Jaké vývojové prostředí pro nette

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
malkol
Člen | 133
+
0
-

Ahoj kolegové .. v jakém prostředí vyvíjíte ?

greeny
Člen | 405
+
0
-

Používám PHPStorm, zvládá PHP, HTML, CSS, JavaScript a dokonce i Smarty, což se dá skoro považovat za Latte.

amik
Člen | 118
+
+1
-

NetBeans – od verze 7.4 mají dokonce nativní podporu nette, takže umí přímo latte, a i jinak v nich všechno šlape pěkně – na dynamické PHP celkem solidní našeptávač, bez větších problémů lze zprovoznit xdebug a v poslední verzi dokonce vrátili dlouho ztracenou funkcionalitu smartcase nahrazování textu, což je v PHP imho nejmocnější refactorovací nástroj :)
Zkusil jsem i různé konkurence, např. NuSphere PHPEd a Eclipse, ale NetBeans se mi zatím osvědčily na PHP i Nette nejvíc.

Grelek
Člen | 233
+
0
-

NetBeans, protože je v nich přímo built-in podpora Nette, Latte a NEONu. PhpStorm je taky hodně dobrý a @JanTvrdik do něj snad dělá nějaký plugin pro Latte. Plugin pro NEON PhpStorm už, myslím, má.

Editoval Grelek (10. 4. 2014 13:27)

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

@malkol: Nad čím v této oblasti uvažuješ? Změna editoru? Tvůj editor něco neumí a chybí ti to?
Každý asi rád používá něco jiného ze svých vlastních důvodů a myslím, že bys mohl dostat odpovědi relevantnější pro tvé potřeby.

Editoval Tomáš Votruba (10. 4. 2014 15:01)

MartinitCZ
Člen | 580
+
-1
-

PhpStorm. Netebans může mít sebelepší podporu, ale to hnusné UI.......

bazo
Člen | 620
+
0
-

ved to ui je prakticky rovnake pri vsetkych editoroch

malkol
Člen | 133
+
0
-

no .. zaujalo me phped v tomto videu krasne napovida … https://www.youtube.com/watch?… jake ma zkratky … a tak … no proste supr .. stahnul jsem ho .. libi se mi .. ale nevim … jak ho prinutit aby tak hezky napovidal ;)

Pavel Macháň
Člen | 282
+
0
-

Dřív sem používal NetBeans ale pak sem prubnul trial PhpStormu a hned druhý den ho koupil. PhpStorm je přehlednej, RYCHLEJ a celkově mě sedl. Asi jediný zápor je horší práce s latte protože nezná n: makra (z důvodu nastavení Smarty i pro .latte).

Editoval EIFEL (12. 4. 2014 19:36)

ondraondra81
Člen | 82
+
0
-

PHPed je to těžké. Jsem buďto úplně blbej a neumím si ho nakonfigurovat a nebo prostě nejde používat s nette tak pěkně jako NetBeans. Obě možnosti jsou možné.

S PHPed asi nejde vytvořit nový projekt rovnou se sandboxem nette (ve NetBeans pár kliků myši)
Latte se dá sice navázat na smarty, ale je to naprd.
NEPODPORUJE LESS!
Nepodporuje NEON

Takže přesto, že jsem si ho před časem koupil tak od doby co jsem se začal zabývat nette používám NetBeans

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

PhpStorm.

bazo napsal(a):

Zkoušel jsi někdy Eclipse? Pak bys tohle nikdy nenapsal.

Tomáš Kolinger
Člen | 136
+
0
-

PhpStorm. Zkoušel jsem NetBeans, chvíli taky PHPed, phpDesigner i Eclipse – PhpStorm je nejrychlejší, má víc fičur, napovídání funguje nejlépe, …

Eda
Backer | 220
+
0
-

Vyvíjím v NetBeans a vyhovují mi hlavně díky nativní podpoře Nette.

Pokud se nebojíš trochu zainvestovat, tak zvol PhpStorm. Rychlý, skvěle našeptává a nativně podporuje snad všechno kromě Nette :-)

Tomáš Kolinger
Člen | 136
+
0
-

@Eda
Mimochodem… Umí NetBeans napovídat v Latte proměnné, tj. když si dám $this->template->object = ..., tak jestli potom v šabloně {$object->…} dostanu seznam metod/atributů?

To je jediná věc, která mě na PhpStormu štve. Tohle prostě nepovídat neumí.

