Nette web
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Tohle je spíš jen otázka na Davida…zajímalo by mě, jestli se nechystá nějaké předělání navigace na Nette webu? Protože teď mi to přijde dost nešťastné až hrozné…z úvodní stránky se někam dostanu, třeba přes rychlé linky, ale dostat se někam jinam už je porod. A to nemluvim o tom, když vlezu do repozitáře komponent, kliknu na komponentu a chci se někam vrátit…klikat na tlačítko Zpět v prohlížeči není moc příjemné a jinak se tam dostanu snad jen zase přes úvodní stránku :)
Jen by mě tedy zajímalo, jak to vypadá a jestli se něco chystá? Žádné pruzení v tom nehledat, díky ;-)
- romansklenar
- Člen | 655
Já si zase všim pár stránek, na které skoro nevede žádný odkaz :( chtělo by to asi nějakou mapu webu no.
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Ono to právě není jen o mapě webu, to je potřeba radikálně předělat navigaci, ale on to David určitě ví. Mně akorát zajímá, v jakém tak horizontu by se případně mohlo něco dít :) Já si totiž myslím, že tahle zmatenost Nette vůbec neprospívá, protože navigací frustrovaný a na webu ztracený potenciální uživatel odchází znechucen jinam…
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Web se upravuje prakticky neustále, průběžně. V navigaci vidím momentálně největší slabinu. Jenže ono to není tak jednoduché předělat.
Začněme třeba u horního menu (a držme se prosím jen jej). Na nette.org je dle mého v pohodě (nebo ne? řekněte). Problém nastává, když se klikne na fórum nebo API. Menu by mělo být konzistentní a přitom uživatelsky přívětivé. Jak to udělat? Kam má vést „úvodní stránka“? Víte o nějakém webu, kde stejný úkol vyřešili chytře? Napište.
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Je mi to jasný.
Úvodní stránka, Download, Dokumentace
To je celkem ok. Jen mě tedy strašně irituje ten vyhledávací input vlevo nahoře, to je špatně. Vyhledávání patří do pravého horního rohu, tam bývá očekáváno…jiné umístění je zmatečné.
API
Tady je nejhorší, že člověk vlastně ani nepozná, že se nachází „jinde“ než na hlavním webu…není to jak poznat (hodilo by se něco na způdob drobečků…člověk musí vědět, kde se právě nachází, jak to neví tak se zmateně rozhlíží…). Kromě jedné „!“ položky navigace web API nic neodlišuje od webu hlavního, to je imho špatně.
Logo je furt stejné (přestože najednou vede na úvod API?? zmatené…na jedné stránce ukazuje někam, na jiné ukazuje jinam…na fóru je to stejné…).
Takže hlavní věc, je odlišit tyto dva weby, nějak jasně…mohou se dost podobat, ale musí být jasné, že jsem jinde.
Fórum
Tady je to lepší než u API. Navigační bar vypadá jinak a obecne „fórum layout“ nenásilně informuje, že jsem na jiné části webu. Tady je vyhledávací políčko správně, to mě uspokojuje (proč je tedy na hlavním webu uplně mimo? ;). Akorát to logo…to je děs…když už ukazuje na „fórum“ main page, tak ať je to v něm napsane…když v logu přes FRAMEWORK napíšeš nějak šetrně třeba „fórum“ tak to bude jasné…tohle není.
To jsou jen tak moje postřehy z letmého pohledu…popisuje to snad to nejhorší. Pro nějakou hlubší analýzu by bylo potřeba víc času, případně nějaká diskuse.
Nejlepší by bylo, nechat si to někde udělat…:D Návrh případně uživatelské testování. Ovšem to je asi trošku mimo finanční možnosti, bohužel.
David Grudl napsal(a):
…Kam má vést „úvodní stránka“?…
Ta vede správně…na úvod aktuálního webu, akorát je problém, že není poznat, že na jiném webu jsem, proto to působí naprosto zmatečně.
Editoval Warden (27. 5. 2009 23:25)
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
a já si říkám že se mě to něják mění pod rukama…
Edit: V api a na fóru se zvírazní aktivní položka v hlavním menu proč tomu tak není i u „úvodní stránka“, „download“ a „dokumentace“ ?
Edit 2: drobnost: bílá část layout api nemá kulaté rohy.
