Licence → licencování Nette extras

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Tomik
Nette Evangelist | 485
+
0
-

Přesouvám sem diskuzi ohledně licencování Nette extras. Shrnu téma, kde se to začalo řešit: pravděpodobně by se měla vytvořit jiná licence, než pod kterou je šířeno Nette (ta licence pro Nette je několika větami vázaní přímo na Nette). Asi by stačilo udělat nějakou hodně podobnou a těch několik konkrétních vět poupravit do obecna. A nebo další řešení by bylo vytvořit novou, univerzální licenci, pod kterou by se do budoucna (tzn. nové verze) šířilo Nette, tak i Nette extras. Což by bylo pro uživatele asi nejjednodušší – pokud by se to dobře formulovalo (klidně by to mohlo vycházet ze současné Nette licence), pak by stačilo uživateli Nette a jeho extras přečíst pouze jednu licenci, což je určitě velké plus.

Na konci padla připomínka, že Nette je vázano licenčně jenom na jednoho člověka (David), a že určitě není dobré vázat na něj i Nette extra, padl nápad, že by se to mohlo vázat na Nette Foundation, jenže hned v dalším příspěvku byla zpochybněna právní subjektivita Nette Foundation.

Náměty do diskuze

• licence pro nette extras
  • neudělat jednu licenci pro Nette i jeho extras?
  • jak to vypadá s Nette Foundation? Existuje nebo je jen na papíře?
  • pokud je jen na papíře, je někdo, kdo by byl ochotný pomoci s tím, aby nabyla nějakých právních rozměrů?

A nezapomeňte, tato diskuze je čistě hypotetická, hlavní a rozhodující slovo má David, tahle diskuze vznikla proto, aby měl David více variant, ze kterých vybere tu správnou. :)

PetrP
Člen | 587
+
0
-

Ještě lepší by bylo diskuzi přesunout přímo k diskuzi k licenci když už máme tu možnost. Pak jestli to systém umožnuje tak tam přesunout přispěvky z datagridu.

romansklenar
Člen | 655
+
0
-

Na celou sekci „Různé“ a její podfóra nemáme moderátorská práva :(

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Osobně mi ani neni jasné, proč nějaká Nette licence existuje. Svoje extrasy budu dávat pod nějakými normálními zaběhlými licencemi jako MIT, New BSD a nebude-li to možné jinak, tak LGPL.

David Grudl
Nette Core | 8284
+
0
-

Nové licence bych vytvářel jen ve chvíli, když si člověk nevybere z existujících, např.:

Nic jako licenci pro Nette extras nemá smysl vytvářet, protože volba licence je právem každého autora, které mu nemá smysl upírat.

Nette není licenčně vázáno na mě, pouze mám autorská práva. Pokud by někdo jiný ke svému software přikopíroval tenhle soubor license.txt, nijak by tím o své autorství nepřišel, já bych žádné nezískal ;) Jen by způsobil zmatek. Takže je lepší vyrobit vlastní podle mustru, nebo alespoň jasně deklarovat licenci uvedením jejího názvu.