Editoval Tomáš Kolinger (15. 4. 2014 20:47)

bazo
Člen | 620
+
0
-

Majkl578 napsal(a):

PhpStorm.

bazo napsal(a):

Zkoušel jsi někdy Eclipse? Pak bys tohle nikdy nenapsal.

skusal. tiez ma nejaky panel vlavo, v strede editor textu, na spodku dalsie listy, tak isto ako netbeans alebo *storm. ze je to sracka je uz ina vec

petr.pavel
Člen | 535
+
0
-

Roky jsem dělal v Eclipse, ale s přechodem na namespacovou verzi Nette (2.1.1) mi v některých případech přestalo fungovat napovídání. Tak jsem vyzkoušel Netbeans a Sublime Text, v obou jsem udělal aspoň jeden projekt. Eclipse mi z toho ale vychází celkem nejlíp. Kdyby teda fungoval napovídání – což snad s trochou hackování půjde.

Eclipse: Prima podpora databáze pomocí pluginu DBViewer (není jen viewer), datové modelování pomocí Clay II, skeče UI pomocí WireframeSketcher. Rozumně rychlé. Větší podporu Nette/Latte jsem nikdy nepostrádal.

Netbeans: Napovídání funguje i v Nette 2.1, podpora Nette je zajímavá, napovídá makra v Latte. Práce s databází je ale totálně pomalé (Netbeans 8.0) a ve srovnání s DBViewerem toho moc neumí. Celkově on něco pomalejší než Eclipse.

Sublime Text: Není IDE, což lze do jisté míry dohackovat přes plug-iny. Pro databázi ale rozumný plugin neexistuje. Editor sám o sobě vynikající a super rychlý. Podpora Nette/Latte slabá.

Zkouším modelovat db přes MySQL Workbench (strašné) a procházet přes Adminer (pruda proti DBVieweru).

Zatím to vypadá, že se zase vrátím k Eclipse.

Oli
Člen | 1215
+
0
-

@Tomáš Kolinger: Umí ti to napovědět tu proměnnou. Její metody ne.

Zax
Člen | 370
+
0
-

Kdysi jsem používal Geany, pak jsem zkoušel PHPStorm a PHPEd, a dneska jedu na NetBeans.

Líbí se mi, že si jedním kliknutím založím nový projekt a ono mi to automaticky zkopíruje soubory ze sandboxu (nebo z vlastního skeletonu). Po pár dnech trápení se mi povedlo rozjet i xdebug, takže dokud mi to bude fungovat, tak na nic jinýho nepřejdu :D

Taky je celkem fajn, že NetBeans jsou jak skládačka, celé UI si můžu klidně rozložit na samostatná okénka a naházet si je na druhý monitor, nebo si je prostě libovolně přeskládat. Skvěle si to rozumí s mým monitorem když ho otočím na výšku.

PHPStorm byl celkem dobrý když jsem ho zkoušel, ale občas se mi zasekával na několik vteřin.

greeny
Člen | 405
+
0
-

@Zax mně se taky občas zasekl (verze 6.X), ale od nedávna už se mi to vůbec nestává (po updatu), asi fixli nějaké bugy, které to způsobovaly… Dnes jede krásně, pokud má člověk čas počkat si 2 minuty po startu PC na první načtení, tak je pak všechno vpodstatě bez zdržování.

Zax
Člen | 370
+
0
-

@greeny: Je fakt že to bylo s nějakou starší verzí, novější jsem ještě nezkoušel (nesleduji vývoj PHPStormu). Také mi vadilo, že se mi občas bugoval v latte šablonách a od určité části formátoval celý zbytek dokumentu stejně, bylo to dost otravný a nepřehledný (nepamatuji si přesně, co to způsobovalo, měl jsem latte nastavené klasicky jako smarty). Ale třeba to je taky opravený..

NetBeans mě hlavně zaujal podporou Nette, tak jsem ho musel zkusit a zatím spokojenost. Občas sice nenašeptává správně, ale myslím, že je to tím, že si nepíšu všude poctivě ty PHPDoc anotace (nebo jak se to jmenuje – prostě ty @param type name, @return type atd.) a je to asi jedině dobře, protože mě to snad konečně donutí to začít psát všude, nejen kvůli @inject :-)

Co mě ale na NetBeans neskutečně štve, je to neustálé „DING“ když třeba ukládám uložený soubor a co vím, tak se to nedá vypnout jinak, než v systému (což pochopitelně nechci).

