper vlákna k životu

Editoval Pavel Janda (9. 2. 2016 22:13)

castamir
Člen | 629
+
+2
-

@Tharos: díky

Jako první zkusíme dát s Tharosem dohramy všechny změny, které se teď objevily v nově vydané verzi (původní dev verze) a já ihned přidám podporu pro dibi v3, kterou už mám nachystanou ve svém vlastním forku LM.

Z dlouhodobějšího hlediska bych rád zmapoval všechny featury a nádstavby, které si komunita nad LM vytvořila a případně bych je rád připojil přímo do LM. Jedním z moc pěkných rozšíření je např. Query object (neplést si s LeanQuery) nebo různé DI rozšíření, které např. automaticky registrují repozitáře či nějak dál rozšiřují mapovaní. Je toho prostě hodně, co se nad LM vybudovalo a co se ještě vybudovat dá.

Taktéž zkusím zapracovat na dokumentaci =)

Pavel Janda
Člen | 977
+
0
-

@castamir Jo dokumentaci jsem chtěl dát na místo 1. :D

castamir
Člen | 629
+
+2
-

Vydal jsem verzi 3-RC1, ktera je kompatibilni s dibi v3.x. Zmen je ale mnohem vic. Kompletni vypis je na githubu

David Grudl
Nette Core | 8228
+
0
-

Kompatibilita s dibi 3 vyžadovala nějaké úpravy?

castamir
Člen | 629
+
0
-

Jmenné prostory – pokud jsou někde v dibi aliasy, tak mi asi moc nefungovaly, takže jsem těch pár výskytů tříd z Dibi přepsal na celý název včetně namespace.

Nahrazení Sqlite3Driver za SqliteDriver

Oprava rozšíření Fluent

Editoval castamir (1. 3. 2016 8:58)

David Grudl
Nette Core | 8228
+
0
-

A nevíš, který alias ti nefungoval?

Pavel Janda
Člen | 977
+
+2
-

@castamir Ahoj. Před třemi měsíci jsi slavnostně oznámil, že se pokusíš zapracovat na dokumentaci a že bys rád zmapoval všechny věci kolem LeanMapperu a případně je připojil rovnou do LeanMapperu.

No a mě by zajímalo, jestli jsi s něčím z tohoto hnul? „Zmapoval“ jsi featury kolem LeanMapperu?

Furt si myslím, že LeanMapper neumřel, ale stále chybí dokumentace, propojení s LeanQuery nebo Query objectem.

Pracuješ na něčem z toho?
Připravuješ někde třeba na GitHubu dokumentaci, aby tam mohli ostatní přispívat (to by ti asi pomohlo, že)?

A tak, no

janpecha
Backer | 75
+
+2
-

Musím souhlasit, situace kolem dokumentace je opravdu špatná. Začal jsem si před nějakou dobou sepisovat vlastní dokumentaci na https://github.com/inlm/wiki, zatím tam ale není vše, co bych tam chtěl mít a zatím nenacházím čas to doplnit.

Je to založeno na obsahu z leanmapper.com, snažil jsem se to doplnit o novinky podle changelogu.
Obsah, který zatím chybí jsem se snažil shrnout v issues.

Myslím, že by to mohl být dobrý základ, na kterém by se dalo stavět.

Lepší by ale asi bylo řešit to na dibi fóru.

castamir
Člen | 629
+
0
-

na dibi foru prosim ne, IMHO si nemyslim, ze tam vubec nekdo chodi…

@PavelJanda mam v celku dobrou predstavu o tom, jak chci, aby LM vypadal a co by mel umet. Zatim jsem si ve volnych chvilich jen hral s moznostma, ale uznavam, ze jsem si hral uz docela dlouho a vystup zadny :D

Davam si tedy predsevzeti, ze tak 2× do tydne se to bude hejbat.

Momentalne mam ideu takovou, ze bych dal dokupy komplexnejsi tutorial (Nette REST API + LeanMapper + Angular2). Kazda z tech 3 oblasti si podle me zaslouzi vetsi pozornost, tak proc neudelat jeden peknej tutorial pokryvajici vsechny tri zaroven? (jen dodam, ze tutorial neni plnohodnotna dokumentace)

Pavel Janda
Člen | 977
+
+5
-

@castamir Páni, ty máš ideí. Vedeš někde seznam, kterého by jsi se chtěl držet? Věřím, že třeba milestones na GitHubu by ti v tom mohly dost pomoci.

