Nette – The Definitive Guide

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Inza
Člen | 330
+
0
-

TDG By měl být dalším krokem jak nového začínajícího tak i pokročilého programátora v Nette. Měl by poskytovat ucelený a kompletní obraz frameworku, všech jeho postupů, featurek atd. Jeho součástí by měly být příklady. Měl by být psán méně technickou formou a jeho cílem by mělo být to, aby čtenář práci s frameworkem bezezbytku pochopil. Měl by být rozčleněn na kapitoly a čtenáře postupně seznamovat se všemi postupy – od těch základních, po ty pokročilé.

Měl by:

* Být kompletní příručkou Nette Frameworku
* Obsahovat všechny potřebné informace, které potřebuje vývojář v Nette – začátečník i pokročilý.
* Čtenář by po jeho přečtení a porozumění probírané látce měl být schopen plnohodnotně vyvíjet v Nette bez potřeby jakékoli další dokumentace (ano máme ještě API a PRG, ale ty jen ulehčují hledání informací – nejsou a nemohou být náhradou TDG)…
* Obsahovat část duplicitních informací jako API a PRG – to je zcela v pořádku, všechny tři druhy dokumentace podávají část stejných informací, ale každý jinou formou.

Neměl by:

* Být složen jen z ukázek zdrojových kódů a pár řádků kolem
* Nahrazovat API, či PRG – je to jiný druh dokumentace

Co si vy myslíte o Nette TDG? – Co byste doplnili/upravili/změnili na jeho aktuální podobě?

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Možná by to chtělo popsat pořádné rozdíly mezi PRG a TDG já osobně moc nechápu jakej je v tom rozdíl. I když teď jsem se nad tím zamyslel a už to asi chápu… :-D ale stejně chtělo by to sepsat seznam kapitol jinak nápad na striktně danné schéma je dobrý… Takhle bych aspoň věděl že na začátku najdu ty keci kolem a uprostřed najdu příklady.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

PRG a TDG mají dost rozdílný účel. TDG je učebnice, kde se gramatika probírá postupně a tudíž, pokud v ní něco hledáš, tak je to dost těžké, protože struktura je optimalizována na to, aby tě danou věc postupně naučila a ne na to, aby se v ní dalo hledat. Je to takové pokračování QS.

Naproti tomu PRG je jako shrnutí gramatiky jako na maturitu. Na minimálním prostoru maximum informací dokonale logicky uspořádaných aby se k cílové informaci dalo dostat velmi rychle.

Např. TDG bude Nette\Forms řešit na několika 3 místech a na dalších 10 budou drobné poznámky a tipy. PRG bude řešit Nette\Forms na jednom místě, kde budou všechny informace o Nette\Forms, které jsou rozeseté po PRG shromážděné a logicky uspořádané.

TDG bude pravděpodobně mít výpravnější formu. PRG bude více striktní a půjde rovnou k věci bez rozsáhlého povídaní okolo (jak jsem již psal – maximum informací na minimálním prostoru).

TDG PRG
učebnice gramatiky komplexní shrnutí gramatiky
informace rozeseté informace sdružené
výpravná forma striktní forma
Inza
Člen | 330
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

Perfektní shrnutí – přesně to vystihuje ten rozdíl mezi TDG a PRG.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Já zas nechápu rozdíl mezi PRG a API :-D Přijde mi, že PRG je API, akorát že lepší a není automaticky generovaná :-D

kravčo
Člen | 721
+
0
-

API je aplikačné rozhranie, popis metód – štruktúra tried. Strohé a generované.

PRG je naproti tomu skôr popis funkčnosti, možno uvedenie do problematiky, príklady, vysvetlenia, možné spôsoby rozšírenia, atď… Nič z tohto (až možno na jeden príklad) sa do API nezmestí.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Honza M. napsal(a):

Já zas nechápu rozdíl mezi PRG a API :-D Přijde mi, že PRG je API, akorát že lepší a není automaticky generovaná :-D

API podle mého názoru ustoupí trochu do pozadí, protože pro „Nette Guru“ zde bude především PRG. API bude něco jako „super striktní“ PRG. Dále bude pro ty, které zajímá spíše jak to funguje – obsahuje i celé zdrojové kódy. Tak jako tak API není podle mě potřeba nějak výrazně řešit (zatím), protože TDG a PRG mají mnohem vyšší prioritu.

Inza
Člen | 330
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

API podle mého názoru ustoupí trochu do pozadí, protože pro „Nette Guru“ zde bude především PRG. API bude něco jako „super striktní“ PRG. Dále bude pro ty, které zajímá spíše jak to funguje – obsahuje i celé zdrojové kódy. Tak jako tak API není podle mě potřeba nějak výrazně řešit (zatím), protože TDG a PRG mají mnohem vyšší prioritu.

Ano to je přesný popis aktuálních cílů, stavu a situace.