@all: Trochu offtopic otázka: Podařilo se někomu rozjet xdebug s VirtualBox serverem (zkoušel jsem Ubuntu server a Debian, ale to je asi fuk)? Je jedno jaké IDE… Ať jsem zkoušel cokoliv, program se nikdy nezastavil na breakpointu a „step in“ fungoval jenom v indexu a bootstrapu. Celkem dost lidí má s tímhle problém a dosud jsem nenašel funkční řešení. Musel jsem kvůli tomu přesedlat na WAMP, a z toho nejsem vůbec nadšený. Sice zde xdebug funguje naprosto parádně (je dokonce předinstalovaný), ale zanáší mi to Windowsy, nemůžu si server jednoduše naklonovat a spustit dva naráz atd. Byl bych fakt nadšený, kdyby někdo měl řešení, já jsem nad VirtualBoxem už zlomil hůl.

Editoval Zax (16. 4. 2014 20:41)

sKopheK
Člen | 207
+
0
-

Zhruba před dvěma měsíci jsem opustil ne-až-tak špatný PHPEdit, který jsem používal vlastně jen proto, že jsem na nich vydyndal studentskou licenci, a přešel na NetBeans. Zatím naprostá spokojenost, se silnějším počítačem běží všechno plynule, ale na něčem starším a pomalejším můžou některé featury zlobit. Dříve jsem používal pro editaci CSS a JS Notepad++, ale NetBeansy ho jednoznačně trumfly. Na DB používám Adminer, ale na popud petr.pavla schválně budu zkoušet administraci DB přímo v IDE – zatím bez problémů. Jinak od IDE vyžaduji především podporu debuggeru, hojně nyní využívám i Git, plugin pro LESS a minimalizaci souborů.

@zvuky v netbeans – mám vypnuté zvuky ve Windowsech od doby, kdy jsem je v deseti letech začal používat :) a navíc mi pořád hraje hudba, která podporuje programování

malkol
Člen | 133
+
0
-

správně … :P hudba vždy a všude .. taky jsem nakonec skončil u netbeans ;) .. a souhlasim s tebou jsou dobré a dostačující … jen by mohly mít více klávesových zkratek .. a šikovnějsí našeptávač ;) ale to třeba pujde nastavit ;) zas tak moc jsem se v tom nehrabal abych mohl kecat okolo ;) ..

jinak LESS .. to bych taky moc rad rozchodil …

bazo
Člen | 620
+
0
-

less: nainstaluj cez npm, netbeans ti tusim aj sam najde cestu k nemu
potom len nastavis v projekte z ktoreho foldra sa ma less kompilovat a cielovy folder
profit!

Zax
Člen | 370
+
0
-

@sKopheK Ty zvuky bych si taky rád vypnul, ale bohužel v jiných aplikacích jsou občas užitečné a je hloupost pořád dokola zapínat a vypínat systémové zvuky spolu s NetBeans. A samozřejmě hudba, takže globální vypnutí zvuků ve Windows taky neberu. Fakt nechápu, co to je za úchylku – nikdy předtím jsem neviděl program, který musí prudit zvukem ve chvíli, kdy ukládám uložený soubor.

Asi je čas, abych se začal trochu víc zajímat o vývoj NetBeans, a napsal jim nějaký hezký bug report svou lámanou angličtinou. Tohle je prostě u mě bug, jako feature je to naprostý nesmysl. IMHO mnohem větší smysl by mělo, kdyby uložení uloženého souboru třeba tiše spustilo příkaz touch nebo něco podobného. Beztak to občas dělám, že chci-li třeba regenerovat kontejner, tak nejdu ručně mazat cache, ale prostě do congifu přidám mezeru, zase ji smažu a nezměněný soubor uložím.

Občas to teda beru s humorem a jakožto člověk, co občas hraje na bicí, se klidně s Ctrl+S vyblbnu, zkusím nové rytmy atd., ale trochu to odvádí od práce.

Šaman
Člen | 2666
+
0
-

Trochu nechápu, co se tu už několikátý příspěvek řeší za zvuky? Já mám NetBeans, žádné zvuky jsem nevypínal (jen systémové v celých windows) a žádné zvuky mi to nedělá. Většinou mám puštěnou hudbu a no problem.