Nemyslím to špatně – ale doufám, že LeanMapper nepůjde cestou, jakou naznačuješ.. Nejdřív píšeš, že zapracuješ na dokumentaci a zmapování „fíčur“ kolem LeanMapperu (Což se mi jevilo jako naprosto rozumný krok a držel jsem ti palce) a pak obracíš s tím, že pracuješ na tutorialu s REST API a Angularem – a vlastně to ani žádná dokumentace nebude. Takovej tutorial se bude určitě spoustě začátečníků líbit. Thumbs up, jestli to dokončíš a bude to čtivé, ale lidé, kteří používají LeanMapper (nebo by chtěli), od tebe v souvislosti s LeanMapperem určitě nečekají přednášku o Angularu..

Snažil jsem se naznačit, že pokud bys měl ucelený a veřejně dostupný program (milestones na githubu) a stejně tak dokumentaci, pár lidí, kteří by měli nutkání sepsat svá LM moudra, by se jistě našlo.

@janpecha pochopil přesně, co mám na mysli. Nemám problém sem tam přispět do dokumentace. Musím ale vědět, že nezačneš ty a několik dalších lidí tvořit svoji dokumentaci, která bude poloprázdná a po čase se na to dotyčný vykašle, protože to není ofiko dokumentace a LM vypadá, že umírá.

Chápu, dělat open source není prdel. A klobouk dolů, já bych se nedokázal chopit umírajícího projektu. Ale čím větší projekt, tím silnější by měla být tendence projekt řídit..

Třeba uznáš za vhodné přeci jenom věci kolem LeanMapperu nejdřív zmapovat a kontaktovat @janpecha a další, kteří by rádi přispěli svojí troškou do mlýna, aby se možná jednou vydal LeanMapper 4.

Vlákno na dibiforu je staré, nepokračoval bych v něm. Radši bych upravil titulek tohoto vlákna a smazal prvních asi 6 komentářů. A nebál bych se to tu spamovat – ať už půjde o nové verze, bugy, prosby o pomoc, RFC a nebo něco jiného.

Tak jsem si tu vylil srdce. :D

(checkbox) Vše jsem psal s dobrým úmyslem. :)

Editoval Pavel Janda (26. 5. 2016 11:11)

castamir
Člen | 629
+
0
-

@PavelJanda ja to beru, byl to jen napad. Vyuzit ty milniky nemusi byt spatnej napad.

castamir
Člen | 629
+
0
-

Vytvořil jsem organizaci na githubu a vytvořil v ní repozitář pro github webové stránky LeanMapperu.

Hlavní výhodou je, že velmi snadno pomocí kramdown syntaxe (v podstatě markdown syntaxe až na zvýrazňování kódu a možnost použití proměnných). Změny v kódu se po pár okamžicích projeví na adrese http://leanmapper.github.io/.

Dalším krokem bude nastylování obsahu a přepsání stávající dokumentace z http://leanmapper.com/.

Pojďme to vyzkoušet a uvidíme, zda se to ujme. Budu rád za zpětnou vazbu a případně za pomoc s přepsáním.

PS: pro zprovoznění kompilace webu na lokále (windows) jsem použil tento návod http://jekyll-windows.juthilo.com/

David Grudl
Nette Core | 8228
+
+1
-

Pavel Janda napsal(a):

A nebál bych se to tu spamovat – ať už půjde o nové verze, bugy, prosby o pomoc, RFC a nebo něco jiného.

Prosím ne. Tohle vážně není univerzální prostor pro jakýkoliv open source, který nemá s Nette nic společného (a koukám i na Nextras ORM), nebo je dokonce konkurent.

Přesměrovat Lean Mapper na dibi forum mi dalo nějakou práci a nechci to dělat podruhé. Dal jsem mu prostor na jiném fóru, ale dožadovat se ještě návštěvnosti by bylo chucpe.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
+10
-

@DavidGrudl Takže kategorii „Databáze & ORM“ přejmenuješ na „Nette Database“ a smažeš všechny příspěvky, kde se objevuje Doctrine, Lean Mapper, dibi nebo Nextras ORM? Nebo jak si to představuješ? Přijde mi, že možnost bavit se o modelu, který je postavený jinak než na Nette Database, všem (nebo aspoň drtivé většině) účastníkům fóra reálně vyhovuje, nebo to vnímáš jinak?

David Grudl
Nette Core | 8228
+
+2
-

Je to otázka přiměřenosti. Pokud se v jednu chvíli snad polovina nových příspěvků na fóru týkala Lean Mapperu, bylo to pro uživatele obtěžující.

Něco jiného je „bavit se o modelu“ a „vyvíjet produkt.“

Pavel Janda
Člen | 977
+
+1
-

@DavidGrudl Není lepší všímat si dění kolem Nette fw na jednom místě? Chápu, že lidé, kteří dělají s Nette pátým rokem, mají oči všude. Ale nováčci mnohdy ne. Přijdou a jako jedinou možnost uvidí Nette\Database.

Ale souhlasím s tím, že by nemělo forum fungovat jako chat. Od toho je Gitter (s tím související – @castamir, založíš gitter room?) a tam by měla být konverzace ohledně vývoje produktu.