Edit 3: pokud měníš csska atd. doporučuju změnit v html adresu na css z style.css na style.css?v2 nebo cokoli jiného přidat za otazník aby se automaticky reloadnula cache prohlížeče i lidem kteří to neumí/nevědí že se něco změnilo a web se jim zobrazuje „rozpadlý“.
Editoval vrtak-cz (28. 5. 2009 7:41)
- romansklenar
- Člen | 655
Warden napsal(a):
Jen mě tedy strašně irituje ten vyhledávací input vlevo nahoře, to je špatně. Vyhledávání patří do pravého horního rohu, tam bývá očekáváno…jiné umístění je zmatečné.
To podle mě vůbec nevadilo, bylo hezky umístěné pod logem, dostatečně velké, nebylo zaházené v obsahu, takže se nedalo přehlídnout, IMHO tam slušilo webu více než je teď
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Zvyrazneni polozek: nestihl jsem, doresim casem
Ad bile rohy: kdyby neexistoval IE, byly by tam…
Ad refresh css: na webu jsem to dal, ale pravda, na foru zapomel
Ad vyhledavaci policko: snazim se co nejvic dodrzovat konvence, ale zadnou ohledne vyhledavaciho policka a toho ze ma byt vpravo neznam. Nicmene do praveho rohu jsem jej dal, zapadlo to tam designove a uvidime, jestli se to osvedci.
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Pěkné, hned to vypadá lépe :) Jen na hlavním Nette webu mi tam nezapadá ten menubar „Edituj, Historie,…“. To nemá s hlavní navigací nic společného (ani se nijak často nepoužívá?…resp. většina uživatelů ho nepoužívá?), takže bych to šoupnul buď někam mimo uplně nahoru, nebo možná by bylo lepší do patičky…kde to ničemu nevadí…tam to nebude rušit, teď to ruší :)
Ad vyhledávání:
To, že by mělo být v pravém horním rohu není nějaký můj výmysl, to vyplývá z mnoha analýz použitelnosti, které jsem měl možnost vidět.
Ale i kdyby ne, tak rozhodně nebylo dobré mít na jednom webu políčko samotné v levém sloupci a na druhém v pravém horním rohu…působí to nekonzistentně. Uživatel si zvykne na jednu možnost, na druhém stejném webu ho hledá na stejném místě, nenalézá, vypojuje klávesnici a mlátí s ní do monitoru :-)
- Honza Marek
- Člen | 1664
Mně se moc nelíbí na hlavní stránce, že hlavička je roztáhlá po celé šířce, zatímco obsah je jen uprostřed. Potom ta hlavička jakoby vylejzá na strany. No a to menu edituj atd opravdu docela ruší.
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Jj to určitě…na hlavní straně, celý obsah zarovnat s pravým okrajem hlavní navigace a logo zarovnat s levým okrajem obsahu…ale možná to Davidovi nějak nejde?
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Warden napsal(a):
Pěkné, hned to vypadá lépe :) Jen na hlavním Nette webu mi tam nezapadá ten menubar „Edituj, Historie,…“. To nemá s hlavní navigací nic společného (ani se nijak často nepoužívá?…resp. většina uživatelů ho nepoužívá?), takže bych to šoupnul buď někam mimo uplně nahoru, nebo možná by bylo lepší do patičky…kde to ničemu nevadí…tam to nebude rušit, teď to ruší :)
V současné podobě se mi to taky nezdá dobré, ale svůj důležitý význam to má, takže to chce najít šikovné řešení.
To, že by mělo být v pravém horním rohu není nějaký můj výmysl, to vyplývá z mnoha analýz použitelnosti, které jsem měl možnost vidět.
A z mnoha jiných vyplývá, že má být vlevo :-) Ale ano, líbí se mi tvůj přistup používat osvědčené vzory a neexperimentovat, ale svět je pestrý, existují různé typy webů a různé analýzy. Například umístit na Amazon.com vyhledávací políčko do pravého horního rohu by byla fatální chyba.
Ale i kdyby ne, tak rozhodně nebylo dobré mít na jednom webu políčko samotné v levém sloupci a na druhém v pravém horním rohu…
Přesně tak, to je ten zásadní argument pro tento web.
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Odpovím sumárně: máte ve všem pravdu, web vylepšuju dál. Vesměs jsi jsem zmíněných připomínek vědom, oprava je otázkou času nebo nalezení vhodného řešení. Každopádně pište dál!
