Jak v Nette k blogu přijít?
- maestorm
- Člen | 28
Hezké dopoledne,
již několikátý den se trápím s tím, jak podle tohoto návodu udělat
v Nette blog, teď jsem se dpracoval k tomu, že se mi konečně nezobrazuje
že mám někde chybu, když zadám: http://localhost/…sandbox/www/ . Mimochodem mám to
správně, když jsem dal dibi a codeigniter a rubyonrails do této složky:
/var/www/nette/sandbox/libs/ ? Postupuji stále podle návodu a ta bílá
stránka, co se mi zobrazuje ve mě dojem blogu bohužel nezanechává, tak bych
to rád napravil, prosím pomozte mi.
- enumag
- Člen | 2118
What? Dibi do libs samozřejmě patří, ale k čemu Codeigniter a železničáře?
Možná pomůže: https://doc.nette.org/…ubleshooting#…
- maestorm
- Člen | 28
enumag napsal(a):
What? Dibi do libs samozřejmě patří, ale k čemu Codeigniter a železničáře?
Možná pomůže: https://doc.nette.org/…ubleshooting#…
Zde je psáno:
Blog za 19 minut!
Pomocí RoR nebo CodeIgniteru lze vytvořit „kompletní“ „blog“ za „20“ minut. Vážení, to nic není! Předvedu Vám, že s Nette to za 19 minut dokážete i Vy!
Mám v těch složkách už boredl, rád bych aby mi konečně někdo vysvětlil do které složky co dát (potřebuji aby mi někdo vypsal celou cestu od var Je to tahle ta složka libs do které to mám dát? /var/www/nette/sandbox/libs/ nebo tato: /var/www/nette/sandbox/libs/dibi/dibi/libs/ ? A tedy mám smazat ten RoR a CodeIgniter? To je tam k ničemu? Já Jsem z toho jelen pánové a dámy.
Děkuji.
- enumag
- Člen | 2118
:-D To znamená, že např. ve frameworcích CodeIgniter a RoR lze udělat blog za 19 minut, a v Nette to jde taky. Tzn. jen takové srovnání s konkurencí, ty cizí frameworky samozřejmě nepotřebuješ.
Knihovny patří do složky libs v rootu projektu, v tvém případě „/var/www/nette/sandbox/libs/“.
- maestorm
- Člen | 28
Knihovny jsem dal do /var/www/nette/sandbox/libs a při http://localhost/…sandbox/www/ se mi zobrazuje stále blank page.. to mám vytvořit nějakou stránku? Kam jí mám umístit?
- maestorm
- Člen | 28
enumag napsal(a):
Moment… sandbox jsi tam dal? https://github.com/nette/sandbox
Bez toho bych nemohl dát do složky /var/www/nette/sandbox/libs ty knihovny ne?
Nebo tam ten sandbox mám dát dát znovu?? Omlouvám se, ale tady se ztrácím a bílá stránka mi leze na nervy. :(
Editoval maestorm (18. 6. 2013 11:31)
- Šaman
- Člen | 2666
Začni na čistém Sandboxu. Až se ti v Nette podaří udělat první
krůčky, můžeš začít přibírat externí knihovny.
Tahle hláška říká, že tam máš někde Dibi dvakrát.
Jinak celková koncepce tohoto vlákna – od nadpisu a RoR ve složce libs, až po to, že jsi pravděpodobně ještě nenavštívil dokumentaci – na mě působí, že si děláš srandu.
Jsi programátor? PHP programátor? (Tak proč do toho motáš Ruby?) Pak začni dokumentací Nette.
Nejsi programátor, ale chceš blog? Tak použij redakční systém, třeba WordPress.
Nejsi programátor a chceš se naučit programovat? Ideální je nejdřív se rozkoukat v daném jazyce (např. PHP) a teprve potom zkoušet nějaký framework (např. Nette).
Editoval Šaman (18. 6. 2013 14:13)
- maestorm
- Člen | 28
Šaman napsal(a):
Začni na čistém Sandboxu. Až se ti v Nette podaří udělat první krůčky, můžeš začít přibírat externí knihovny.
Tahle hláška říká, že tam máš někde Dibi dvakrát.Jinak celková koncepce tohoto vlákna – od nadpisu a RoR ve složce libs, až po to, že jsi pravděpodobně ještě nenavštívil dokumentaci – na mě působí, že si děláš srandu.
Jsi programátor? PHP programátor? (Tak proč do toho motáš Ruby?) Pak začni dokumentací Nette.
Nejsi programátor, ale chceš blog? Tak použij redakční systém, třeba WordPress.
Nejsi programátor a chceš se naučit programovat? Ideální je nejdřív se rozkoukat v daném jazyce (např. PHP) a teprve potom zkoušet nějaký framework (např. Nette).
Jde mi o to naučit se Nette a někdo mi poradil, ať zkusím nejprve blog, tak jsem se do toho pustil a pořád se na něčem zasekávám a nejede mi to, to mám Nette smazat a zkusit to znovu?
- Michal Vyšinský
- Člen | 608
Jde mi o to naučit se Nette
No a PHP umíš? Znáš OOP? Jestli ano, tak bys, myslím, měl být schopný takovéto chyby vyřešit i sám. Ne přímo díky PHP, ale díky praxi, kterou jsi (pokud umíš PHP) získal.