A rozhodně nesouhlasím s tím, že LeanMapper nemá nic společného s Nette frameworkem.

David Grudl
Nette Core | 8228
+
+1
-

LeanMapper ale není „dění kolem Nette.“ Pro svůj chod používá pouze dibi. Když sám mám pro dibi jiné fórum, abych zde nerušil nesouvisejícím tématem, nevidím důvod, proč by se ORM nad dibi mělo vyvíjet tady. Dalo by se říct, že je to cizopasení na popularitě fóra (byť určitě nezáměrné).

castamir
Člen | 629
+
-15
-

Davide, uprimne forum dibi je totalne naprd, nikdo na nej nechodi, tak se s nim prosim neohanej. Jestli to chces tady cenzurovat, budiz, jen naseres dalsi lidi. V posledni dobe ti to jde docela dobre.

Nevim, co si mam o Tobe myslet. Na jedne strane hlasas otevrenost Nette vuci ostatnim projektum a jdes tomu naproti rozsekanim nette na jednotlive balicky, na te druhe zacinas spontalne cenzurovat nesouhlasne nazory a debaty o vyuziti jine knihovny/balicku misto toho, ktery je defaultne soucasti nette.

Mimochodem jsem zalozil novej kanal na gitteru, tak to prosim @PavelJanda vyzkousej.

David Grudl
Nette Core | 8228
+
+4
-

@castamir ty si chceš udělat u mě v obyváku párty, já z toho nejsem nadšen, ale poskytnu ti alespoň zadní pokoj. Fakt není vhodné v tu chvíli vystartovat, že zadní pokoj je naprd, že cenzuruju a seru lidi. Takhle teda ne! Uklidni se a zkus to znova.

castamir
Člen | 629
+
-5
-

Cenzurujes hrstku lidi, pritom mas v obyvaku tisice lidi delajicich uplne totez. Bavi se treba k Doktrine, o mpdf vlastnich treba datagridech nebo o uplne jinych projektech a knihovnach, ktere chteji pouzit v nette aplikaci, ale ktere sami o sobe s nette nic spolecneho nemaji a muzou vesele existovat bez nette. Vetsina obsahu fora je prave o tomto a to je prave skvele.

Me je to uplne jedno, delej si s forem cokoliv Te zamane. Klidne si tuhle killer feature fora znic. Pro me to jen znamena, ze nette forum jako studna znalosti umira.

David Grudl
Nette Core | 8228
+
0
-

Koho cenzuruju?

castamir
Člen | 629
+
-1
-

Komunitu okolo LeanMapperu. Uz prvni presun na dibi forum vlastne uplne stopnul veskerou debatu v danem vlakne. Byl to krapet sok, na kterej se jen blbe reagovalo a podle toho to taky dopadlo. Za rok a pul od presunu pribylo na dibi foru nejakych 10 prispevku k LeanMapperu. Ted prichazis znovu, abys tohle vlakno utnul.

Pokud tu LM nechces, asi s tim nic neudelam, ikdyz mi to prijde divny v porovnani treba s Doctrine, ktera je uplne ve stejne situaci a ma tu daleko vic prispevku a je daleko vetsi konkurent Nette/Database. Proste se s tim zamknutim budu muset smirit. Presun na dibi je pro tebe pracnej a ma nulovou vyuzitelnost, tak si s tim nemusis lamat hlavu.

Veci okolo LM se pokusim presunout jinam

David Grudl
Nette Core | 8228
+
-1
-

Překvapil jsi mě, vděk za poskutnutý prostor vypadá jinak. Zazálohuj diskusní vklákno na dibi fóru, zítra ho smažu.

hrach
Člen | 1838
+
+5
-
  • Nextras ORM tu má jedno vlákno, a pak dvě někdy v minulosti omylem, která jsem zarazil. Pokud aktivita v jednom vlákně zasluhuje diskuzi o tom, zda sem patří, pač generuje zásadně víc obsahu, než jiné příspěvky, nebude to chyba v tom, že ta diskuze je umístěna tady, ale v tom, že Nette se asi samo o sobě neumí dobře vypořádat s modelovou vrstvou – tedy v kontextu Nette Database.
  • +1 jsem prispevek, protoze mi pripada, ze presne (bez emoci jako predchozi) popisuje stav, presunutim do dibi fora se dane tema nedostava do zadniho pokoje, ale na hrbitov.
  • paradoxne z Davidovi strany opravdu nepadla zadna zminka o Doctrine; proc?
  • od zacatku bylo forum stavene tak, ze lidi zde prezenovali svoje komponenty, diky kteremu bylo pouziti Nette zasadne jednodusi, vyhodnejsi, pohodlnejsi. Aktualni paranoia, jak tu (byt mozna neumyslne) cizopasi cizi komponenty, je fakt ____ a ted fakt nevim, jake slovo sem dat, pac me nenapada vubec nic – jo, mozna „na hlavu“?

