Aptana Studio a Nette nebo jiné vývojové prostředí
- svezij
- Člen | 69
Ahojte, v PHP vyvíjím už nějakou dobu a většinu času jsem si vše psal sám – dalo mi to hodně, ale samozřejmě to zabírá zbytečně mnoho času. Dnes jsem se proto začal „učit“ v Nette frameworku a velmi mě zaujal, tak uvidíme. Delší dobu už jako vývojové prostředí pro PHP, HTML, CSS a JavaScript používám Aptana Studio (nyní ve verzi 3.4.1). Nenašel jsem tam mnoho chyb a neskutečně mi pomáhá. V podstatě jedinou chybou, kterou jsem v tomto IDE postřehl je, že neumí pracovat se smarty (označovat syntax, dávat nápovědu, …). Nyní, když přecházím na Nette, zjistil jsem, že neumí pracovat ani s latte a tudíž se chci zeptat:
- jde nějak rozchodit v Aptana Studiu podporu těchto dvou šablonových systémů – smarty a latte?
- doporučíte mi jiné IDE, které umí vše, co potřebuji? PHP, HTML, CSS, JavaScript, XML, smarty, latte, …
Mockrát děkuji :-)
- David Matějka
- Moderator | 6445
bud netbeans, jak radi Etch. ma tu vyhodu, ze je zdarma a ma dobrou podporu nette
nebo phpstorm. ten je teda placeny, ale je skvely… na spoustu cool ficur, je svizny, stabilni… zkus trial a uvidis. a pripadne sleduj jejich web, obcas tam maji treba i 50% slevu :)
- thunderbuff
- Člen | 164
PHPStorm má často různé slevové akce, počkej na správnou chvíli. 3000 za tak luxusní IDE vůbec není moc, bohatě se ti to vrátí hned v prvním projektu.
- Etch
- Člen | 403
Ač používám NetBeans, tak jsem včera stáhl zde zmiňovaný PHPStorm a v noci a dnes celej den ho používal.
Musím říct, že se mi s ním pracovalo velmi dobře a po pár hodinách jsem si na něj i celkem zvykl. Řekl bych, že i za tu cenu 3000 je to opravdu velmi dobrý editor a zároveň mě i překvapilo, že na mém obstarožním notebooku s nainstalovanou Fedorou se chová velmi svižně.
Popravdě musím říct, že právě kvůli výkonnosti notebooku, který má občas s NetBeans problém, asi PHPStorm v budoucnu zakoupím.
- Ondřej Altman
- Člen | 17
Pokud používáš Linux, tak PHPStorm je jasná volba. Na něj lepší IDE neseženeš.
Umí strašně moc věcí, takže doporučuju věnovat ze začátku víc času prozkoumání všeho co to dokáže. Několikrát se ti ten čas pak vrátí.
Může se hodit:
- svezij
- Člen | 69
Oki, to věřím a až jednou budu dělat sám na sebe, možná si dám poradit – teď jsem každopádně zaměstnaný a do této doby jsem dělal v PSPadu, který neskutečně pohoršil a ve Win8, které mám, je nestabilní a neustále padá – navíc neumí syntakticky odchytit heredoc stringy (a to jsem psal i regulární výraz, který jsem poslal na fórum). Teď už druhý den funguji na NetBeans (btw já mám Win8) a je to super. Vývojové prostředí asi může hodně pomáhat, ale na NetBeans jsem zvyklý i ze školy (když jsem bakalářku dělal v Javě a několik dalších věcí v JavaME atd.). Je to super, děkuji za rady :-)
- trisha
- Člen | 20
Používám SublimeText 2 a spokojenost. I ta free verze (kde občas vyskočí okno) je uplně v pohodě. Nette plugin tam je taky, ftp + další miliarda věcí. Luxusní vzhledy. Kotel vychytávek a modifikací.
Doporučuju jako první nainstalovat PackageControl a pak už si vybereš, v menu, co za doplňky tam chceš. Navíc neni tak náročnej na PC jako aptana například. Mně přijde že netbeans je hrozně pomalej a ani se mi tolik nelíbí (Používal jsem ho asi rok). Pak jsem používal Eclipse + aptana studio, ale tam nette podpora prakticky neexistuje. Ten sublime je pro mě fakt ideální.
Editoval trisha (21. 6. 2013 13:51)
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
trisha wrote:
Používám SublimeText 2 a spokojenost. I ta free verze (kde občas vyskočí okno) je uplně v pohodě.
Nešiř nám tady bludy. Sublime Text 2 žádnou free verzi nemá, má dostupnou časově neomezenou trial verzi, ale použití pro jiné účely než vyzkoušení toho editoru je v rozporu s podmínkami a tedy ilegální.