Instalace vývojového prostředí

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
krutajan
Člen | 3
+
0
-

Ahoj. mám základní zkušenost s psaním PHP aplikace v Netbeansu ze školy. Nyní se chci pustit do vývoje další aplikace, po všem co jsem si přečetl o Nette ho chci začít používat. Mám pracovní pc (nový nainstalován pouze windovs) ale absolutně nevím kde začít – matně si vzpomínám že bylo potřeba stáhnout php + nějaký server ale to všechno jsem dělal už pár let nazpátek na vysoké škole takže nemám ahnung s čím začít… existuje někde nějaký návod jak začít s vývojem aplikací na „čistém“ windovsu? abyste mne dobře pochopili potřebuju přesný postup všeho, co musím udělat než začnu psát samotný kód… Mockrát děkuji za případnou pomoc.

ViPEr*CZ*
Člen | 818
+
0
-

Tak netbeans je snad instalace next, next a next :-)
Pokud píšete v PHP, tak si musíte PHP stáhnout a nainstalovat s nějakým web serverem, pokud ovšem chcete psát aplikace zobrazitelné ve www prohlížeči. Pro konzolovky Vám stačí stáhnout PHP a využít php.exe jako CLI. Takže v první variantě stahnětě prvně apache třeba a nainstalujte, dodejte PHP. Pokud to neumíte, tak si stáhněte nějaký balík web serveru + PHP co se o vše postará… ku příkladu http://www.easyphp.org/ co mi našel google. Máte v tom i MySQL rovnou. :-)

krutajan
Člen | 3
+
0
-

Ano sláva, to vypadá jako nějaký ucelený instalátor, který všechno nastaví, zatímco já budu klikat na next… to je pro mne jako dělané děkuji zkusím se s tím vypořádat :-)

ViPErCZ napsal(a):

Pokud píšete v PHP, tak si musíte PHP stáhnout a nainstalovat s nějakým web serverem, pokud ovšem chcete psát aplikace zobrazitelné ve www prohlížeči. Pro konzolovky Vám stačí stáhnout PHP a využít php.exe jako CLI. Takže v první variantě stahnětě prvně apache třeba a nainstalujte, dodejte PHP. Pokud to neumíte, tak si stáhněte nějaký balík web serveru + PHP co se o vše postará… ku příkladu http://www.easyphp.org/ co mi našel google. Máte v tom i MySQL rovnou. :-)

ViPEr*CZ*
Člen | 818
+
0
-

Jj, bude toho více. Stačí pohledat na googlu.

krutajan napsal(a):

Ano sláva, to vypadá jako nějaký ucelený instalátor, který všechno nastaví, zatímco já budu klikat na next… to je pro mne jako dělané děkuji zkusím se s tím vypořádat :-)

ViPErCZ napsal(a):

iNviNho
Člen | 352
+
0
-

Je to jednoduché a takto to používam ja:

1 – stiahnúť si XAMPP (mysql, apache, php má v sebe)
2 – stiahnúť netbeans (easy instal next next)
3 – stiahnúť Nette a nakopírovať do xampp/htdocs/ (následne po zapnutí xampp v prehliadačí localhost/„vaša zložka v htdocs“)
4 – odporúčam stiahnúť Nette plugin pre netbeans (podpora latte atd…)

:)

David Matějka
Moderator | 6445
+
0
-

@iNviNho: nette uz je do novych netbeans integrovany nativne

jestli se k tomu dostanu, tak pres vikend vytvorim obraz pro virtualbox s ubuntu (nebo debianem), predinstalovanym apache, mysql, php a s nette examplama :)

krutajan
Člen | 3
+
0
-

Udělal jsem to podle vás, ale narazil jsem na problém který si vzpomínám, že jsem onehdá už taky řešil – apache server se nerozběhne, protože se pere o port 443 se skypem, poradíte mi jak tento problém vyřešit?

iNviNho napsal(a):

Je to jednoduché a takto to používam ja:

1 – stiahnúť si XAMPP (mysql, apache, php má v sebe)
2 – stiahnúť netbeans (easy instal next next)
3 – stiahnúť Nette a nakopírovať do xampp/htdocs/ (následne po zapnutí xampp v prehliadačí localhost/„vaša zložka v htdocs“)
4 – odporúčam stiahnúť Nette plugin pre netbeans (podpora latte atd…)

:)

vvoody
Člen | 910
+
0
-

v skype je na to nastavenie, aby ten port nechalo na pokoji

iNviNho
Člen | 352
+
0
-

Tiež som mal ten problém a na googli som ho vyriešil do 5 minút :)