Editoval hrach (28. 5. 2016 22:20)

David Grudl
Nette Core | 8228
+
+2
-

Prezentuje komponenty klidně dál, všechny jsou tu vítány, mám z nich radost. Jsou tu vítány i nabídky práce, ale ne ty, které nesouvisí s Nette. A když se vývojáři Doctrine (nebo Zendu, Symfony atd) rozhodnout přesunout své fórum sem, tak jim taky napíšu, že se mi to nelíbí.

hrach
Člen | 1838
+
0
-

@DavidGrudl Ok, diky, prakticky: mas v aktualni podobou diskuze k Nextras Orm problem? Je treba to nejak resit?

David Grudl
Nette Core | 8228
+
0
-

Nemám. V této míře to neruší a je to od tvůrců užitečných komponent pro Nette. Ale rád bych, aby to nebylo vnímané jako samozřejmost, na kterou má kdokoliv nárok, nebo dokonce abych se dočkal útoků, že nezajišťuju dostatečnou návštěvnost.

castamir
Člen | 629
+
-1
-

Nikdo po tobě nechce, abys zajišťoval návštěvnost. Ten pojem v tomto kontextu je zavádějící. Naopak v tomto případě to mohlo vypadat, že se tím přesunem naopak snažíš uměle zvýšit návštěvnost dibi fora. Doufám však, že zrovna tohle nebylo důvodem přesunu místo pouhého zamčení vlákna.

Navíc debata vznikla zde na foru, nikdo ji sem nepřesunul z jiného fóra. Vlákno vzniklo jako prezentace nové knihovny, kterou lze v nette použít (přesně za takovým účelem zde vznikla celá řada vláken).

Možná jsi to myslel s tím přesunem dobře, aby debata mohla pokračovat, byť jinde. Bohužel se tak nestalo.

Možná bude příště lepší takové vlákno prostě zamknout a nechat komunitu „za čerstva“, aby si zřídila vlastní komunikační kanál.

Tharos
Člen | 1030
+
+14
-

Dost si přeji, aby se tady našlo nějaké východisko.

Když jsem vypouštěl Lean Mapper do světa, spontánně jsem tam učinil skrze Nette fórum. Nebyl v tom žádný zlý úmysl. Prostě jsem věděl, že na Nette fóru se pohybují lidé, které by ta knihovna mohla oslovit a kteří by ji mohli svým feedbackem dost posunout. To se skutečně stalo a Lean Mapper tak fakticky vytěžil z popularity Nette fóra. To je nezpochybnitelný fakt.

Nicméně věřím, že spíš než parazitický vztah to byl vztah symbiotický, protože Nette žádné vestavěné ORM nemá a pokud chtějí programátoři v modelu aplikace nějaké ORM použít, jsou nuceni porozhlédnout se kolem (to vše mi přijde dobré).

Jenomže se to trochu zvrtlo a příspěvků týkajících se Lean Mapperu tu bylo příliš. Naprosto rozumím Davidovo postoji, že jde o míru přiměřenosti a ta i za mě byla překročená.

Mluvil jsem o tom, že zřídím pro Lean Mapper vlastní fórum, ale po mém nástupu do Dáme Jídlo na to kvůli náhlému nedostatku času nedošlo (tak jako nedošlo na spoustu jiných věcí, které jsem ohledně Lean Mapperu plánoval). Bohužel ale to byla tak nějak moje morální povinnost, Nette fóru od mnou vytvořeného SPAMu ulevit… Můj odchod od knihovny nebyl úplně férový: vůči uživatelům ani vůči Tobě, Davide.

Nicméně, na dobré věci není nikdy pozdě, a tak se spojím s @castamir a to vlastní fórum dotáhneme. Beru si to jako svou zodpovědnost.

Davide, díky moc, že jsi na svých fórech Lean Mapper toleroval. Hodně mu to pomohlo v jeho vývoji. Věřím, že to nebylo čistě jednostranně výhodné, věřím, že to něco přineslo i Nette (minimálně slušnou a odlazenou knihovnu, kterou lze použít v modelu aplikace založené na Nette). Věz, že jsem to SPAMování tady nikdy nemyslel zle a nechtěl jsem na popularitě Nette parazitovat. Jen jsem nedostatečně reagoval na vývoj situace a za to se omlouvám.

Editoval Tharos (29. 5. 2016 18:54)

David Grudl
Nette Core | 8228
+
+4
-

@Tharos beru to jako úplně v pohodě vyřešenou a dávno uzavřenou věc, je mě trošku vyděsil nápad znovu „to tu spamovat“ a značně nevybíravý způsob jeho prosazování.