Zax
Člen | 370
+
0
-

Šaman napsal(a):
(jen systémové v celých windows)

Hm proč asi ti to nedělá zvuky… zkus si zapnout systémové zvuky a pak používat NetBeans… říkám, že vypínání systémovejch zvuků je sice řešení, ale celkem pitomý. To je jak kdybych chtěl jedný aplikaci zakázat přístup k internetu, tak to vyřeším tak, že zahodím router. Prostě blbost. Co na tom není k pochopení?

Šaman
Člen | 2666
+
0
-

Jo aha, teď jsem si to přečetl ještě jednou a pochopil jsem. Tak sorry, s tímhle ti, jako někdo, kdo už 20 let neslyšel jiný systémový zvuk, než pípnutí notebooku/mobilu při vybité baterii, nepomůžu.

Zax
Člen | 370
+
0
-

Moje chyba, napsal jsem moc dlouhej post.

Našel jsem příslušný bug report a přidal jim tam svůj názor. Koukám, že snad všichni si vypínají systémové zvuky, že bych to nakonec taky zkusil?

Endrju
Člen | 147
+
0
-

Nazdar… stáhnul jsem si NetBeans 8 pro OSX. Bude mi v něm pracovat plugin pro Nette, který vidím, že je pro verze NetBeans 7.1, 7.2, 7.3? Nemáte s tím nekdo zkušenosti?

Připadně je verze 8 o tolik lepší než 7.3, aby stálo za to oželit Nette plugin (to je ale možná blbá otázka hmm)?

Díky

mshot
Člen | 7
+
0
-

je součástí – viz https://forum.nette.org/…ework-plugin?p=14

Endrju napsal(a):

Nazdar… stáhnul jsem si NetBeans 8 pro OSX. Bude mi v něm pracovat plugin pro Nette, který vidím, že je pro verze NetBeans 7.1, 7.2, 7.3? Nemáte s tím nekdo zkušenosti?

Připadně je verze 8 o tolik lepší než 7.3, aby stálo za to oželit Nette plugin (to je ale možná blbá otázka hmm)?

Díky

Endrju
Člen | 147
+
0
-

aha, dík..

n.u.r.v.
Člen | 485
+
0
-

Zax napsal(a):

@sKopheK Ty zvuky bych si taky rád vypnul, ale bohužel v jiných aplikacích jsou občas užitečné a je hloupost pořád dokola zapínat a vypínat systémové zvuky spolu s NetBeans. A samozřejmě hudba, takže globální vypnutí zvuků ve Windows taky neberu. Fakt nechápu, co to je za úchylku – nikdy předtím jsem neviděl program, který musí prudit zvukem ve chvíli, kdy ukládám uložený soubor.

Asi je čas, abych se začal trochu víc zajímat o vývoj NetBeans, a napsal jim nějaký hezký bug report svou lámanou angličtinou. Tohle je prostě u mě bug, jako feature je to naprostý nesmysl. IMHO mnohem větší smysl by mělo, kdyby uložení uloženého souboru třeba tiše spustilo příkaz touch nebo něco podobného. Beztak to občas dělám, že chci-li třeba regenerovat kontejner, tak nejdu ručně mazat cache, ale prostě do congifu přidám mezeru, zase ji smažu a nezměněný soubor uložím.

Občas to teda beru s humorem a jakožto člověk, co občas hraje na bicí, se klidně s Ctrl+S vyblbnu, zkusím nové rytmy atd., ale trochu to odvádí od práce.

Ahoj, netbeans používám už dlouho, teď mám verzi 8, ale pořád nevím o jaký zvuk jde – mám zapnuté všechny zvuky (tedy žádné jsem já nevypínal) a při ukládání souboru mi netbeans nic nehraje…

Zax
Člen | 370
+
0
-

n.u.r.v. napsal(a):
Ahoj, netbeans používám už dlouho, teď mám verzi 8, ale pořád nevím o jaký zvuk jde – mám zapnuté všechny zvuky (tedy žádné jsem já nevypínal) a při ukládání souboru mi netbeans nic nehraje…

chjo…

https://www.youtube.com/watch?…

Editoval Zax (22. 4. 2014 19:43)

bazo
Člen | 620
+
0
-

ten zvuk sa prehra ak neboli spravene ziadne zmeny. pri ulozeni zmien je to bez zvuku. ked ti to vadi tak nestlacaj stale ctrl+s

Chipso
Člen | 28
+
0
-

PHPStorm mozem jedine odporucit, najlepsi IDE na svete (pre mna).

greeny napsal(a):

Používám PHPStorm, zvládá PHP, HTML, CSS, JavaScript a dokonce i Smarty, což se dá skoro považovat za Latte.