Editoval CherryBoss (18. 6. 2013 14:23)
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
@maestorm: Jestli neumíš PHP tak je smůlka no :) S tím ti tady neporadíme, maximálně tě slušně vyhodíme na djpw.cz.
- Šaman
- Člen | 2666
No, ten článek je za
- několik let starý (a Nette se stále poměrně hekticky vyvíjí). Bohužel to v něm není napsané. Nicméně –
- Planette je až
druhétřetí místo, kam by měl Nette programátor chodit. Prvním je „Píšeme první aplikaci“ a paralerně s tím by se měl rozkoukat v „uživatelské příručce“. - Dneska se už Dibi nepoužívá jako základní knihovna, takže dnes by podobný návod byl s Nette\Database a nemusíš nikam nic kopírovat
- za dvacet minut nenapíšeš blog ani v RoR, CI, ani v Nette. Za tu dobu maximálně vytvoříš kostru aplikace, která umí ukládat, presentovat a mazat články a komentáře. Bez odladění, bez testů, bez grafiky a bez stylů. To není blog, ale programátorský nástřel. Kdyby se dalo naprogramovat 24 aplikací za směnu, co by proboha programátoři dělali celý měsíc?
- Dodatek: A i ten nástřel zvládne za dvacet minut jen ten, kdo ví přesně jak se co používá a nezasekává se na banalitách. První aplikace v dokumentaci zvládne zkušený programátor za pár hodin, my se s ní ve škole zabýváme cely semestr. Protože zezačátku je v Nette všechno nové. A jestli do toho nemáš pevné základy v objektovém PHP, tak spousta věcí pro tebe bude nepochopitelná.
Editoval Šaman (18. 6. 2013 14:45)
- maestorm
- Člen | 28
Šaman napsal(a):
No, ten článek je za
- několik let starý (a Nette se stále poměrně hekticky vyvíjí). Bohužel to v něm není napsané. Nicméně –
- Planette je až
druhétřetí místo, kam by měl Nette programátor chodit. Prvním je „Píšeme první aplikaci“ a paralerně s tím by se měl rozkoukat v „uživatelské příručce“.- Dneska se už Dibi nepoužívá jako základní knihovna, takže dnes by podobný návod byl s Nette\Database a nemusíš nikam nic kopírovat
- za dvacet minut nenapíšeš blog ani v RoR, CI, ani v Nette. Za tu dobu maximálně vytvoříš kostru aplikace, která umí ukládat, presentovat a mazat články a komentáře. Bez odladění, bez testů, bez grafiky a bez stylů. To není blog, ale programátorský nástřel. Kdyby se dalo naprogramovat 24 aplikací za směnu, co by proboha programátoři dělali celý měsíc?
Děkuji za objasnění, postupoval jsem tak, protože mi to zde poradil Draffix toť vše. Zkusím to vlastními silami.
- Šaman
- Člen | 2666
Zkus vlastními silami zprovoznit Píšeme první aplikaci. I tak se
mnohokrát zasekneš, ale buď řešení dohledáš na fóru, nebo se zeptáš.
Ale nebudeš se ptát, jestli máš ve složce libs správně úplně cizí
framework nad úplně jiným jazykem.
Až zvládněš tu první aplikaci (TodoList), tak bys měl být schopen
pochopit i ten článek s blogem, dokonce si upravit dotazy tak, abys využil
vestavěnou Nette\Database vrstvu namísto Dibi, nebo si tam Dibi přidal aniž
bys shodil aplikaci.
Nicméně začni tím, že si vymažeš dosavadni pokusy a začneš buď pokusy na Sandboxu (prázdná kostra aplikace), nebo podle návodu Píšeme první aplikaci.
S těmi články na Planette počkej, ty spíš slouží k doplnění dokumentace (a některé jsou už dost archivní), ale základem je Uživatelská příručka.
Editoval Šaman (18. 6. 2013 14:52)
- Draffix
- Člen | 146
Jen na svoji obhajobu, psal jsem „Pokud by jste ale chtěl za každou cenu vyzkoušet si udělat něco na způsob blogu…“, ne aby jste jako první projekt začínal blogem. Samozřejmě, pokud již máte zkušenosti s PHP a všeobecný rozhled, tak to pro Vás jakožto první webová aplikace v Nette není až takový problém. Pokud si ale pletete pojmy RoR (Ruby on Rails), CodeIgniter spolu s Nette, pak je pro Vás vytvořit blog téměř nemožné (s nadsázkou). Pokud tedy absolutně začínáte s Nette a obecně i s PHP, pak si zkuste nejprve zprovoznit sandbox, jak už tu bylo psáno. Až ho zprovozníte, můžete na něm stavět a experimentovat. Pak bych doporučoval projet si celý quickstart, tam pochopíte nějaké základy a vytvoříte si svou první dynamickou aplikaci v Nette. Celou dobu zkoušejte, experimentujte a zjišťujte, co se stane když uděláte tohle a co zase tamhle. Chybami se člověk nejlépe procvičí. Teprve po tom všem bych pomalu na tvorbu blogu (navíc převod z Dibi na Nette/Database není pro začátečníky zrovna nejlehčí).