Tutoriál quickstart – konečná, vystupovat

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
ryu
Člen | 29
+
0
-

Zdravím, po letech jsem se opět rozhodl podívat trochu hlouběji na nette, začal jsem tedy logicky u prvního tutoriálu. Stáhl jsem aktuální nette a polední tag z gitu tutoriálu.

Vše jsem dal do kupy a nastavil oprávní. Jenže po načtení dostanu hned:
`Warning: require_once(/var/www/nette/tutorial-todo-7/libs/composer/autoload_real.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/nette/tutorial-todo-7/libs/autoload.php on line 5

Fatal error: require_once(): Failed opening required ‚/var/www/nette/tutorial-todo-7/libs/composer/autoload_real.php‘ (include_path=‚.:/usr/share/php:/usr/share/pear‘) in /var/www/nette/tutorial-todo-7/libs/autoload.php on line 5`

Mám otestováno na Lin i Win. php 5.4, nette aktuální.

Abych pravdu řekl tak někoho kdo chce proniknout do fw tohle dokáže velmi rychle odradit.

vitush93
Člen | 33
+
0
-

ryu napsal(a):

Zdravím, po letech jsem se opět rozhodl podívat trochu hlouběji na nette, začal jsem tedy logicky u prvního tutoriálu. Stáhl jsem aktuální nette a polední tag z gitu tutoriálu.

Vše jsem dal do kupy a nastavil oprávní. Jenže po načtení dostanu hned:
`Warning: require_once(/var/www/nette/tutorial-todo-7/libs/composer/autoload_real.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/nette/tutorial-todo-7/libs/autoload.php on line 5

Fatal error: require_once(): Failed opening required ‚/var/www/nette/tutorial-todo-7/libs/composer/autoload_real.php‘ (include_path=‚.:/usr/share/php:/usr/share/pear‘) in /var/www/nette/tutorial-todo-7/libs/autoload.php on line 5`

Mám otestováno na Lin i Win. php 5.4, nette aktuální.

Abych pravdu řekl tak někoho kdo chce proniknout do fw tohle dokáže velmi rychle odradit.

V samotném quickstartu jsou chyby a místy chybí celá metoda, na kterou se odkazuje, ale pořád lepší než nic :D

Grelek
Člen | 233
+
0
-

Takovou chybu jsem měl taky. Aktualizace composeru by to měla opravit.

ryu
Člen | 29
+
0
-

V samotném quickstartu jsou chyby a místy chybí celá metoda, na kterou se odkazuje, ale pořád lepší než nic :D

Takový tutoriál je ale naprosto k ničemu.
Dá se použít alespoň tento http://www.zdrojak.cz/…e-framework/ JE z roku 2009, tak nevím jestli jsou postupy aktuální.

Grelek
Člen | 233
+
0
-

ryu napsal(a):

Takový tutoriál je ale naprosto k ničemu.
Dá se použít alespoň tento http://www.zdrojak.cz/…e-framework/ JE z roku 2009, tak nevím jestli jsou postupy aktuální.

Ne. Pokud vím, ten tutoriál je na Nette 0.9 a to opravdu kompatibilní není.

jiri.pudil
Nette Blogger | 1032
+
0
-

Aktuální quickstart je ten anglický.

ryu
Člen | 29
+
0
-

jiri.pudil napsal(a):

Platí to tak obecně, že anglická část je aktuálnější?

Grelek
Člen | 233
+
0
-

ryu napsal(a):

jiri.pudil napsal(a):

Platí to tak obecně, že anglická část je aktuálnější?

Pokud se nepletu, je takový plán, ale jak je to doopravdy, to netuším.

Editoval Grelek (6. 8. 2013 21:42)

grogy
Člen | 147
+
0
-

Nebylo by dobré to tedy to českého quickstartu napsat?

Use case nováčka: nette.org → dokumentace → quickstart = nefunguje = jdu jinam?

Draffix
Člen | 146
+
0
-

Ono se tu to pořád dokola řeší ale nikdo „zhora“ to nemíní řešit. Bohužel lidí, kteří mají práva editovat quickstart, je málo a nevypadá to, že by se na tom mělo něco měnit. Je to určitě škoda, protože Nette je u nás známý jako český framework s aktivní českou komunitou (anglická se zatím nechytá) a to, že nemá vyřešený ani základní tutoriál, není zrovna nejlepší ukázka. Naštěstí jsem stačil zažít éru fungujícího tutoriálu, který mi do začátku hodně pomohl. Nezávidím proto ostatním, kdo chtějí začít a narazí hned na druhé stránce quickstartu (neberu v potaz github, ten nevím v jakém je stavu).

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Draffix wrote: Bohužel lidí, kteří mají práva editovat quickstart, je málo

Blbost, kdes na tom byl? Právo editovat dokumentaci dostal každý, kdo o to požádal. Reálně to právo mělo několik desítek lidí. Teď, co je dokumentace na GitHubu může kdokoliv poslat pull request.

ryu
Člen | 29
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

Draffix wrote: Bohužel lidí, kteří mají práva editovat quickstart, je málo

Blbost, kdes na tom byl? Právo editovat dokumentaci dostal každý, kdo o to požádal. Reálně to právo mělo několik desítek lidí. Teď, co je dokumentace na GitHubu může kdokoliv poslat pull request.

Nemyslím že jde o to kdo může a nemůže, ale jde o to, že to nikdo neudělal.

prom
Člen | 1
+
0
-

jo, takže jsem se nechal přesvědčit, že prý někde nějaký tutoriál už opravdu funguje a ať dám nette ještě jednu šanci.

rozběhl jsem sandbox i příklady po mírném boji, nicméně tutoriál čerstvě git-fetch ukáže jen prázdnou stránku a do logu hodí error:

(mod_fastcgi.c.2676) FastCGI-stderr: PHP Warning: require(/var/www/tutorial-quickstart/app/../libs/autoload.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/tutorial-quickstart/app/bootstrap.php on line 4

ano, autoload.php tam opravdu nikde není… no, aspoň jsem se konečně podíval trochu na ten git

David Matějka
Moderator | 6445
+
0
-

@prom: nenainstaloval si zavislosti pres composer, ve slozce s tutorialem spust composer update.. ale ten quickstart na githubu nevim, v jakym je stavu. lepsi asi bude nainstalovat si sandbox a postupovat dle quickstartu v doc

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@prom takže jsi postupoval přesně podle quickstartu, tedy nainstaloval si composer a vytvořil pomocí něj projekt?