Zax
Člen | 370
+
0
-

bazo napsal(a):

ten zvuk sa prehra ak neboli spravene ziadne zmeny. pri ulozeni zmien je to bez zvuku. ked ti to vadi tak nestlacaj stale ctrl+s

To je teda chytrá rada nad zlato, to by mě vůbec nenapadlo!!!

Bože…

Ty jsi nikdy neukládal už uložený (nezměněný) soubor? Jesli odpovíš že ne, tak kecáš.

EDIT: jo a když za den zazní ten zvuk po padesáté, tak prostě člověk má chuť držet ctrl a mlátit do S jak idiot a možná i řvát přitom něco o pohlavních údech převlečených za vývojáře NetBeans.

Editoval Zax (22. 4. 2014 23:19)

Grelek
Člen | 233
+
0
-

Zax napsal(a):

n.u.r.v. napsal(a):

chjo…

https://www.youtube.com/watch?…

Tobě vadí tohle? Tenhle zvuk je ještě perfektní oproti tomu „super pípnutí“, který jsem měl, když jsem pracoval v Netbeans na openSUSE 12.3. Nejlepší bylo, když jsem měl sluchátka.

Zvuk Windows je pohlazení pro uši oproti tomu…

Tomáš Kolinger
Člen | 136
+
0
-

Ten zvuk je blbost, rozhodně by to dělat nemělo ale holt NetBeans byly vždycky originální :D

Každopádně zadal jsem to do gůglu a hned první odkaz máš řešení – http://stackoverflow.com/…eans-beeping zkoušel jsi to?

Mě celkově všechny zvuky od Windows přijdou otravný a zbytečný, takže používám druhé řešení, že si prostě vypnu celej zvukovej profil a mám krásný ticho :)

Editoval Tomáš Kolinger (23. 4. 2014 9:20)

bazo
Člen | 620
+
0
-

Zax napsal(a):

bazo napsal(a):

Bože…

Ty jsi nikdy neukládal už uložený (nezměněný) soubor? Jesli odpovíš že ne, tak kecáš.

EDIT: jo a když za den zazní ten zvuk po padesáté, tak prostě člověk má chuť držet ctrl a mlátit do S jak idiot a možná i řvát přitom něco o pohlavních údech převlečených za vývojáře NetBeans.

ano stava sa mi to. ale uz to 50 dalsich krat nestlacim. ten zvuk pocujem asi tak raz za tyzden, ale mam stisene systemove zvuky a vacsinou pustenu hudbu takze to nevnimam.

mozno by si mal zajst na kurz anger managementu podla tvojich odpovedi…

Zax
Člen | 370
+
0
-

bazo napsal(a):

Zax napsal(a):

bazo napsal(a):

Bože…

ano stava sa mi to. ale uz to 50 dalsich krat nestlacim. ten zvuk pocujem asi tak raz za tyzden, ale mam stisene systemove zvuky a vacsinou pustenu hudbu takze to nevnimam.

mozno by si mal zajst na kurz anger managementu podla tvojich odpovedi…

Ano, pokud čelím hlouposti někoho jiného, mám problém se udržet v klidu. Tebe asi nevytočí vůbec nic, co? No, to se máš, já se hold jako flegmatik nenarodil a s tím žádnej anger management kurz nic neudělá – neboj, mám své meze, nikoho nevraždím, nevyhrožuji, neohrožuji… tak co chceš? Že se budem všichni chovat jak roboti totálně bez emocí? Navíc už ta tvoje první reakce na mě byl očividný pokus ze mě udělat debila, tak nečekej, že tě za to pochválím. Chytráku…

Editoval Zax (23. 4. 2014 23:41)

ondraondra81
Člen | 82
+
0
-

Neřešil jste někdo formátování kódu v PHPed?
včera jsem aktualizoval na novou verzi 13. Upřímně pořád se mě libí ten editor více než NetBeans (vzhledem)
Dokonce už jsem se mně podařilo nastavit zvýrazňování Latte tak aby to bylo v pohodě.
Ale rád bych nějaké formátování kódu :)