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
David Grudl napsal(a):
A z mnoha jiných vyplývá, že má být vlevo :-) Ale ano, líbí se mi tvůj přistup používat osvědčené vzory a neexperimentovat, ale svět je pestrý, existují různé typy webů a různé analýzy. Například umístit na Amazon.com vyhledávací políčko do pravého horního rohu by byla fatální chyba.
Amazon to šalamounsky vyřešil roztažením políčka skoro přes celou stránku :) Nicméně když se člověk podívá pořádně, pořád se spíš váže k té pravé straně, ikdyž ne tak markantně, aby se o tom dalo mluvit jako o vzoru :-)
Ale Amazon je typově jiný web. V Nette layoutu působí vyhledávátko lépe na pravé straně :-)
Rozhodně jsou noční úpravy krokem správným směrem a pokud se bude po podobných krůčkách postupovat dále, parádní výsledek na sebe nenechá dlouho čekat :-)
- pifko
- Člen | 13
Jestli můžu taky jednu připomínku. Nevím, jestli to je záměr, ale na hlavní stránce v menu (uvodní stránka, download, …) se kurzor při najetí na popis změní na tvar kurzoru pro editaci textu. Dle mě je to dost matoucí. Na okraji tlačítek, kde ještě není text, je normální ruka a nad textem se to změní. Já bych dal ruku všude
- Panda
- Člen | 569
pifko napsal(a):
Jestli můžu taky jednu připomínku. Nevím, jestli to je záměr, ale na hlavní stránce v menu (uvodní stránka, download, …) se kurzor při najetí na popis změní na tvar kurzoru pro editaci textu. Dle mě je to dost matoucí. Na okraji tlačítek, kde ještě není text, je normální ruka a nad textem se to změní. Já bych dal ruku všude
Mně se všude zobrazuje normální ručička. Buď je to již opravené, nebo bude problém v prohlížeči… Co používáš za prohlížeč? Já Firefox 3.0.10 a jak jsem řekl – chová se mi to normálně.
Editoval Panda (1. 6. 2009 19:20)
- Blizzy
- Člen | 149
Myslím, že je na webu chyba:
Stránka Základní třídy by neměla být vnořena dovnitř do skupiny Nette (která vůbec nemá být skupina, ale pouze stránka s přehledem), ale měla by být na stejné úrovni jako ostatní skupiny tříd.
- _Martin_
- Generous Backer | 679
rokerkony napsal(a):
ahoj takova malickost… zmenil bych podbarvovani odkazu… resp. u normalnich odkazu je to OK, ale treba na strance FAQ jsou nektere odkazy cervene a pri :hover spatne citelne… :-) bud je zmenit na normalni odkaz a nebo zrusit background-color… :)
Takhle se zvýrazňují jen neexistující odkazy, takže až ty stránky někdo vytvoří, už se červeně zobrazovat nebudou. Jinými slovy: je to feature.
- rokerkony
- Člen | 122
_Martin_ napsal(a):
rokerkony napsal(a):
ahoj takova malickost… zmenil bych podbarvovani odkazu… resp. u normalnich odkazu je to OK, ale treba na strance FAQ jsou nektere odkazy cervene a pri :hover spatne citelne… :-) bud je zmenit na normalni odkaz a nebo zrusit background-color… :)
Takhle se zvýrazňují jen neexistující odkazy, takže až ty stránky někdo vytvoří, už se červeně zobrazovat nebudou. Jinými slovy: je to feature.
ach tak… omlouvam se… nejak jsem to prekoukl :-)
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Když si prohlížím nekterou z extras tak by se hodilo abych měl odkaz na seznam všech extras…
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
ha jsem si toho nevšimnul protože když jsem třeba na https://componette.org/search/?… tak není jako aktivní…
- PetrP
- Člen | 587
rokerkony napsal(a):
Jj přikládním se taky k tomu aby se změnil hover na neexistujících odkazech, ta červená je na modrém podkladě nečitelná. Navrhuju udělat jako u normálních odkazů:
Normalní-odkaz { /* momentální stav */
color: modrá;
}
Normalní-odkaz:hover { /* momentální stav */
color: bílá;
background-color: modrá;
}
Neexistující-odkaz { /* momentální stav */
color: černevá;
}
Neexistující-odkaz:hover { /* změna */
color: bílá;