živé CMS? (Flame, Moe's, Venne, Nella)
- Prado
- Člen | 21
Ahoj,
používá tady někdo cizí opensource CMS postavené
nad Nette?
V seznamu jsou tři nad Doctrine2 (můj požadavek):
- Flame – samo se označuje za (zatím) nestabilní + nemá žádnou dokumentaci
- Moe's – rok bez commitu
- Venne – asi jsem zrovna trefil moment větší změny, která to (doufejme) dočasně rozbila. Když si odmyslím nestabilitu, tak to vypadá jako použitelný základ.
- Nella – není v seznamu, ale podle zmínek/videí vypadala slibně. Ale podle neaktivity na githubu a mrtvého webu asi také odpískané (nebo uzavřené).
Ve všech případech mi to připadá jako single-man projekt, žádná komunita, žádné masivní nasazení slibující stabilitu API. Bez stabilního API nebude komunita, bez komunity nebudou rozšířující moduly a vývojáři vypomáhající zakladateli.
Opravdu mne zajímá, zda mi něco neuteklo a jeden z nich nemá
našlápnuto stát se „mainstreamem“.
V tuhle chvíli bych třeba sáhl po Venne, ale jen jako jednorázové
stažení se zrušenou vazbou na původní projekt. A to mi připadá škoda +
přínos ze získaného je vyvážen ztrátou času při studiu, jak to celé
funguje. Přičemž nabyté informace mají jednorázové využití.
- patriksima
- Člen | 58
Nette je taky single man projekt. To je jeho obrovská nevýhoda. Proč trváš na CMS právě na Nette?
- pepakriz
- Člen | 246
Budu rád, když jakoukoliv objevenou chybu ve Venne nahlásíš: https://github.com/…odule/issues
- Prado
- Člen | 21
@patriksima: v ČR Nette mezi PHP frameworky kraluje a často je dokonce u zakázky specifikován jako požadavek. Když v tom má člověk sekat weby, dříve nebo později se CMS pro zjednodušenou tvorbu administrace (řeším z pohledu tvůrce aplikace) vyplatí. A je to spor o tom, zda napsat vlastní (kde se kompletně budu orientovat) nebo se vyplatí naučit cizí. Cizí může být kvalitnější, vymazlenější a komunita kolem něj obrovská výhoda.
Nette má hodně širokou komunitu a kdyby se na to David vykašlal, on by se sirotka někdo ujal a forkl to. Také se to projevuje v nabídce doplňků a komunitní podpory.
@pepakriz: nejdříve jsem nemohl při instalaci pokračovat z kroku výběru jazyka (prostě tam nebylo NEXT), pak byl pravděpodobně problém s BOM (z console jsem dávat příkazy na index.php, tuším kvůli instalaci) a nakonec jsem při instalaci modulu „blog“ dostal hlášku, že chybí repository (ten den tam byly commity na automaticky generované, tak nejspíš mi neseděly verze). Pokud se k němu někdy vrátím, tak hlásit budu, v tuto chvíli už je to smazané.
- ic
- Člen | 430
patriksima napsal(a):
… Proč trváš na CMS právě na Nette?
Není to divný dotaz? Myslím na nette fóru divný dotaz.
Prado napsal(a):
@pepakriz: nejdříve jsem nemohl při instalaci pokračovat z kroku výběru jazyka (prostě tam nebylo NEXT)…
Výběr jazyka je už poslední krok… a po něm už má normálně fungovat administrace. Jednou se mi to taky stalo, že se po zvolení jazyka už nestalo nic. Každopádně na to pomohla F5-ka. V těchto verzích už ale všechno fungovalo, tak nevím, kde se to zase objevilo.
Editoval ic (4. 3. 2013 22:01)
- pepakriz
- Člen | 246
@pepakriz: nejdříve jsem nemohl při instalaci pokračovat z kroku výběru jazyka.
Jak píše @Ic, tento bug byl v jedné už historické verzi. Pro jistotu jsem dnes vybuildoval aktuální archivy, můžete tedy bez složitých komplikací jenom stáhnout archiv, rozbalit a vyzkoušet. Odkazy na archivy jsou zde pod sekcí ruční instalace. Doporučuji stáhnout variantu s přibalenými moduly.